Mitska figura veća od života. Da li je bio moralan i koliko to je drugo pitanje, pitanje je šta je uopšte objektivni moral i to tek treba utvrditi. Znam dosta priča o njemu i u neredovnom sam kontaktu sa čovekom koji ga je donekle poznavao, ali zna priče iz detinjstva. Odmalena je bio veoma hrabar, bežao od kuće već sa devet godina, pretukao je svog oca sa trinaest i otišao od kuće kako bi mu vratio za maltretiranje, radio neke stvari da bi dokazao da ima hrabrost, gurao je recimo ruku duboko u ključalu vodu da pokaže da se ne plaši i da mu bol ništa ne znači kao ni strah. Bio je najčuveniji pljačkaš u Evropi, to mu tata i udba nisu mogli srediti. Bilo je mnogo oficirske dece, i uglednije od njega, pa su mnogi ostali niko i ništa ili postali narkomani.
Kasnije ga je ćale uveo u priču sa službom, ali to što je on radio opet ne može svako da radi. Bio je kockar, ženskaroš, jako prek i agresivan čovek, ubica i prirodni vodja medju takvim likovima. Bio je vodja navijača, osnovao je gardu, borio se u Hrvatskoj i otpočeo rat u Bosni upadom u Bijeljinu i Zvornik. Istakao se u borbama za Vukovar i Osijek, i najznačajnije - sprečio je pad Banjaluke i Republike Srpske kad su i Mladić i svi drugi oficiri zakazali i kad su Hrvati i Bošnjaci bili pred istom 1995. posle Oluje. Da je bio nesposoban ne bi ga Biorčević cenio, kao ni Radovan Karadžić koji ga je tamo i pozvao. Lično mislim da ga Mladić nije trpeo zbog sujete, jer su sličnog karaktera ali na drugi način. Bio je bogat, uspeo je i u politici, i u biznisu, i u podzemlju, napravio je čudo od Obilića i prekinuo vladavinu Partizana i Zvezde bar na kratko. Od njegovih Tigrova i elitne jedinice Super Tigrovi je nastala najelitnija srpska vojna jedinica JSO, aktivna na Kosovu i kasnije upetljana u hapšenje Miloševića i ubistvo Djindjića. Oženio je i Cecu u svadbi stoleća. Sve u svemu, pompezan lik veći od života i istorijska ličnost. Mislim da će kroz sto godina biti neka vrsta legende kao Jovo Stanisavljević Čaruga, samo mnogo veća i značajnija.
E sad... da li je pljačkao na ratištu i činio ratne zločine? Naravno da jeste, jer mu je to u skladu sa karakterom. On i likovi poput njega (čečenski komandant Šamil Basajev recimo) mene podsećaju na one gospodare rata iz ranijih vremena ljudske istorije, oblasne gospodare i ljude pune samovolje i hrabrosti koji su prirodno gospodarili drugima i nanosili zlo mnogima, ali i činili neka pozitivna dela za svoj narod i državu. Ako je neko gledao film o Kralju Arturu "Prvi vitez", videće da pobunjeni vitez Malagant u tom filmu dosta ponašanjem i stavom podseća na Arkana. Da je rodjen u vreme Turaka moguće je da bi bio nešto kao Hajduk Veljko.