Da li su partizani okupirali ili oslobodili Srbiju?

Da li su partizani okupirali ili oslobodili Srbiju?

• Okupirali su je

glasova: 8 30,8%
  • Oslobodili su je

glasova: 13 50,0%
  • I jedno i drugo

glasova: 4 15,4%
  • Teško je odgovoriti

glasova: 1 3,8%

• Ukupno glasova
    26
  • Anketa je zatvorena .
Oni su tamo živeli i Austrougari su znali sve njihove male tajne koje bi im mogle glave doći. O tome se radi.
Nisam najbolji poznavalac tog dela istorije- no koliko je meni poznato Petar 1 Karadjordjevic nije zivio u Austriji, vec u Svicarskoj koja je mozda i prosledjivala informacije Austrougarima, no ne verujem da su imali s cime da ga ucenjuju?
Od svih monarha su Petar 1 u knez Mihajlo jedini bili poprilicno uzorni-
Kralj Petar nije bio sklon skandalima i bio je relativno skroman, nije bio korumpiran koliko je meni poznato, citava ta episoda oko aneksije je bila poprilicno dramaticna i u Bosni, a i u Srbiji gde su se samovoljno skupljali dobrovoljci za rat, a politickim elitama je bilo jasno da Srbija nema sanse protiv Austrougarske koja je imala prrko 50 miliona stanovnika i Srbije koja je imala ispo 3 miliona.
A Rusi su postigli dogovor s Austrougarima sto je izazvao bes i razocarenje medju stanovnistvom, tako da je kralj Petar i tadasnje rukovodstvo pravilno reagovao.

Nisam najbolji poznavalac tog dela istorije- no koliko je meni poznato Petar 1 Karadjordjevic nije zivio u Austriji, vec u Svicarskoj koja je mozda i prosledjivala informacije Austrougarima, no ne verujem da su imali s cime da ga ucenjuju?
Od svih monarha su Petar 1 u knez Mihajlo jedini bili poprilicno uzorni-
Kralj Petar nije bio sklon skandalima i bio je relativno skroman, nije bio korumpiran koliko je meni poznato, citava ta episoda oko aneksije je bila poprilicno dramaticna i u Bosni, a i u Srbiji gde su se samovoljno skupljali dobrovoljci za rat, a politickim elitama je bilo jasno da Srbija nema sanse protiv Austrougarske koja je imala prrko 50 miliona stanovnika i Srbije koja je imala ispo 3 miliona.
A Rusi su postigli dogovor s Austrougarima sto je izazvao bes i razocarenje medju stanovnistvom, tako da je kralj Petar i tadasnje rukovodstvo pravilno reagovao.
Reći da su komunisti koji su došli iz inostranstva bili agenti Kominterne je isto kao i reći da su srski kraljevići bili strani agenti jer su isto dolazili iz inostranstva.

Svaka komunistička zemlja koja nije bila pod direktnom kontrolom iz Moskve se politički odvojila od centra. A ta kontrola je uspostavljena vojnim putem a ne agentima iz inostranstva.

Reći da su komunisti koji su došli iz inostranstva bili agenti Kominterne je isto kao i reći da su srski kraljevići bili strani agenti jer su isto dolazili iz inostranstva.

Svaka komunistička zemlja koja nije bila pod direktnom kontrolom iz Moskve se politički odvojila od centra. A ta kontrola je uspostavljena vojnim putem a ne agentima iz inostranstva.
[/QU
Vrlo malo je takvih komunistickih vodstava. I opet moraš biti akrobata u balansiranju među Istokom i Zapadom.
Verovatno je to bio igre velikih. Prvo poguraj i priznaj Tita, na uštrb Kralja, a zatim Tita protiv Staljina, podrži nesvrstane da ne skrenu u komunizam, i zatim rasturi Titovu Jugu.
Odigrano maestralno, Englezi su u tome broj 1 u svetu.

Nisu teoeije zavere nego realno razmišljanje.
To je u redu, ali treba to naglasiti da se eadi o pretpostavci- a zatim pokusati dokazati pretpostavku, inace ce citav razgovor otici u pogresnom smeru.
Mada licno, ne vidim nista sto ukazuje da su Austrougari imali uticaja na kralja Petra, a i kralj Petar nije imao bas jako odresene ruke- s jedne strane je bila vojska koja je bila dosta uticajna, s druge strane je mnogo ovlastenja bilo u rukama skupstine i N. Pasica.

A takodje cesto na forumu misle da kad neko radi za nekog ili saradjuje da je kao rob ili robot- a da se vratimo na primer Tita vidimo da to nije slucaj jer Tito posle odredjenog trenutka nije slusao instrukcije Kominterne (citaj Staljina), a vrh KPJ je bio uz Tita, tj vecina- tako da su partizani bili “domaca” vojska, a ne strani instrument jer su sami donosili odluke.

