Zavisnicki odnosi

ogromne.
muskarci i zene sasvim razlicite stvari traze u zenama. tradicionalni odos je taj gde je zena muskarac muskarac, zastitnik, oslonac, cvrstina, a zena zena, neznost, podrska, postojanost, vernost. i dalje najveci broj muskaraca i zena funkcionise po tom sablonu.
i tako gledano, mnogo lakse se upadne u taj trip muskarca tlacitelja, gde je on taj koji odredjuje kad, sta i zasto..
e sad, kad je zena tlacitelj, to je prirodna nepogoda, kad zena iz straha bira slabijeg muskarca, a onda ga mrzi jer ne zadovoljava njene potrebe:lol:

Meni je ovo potpuno strano razmisljanje. Poshli smo od "tlachitelja " i "zrtve" u odnosu, vise kroz shalu. Naravno da u zdravom odnosu ne postoji ni jedno ni drugo. Eventualno postoji partner koji je fleksibilniji i spremniji na ustupke, ali mislim da, chak , i ako prichamo o tradicionalnim formama musko-zenskih odnosa,sve ove karaktristike i ocekivanja od oba pola podrazumevaju sasvim zdrav odnos.Ovde nije rech o potpuno zdravim odnosima. Do te tachke se apsolutno slazem sa tobom. Ali-zena iz straha bira slabijeg muskarca?:) A sta je muskarac koji bira, uslovno slabiju zenu? Pa to je tek tragedija . :lol: Nema razlike. Idealno je bez "tlachitelja" kao i bez "zrtve". :) Ta nadmetanja su zapravo igrice, koje u nekim granicama, mogu biti i produktivne.Chisto da se malo oprobaju snage. ;)

Poslednja izmena:
ne mora da bude..zavisnost moze da bude uzajamna..
najveci covekov problem je odvojenost coveka od drugog coveka, odvojenost coveka od sveta..jedan od nacina prevazilazenja te strasne usamljenosti (sam si se rodio, sam ces i umreti), je prevazilazenje podvojenosti kroz magiju ljubavi, gde se desava da covek i zena ponovo postaju jedno, i to ide dotle da se svaka odvojenost od partnera dozivljava kao neopisiva praznina, gotovi fizicki bol zbog odvajanja..
mnogo je to siroka tema, ne moze se svesti samo na sex, i samo na ovo i samo na ono..zadire u najdublje covekove potrebe i strahove..i put od sebe do drugoga, i put od sebe do sebe,i pitanje sta je dosta , i sta je previse, i sta je istinska potreba, sta nauceni obrazac...

Meni je ovo potpuno strano razmisljanje. Poshli smo od "tlachitelja " i "zrtve" u odnosu, vise kroz shalu. Naravno da u zdravom odnosu ne postoji ni jedno ni drugo. Eventualno postoji partner koji je fleksibilniji i spremniji na ustupke, ali mislim da, chak , i ako prichamo o tradicionalnim formama musko-zenskih odnosa,sve ove karaktristike i ocekivanja od oba pola podrazumevaju sasvim zdrav odnos.Ovde nije rech o potpuno zdravim odnosima. Do te tachke se apsolutno slazem sa tobom. Ali-zena iz straha bira slabijeg muskarca?:) A sta je muskarac koji bira, uslovno slabiju zenu? Pa to je tek tragedija . :lol: Nema razlike. Idealno je bez "tlachitelja" kao i bez "zrtve". :) Ta nadmetanja su zapravo igrice, koje u nekim granicama, mogu biti i produktivne.Chisto da se malo oprobaju snage. ;)

hm, idealno je retko u zivotu:)
kao sto su zdravi odnosi retki..za vecinu odnosa koje bi nazvala zdravim, posle ozbiljnije analize, ispostavilo bi se da su im scenariji poklopili:mrgreen:
ali, ne slusaj mene..ja sam matoro dzangrizalo, koje je videlo previse, i dozivelo previse..;)

hm, idealno je retko u zivotu:)
kao sto su zdravi odnosi retki..za vecinu odnosa koje bi nazvala zdravim, posle ozbiljnije analize, ispostavilo bi se da su im scenariji poklopili:mrgreen:
ali, ne slusaj mene..ja sam matoro dzangrizalo, koje je videlo previse, i dozivelo previse..;)

Ja, za sada , imam prilichno dobra iskustva, i sa ljudima , i sa odnosima. Uglavnom su zdravi :)

