JA KOJI JESAM
Poznat
- Poruka
- 7.799
nez... ja sam možda prepisivač ili sakupljač saznanja.
čitam svašta i upoređujem, imam razna iskustva, ali mislim da nemam direktno iskustvo prosvetljenja.
čitam ovih dana nešto o toj zen školi, koliko sam shvatio kažu da je prosvetljenje nešto što se dešava naglo.
a koliko sam shvatio tolteke, moraš biti pripremljen za to...
Pogledajte prilog 497113
Doživi prosvjetljenje pa o njemu možemo onda istinski raspravljati.
Ovako raspravljamo o nečijim zapisima za koje ne možeš niti tvrditi niti ih predstvaljati istinama, jer ne znaš šta je od
toga svega istina. Znam da nisi prosvijetljen. Prosvijetljeno Biće zna da je prosvijetljeno. Tu nema možda.
Ne osuđujem te zbog toga.
Prosvjetljenje se doživljava između dva trena, dakle ne dešava se u vremenu. Priprema je vremenski određena. Priprema je ono što ti sada činiš. Dakle, na putu si ka...

Međutim, mogu ti reći jedno; sve dok u spisima drugih tražiš odgovore prosvjetljenje nećeš naći (a i nije moranje).
Prosvjetljenje ćeš naći samo onda kad se konačno predaš, kada sve svoje napore i težnje predaš bez uslova.
Tada ćeš se tvoja pažnja okrenuti od traženja istine o sebi, o postojanju, ka onome što jesi. Ti ćeš biti istina.
Doživljaj prosvjetljenja se ne može mjeriti vremenski, ali ga možeš zamisliti ovako:
Dok gledaš u kazaljke sata na zidu, sat pokazuje da je 5 sekundi do 11. I kad sekundara udari tačno u 5 sekundi do 11
tvoja se pažnja odvoji od projekcije i usmjeri se u Sebe, u apsolut. U tom trenu vrijeme staje, svjesnost nestaje, a u tvojoj
pažnji se pojavljuje Svijest, znanje-o-svemu-što-jest. U tom odnosu volje i pažnje sve je prožeto svime, tren više ne postoji,
sve je Jedno, nerazdvojno, nerazdvojivo. Odatle, možeš biti i bivaš univerzumom, sa svim njegovim(svojim) iskustvima, sa
svim vremenom u kojemu se odvija... a onda ti se pažnja ponovo vrati u sebe-čovjeka. Dakle, bilioni i trilioni svjetlosnih
godina su prošli a čovjekovo vrijeme se nije pomjerilo ni makac. Kad ti se pažnja vrati u čovjeka, shvatiš da još uvijek
gledaš u kazaljke sata a sekundara kazaljka se poslie jednog trena tek pomjeri sa 5 do 11 na 4, 3, 2, 1.... do 11. Vrijeme
ponovo poteče ali TI više nisi isti čovjek u njemu.