To je u redu, ali treba to naglasiti da se eadi o pretpostavci- a zatim pokusati dokazati pretpostavku, inace ce citav razgovor otici u pogresnom smeru.
Uvek kada neko dođe iz inostranstva i preuzme vlast postoji sumnja da je došao uz određenu podršku te zemlje iz koje dolazi i da su ljudi iz te zemlje znali dosta o životu te osobe pa su mogli njome da manipulišu.

Uvek kada neko dođe iz inostranstva i preuzme vlast postoji sumnja da je došao uz određenu podršku te zemlje iz koje dolazi i da su ljudi iz te zemlje znali dosta o životu te osobe pa su mogli njome da manipulišu.
Te price su uglavnom preuvelicane, a popularizovali su ih mediji u Srbiji da bi mogli da manipulisu ljudima- pa ko god ima vezd s inostranstvom a da ne odgovara vlastima se odmah prokaze kao strani agent.

Realnost je uglavnom drugacija- i kao sto kaze izreka: gori poturica od svakog Turcina…
Staljin je postao vecim Rusom od Lenjina, Napoleon koji je bio protiv Francuza je otac moderne Francuske, posle pada Hortija u Madjarskoj je vodja bio Srbin… Itd…
U vreme kneza Mihajla su u Srbiju stigli sa svih strana i gradili Srbiju- od A. Oreskovica, preko mog omiljenog generala Horvatovica i raznih naucnika.
Tajne sluzbe nisu ni blizu fako uspesne kao sto se na forumu misle- upravljati i manipulisati ljudima nije uopste lak zadatak- niti je kraljevina Jugoslavija imala uspeha s clanovima KPJ niti su iz KPJ bili narocito uspesni s disidentima.

sad to sto KPJ nije dozvolila povretak kralja i neke druge stvari su druga prica,
U tom grmu i leži zec. Ta ideologija nije bila dovoljno državotvorna za takav postupak.
I realno, ja jesam Srbin ali ne gledam navijački, trudim se da sagledam objektivno, Draža i Pavelić nisu isti koš. Kakva sudbina je zadesila jednog a kakva drugog?

U tom grmu i leži zec. Ta ideologija nije bila dovoljno državotvorna za takav postupak.
I realno, ja jesam Srbin ali ne gledam navijački, trudim se da sagledam objektivno, Draža i Pavelić nisu isti koš. Kakva sudbina je zadesila jednog a kakva drugog?
Pavelic je uspeo da pobegne (ostavivsi ustase na cedilu) dok je Drazao ostao jer je mao pogresne kalkulacije (kao i obicno).
Takodj treba uzeti u obzir i cinenjenicu da su cetnici '44 amnestirani (sem onih su pocinili zlocine) i mogli su se pridruziti partizanima sto im je sam kralj nalozio (mada sam kralj i nije imao previse izbora), sto su i mnogi (mislim vecina, no nisam siguran) ucinili dok ustase nisu amnestirane- tako da nisu bili stavljeni u isti kos.
Da li su partizani ispostovali dogovore o slobodnim izborima? Nisu, i to je cinjenica- kao sto je i cinjenica da su od samog pocetka planirali da preuzmu vlast sa svojim nacelima i principima i o tom se moze raspravljati- no reci da su partizani bili okupatori jeste glupost.

Draža nije bio kalkulant, on je verovao i borio se za svoj narod. On je pre svega bio oficir. Nije se borio za vlast. Narod ga je voleo i verovao mu.
Mislim da je tu podbacila politika KJ, političari nisu znali, a ni mogli da odgovore na političke izazove. Oni su morali da se podrede britanskim interesima.
Zato sav taj cirkus oko kraljevog poziva priključenja komunistima.
Politika KJ je bila nejedinstvena, svaka etnička grupa je vukla na svoju stranu, plus što su bili prisluškivani svi važniji političari, poneki su bili i na platnom spisku VB.

Izbori su bili slobodni ali je glasanje bilo previše transparentno. :)
Ha ha ha, da , a kako bi drugačije. NKVD škola. Ali čak i onda su im se događali propusti.
U jednoj opštini u Prekmurju, današnja Slovenija, je ipak pobedila opozicija sa 75% glasača. Naravno, da su ponovili izbore, i da je narod ovaj put glasao "pravilno".😁😄😁😁😄

Partizani i ustaše ista govna.

Cetnici-i-ustase-zajedno-u-Jasenovcu.jpg

2000 četnika, od kojih je samo jedan poklao preko 1000 ljudi, pa koliko su njih 2000 onda pobili?! Kako neki buzdovani i balvani kao što je Vlada Dapčević banalizuju stvari. Ja sam siguran da je među tih 2000 bilo zločinaca koji su stvarno pobili neke Muslimane ili generalno neke ljude. Ali ljudi koji izjavljuju takve stvari , moje mišljenje, više vređaju te žrtve nego četnike.

Back