Zeljko Raznatovic - Heroj ili Zlo

Mislim da je bio poput lika iz stripa,on kao da je bio fiktivni lik, sta god neko mislio o njemu cinjenica je da je bio nestvaran lik i da se takav vise nece roditi.
Ono imao je bas lud i filmski zivot, bio je sve od pljackasa banaka - dzentlemena koji je zenama u bankama koje je pljackao ostavljao ruze i bombone pa bezao na biciklu od policije , lika koji je bezao iz 10-ak zatvora sirom Evrope , agenta UDBE , kockara, vodje navijaca, ratnog komandanta i vojskovodje, poslanika u parlamentu pa do biznismena i vlasnika fudbalskog kluba.
Ono jeste bio gangster i lik kome nije bilo zdravo zamerati se ali je isto imao neke kodekse, sarma i harizmu i bio je malo onako ekscentrik i generalno uprkos nekim njegovim manama ili gresnom zivotu ljudi su ga voleli i mislim cim se prica toliko o njemu jos uvek ovoliko godina nakon njegove smrti to znaci da ljudima nedostaje, mislim da cak i oni koji ga nisu voleli bi voleli da je i dalje tu medju nama.

Mislim da je njegova najveca mana to sto je bio Srbin, generalno daleko od toga da je bio svetac ali da je bio recimo Amerikanac ili Britanac ili sta vec ja mislim da bi o njemu bile snimljene na desetine filmova i da bi se holivudske zvezde otimale ko ce da ga igra na filmu, reperi bi se nazivali po njemu, ono zato sto je Srbin, patriota, produkt jednog komunistickog sistema, itd o njemu samo najgore (i nastojali su da ga predstave kao neko cudoviste) ali kojim slucajem da je bio njihov, da je bio Amerikanac ili vec sta napravili bi mit i legendu o njemu znas koju, svetski brend bi napravili od njega, kontam da bi imao svoju marku odece, ime koktela u barovima i likovi bi nosili majice a ribe dekoltee sa njegovim likom ili imenom.

Mislim da slicno vazi i za Gisku ali Giska je ipak bio nekako odmereniji, diskretniji i bio verovatno i veci smeker i dzentlmen ali nije imao tu dozu ekscentricnosti i potrebu da se eksponira toliko.

Sve sto je napisano govori da je bio prilicno kontroverzan lik. Ako si kriminalac ne znaci da ne mozes biti patriota i obrnuto. U ratu je imao odredjenu ulogu koja se krece od elitne jedinice do ratnih zlocinaca. Dakle ni tu nema neke mere. Za ovo ostalo, licno sam alergican na kriminal. Kao neko ko je odrastao 90ih nisam mu se divio niti sam bio potresen kada je ubijen. Nije ubijen na ratistu kao Giska, vec u mafijaskoj likvidaciji ciji motivi su jos uvek nepoznati. Uvek kada su ga pitali da li se bavi kriminalom, Arkan je govorio da je to glupost i da zaradjuje od one pekare koju je otvorio. Naravno, smejurija. Opet cak i kao kriminalac nije se bavio maltretiranjem obicnih ljudi, odnosno takav je imidz predstavljao, mada je i tu situacija nejasna.

Mogu da kazem nesto iz licnog iskustva sto sam doziveo u Arkanovo vreme a da indirektno ima veze sa Arkanom.

Posto sam ziveo u blizini Obilicevog stadiona, znam da su nam radnici koji su radili rekonstrukciju pricali da je isprebijao nekog preduzimaca kojeg je angazovao jer ovaj nije isplacivao dnevnice radnicima. I to kada su mu se radnici sami pozalili dok je Arkan obilazio radove. Sa druge strane, dok sam ja tokom raspusta radio na gradjevini, bio sam na nekom gradilistu gde se radila nadogradnja neke stare zgrade. Stanari su bili protiv i blokirali su radove. Brat i ja radili smo dva dana, onda nas je covek koji nas je angazovao rekao da idemo kuci da ce nas on zvati dok se ne resi situacija, jer smo ta dva dana presedeli. U medjuvremenu meni pocela predavanja na faksu, brat nasao drugi posao pa se nismo vise vracali. Kada sam sreo tog preduzimaca kod kojeg smo radili posle nekoliko meseci kaze da je resen probem tako sto su investitori angazovali Arkanove ljude, ovi uletali ljudima u stanove i pretili, tako da vise nisu blokirali nadogradnju. Dakle Kolumbija fazon.

