Žena i izbori

choice.jpg

:ok:

:D Great minds think alike :whistling:

Vrlo jednostavno, imamo mi izbora, ali svaki izbor koji napravimo ima svoju cenu.

Pitanje je samo koliko smo spremni da platimo

Pa da.

Ne možeš živeti uz nos čaršiji, komšijama, familiji, pa i roditeljima i žaliti se što to njima nije po volji.
Ali možeš odlučiti da se na to ne obazireš, jer je u pitanju tvoj život.

Pogotovo je ružno za svako spoljno neodobravanje kriviti "ženske okove", jer ih tako banalizujemo tamo gde zaista postoje.

Kako prolazi muškarac koji želi da bude medicinska sestra? Vrlo surova podsmevanja na tu temu su odavno ušla i u filmove kao potpuno uobičajena, dobra šala. Hoćemo li na osnovu toga da gradimo slučaj opšte nemogućnosti slobodnog izbora zanimanja muškaraca zbog "muških okova"? A imali bi više osnova nego na gornjem primeru zvocanja majke i svekrve zbog nedobijanja unučića.

Ali i neverovatno je koliko se ljudi, a nacesce zene cvrsto drze tih "okova koji ih stezu".

Npr, moja sestra od tetke, kuka sto eto mora da kuva, sprema, cuva dete, vezana za kucu, nemoz da mrdne, ebes zensko kad se muci itd.

E kada joj kazes, pa nemoj da kuvas, idi setaj sa detetom, onda mi kuka kako ne voli da jedu na ulici, a ni suvu hranu, mora dete da jede kuvano....(ko da ce crci ako to rade jednom nedeljno)
Pa dobro kazem, nek skuva muz...e na to dobijem odgovor ne bi on hteo , a i da hoce, sta bi mi on tu smuljao, ne bih to mogla da jedem....:roll:
Dobro kazem, pozovi mamu, pa nek skuva i cuva dete, a ti idi...e tu me poklopi sa komentarom :jeste, pa ce da kazu da ja skitam a dete cuva baba pored zive majke..
Muz joj kaze da mu nije jasno sto pegla peskire i slicne gluposti, a ona se duri i tvrdi da to tako mora...
itd, itd....

Poslednja izmena:
Samo napomena
...žena iz primjera koji sam navela je potpuno svjesna izbora koji je napravila, prema svijetu, tj društvu, u kojem živi (i svom genetičkom sklopu) i nimalo ne brine o mišljenju okoline ...

Samo napomena
...žena iz primjera koji sam navela je potpuno svjesna izbora koji je napravila, prema svijetu, tj društvu, u kojem živi (i svom genetičkom sklopu) i nimalo ne brine o mišljenju okoline ...

Ja sam tamo u postu videla blago kukanje što sredina ne prihvata njene odluke kao argument za "ženske okove". Ako sam pogrešno shvatila, moja greška.

A čemu vajkanje "eh da je muško"? Mislim, meni ni taj koncept "ja bih možda i htela dete, ali da mi se ne promeni sadašnji način života, a da sam muško ne bi se promenio" uopšte ne pije vodu. Osoba, muška ili ženska, kojoj se način života ne promeni kad dobije dete...hm, tu mi nešto zaista nije kako treba. Trenutak kad postaješ odgovoran za još jedno biće, a ne samo sebe, prosto mora da donese promenu u svakodnevnom životu.

U svakom slučaju, pokušavam da kažem da su ženski okovi ozbiljna stvar i da se ne bi smeli kačiti za sve slučajeve u kojima neko ne zna šta hoće ili nema herca da se na to odluči.

