.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. primer s gladju ..
.. ti možeš reći .. oslobadjanje od potrebe za jelom rešava stvar ..
.. ali pitanje je ko je taj kkoji je gladan ..
.. ako je on neko ko je došao do toga da mu treba jabuka dnevno . onda mu jabuka rešava problem gladi .. ne rešava mu problem to što bi znao da bi bilo lakše da može bez hrane ..
.

.. znati uzrok .. i rešiti uzrok .. to nisu iste stvari ..
.. možeš imati baš problem s tim da znaš šta rešava bol .. ali do toga ne možeš ..

.. krajnji uzrok je uvjek u nama .. .. onaj krajnji krajnji ..

.. ****** .. bilo bi glupo reći da je do njega lako ..

- - - - - - - - - -

.. primer s gladju ..
.. ti možeš reći .. oslobadjanje od potrebe za jelom rešava stvar ..
.. ali pitanje je ko je taj kkoji je gladan ..
.. ako je on neko ko je došao do toga da mu treba jabuka dnevno . onda mu jabuka rešava problem gladi .. ne rešava mu problem to što bi znao da bi bilo lakše da može bez hrane ..
.

.. da treba da zna .. da mu treba jabuka .. .. i treba da zna da mu .. ako se promjeni .. može biti dovoljno i pola jabuke ..

- - - - - - - - - -

.. dakle imaš dva uzroka gore ..
.. prvi .. nisu se rešio potrebe za hranom ..
.. i drugi .. nemaš jabuku ..

.. trebaš jabuku .. to je tu ..
.. a .. život bez hrane je .. filozofija ..

.. pitanje je da li je promena voljna .. ili nasilna ..

.. nije isto odlučiti da ćeš pokušati smanjivati pa pokušavaš polako .. postepeno .. bez neke prisile ..
.. i biti prisiljen na gladovanje .. a onda na pila jabuke .. dok ti još treba cela ..

.. još je i pitanje situacije ..
.. ako je sve drugo potaman .. Pa da se i navikneš ..
.. ali ako je sve krenulo nizbrdo .. i jabuka dnevno je sve što ti treba da bi imao snage izdržati ..
.. onda si sjeban načisto ..

.. sve što ja o tome znam je .. .. da su sve to velika pitanja ..

.. baš .. jebenofilozofska .. .. jebenija zbog onog koliko su stvarna .. a ne filozofska ..

.. zaključio sam .. otprilike .. ovako ..
.. ako kreneš na pola jabuke a treba ti cjela .. najebati ćeš .. .. i činilo mi se da nije pametno ..
.. ali .. ako nema nekih .. jebenijih .. poticaja .. činilo mi se da nije moguće krenuti na to .. pola jabuke ..

.. činilo mi se kao da cilj .. pola jabuke .. .. treba u glavi zapisati prilično čvrsto ..
.. tako da .. čim se pojave uvjeti .. uspijemo to i prepoznati .. .. i pomaknuti se .. barem sa petinom jabuke .. ili desetinom ..
.. a čak je i to upitno ..
.. cilj mi izgleda kao da treba biti tu uz .. nekakav stav .. kao .. ko mu **** mater .. ako ne dođem do njega nikom ništa .. a volio bi doći ..

Poslednja izmena:
.. onaj koju trpi patnju onda nema vajde od filozofije ..?
.. filozofija je zabava onih koji nisu gladni ..?
(.. bilo da su siti .. ili da im hrana ne treba ..)

.. pa .. skoro .. rekao bih .. baš tako ..
.. ono što nije tako je ovo ..
.. filozofija je misao ..
.. misao može .. vršiti pritisak .. na nas .. .. da se preoblikujemo .. da promjenimo sebe ..
.. ali sama promjena ide .. .. promjenimo se .. umire jedan i rađa se drugi ..

.. kod jebenih uslova kao poticaja ..
.. pitanje je značaja jabuke .. gde je smeštena u hijerarhiji potreba ..
.. ako je biti maneken bitnije od jabuke dnevno .. a uslov za biti maneken je pola jabuke .. to je poticaj za smanjivanje ..
.. ako si sjeban .. pa ti je jabuka dnevno potrebna da izdržiš .. onda si pokopan ..

.. znam ovo za krajnji krajnji ..
.. nisam dobro citirala .. pišem s telefona ..
.. taj krajnji krajnji je .. želeti postojati ..