U ratu imaju price od realnosti do mita i legende. Ono sto sam ja cuo od ocevog prijatelja koji je prosao citavu hrvatsku i bosnu u ratu kao podoficir u specijalnim jedinicama, on nije voleo ne samo "arkanovce" vec nijedne druge paravojne formacije. Jedino je donekle cenio Kapetana Dragana i njegove knindze jer su bili disciplinovani, u ostale nije imao poverenja. Sam kaze da je najvaznije bitke u tim ratovima odradila nasa vojska. Stavise, sam je sa neke akcije bukvalno oterao "arkanovce" (ne Arkana licno) koji su trebali da pruze podrsku, jer su ovi vec tipovali neke objekte koje su mogli da pljackaju. Dakle o "arkanovcima", "frenkijevcima", zutim osama, belim orlovima, gardi, cetnicima i vecini drugih taj prijatelj mog pokojnog oca je imao zaista lose misljenje.

Postoji jos i onaj deo gde je Arkan evoluirao u politicara. Palma je danas njegov poslednji izdanak. Uspeo je Arkan da napravi SSJ (Stranka srpskog jedinstva) i da udje u parlament. Stranka ga je cak nadzivela i nekoliko godina posle 5. oktobra bila je aktivna i u parlamentu. Ono sto je mene posebno iznenadilo je sto je imala prilicno umeren nastup. Bili su patriotski orijentisana stranka, kritikovala se servilnost DOS/a prema zapadu, saradnja sa hagom, kurc.obolja oko Kosova, ali na jedan umeren recnik. Glavni govornik im je bio pokojni Prelevic koji, cim mu predsednik Skupstine kaze da je vreme isteklo, prekidao svoj govor u sred recenice, zahvalio se i vracao se na mesto. Dakle nisu pravili cirkus kao radikali, jedni od retkih koji su pokazivali trunku normalnosti u parlamentu.

Moje licno misljenje je da je Arkan bio drzavni kriminalac, onaj sa znackom sluzbe da radi prljave poslove. U romanticnu sliku samuraja sa asfalta ne verujem, kao sto rekoh gadim se kriminala i kriminalaca a on je to na kraju krajeva bio. Jedino sto se nije bavio sirotinjom, ako je makar neka uteha. Na ratistu sta god da je radio neka je, tu ga licno necu ni glorifikovati niti kritikovati. Na kraju je zavrsio kao sto svi ti koji se bave takvim "biznisom" zavrse i to je to.

Samo jednom sam ga video i dovoljno mi je bilo da shvatim kakav je to lik.U medijima se predstavljao kao domaćin,Srbin,patriota i rodoljub otac 11-toro dece ili tako nešto,a zapravo je bio udbaški likvidator,pljačkaš banaka i kriminalac koga je sudbina igrom slučaja u jednom trenutku izbacila da bude tu nešto bitan u društvu koje se raspadalo,i koje se i dalje raspada.Sezona 1997/98 Obilić-Partizan mi klinci stojimo u redu da uđemo u tu jazbinu koja je tada imala samo jednu tribinu,u jednom momentu se pojavljuje Arkan i uz salvu psovki je počeo da šutira one jedne semenkare tj. njihove one male astalčiče semenke lete na sve strane,šta sam ja rek'o nema ovde prodaje y.ebem li vam sve živo ovo ono...okrene se i ode,oni jadnici skupljaju one stolove,panduri takođe jadnici stoje tu pored i gledaju samo i to je bio najbolji indikator na šta je ličila ta država tada.Bahati kriminalac gazi sirotinju,panduri gledaju svoja posla šta će i taj mit o takvim likovima je za žaljenje.Medijski satrapi kao što su Marić i sl.namerno zaglupljuju i zastrašuju narod sa veličanjem takvih likova i pojava.