Da li su zaista..?
Jedna moja dobra prijateljica, udata, ne želi da ima djecu. Želi da putuje, izlazi - kaže ja volim sebe i znam šta želim. Tako je ona dočekala Novu u Madridu; dok njen muž voli nešto drugačije destinacije, obično planinarenje, no ovu Novu je dočekao na poslu..
Iznenadili bi ste se da sve kućne poslove ustvari obavlja ona i djete bi joj svakako oduzelo slobodu što se tiče putovanja..međutim da je muškarac mogla bi imati i djete i ne odreći se svojih putovanja i izlazaka kao što je situacija kod više bračnih parova koje znam.
Ženini izbori su limitirani mnogo više nego izbori muškarca ...
Pored toga njena porodica,a i porodica muža želi unuče i morali su se odseliti dalje od jednih i drugih roditelja da bi mogli živjeti kako žele ..
Čak i kad žena napravi izbor koji se toleriše više kod muškarca (ali ni kod njega više ne u određenim godinama) snosi teret i društvenu osudu okoline radi svoje odluke da unutar svojih predodređenih uloga napravi mjesto koje njoj odgovara ...
Da li je ova žena sebična? Iz patrijahalnog ugla svakako jeste
Da li je pobjegla od patrijahalnih ženinih okova (ukoliko jedan njen dio ipak želi djete) ili žena jednostavno ne može pobjeći od tih okova..?

Po mom misljenju postoje izbori koji leze ispred osoba i postoje neminovnosti koje nam zivot nametne...ako imamo malo srece necemo od sudbine dobiti namet koji nam onemogucava izbore. Neko moje vidjenje konkretnog slucaja je sustinski nebitan ali mi smeta varijanta međutim da je muškarac mogla bi imati i djete i ne odreći se svojih putovanja i izlazaka kao što je situacija kod više bračnih parova koje znam. ne zbog toga sto nalazim da je njeno pravo limitirano vec zato sto mislim da bi opisan suprug zasluzio razvod. Ponovo se ne radi o izboru muskarca i zene vec o postovanju drugog ljudskog bica kao coveka, partnera i prijatelja.

Sto se teme tice smatram da ukoliko sam zdrava i ukoliko su moji najblizi zdravi nema potrebe da pravim velike kompromise. Obzirom na cinjenicu da dece nemam govorim o sadasnjem momentu, ne osecam bas nikakvu drustvenu stegu i ne postoji niko na ovom svetu ko bi me ubedio u teoriju da za zene vaze razlicita pravila u odnosu na muskarce...nisu se nase pretkinje borile da vredimo vise od muskaraca vec da vredimo jednako koliko i oni...za mene je svako ljudsko bice jednako i pred ljudima i pred zakonom...zapravo smatram da zene muskarcima bez potrebe dizu cenu upravo ovakvim pricama i potenciranjem ispravnog i neispravnog za sokak...

Da li su izbori (životni putevi) žene neograničeni, raspolažemo sa nekoliko, dva, ili postoji samo jedan izbor ?

Ovo zavisi od porodice u kojoj se razvija, pa sredine u kojoj stasava, pa inteligencije kojom će umeti da odbaci zatucane stavove i formira svoje. Mislim da svi imamo pravo na izbor životnog puta, nema to veze sa polom. Problem je u tome da li umemo da se nosimo sa odlukama. U teoriji, žena i muškarac imaju, svako za sebe, bezbroj mogućnosti. U stvarnosti, sve zavisi od inteligencije, okoline i životnih prilika. Ne treba ni njih zaboraviti. Ne može pametan i slobodan ništa ako mu neko ili nešto ugrožava sam život.
Čudno mi je pitanje - jedan izbor, dva izbora i uopšte zašto žena?

Al' postoji jedna pojava koja bi mogla da se podvede pod ovo "ženske stege" i tome slično.

Nekako u ovom našem društvu ta pomenuta čaršija i češće i radije i spremnije zalepi ženi ružnu etiketu nego muškarcu.
Onaj fazon, ako ima love, ili je sponzoruša ili tatina naslednica, ako je neudata, onda joj nešto fali, ako domaćica, onda je glupa, ako je profesionalno uspešna, onda je bezdušna karijeristkinja, ako je njen muškarac stariji, onda ima psihičkih problema u vidu nerešenih odnosa sa ocem, ako je mlađi, onda je promiskuitetna, ako je bogat, onda je sa njim zbog para, ako je siromašan, zato što ne ume da nađe boljeg....Kako god okreneš, dupe ti otpozadi.