.. ili čak bez željeti .. samo postojati ..
.. a patnja je .. biti svjestan problema .. kod postojanja ..
.. sasvim blizu sebe .. ili bogu .. .. jedini pravi problem postojanju .. možeš biti samo ti .. sam sebi ..
.. i to je zatvoren krug ..

.. kod jebenih uslova kao poticaja ..
.. pitanje je značaja jabuke .. gde je smeštena u hijerarhiji potreba ..
.. ako je biti maneken bitnije od jabuke dnevno .. a uslov za biti maneken je pola jabuke .. to je poticaj za smanjivanje ..
.. ako si sjeban .. pa ti je jabuka dnevno potrebna da izdržiš .. onda si pokopan ..

.. ali inače je sve takvo ..
.. manekenski san može hraniti isto kao jabuka ..
.. ljudi još ne znaju preciznu definiciju hrane .. .. gledao sam jednog .. kaže da ga hrani gledanje u sunce .. pa ne treba jesti ..

.. bog je .. čudan svat ..
.. ja ne vjerujem da znam s njim ..
.. ali ..
.. kad si sjeben misliš .. učiniću sve kada budem manje sjeben ..
.. ali on broji sve .. kao da te gleda .. dublje .. od onog što ti sebe možeš vidjeti ..
.. i kao da te nagrađuje za nešto što ni sam ne znaš da li postoji .. .. negdje u tebi ..
.. nekako .. kao .. prepustiti mu se na milost .. .. i živjeti jasno precizno i predano .. bez velikih očekivanja na zemlji .. .. ****** ..

.. od politike .. nema .. vidim ničeg .. .. posebnog ..
.. ako se ne otvara neka .. ukrajina .. svake sedmice .. tempo izgleda kao da smalaksava ..
.. nešto sjeverna koreja i nešto palestina .. sitno .. .. i irak .. sitno ..
.. još mi hrvati .. danas .. izgledaju kao .. najviše u pažnji ..
.. danas i ovih dana ..
.. čini se da stiže neko od gazproma ..
.. to meni izgleda kao da se kod nas otvara ukrajina .. .. kao oćedu ameri i ruje da se sretnu u maloj rvatskoj .. .. a vrag ih odnija ..
.. ne razumijem baš šta je to .. .. ne čini mi se da mi možemo biti neka .. važnost .... sve se može razvest okolo nas ..
.. a vidjeti ćemo ..
.. ja u vojske više neću .. star sam ..
.. može se u evropu uvesti kakve isile .. ? .. vehabije .. ? .. u bosnu .. ili kod šiptara .. .. ? .. .. to sad pričam gluposti .. ?

.. bog je .. čudan svat ..
.. ja ne vjerujem da znam s njim ..
.. ali ..
.. kad si sjeben misliš .. učiniću sve kada budem manje sjeben ..
.. ali on broji sve .. kao da te gleda .. dublje .. od onog što ti sebe možeš vidjeti ..
.. i kao da te nagrađuje za nešto što ni sam ne znaš da li postoji .. .. negdje u tebi ..
.. nekako .. kao .. prepustiti mu se na milost .. .. i živjeti jasno precizno i predano .. bez velikih očekivanja na zemlji .. .. ****** ..
.. onda se .. tražiti pomoć od nekog na zemlji .. ko bi mogao pomoći .. računa kao negativan bod ..?

.. nevezano za bilo šta ..
.. neki dan mi pričao jedan .. najbolje vino u staroj jugi je bilo u .. manastiru bukovo ..
.. tito je sebi naručivao isključivo odande ..

.. a voleo vino ..
.. kaže ovaj .. ljubostinja jedno vreme bila u gadnom stanju .. i kaluđerice pošalju titu manastirsko vino .. da proba ..
.. i ovaj proba .. i odmah pošalje da vide šta je potrebno .. i koliko .. da se stanje poboljša ..

.. nevezano za bilo šta ..
.. neki dan mi pričao jedan .. najbolje vino u staroj jugi je bilo u .. manastiru bukovo ..
.. tito je sebi naručivao isključivo odande ..

.. a voleo vino ..
.. kaže ovaj .. ljubostinja jedno vreme bila u gadnom stanju .. i kaluđerice pošalju titu manastirsko vino .. da proba ..
.. i ovaj proba .. i odmah pošalje da vide šta je potrebno .. i koliko .. da se stanje poboljša ..

.. eto pizdun .. stari alkoholičar .. i s popinama se spanđivo ..

Back