Mitska figura veća od života. Da li je bio moralan i koliko to je drugo pitanje, pitanje je šta je uopšte objektivni moral i to tek treba utvrditi. Znam dosta priča o njemu i u neredovnom sam kontaktu sa čovekom koji ga je donekle poznavao, ali zna priče iz detinjstva. Odmalena je bio veoma hrabar, bežao od kuće već sa devet godina, pretukao je svog oca sa trinaest i otišao od kuće kako bi mu vratio za maltretiranje, radio neke stvari da bi dokazao da ima hrabrost, gurao je recimo ruku duboko u ključalu vodu da pokaže da se ne plaši i da mu bol ništa ne znači kao ni strah. Bio je najčuveniji pljačkaš u Evropi, to mu tata i udba nisu mogli srediti. Bilo je mnogo oficirske dece, i uglednije od njega, pa su mnogi ostali niko i ništa ili postali narkomani.

Kasnije ga je ćale uveo u priču sa službom, ali to što je on radio opet ne može svako da radi. Bio je kockar, ženskaroš, jako prek i agresivan čovek, ubica i prirodni vodja medju takvim likovima. Bio je vodja navijača, osnovao je gardu, borio se u Hrvatskoj i otpočeo rat u Bosni upadom u Bijeljinu i Zvornik. Istakao se u borbama za Vukovar i Osijek, i najznačajnije - sprečio je pad Banjaluke i Republike Srpske kad su i Mladić i svi drugi oficiri zakazali i kad su Hrvati i Bošnjaci bili pred istom 1995. posle Oluje. Da je bio nesposoban ne bi ga Biorčević cenio, kao ni Radovan Karadžić koji ga je tamo i pozvao. Lično mislim da ga Mladić nije trpeo zbog sujete, jer su sličnog karaktera ali na drugi način. Bio je bogat, uspeo je i u politici, i u biznisu, i u podzemlju, napravio je čudo od Obilića i prekinuo vladavinu Partizana i Zvezde bar na kratko. Od njegovih Tigrova i elitne jedinice Super Tigrovi je nastala najelitnija srpska vojna jedinica JSO, aktivna na Kosovu i kasnije upetljana u hapšenje Miloševića i ubistvo Djindjića. Oženio je i Cecu u svadbi stoleća. Sve u svemu, pompezan lik veći od života i istorijska ličnost. Mislim da će kroz sto godina biti neka vrsta legende kao Jovo Stanisavljević Čaruga, samo mnogo veća i značajnija.

E sad... da li je pljačkao na ratištu i činio ratne zločine? Naravno da jeste, jer mu je to u skladu sa karakterom. On i likovi poput njega (čečenski komandant Šamil Basajev recimo) mene podsećaju na one gospodare rata iz ranijih vremena ljudske istorije, oblasne gospodare i ljude pune samovolje i hrabrosti koji su prirodno gospodarili drugima i nanosili zlo mnogima, ali i činili neka pozitivna dela za svoj narod i državu. Ako je neko gledao film o Kralju Arturu "Prvi vitez", videće da pobunjeni vitez Malagant u tom filmu dosta ponašanjem i stavom podseća na Arkana. Da je rodjen u vreme Turaka moguće je da bi bio nešto kao Hajduk Veljko.

Mitska figura veća od života. Da li je bio moralan i koliko to je drugo pitanje, pitanje je šta je uopšte objektivni moral i to tek treba utvrditi. Znam dosta priča o njemu i u neredovnom sam kontaktu sa čovekom koji ga je donekle poznavao, ali zna priče iz detinjstva. Odmalena je bio veoma hrabar, bežao od kuće već sa devet godina, pretukao je svog oca sa trinaest i otišao od kuće kako bi mu vratio za maltretiranje, radio neke stvari da bi dokazao da ima hrabrost, gurao je recimo ruku duboko u ključalu vodu da pokaže da se ne plaši i da mu bol ništa ne znači kao ni strah. Bio je najčuveniji pljačkaš u Evropi, to mu tata i udba nisu mogli srediti. Bilo je mnogo oficirske dece, i uglednije od njega, pa su mnogi ostali niko i ništa ili postali narkomani.