Mada , mislim da je polazna i osnovna tachaka da mi ( ti, ja, ucesnici na temi ) budemo zdravi i neoshteceni emotivno ( bar ne previshe ).Ako je taj mali uslov ispunjen, sve nekako ide laganije...i zdravije. ;)

P.S. Nisi ti bash toliko matora...;)

Poslednja izmena:
Procitah ovih dana da su sve oko nas cesci tzv zavisnicki odnosi.. Kada ste bukvalno psihicki zavisni od druge osobe i njegovog / njenog prisustva.. Da je to osecaj koji ubija i ljubav i jaci je cak i od opsesije.. Prosto vam je neko neophodan . I nebitno je da li taj neko to koristi ili ne, ali sama cinjenica da zavisite od nekog je losa ;)
I da je tu moguce samo 'lagano' skidanje . A da je to cesce slucaj zene koja je prepustila muskarcu jedan deo brige o njoj,, Bilo finansijski , psihicki ili fizicki ;)
Bili u takvom odnosu ili poznajete nekog ko jeste? :think: I sta mislite kako izaci iz toga?
:hvala:

Nisam bila ni od koga PSIHICKI zavisna ali FIZICKI jesam,..i jos sam navucena na njega iako je proslo 5 godina, i dan danas kad osetim njegov miris poludim!!! :cool:

Procitah ovih dana da su sve oko nas cesci tzv zavisnicki odnosi.. Kada ste bukvalno psihicki zavisni od druge osobe i njegovog / njenog prisustva.. Da je to osecaj koji ubija i ljubav i jaci je cak i od opsesije.. Prosto vam je neko neophodan . I nebitno je da li taj neko to koristi ili ne, ali sama cinjenica da zavisite od nekog je losa ;)
I da je tu moguce samo 'lagano' skidanje . A da je to cesce slucaj zene koja je prepustila muskarcu jedan deo brige o njoj,, Bilo finansijski , psihicki ili fizicki ;)
Bili u takvom odnosu ili poznajete nekog ko jeste? :think: I sta mislite kako izaci iz toga?

...to nije ljubav,već bolest koju davno preboljela i jedva čitava izašla iz nje..to je zapravo vezanost kao oblik zavisnosti i sva je patološka..a ljubav je nevezanost,neovisnost,neDroga..u toj bolesnoj opsesiji postoji samo dvoje ljudi: jedno koje je vezano i ovisno o drugom i za njega ne postoji niko i ništa sem tog drugog...
to nije osjećaj,to je bolesno stanje duha koje ne samo da ubija ljubav,već i ruši sve što vrijedi u jednom pojedincu..

nisam...bar ja mislim da nisam,
možda nisam objektivna prema sebi, ali ipak mislim da ne.

pa jesam zavisna od njegove paznje....i zudim da provodim vreme sa njim....oboje smo u tom podjednako....e sad, da li ce to da se nastavi u pozitivnom smislu, tj da polako jenjava i ide ka opustenijoj ali i lepsoj povezanosti ili ce da se raspadne....pa to covek ne zna....ali, znam da ovako ne moze dugo....suvise energije trosimo u vetar.....

...to nije ljubav,već bolest koju davno preboljela i jedva čitava izašla iz nje..to je zapravo vezanost kao oblik zavisnosti i sva je patološka..a ljubav je nevezanost,neovisnost,neDroga..u toj bolesnoj opsesiji postoji samo dvoje ljudi: jedno koje je vezano i ovisno o drugom i za njega ne postoji niko i ništa sem tog drugog...
to nije osjećaj,to je bolesno stanje duha koje ne samo da ubija ljubav,već i ruši sve što vrijedi u jednom pojedincu..

Ne znam meni takav odnos po defaultu ne mora biti boles' moze samo opsesija..
Mada svaka zaljubljenost ima u sebi neceg zavisnickog ljubav ne ali zaljubljenost da ;)

Ne znam meni takav odnos po defaultu ne mora biti boles' moze samo opsesija..
Mada svaka zaljubljenost ima u sebi neceg zavisnickog ljubav ne ali zaljubljenost da ;)

..saglasna sam,ali svaka opsesija ima šansu da vremenom preraste u bolest..a ta zaljubljenost ma kako površna bila,oduzima dah i nešto malo pameti,onako vrludava i ovisnička..sreća,pa ne traje predugo..

Back