Činjenica da postoje slične etikete i za muškarce, ali se retko čuju. Kad postoji, recimo, društveno neprihvatljiva veza, pre će se zalepiti nešto ženi. I to jeste ružna posledica neke izvrnute patrijahalnosti, mada je po meni pre odraz tog moćnog fenomena čaršije. I činjenica je da je taj pritisak ponekad jako težak, koliko god se odlučili da stanemo iza svojih izbora.

Ali i to opada vremenom, drastično, jer stati se mora i hvala bogu, uvek ima žena koje su na to spremne. Tužno je samo, beskrajno tužno, što dobar deo tih čaršijskih strelica i dolazi od drugih žena, onih koje nisu morale da se za svoj izbor bore.

Zasto se izbori dele na muske i zenske?
Izbori su izbori ...odluka coveka!

prvo slazem se sa ovim.

drugo ne smatram da su zeninin putevi/izbori "uzi" od muski.. kao sto si pomenula.

samo sto vecina i jednih i drugih krene istim..skola-zenidba/udaja-djeca-starost-unuci..s posla na posao

malo je njih koji imaju drugaciji zamisao zivota.

npr.imam drugaricu koja se udala odmah poslije gimnazije, eno seta sad dva klinca. opet druga je zavrsila pravo i dan nakon diplomiranja otisla u Moskvu da uci ruski..ladno upisala jos jedan faks..ne vidi se kao udana zena sa klincima..

Nekoliko postova koji su dotakli sadržaj teme:

Al' postoji jedna pojava koja bi mogla da se podvede pod ovo "ženske stege" i tome slično.

Nekako u ovom našem društvu ta pomenuta čaršija i češće i radije i spremnije zalepi ženi ružnu etiketu nego muškarcu.
Onaj fazon, ako ima love, ili je sponzoruša ili tatina naslednica, ako je neudata, onda joj nešto fali, ako domaćica, onda je glupa, ako je profesionalno uspešna, onda je bezdušna karijeristkinja, ako je njen muškarac stariji, onda ima psihičkih problema u vidu nerešenih odnosa sa ocem, ako je mlađi, onda je promiskuitetna, ako je bogat, onda je sa njim zbog para, ako je siromašan, zato što ne ume da nađe boljeg....Kako god okreneš, dupe ti otpozadi.

Činjenica da postoje slične etikete i za muškarce, ali se retko čuju. Kad postoji, recimo, društveno neprihvatljiva veza, pre će se zalepiti nešto ženi. I to jeste ružna posledica
neke izvrnute patrijahalnosti, mada je po meni pre odraz tog moćnog fenomena čaršije. I činjenica je da je taj pritisak ponekad jako težak, koliko god se odlučili da stanemo iza svojih izbora.

Ali i to opada vremenom, drastično, jer stati se mora i hvala bogu, uvek ima žena koje su na to spremne. Tužno je samo, beskrajno tužno, što dobar deo tih čaršijskih strelica i dolazi od drugih žena, onih koje nisu morale da se za svoj izbor bore.

Ali i neverovatno je koliko se ljudi, a nacesce zene cvrsto drze tih "okova koji ih stezu".

Npr, moja sestra od tetke, kuka sto eto mora da kuva, sprema, cuva dete, vezana za kucu, nemoz da mrdne, ebes zensko kad se muci itd.

E kada joj kazes, pa nemoj da kuvas, idi setaj sa detetom, onda mi kuka kako ne voli da jedu na ulici, a ni suvu hranu, mora dete da jede kuvano....(ko da ce crci ako to rade jednom nedeljno)
Pa dobro kazem, nek skuva muz...e na to dobijem odgovor ne bi on hteo , a i da hoce, sta bi mi on tu smuljao, ne bih to mogla da jedem....:roll:
Dobro kazem, pozovi mamu, pa nek skuva i cuva dete, a ti idi...e tu me poklopi sa komentarom :jeste, pa ce da kazu da ja skitam a dete cuva baba pored zive majke..
Muz joj kaze da mu nije jasno sto pegla peskire i slicne gluposti, a ona se duri i tvrdi da to tako mora...
itd, itd....