Kasnije ga je ćale uveo u priču sa službom, ali to što je on radio opet ne može svako da radi. Bio je kockar, ženskaroš, jako prek i agresivan čovek, ubica i prirodni vodja medju takvim likovima. Bio je vodja navijača, osnovao je gardu, borio se u Hrvatskoj i otpočeo rat u Bosni upadom u Bijeljinu i Zvornik. Istakao se u borbama za Vukovar i Osijek, i najznačajnije - sprečio je pad Banjaluke i Republike Srpske kad su i Mladić i svi drugi oficiri zakazali i kad su Hrvati i Bošnjaci bili pred istom 1995. posle Oluje. Da je bio nesposoban ne bi ga Biorčević cenio, kao ni Radovan Karadžić koji ga je tamo i pozvao. Lično mislim da ga Mladić nije trpeo zbog sujete, jer su sličnog karaktera ali na drugi način. Bio je bogat, uspeo je i u politici, i u biznisu, i u podzemlju, napravio je čudo od Obilića i prekinuo vladavinu Partizana i Zvezde bar na kratko. Od njegovih Tigrova i elitne jedinice Super Tigrovi je nastala najelitnija srpska vojna jedinica JSO, aktivna na Kosovu i kasnije upetljana u hapšenje Miloševića i ubistvo Djindjića. Oženio je i Cecu u svadbi stoleća. Sve u svemu, pompezan lik veći od života i istorijska ličnost. Mislim da će kroz sto godina biti neka vrsta legende kao Jovo Stanisavljević Čaruga, samo mnogo veća i značajnija.

E sad... da li je pljačkao na ratištu i činio ratne zločine? Naravno da jeste, jer mu je to u skladu sa karakterom. On i likovi poput njega (čečenski komandant Šamil Basajev recimo) mene podsećaju na one gospodare rata iz ranijih vremena ljudske istorije, oblasne gospodare i ljude pune samovolje i hrabrosti koji su prirodno gospodarili drugima i nanosili zlo mnogima, ali i činili neka pozitivna dela za svoj narod i državu. Ako je neko gledao film o Kralju Arturu "Prvi vitez", videće da pobunjeni vitez Malagant u tom filmu dosta ponašanjem i stavom podseća na Arkana. Da je rodjen u vreme Turaka moguće je da bi bio nešto kao Hajduk Veljko.
U Bosni je bio samo zato sto je milosevic ucenjivao pomoc njegovim prisustvom.Niko nije voleo ni njega ni njegove vojnike,koji su isli samo tamo gde je imalo sta da se opljacka.Horda pljackasa ukratko,ni v od vojnika.JSO nije nastala od tigrova,pogresno si obavesten.Ustvari mnogo stvari si pogresno cuo...
Mit o njemu kao legendi moze da zazivi samo u Srbiji,medju polusvetom koji se lozi na krimose.

U Bosni je bio samo zato sto je milosevic ucenjivao pomoc njegovim prisustvom.Niko nije voleo ni njega ni njegove vojnike,koji su isli samo tamo gde je imalo sta da se opljacka.Horda pljackasa ukratko,ni v od vojnika.JSO nije nastala od tigrova,pogresno si obavesten.Ustvari mnogo stvari si pogresno cuo...
Mit o njemu kao legendi moze da zazivi samo u Srbiji,medju polusvetom koji se lozi na krimose.

JSO je apsolutno nastala od Tigrova, tačnije od Super tigrova, specijalne grupe unutar SDG kojom je Legija (Arkanov zamenik) komandovao. Legija je preko Arkana vodio i operacije u Cazinskoj krajini i kao glavni instruktor ustrojio Srpsku dobrovoljačku gardu po uzoru na Legiju stranaca. Posredstvom službe je kasnije odvojena ta grupa i postali su JSO. Priča se da imaju i neke korene u Knindžama Kapetana Dragana, ali vrlo površno. Ne znam kako ne znaš sve ovo, kad je opšte poznato. Pogledaj dokumentarac Jedinica koji je radio B92 ili pročitaj bilo šta o Tigrovima i SDG što ima na netu.

