Pipi Langstrumpf
Buduća legenda
- Poruka
- 31.793
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Great minds think alike
Vrlo jednostavno, imamo mi izbora, ali svaki izbor koji napravimo ima svoju cenu.
Pitanje je samo koliko smo spremni da platimo
Samo napomena
...žena iz primjera koji sam navela je potpuno svjesna izbora koji je napravila, prema svijetu, tj društvu, u kojem živi (i svom genetičkom sklopu) i nimalo ne brine o mišljenju okoline ...
Da li su zaista..?
Jedna moja dobra prijateljica, udata, ne želi da ima djecu. Želi da putuje, izlazi - kaže ja volim sebe i znam šta želim. Tako je ona dočekala Novu u Madridu; dok njen muž voli nešto drugačije destinacije, obično planinarenje, no ovu Novu je dočekao na poslu..
Iznenadili bi ste se da sve kućne poslove ustvari obavlja ona i djete bi joj svakako oduzelo slobodu što se tiče putovanja..međutim da je muškarac mogla bi imati i djete i ne odreći se svojih putovanja i izlazaka kao što je situacija kod više bračnih parova koje znam.
Ženini izbori su limitirani mnogo više nego izbori muškarca ...
Pored toga njena porodica,a i porodica muža želi unuče i morali su se odseliti dalje od jednih i drugih roditelja da bi mogli živjeti kako žele ..
Čak i kad žena napravi izbor koji se toleriše više kod muškarca (ali ni kod njega više ne u određenim godinama) snosi teret i društvenu osudu okoline radi svoje odluke da unutar svojih predodređenih uloga napravi mjesto koje njoj odgovara ...
Da li je ova žena sebična? Iz patrijahalnog ugla svakako jeste
Da li je pobjegla od patrijahalnih ženinih okova (ukoliko jedan njen dio ipak želi djete) ili žena jednostavno ne može pobjeći od tih okova..?
Da li su izbori (životni putevi) žene neograničeni, raspolažemo sa nekoliko, dva, ili postoji samo jedan izbor ?
Zasto se izbori dele na muske i zenske?
Izbori su izbori ...odluka coveka!
Al' postoji jedna pojava koja bi mogla da se podvede pod ovo "ženske stege" i tome slično.
Nekako u ovom našem društvu ta pomenuta čaršija i češće i radije i spremnije zalepi ženi ružnu etiketu nego muškarcu.
Onaj fazon, ako ima love, ili je sponzoruša ili tatina naslednica, ako je neudata, onda joj nešto fali, ako domaćica, onda je glupa, ako je profesionalno uspešna, onda je bezdušna karijeristkinja, ako je njen muškarac stariji, onda ima psihičkih problema u vidu nerešenih odnosa sa ocem, ako je mlađi, onda je promiskuitetna, ako je bogat, onda je sa njim zbog para, ako je siromašan, zato što ne ume da nađe boljeg....Kako god okreneš, dupe ti otpozadi.
Činjenica da postoje slične etikete i za muškarce, ali se retko čuju. Kad postoji, recimo, društveno neprihvatljiva veza, pre će se zalepiti nešto ženi. I to jeste ružna posledica neke izvrnute patrijahalnosti, mada je po meni pre odraz tog moćnog fenomena čaršije. I činjenica je da je taj pritisak ponekad jako težak, koliko god se odlučili da stanemo iza svojih izbora.
Ali i to opada vremenom, drastično, jer stati se mora i hvala bogu, uvek ima žena koje su na to spremne. Tužno je samo, beskrajno tužno, što dobar deo tih čaršijskih strelica i dolazi od drugih žena, onih koje nisu morale da se za svoj izbor bore.
Ali i neverovatno je koliko se ljudi, a nacesce zene cvrsto drze tih "okova koji ih stezu".
Npr, moja sestra od tetke, kuka sto eto mora da kuva, sprema, cuva dete, vezana za kucu, nemoz da mrdne, ebes zensko kad se muci itd.
E kada joj kazes, pa nemoj da kuvas, idi setaj sa detetom, onda mi kuka kako ne voli da jedu na ulici, a ni suvu hranu, mora dete da jede kuvano....(ko da ce crci ako to rade jednom nedeljno)
Pa dobro kazem, nek skuva muz...e na to dobijem odgovor ne bi on hteo , a i da hoce, sta bi mi on tu smuljao, ne bih to mogla da jedem....
Dobro kazem, pozovi mamu, pa nek skuva i cuva dete, a ti idi...e tu me poklopi sa komentarom :jeste, pa ce da kazu da ja skitam a dete cuva baba pored zive majke..
Muz joj kaze da mu nije jasno sto pegla peskire i slicne gluposti, a ona se duri i tvrdi da to tako mora...
itd, itd....
Patrijahalno društvo je postavljeno tako da žene budu problem ..opšti ili muškarcima
Zato je osuda žena od strane muškaraca kako u realu, tako i na forumu mnogo prisutnija nego obrnuto...
Žene su čak sklone da opravdavaju muškarce koji ih pljuju ili šamaraju..
Žene se trebaju malo osvjestiti ...
'Ženama su problem muškarci'
I dok oni olako daju osude, žena osudu muškarca shvata i izriče samo u ozbiljnim i istinskim slučajevima, a često i uglavnom prećutkuje ..