Patrijahalno društvo je postavljeno tako da žene budu problem ..opšti ili muškarcima
Zato je osuda žena od strane muškaraca kako u realu, tako i na forumu mnogo prisutnija nego obrnuto...
Žene su čak sklone da opravdavaju muškarce koji ih pljuju ili šamaraju..
Žene se trebaju malo osvjestiti ...
'Ženama su problem muškarci'
I dok oni olako daju osude, žena osudu muškarca shvata i izriče samo u ozbiljnim i istinskim slučajevima, a često i uglavnom prećutkuje ..
Tako nastaju predrasude i muškarci kroje društvene stavove više nego žene...
Koliko ima pogrdnih imena za ženu, a koliko za muškarca? Zbog čega se sve osuđuje žena, a zbog čega muškarac?
Kada je neki muškarac osudio drugog zbog odnosa prema ženi i porodici
S druge strane žene se osuđuju i od strane muškaraca, a i žena ..
Razmislimo samo Kako se gleda kada otac ostavi djecu, a kako kad majka to učini ..?!
Biološki djete ima 23 hromosoma od majke i 23 od oca - jednako su odgovorni

Patrijahalno društvo je postavljeno tako da žene budu problem ..opšti ili muškarcima
Zato je osuda žena od strane muškaraca kako u realu, tako i na forumu mnogo prisutnija nego obrnuto...
Žene su čak sklone da opravdavaju muškarce koji ih pljuju ili šamaraju..
Žene se trebaju malo osvjestiti ...
'Ženama su problem muškarci'
I dok oni olako daju osude, žena osudu muškarca shvata i izriče samo u ozbiljnim i istinskim slučajevima, a često i uglavnom prećutkuje ..
Tako nastaju predrasude i muškarci kroje društvene stavove više nego žene...
Koliko ima pogrdnih imena za ženu, a koliko za muškarca? Zbog čega se sve osuđuje žena, a zbog čega muškarac?
Kada je neki muškarac osudio drugog zbog odnosa prema ženi i porodici
S druge strane žene se osuđuju i od strane muškaraca, a i žena ..
Razmislimo samo Kako se gleda kada otac ostavi djecu, a kako kad majka to učini ..?!
Biološki djete ima 23 hromosoma od majke i 23 od oca - jednako su odgovorni

Boldovano u tvom postu je problem.
Jer najprisutnija, najčešća, najlakša, a često i najsurovija osuda i etiketa dolazi od druge žene. Kako u realu, tako i na forumu.
Što je strašno.

I da li onda muškarci zaista kroje predrasude i društvene stavove više nego žene?

Digresija: u gornjem postu sam pomenula "izvrnutu patrijahalnost", a ti si podvukla samo patrijahalnost, hoću to da razjasnim. Iako ja patrijahalnost kao model ne prihvatam, odbijam i da je svodim na striktno negativnu prirodu i njenu "izvrnutost", donekle zloupotrebu, vidim kao jedini pojavni oblik. U ovom konkretnom slučaju, u pravoj patrijahalnoj sredini, neizvrnutoj, taj ili ta koji bi tako nešto tresnuli nečijoj ženi, majci ili sestri ili ih na neki drugi način kinjili i omalovažavali...da parafraziram jednu forumašicu na nekoj sličnoj davnoj temi....ne bi se nanosali zuba po selu. Znači, ne volim ja taj model gde neko treba da me brani od opasnog sveta kao da sam pod starateljstvom, ali pošteno je videti različite pojavne oblike patrijahalnosti i napraviti razliku u vrednovanju tog koncepta.

Boldovano u tvom postu je problem.
Jer najprisutnija, najčešća, najlakša, a često i najsurovija osuda i etiketa dolazi od druge žene. Kako u realu, tako i na forumu.
Što je strašno.

