Zavisnicki odnosi

ne znam ljudi, ja samo mogu da se drzim dozivljenog i to je adekvatan odgovor na temu.
da je bolesno jeste, a kako se javilo, zasto se javilo, nemam pojma.
i ako mozete da zamislite situaciju kad ste s nekim i u prvih deset minuta ljubav do umiranja, narednih deset minuta mrznja do ubijanja, pa opet ljubav nenormalna pa opet....
letele su stvari po stanu, telefoni, stolovi, case, polica za knjige slomljena...
tu su bile tako intenzivne emocija a njihova skala je bila od najgore mrznje do najuzvisenije ljubavi.
sada kad pisem o ovome jednostavno nemam objasnjenje. mogu samo da nabrajam situacije.

ne znam ljudi, ja samo mogu da se drzim dozivljenog i to je adekvatan odgovor na temu.
i ako mozete da zamislite situaciju kad ste s nekim i u prvih deset minuta ljubav do umiranja, narednih deset minuta mrznja do ubijanja, pa opet ljubav nenormalna pa opet....
letele su stvari po stanu, telefoni, stolovi, case, polica za knjige slomljena...
tu su bile tako intenzivne emocija a njihova skala je bila od najgore mrznje do najuzvisenije ljubavi.
sada kad pisem o ovome jednostavno nemam objasnjenje. mogu samo da nabrajam situacije.

e, sad je valjda svima ocigledno koliko je tema slozena...pa se jos usloznjava, kako svako malo pomeri kurs, pricajuci svoju pricu:)

Pile da mogu dala bih ti reputaciju za svaki post!!:worth:
To ko nije doziveo ne moze I NE TREBA DA MOZE da razume ;)
Sad kad se tema razradila tek kapiram da ima dosta takvih prica

@ Maja
U tod odnosu te uvek briga sta ko misli jer svi primecuju da tu nesto nije pa.. uoptrebicu najblazi izraz uobicajno :mrgreen:

@ Maja
U tod odnosu te uvek briga sta ko misli jer svi primecuju da tu nesto nije pa.. uoptrebicu najblazi izraz uobicajno :mrgreen:

pa ne znam bas...ljudi svasta misle..i razni su uzroci za ljudske sugestije;)
briga me je, kada i ja pocnem tako da mislim..ali, vazno je da sama dodjem do toga:)
ili je trebao ovaj mali (:() da stoji..

Pa i nama se desi, tj. u meni se probude oni demonski osecaji, da bi ga u taku ubila, da bi spakovala stvari i ciao, ma uzas ---pa me prodje. On je miran. Zna da imam ''zutu minutu'', pa istrpi, ja se posle uzasno osecam. Znam da lepse zvuci rec 'temperament', al 'padne mi na pamet i ona ''labilnost''. Fala Bogu da nismo isti, poubijali bi se u roku od dve nedelje bi neko nekog robijao....Mada zna i on, retko, ali bas kad treba....E onda sam kao bubica...;)

iCelo ovo vidjenje je iz ugla jedne osobe koja prosto ne moze da dise bez ove druge ali i to se onda moze pitati. ljubav ili zavisnost? Mislim da je tu jako tanka linija a mozda cak ni nema linije vec medjusobnog prozimanja gde pojedinac u sebi mora nekako da razbije ta dva na dva dela i dozirano se prepusta jednom i drugom da bi izvukao maksimum
I , na kraju da li kod vas realista :lol: ljubav gradi neki oblik zavisnosti? :think: Moze i neke pozitivne zavisnosti :)

Procitah ovih dana da su sve oko nas cesci tzv zavisnicki odnosi.. Kada ste bukvalno psihicki zavisni od druge osobe i njegovog / njenog prisustva.. Da je to osecaj koji ubija i ljubav i jaci je cak i od opsesije.. Prosto vam je neko neophodan . I nebitno je da li taj neko to koristi ili ne, ali sama cinjenica da zavisite od nekog je losa ;)
I da je tu moguce samo 'lagano' skidanje . A da je to cesce slucaj zene koja je prepustila muskarcu jedan deo brige o njoj,, Bilo finansijski , psihicki ili fizicki ;)
Bili u takvom odnosu ili poznajete nekog ko jeste? :think: I sta mislite kako izaci iz toga?
:hvala:

Bože moj, sad ste otkrili Ameriku:confused:. Vrlo jednostavno i normalno
tj. prirodno da kad se navikneš na nešto teško je odvići se. Zato je poenta
u odabiru pravih stvari za nas u životu, nebitno radi li se o nekim materijalnim
ili duhovnim vrednostima, izbor je bitan koji nas dalje usmerava određenim
putem. Kada kažem pravi izbor pri tome mislim na pravi izbor za naše suštinsko
ja, to ne znači da je nekom drugom to idealan put, već nama. Tako da dolazimo
opet do onog čuvenog umeća slušanja srca svoga. Što se tiče odvikavanja koje
može da se desi u situaciji kada kapiramo da treba da idemo nekim drugim
putem od dosadašnjeg uobičajenog, rešava se postepeno ili naglo, u svakom
slučaju je moguće i način biramo prema situaciji i našoj ličnosti.
A ta priča da smo psiho-fizički zavisni od nekoga je čista iluzija i držanje status
quo situacije i to tako jako kao kad se mačka kandžama drži za vaš džemper npr.
i ne pušta:lol:. U svakom slučaju, vrlo je teško prihvatiti promene koje život nosi i
skapirati da garancije i stalna stanja ne postoje, da su promene neminovne. Strah
od istih je kao ukorenjen u čoveku i sa te strane možemo da kažemo da postoji
manjak ljubavi i vere u život.

@ Maja
:lol:
To smo svi doziveli kao tinejdzeri ne brini i svako na to gleda svojim nezrelim ocima drugacije;)
u odabiru pravih stvari za nas u životu, nebitno radi li se o nekim materijalnim
A ta priča da smo psiho-fizički zavisni od nekoga je čista iluzija i držanje status
i ne pušta:lol:. U svakom slučaju, vrlo je teško prihvatiti promene koje život nosi i
skapirati da garancije i stalna stanja ne postoje, da su promene neminovne. Strah

:ok:lepo receno

Procitah ovih dana da su sve oko nas cesci tzv zavisnicki odnosi.. Kada ste bukvalno psihicki zavisni od druge osobe i njegovog / njenog prisustva.. Da je to osecaj koji ubija i ljubav i jaci je cak i od opsesije.. Prosto vam je neko neophodan . I nebitno je da li taj neko to koristi ili ne, ali sama cinjenica da zavisite od nekog je losa ;)
I da je tu moguce samo 'lagano' skidanje . A da je to cesce slucaj zene koja je prepustila muskarcu jedan deo brige o njoj,, Bilo finansijski , psihicki ili fizicki ;)
Bili u takvom odnosu ili poznajete nekog ko jeste? :think: I sta mislite kako izaci iz toga?
:hvala:

Izbaciću finansijski momenat, jer ne bih rekla da to ima ikakve veze sa ljubavlju.

Svaka ljubavna veza je u osnovi "zavisnička", odnosno sado/mazohistička. Ne mislim bukvalno, već na to da je jedno od njih dvoje jače (autoritet, organizator, inicijator, tutor), a drugo slabije (partner koji se prepustio brizi o sebi; a takav, "slabiji", nije uvek ženskog pola ;)). U idealnoj kombinaciji slabijem ne smeta da bude slabiji, niti to vidi kao slabost, a jači ne zloupotrebljava svoju snagu. Jednostavno se nadopunjuju; svako traži i dobija ono što mu treba. Oboje srećni i zadovoljni - i onaj koji mazi, i onaj koji je (raz)mažen.
Neko čuo za čuvenu rečenicu: "Ne mogu da živim bez tebe"?

Nema tu ničeg patološkog, ako je reč o ljubavi. "Zavisim od tebe, ali sam sa tobom u potpunosti slobodan/slobodna. Bez tebe ne mogu biti slobodan/slobodna."
Fantastičan paradoks – sloboda u ograničenju – koji se zove ljubav.

Problem nastaje kada takva ljubav prestane, pa se partneri nađu bez svojih uporišta.

Bravo.

iCelo ovo vidjenje je iz ugla jedne osobe koja prosto ne moze da dise bez ove druge ali i to se onda moze pitati. ljubav ili zavisnost? Mislim da je tu jako tanka linija a mozda cak ni nema linije vec medjusobnog prozimanja gde pojedinac u sebi mora nekako da razbije ta dva na dva dela i dozirano se prepusta jednom i drugom da bi izvukao maksimum
I , na kraju da li kod vas realista :lol: ljubav gradi neki oblik zavisnosti? :think: Moze i neke pozitivne zavisnosti :)
ah ta silna neopisiva osecanja:D
naravno da nije tanka linija. ljubav je divno osecanje, toplo, ispunjavajuce, ona nas cini boljim ljudima..
ovisnost je mix hormonalnog poremecaja, strasti, sexualnih nagona i nedovoljne zrelosti

Izbaciću finansijski momenat, jer ne bih rekla da to ima ikakve veze sa ljubavlju.

Svaka ljubavna veza je u osnovi "zavisnička", odnosno sado/mazohistička. Ne mislim bukvalno, već na to da je jedno od njih dvoje jače (autoritet, organizator, inicijator, tutor), a drugo slabije (partner koji se prepustio brizi o sebi; a takav, "slabiji", nije uvek ženskog pola ;)). U idealnoj kombinaciji slabijem ne smeta da bude slabiji, niti to vidi kao slabost, a jači ne zloupotrebljava svoju snagu. Jednostavno se nadopunjuju; svako traži i dobija ono što mu treba. Oboje srećni i zadovoljni - i onaj koji mazi, i onaj koji je (raz)mažen.
Neko čuo za čuvenu rečenicu: "Ne mogu da živim bez tebe"?