Legija, Arkan i Arkanov sin na ratištu, u uniformi Tigrova:

arkan i legija.jpg

JSO je apsolutno nastala od Tigrova, tačnije od Super tigrova, specijalne grupe unutar SDG kojom je Legija (Arkanov zamenik) komandovao. Legija je preko Arkana vodio i operacije u Cazinskoj krajini i kao glavni instruktor ustrojio Srpsku dobrovoljačku gardu po uzoru na Legiju stranaca. Posredstvom službe je kasnije odvojena ta grupa i postali su JSO. Priča se da imaju i neke korene u Knindžama Kapetana Dragana, ali vrlo površno. Ne znam kako ne znaš sve ovo, kad je opšte poznato. Pogledaj dokumentarac Jedinica koji je radio B92 ili pročitaj bilo šta o Tigrovima i SDG što ima na netu.

Legija, Arkan i Arkanov sin na ratištu, u uniformi Tigrova:

Pogledajte prilog 806762
Pa nisu oni formirani od njih,nego su izabrani pojedinci iz svih paravojnih formacija,i iz policijskih jedinica.Samo je Legija ostao/postao sef.A SDG je ionako bila banda/jedinica sluzbe...
Sramota je za Zandarmeriju da se njihov pocetak zapise kao grupa pljackasa...

Recimo da je neko, neko sasvim nepoznat, godinama pljackao Srbiju od 81. pa na dalje i da su recimo nicale vile sto po srbiji sto po svajcarskoj, nekih nepoznatih, likova. Mracnih devedesetih se pojavila "mafija" za razliku od ovih "nepoznatih" sto pljackaju. Tako da se pored zakona o pretvaranju drustvene svojine od 91. godine najveci deo narodne svojine nasao u dzepovima "nepoznate" tacnije sasvim poznate i javne bande zvane "elita".
E, takvoj eliti je arkan bio kriminalac i cim su dosli na vlast ubili su ga. Kao sto su pobili mnoge s kojima saradjivali do 2000.
Pri tome, ta ista elita je pljackala po celoj tadasnjoj jugoslaviji i naravno da kada udje arkan i trazi pare za drzavnu kasu koju su opljackali postaje za njih kriminalac. Kao sto je kriminalac i svako ko nije iz tog mafijaskog kruga direktno povezanog sa srpskom kriminalnom dijasporom, a preko njih sa siptarskom ruskom i ustaskom mafijom..
Najgore od svega toga je prodaja srpskih teritorija, pa je veliki deo "elite" iz vojske prodala svoje usluge svakome ko je hteo da plati, pocevsi od Kadijevica.
Posto na vojsku nije moglo da se racuna zbog izdaje onda su se pojavili dobrovoljci i medju njima Arkan.
Tako da srbi preko drine treba da mu dignu spomenik....

Pa nisu oni formirani od njih,nego su izabrani pojedinci iz svih paravojnih formacija,i iz policijskih jedinica.Samo je Legija ostao/postao sef.A SDG je ionako bila banda/jedinica sluzbe...
Sramota je za Zandarmeriju da se njihov pocetak zapise kao grupa pljackasa...

Mislim da ih je najviše ipak bilo iz Super tigrova, bar onih bitnijih, Nenad Bujošević Rambo, Zenica itd. No nebitno.

Jbg odnekud mora da se počne. Nije baš da su bili samo pljačkaši, mnogo Tigrova je poginulo i ranjeno u ratu. Ne znam jesi li čuo za arkanovce koje su ustaše uhvatile i deset i po sati ih mučile u Laslovu, vadeći im oči i pržeći ih brenerom? Jedan od njih je bio i profesor Mirko Lavadinović, asistent na Šumarskom fakultetu. Možda su bili i pljačkaši ali su opet iznad onih koji su u tome vreme pogroma nad Srbima sedeli kod kuće i moralisali sa strane.

Back