Tako nastaju predrasude i muškarci kroje društvene stavove više nego žene...
Koliko ima pogrdnih imena za ženu, a koliko za muškarca? Zbog čega se sve osuđuje žena, a zbog čega muškarac?
Kada je neki muškarac osudio drugog zbog odnosa prema ženi i porodici
S druge strane žene se osuđuju i od strane muškaraca, a i žena ..
Razmislimo samo Kako se gleda kada otac ostavi djecu, a kako kad majka to učini ..?!
Biološki djete ima 23 hromosoma od majke i 23 od oca - jednako su odgovorni
Nekoliko postova koji su dotakli sadržaj teme:
Boldovano u tvom postu je problem.
Jer najprisutnija, najčešća, najlakša, a često i najsurovija osuda i etiketa dolazi od druge žene. Kako u realu, tako i na forumu.
Što je strašno.
I da li onda muškarci zaista kroje predrasude i društvene stavove više nego žene?
Digresija: u gornjem postu sam pomenula "izvrnutu patrijahalnost", a ti si podvukla samo patrijahalnost, hoću to da razjasnim. Iako ja patrijahalnost kao model ne prihvatam, odbijam i da je svodim na striktno negativnu prirodu i njenu "izvrnutost", donekle zloupotrebu, vidim kao jedini pojavni oblik. U ovom konkretnom slučaju, u pravoj patrijahalnoj sredini, neizvrnutoj, taj ili ta koji bi tako nešto tresnuli nečijoj ženi, majci ili sestri ili ih na neki drugi način kinjili i omalovažavali...da parafraziram jednu forumašicu na nekoj sličnoj davnoj temi....ne bi se nanosali zuba po selu. Znači, ne volim ja taj model gde neko treba da me brani od opasnog sveta kao da sam pod starateljstvom, ali pošteno je videti različite pojavne oblike patrijahalnosti i napraviti razliku u vrednovanju tog koncepta.
'Prava patrijahalna sredina' ne postoji ..to je onaj idealni djelioc pravde u čijoj sredini su svi sretni i zadovoljni. A zloupotreba je upravo ono što je pravo lice patrijahalnosti. Muškarci u patrijahalnom društvu koriste svoje šire ovlasti kako žele, etiketiraju ih kako žele, djele poštovanje i osudu kako žele..Na našem područuju neke sredine su više, neke manje patrijahalne. Postoje razlike i od porodice do porodice, ali je veći broj onih teško patrijahalnih ..
Ovo za osude žena je poprilično tačno i to je neka vrsta projekcije - Žena koja je opterećena predodređenim 'ženskim' obavezama i koja razmišlja o tome - Kako to ne želi, ali mora jer kakva bi bila da ih ne ispunjava, osudu osjećaja nedovoljnosti pridaje drugoj ženi. 'Vjerni robovi' ...Zato i govorim o osvješćivanju žena
Da li su zaista..?
Jedna moja dobra prijateljica, udata, ne želi da ima djecu. Želi da putuje, izlazi - kaže ja volim sebe i znam šta želim. Tako je ona dočekala Novu u Madridu; dok njen muž voli nešto drugačije destinacije, obično planinarenje, no ovu Novu je dočekao na poslu..
Iznenadili bi ste se da sve kućne poslove ustvari obavlja ona i djete bi joj svakako oduzelo slobodu što se tiče putovanja..međutim da je muškarac mogla bi imati i djete i ne odreći se svojih putovanja i izlazaka kao što je situacija kod više bračnih parova koje znam.
Ženini izbori su limitirani mnogo više nego izbori muškarca ...
Pored toga njena porodica,a i porodica muža želi unuče i morali su se odseliti dalje od jednih i drugih roditelja da bi mogli živjeti kako žele ..
Čak i kad žena napravi izbor koji se toleriše više kod muškarca (ali ni kod njega više ne u određenim godinama) snosi teret i društvenu osudu okoline radi svoje odluke da unutar svojih predodređenih uloga napravi mjesto koje njoj odgovara ...
Da li je ova žena sebična? Iz patrijahalnog ugla svakako jeste
Da li je pobjegla od patrijahalnih ženinih okova (ukoliko jedan njen dio ipak želi djete) ili žena jednostavno ne može pobjeći od tih okova..?
Da li su izbori (životni putevi) žene neograničeni, raspolažemo sa nekoliko, dva, ili postoji samo jedan izbor ?
btw malo mi tuzno da se zenin zivotni put i izbor svodi na udata/neudata.. moze li se pricati o zeni a da ne spomenemo muskarca?
Oni itekako mogu da pricaju o svemu i svacemu mimo zena..a zene kvazi emacipovane kao protive se iz sve snage patrijarhatu pa opet nemaju druge teme do udadbe?
btw malo mi tuzno da se zenin zivotni put i izbor svodi na udata/neudata.. moze li se pricati o zeni a da ne spomenemo muskarca?
Oni itekako mogu da pricaju o svemu i svacemu mimo zena..a zene kvazi emacipovane kao protive se iz sve snage patrijarhatu pa opet nemaju druge teme do udadbe?
Jeste.Da li je ova žena sebična?