Nema tu ničeg patološkog, ako je reč o ljubavi. "Zavisim od tebe, ali sam sa tobom u potpunosti slobodan/slobodna. Bez tebe ne mogu biti slobodan/slobodna."
Fantastičan paradoks – sloboda u ograničenju – koji se zove ljubav.

Problem nastaje kada takva ljubav prestane, pa se partneri nađu bez svojih uporišta.

Da, cuveno skidanje ;)
Ali ne znam da li si citala postove na temi gde opisuju te veze? :think::)
Da tu zavisnost prelazi u patologiju u smislu nemogucnosti funkcionisanja bez partnera.. ;)
I na kraju, potpuna ravnopravnost nije moguca nikad, napisah negde gore da jedno uvek vise voli..
Samo nastaje pitanje : Kako dalje kad onaj ko me cinio slobodnom ode i odnose slobodu sa sobom tj taj osecaj...

Da, cuveno skidanje ;)
Ali ne znam da li si citala postove na temi gde opisuju te veze? :think::)
Da tu zavisnost prelazi u patologiju u smislu nemogucnosti funkcionisanja bez partnera.. ;)
I na kraju, potpuna ravnopravnost nije moguca nikad, napisah negde gore da jedno uvek vise voli..
Samo nastaje pitanje : Kako dalje kad onaj ko me cinio slobodnom ode i odnose slobodu sa sobom tj taj osecaj...

Neke postove sam čitala... Navuku se ljudi na osećaj slobode u ograničenju. U ljubavi smo kao deca - loše ili nikako ne funkcionišemo bez stalne prisutnosti onog koga volimo.
Da, jedno uvek više voli - u neidealnim kombinacijama ... Verovatno "mazohista", koji je spremniji da potre svoj ego i prepusti se preoblikovanju.

Kad taj neko ode, onda nastupa period odrastanja. Mora da se prođe ta faza. U zavisnosti od dužine i dubine trajanja veze, i kvantiteta našeg razočaranja, zavisi i da li ćemo u sledećoj biti "mazo" ili "sado". :lol:

lako je biti tlacitelj. treba samo da te boli *******:), onda mozes kako oces
ali tu postavljamo pitanje, zasto bi bio sa nekim za koga te boli *******?:think:
misim za muskarce razumem..to je tako dobro za ego kad neko sizi za tobom, ajojjj:lol:
ali zene ..:think:

to je sve fizionomija
jednostavno postoji nesto sto se zove emocionalno zadovoljenje
ta potreba je jos izrazenija kada imamo pored sebe partnera
slican je nacin i sa hranom, i vodom itd...
kod nekih je vise izrazena, kod nekih manje
ja jako zavisim o ljubavi, o osobi koju volim
ona drzi kljuc mog zivota
svu svoju ljubav kad poklanjam njoj
je nista prema sreci koju ona pruza meni

lako je biti tlacitelj. treba samo da te boli *******:), onda mozes kako oces
ali tu postavljamo pitanje, zasto bi bio sa nekim za koga te boli *******?:think:
misim za muskarce razumem..to je tako dobro za ego kad neko sizi za tobom, ajojjj:lol:
ali zene ..:think:

koto, samo smo se nadovezivale na Borkino razmisljanje o egu koji je skloniji oblikovanju, i onom kiji je skloniji da oblikuje..:)
"Tlachitelj" je, naravno , pod navodnicima...:)
Ali, sad si me ti zbunila..za mushkarce razumes, jer je to dobro za njihov ego?
A zenski ego ? :) Zar ima razlike ? :)

koto, samo smo se nadovezivale na Borkino razmisljanje o egu koji je skloniji oblikovanju, i onom kiji je skloniji da oblikuje..:)
"Tlachitelj" je, naravno , pod navodnicima...:)
Ali, sad si me ti zbunila..za mushkarce razumes, jer je to dobro za njihov ego?
A zenski ego ? :) Zar ima razlike ? :)
ogromne.
muskarci i zene sasvim razlicite stvari traze u zenama. tradicionalni odos je taj gde je muskarac muskarac, zastitnik, oslonac, cvrstina, a zena zena, neznost, podrska, postojanost, vernost. i dalje najveci broj muskaraca i zena funkcionise po tom sablonu.
i tako gledano, mnogo lakse se upadne u taj trip muskarca tlacitelja, gde je on taj koji odredjuje kad, sta i zasto..
e sad, kad je zena tlacitelj, to je prirodna nepogoda, kad zena iz straha bira slabijeg muskarca, a onda ga mrzi jer ne zadovoljava njene potrebe:lol:

Poslednja izmena:

Back