I da li onda muškarci zaista kroje predrasude i društvene stavove više nego žene?

Digresija: u gornjem postu sam pomenula "izvrnutu patrijahalnost", a ti si podvukla samo patrijahalnost, hoću to da razjasnim. Iako ja patrijahalnost kao model ne prihvatam, odbijam i da je svodim na striktno negativnu prirodu i njenu "izvrnutost", donekle zloupotrebu, vidim kao jedini pojavni oblik. U ovom konkretnom slučaju, u pravoj patrijahalnoj sredini, neizvrnutoj, taj ili ta koji bi tako nešto tresnuli nečijoj ženi, majci ili sestri ili ih na neki drugi način kinjili i omalovažavali...da parafraziram jednu forumašicu na nekoj sličnoj davnoj temi....ne bi se nanosali zuba po selu. Znači, ne volim ja taj model gde neko treba da me brani od opasnog sveta kao da sam pod starateljstvom, ali pošteno je videti različite pojavne oblike patrijahalnosti i napraviti razliku u vrednovanju tog koncepta.

'Prava patrijahalna sredina' ne postoji ..to je onaj idealni djelioc pravde u čijoj sredini su svi sretni i zadovoljni. A zloupotreba je upravo ono što je pravo lice patrijahalnosti. Muškarci u patrijahalnom društvu koriste svoje šire ovlasti kako žele, etiketiraju ih kako žele, djele poštovanje i osudu kako žele..Na našem područuju neke sredine su više, neke manje patrijahalne. Postoje razlike i od porodice do porodice, ali je veći broj onih teško patrijahalnih ..
Ovo za osude žena je poprilično tačno i to je neka vrsta projekcije - Žena koja je opterećena predodređenim 'ženskim' obavezama i koja razmišlja o tome - Kako to ne želi, ali mora jer kakva bi bila da ih ne ispunjava, osudu osjećaja nedovoljnosti pridaje drugoj ženi. 'Vjerni robovi' ...Zato i govorim o osvješćivanju žena

'Prava patrijahalna sredina' ne postoji ..to je onaj idealni djelioc pravde u čijoj sredini su svi sretni i zadovoljni. A zloupotreba je upravo ono što je pravo lice patrijahalnosti. Muškarci u patrijahalnom društvu koriste svoje šire ovlasti kako žele, etiketiraju ih kako žele, djele poštovanje i osudu kako žele..Na našem područuju neke sredine su više, neke manje patrijahalne. Postoje razlike i od porodice do porodice, ali je veći broj onih teško patrijahalnih ..
Ovo za osude žena je poprilično tačno i to je neka vrsta projekcije - Žena koja je opterećena predodređenim 'ženskim' obavezama i koja razmišlja o tome - Kako to ne želi, ali mora jer kakva bi bila da ih ne ispunjava, osudu osjećaja nedovoljnosti pridaje drugoj ženi. 'Vjerni robovi' ...Zato i govorim o osvješćivanju žena

Delimično se ne bih složila sa onim o patrijahalnosti - šta znam, da li će biti ovako ili onako je prilično individualna kategorija...po principu, daj čoveku vlast da vidiš kakav je. Procenat žena koje patrihalnost porodice doživljavaju kao sigurno i zaštićeno mesto je verovatno isti procenat muškaraca koji neće praktikovati silu (ne samo fizičku, nego uopšte) samo zato što im se može. Al' nebitno, razumemo se.

Boldovano, pošto je to tema: tačno, ali govoriš i o tome da su muškarci ti koji kroje pravila i iniciraju osude, a nije tako. Ne treba nikako potceniti ulogu žena u kreiranju društvenih pravila patrijahalnog društva, nikako.

E, sad, žene se osvešćuju i to sve ide nekim svojim putem. Pre samo dvadesetak godina je bilo sramota biti razvedena ili samohrana majka. I danas je u nekim sredinama, ali sve manje i manje. Pre četrdesetak godina je bio svojevrsni skandal udati se za čoveka druge vere ili dalekobilo stranca, itd. Menjaju se stvari, i muškarci i žene imaju sve više snage da dovedu u pitanje neke okoštale obrasce društvene prihvatljivosti i to je dobro.

I još nešto oko tog osvešćivanja - ne možeš ni osvestiti ni osloboditi onoga ko ne želi da bude oslobođen. Jer ono što je za tebe sloboda, nekom drugom nije i ne treba mu, ne želi je takvu. I to je neki izbor, i takav izbor treba dozvoliti i prihvatiti. Možda je učinjen iz straha pred nepoznatim, iz slabosti, zbog vaspitanja, nema veze. Dok je izbor, dok nije prisila druge osobe, validan je.

Da li su zaista..?
Jedna moja dobra prijateljica, udata, ne želi da ima djecu. Želi da putuje, izlazi - kaže ja volim sebe i znam šta želim. Tako je ona dočekala Novu u Madridu; dok njen muž voli nešto drugačije destinacije, obično planinarenje, no ovu Novu je dočekao na poslu..
Iznenadili bi ste se da sve kućne poslove ustvari obavlja ona i djete bi joj svakako oduzelo slobodu što se tiče putovanja..međutim da je muškarac mogla bi imati i djete i ne odreći se svojih putovanja i izlazaka kao što je situacija kod više bračnih parova koje znam.
Ženini izbori su limitirani mnogo više nego izbori muškarca ...
Pored toga njena porodica,a i porodica muža želi unuče i morali su se odseliti dalje od jednih i drugih roditelja da bi mogli živjeti kako žele ..
Čak i kad žena napravi izbor koji se toleriše više kod muškarca (ali ni kod njega više ne u određenim godinama) snosi teret i društvenu osudu okoline radi svoje odluke da unutar svojih predodređenih uloga napravi mjesto koje njoj odgovara ...
Da li je ova žena sebična? Iz patrijahalnog ugla svakako jeste
Da li je pobjegla od patrijahalnih ženinih okova (ukoliko jedan njen dio ipak želi djete) ili žena jednostavno ne može pobjeći od tih okova..?

Ne mislim da je ona sebicna. Ali mislim da je samoj sebi limitirala izbore, taj limit joj nije dat.
Umesto da se prestroji mentalno, ona bira geografske promene.
Da ne budem pogresno shvacena, ne mislim da svako mora da ima decu i da je svakome zivot bez dece propao, daleko bilo.
Ali ne podnosim izgovore ove vrste - jer samom cinjenicom da ne radja dete nije pobegla od patrijarhalnih okvira i sopstvene ogranicenosti.
Ti "okovi" nisu faktor koji prisiljava na imanje potomstva, ti okovi su faktor koji prisiljava na peglanje miljea i ususavanje 7 puta dnevno. Ovo je nesto drugo.

Bezanje od tih i takvih okova se redovno dogadja kad neko uspe da izabere svoj zivot i prihvati posledice kojima ce je ta crna carsija svakako podvrgnuti.
Onog momenta kad se ta i takva osoba pomiri sa samom sobom, prestane da obraca paznju na carsiju i uroni u svoj sopstveni zivot - e tada moze reci da je pobegla od okova.

Poslednja izmena:
btw malo mi tuzno da se zenin zivotni put i izbor svodi na udata/neudata.. moze li se pricati o zeni a da ne spomenemo muskarca?
Oni itekako mogu da pricaju o svemu i svacemu mimo zena..a zene kvazi emacipovane kao protive se iz sve snage patrijarhatu pa opet nemaju druge teme do udadbe?

btw malo mi tuzno da se zenin zivotni put i izbor svodi na udata/neudata.. moze li se pricati o zeni a da ne spomenemo muskarca?
Oni itekako mogu da pricaju o svemu i svacemu mimo zena..a zene kvazi emacipovane kao protive se iz sve snage patrijarhatu pa opet nemaju druge teme do udadbe?

Pa oni pričaju više o ženama nego žene o muškarcima..
Oni su mnogo agresivniji prema ženama kako verbalno tako i fizički ..

Back