Zatvori u Skandinavij i rehabilitacija zatvorenika

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Zemlje Skandinavije su poznate po svojim humanim zatvorima koji vise podsecaju na hotele nego na zatvor. Evo sto kaze statistika:

That makes Norway's incarceration rate just 75 per 100,000 people, compared to 707 people for every 100,000 people in the US.

On top of that, when criminals in Norway leave prison, they stay out. It has one of the lowest recidivism rates in the world at 20%. The US has one of the highest: 76.6% of prisoners are re-arrested within five years.

http://www.businessinsider.com/why-norways-prison-system-is-so-successful-2014-12

Zatvorenici se tretiraju humano, nalaze se u prijatnom okruzenju, u svakoj celiji TV i slicni luksuzi koje ne bi ocekivali u jednoj zatvorskoj celiji.
Zasto su takvi zatvori uspesniji nego drugi, zasto zatvorenici jednostavno ne koriste taj luksuz vec se u vecini slucajeva vrate kao funkcionalni ljudi u drustvo?

Kako humano tretiranje zatvorenika utice na njihovu psihu i zasto to zatvorenici ne zloupotrebljavaju?
Da li su ovakvi "luksuzni" zatvori odgovarajuca kazna za zatvorenike, ili samo prijatan odmor pre nego sto se vrate u drustvo?

Zemlje Skandinavije su poznate po svojim humanim zatvorima koji vise podsecaju na hotele nego na zatvor. Evo sto kaze statistika:

http://www.businessinsider.com/why-norways-prison-system-is-so-successful-2014-12

Zatvorenici se tretiraju humano, nalaze se u prijatnom okruzenju, u svakoj celiji TV i slicni luksuzi koje ne bi ocekivali u jednoj zatvorskoj celiji.
Zasto su takvi zatvori uspesniji nego drugi, zasto zatvorenici jednostavno ne koriste taj luksuz vec se u vecini slucajeva vrate kao funkcionalni ljudi u drustvo?

Kako humano tretiranje zatvorenika utice na njihovu psihu i zasto to zatvorenici ne zloupotrebljavaju?
Da li su ovakvi "luksuzni" zatvori odgovarajuca kazna za zatvorenike, ili samo prijatan odmor pre nego sto se vrate u drustvo?

ne razumem tvoje pitanje? o kakvoj koristi ovde govorish?

Smisao zatvora nije kaznjavanje za grehe vec sprecavanje da pocinioci zlocina nastave sa istim zlocinima.
Zatvorenici ne gube nikakva prava pred zakonom. I dalje trebaju da im se obracaju sa "gospodine" itd., vec im je samo ograniceno kretanje i pod nadzorom su.

mislish? smisao zatvora je i jedno i drugo, a zatvorenici ce dobijene etikete nositi celog zivota, pa ce im uprkos oslovljavanju sa "gospodine" i te kako smetati jednog dana kod recimo trazenja posla i uklapanja u drushtvo uopshte...

a sto se teme i kazna tice pa ovako...
kazna treba da sluzi ko upozorenje buducim pociniocima i treba da utice na postojece one koji su u zatvoru da to ne ponavljaju...u reali zivotni uslovi i korupcija ce najvise uticati na kriminalca...ako zivis u norveskoj gde je med i mleko imas med i mleko zatvore..ako zivis u srbiji treba da cekas na red jer su prebukirani zatvori mogo si nekom da platis da robija umesto tebe itd itd...da imas humane zatvore ne mozes jer se nema para ni za obicne dovoljno
da ce kazna da utice na njega nesto nece jer ima cilj da dodje do bolje egzistencije,i dal ce pretnja kaznom nesto da utice na psihu nece jer ima u glavi da ako skupi dovoljno para moze da potplati advokata da potplati sudiju da ne robija ni dan i jos da mu se lik koga je izbo izvini...
tako da su zatvori vise tu pro forme za nesposobne kriminalce oni uspesniji su na vrhu lanca ishrane
a da bi se nesto ozbiljno promenilo potrebno je da se izbije korupcija iz sudstva i policije a da se kazna dodele pravicno
plus da nam se ekonomsko stanje promeni a to malo teze batice ne daju drugovi sa zapada....

- - - - - - - - - -

e a setila sam se neke gluposti koju sam procitala za odnose u zatvorima u SAD.tamo su u jednom zatvoru promenili odecu u roze boju i kao to je uticalo na smanjenje tabacina i tenzija med zatvorenicima...e sad ko zna dal je to stvarno tako al mi je bilo zanimljivo ko primer..

Ne bi bilo lose da dam i svoj doprinos ovoj temi, s obzirom da radim 8 godina u zatvoru u Bgu, kao savetnik za osuđena lica. Mogla bi danima da pisem na ovu temu, ali ajmo samo ukratko.
Ok, da ne pricamo o generalnoj i specijalnoj prevenciji koja je osnovni cilj zatvorske kazne (uticaj na pojedinca da ponovo ne cini krivicna dela, i kao opomena za druge da ce zavrisiti kao on). Od pre par godina u pravosudni sistem nase zemlje uveden je trend da se zatvorski sistem uskladi i nadogradi u skladu sa Norveskim sistemom, pa je velika lova pocela da se ulaže u zatvore sa ciljem poboljasnja istih. Kada kazem ulaže velika lova, ne mislim na to da je polozaj nas koji rade tamo bolji (o tome ne želim da pisem), nego su se generalno uslovi poboljsali. I to je sasvim ok, s obzirom da su uslovi pre toga bili na "drustvenom minimumu". Sa uslovima krenulo se i sa poboljsanjem polozaja osuđenika, da se pravilnik o tretmanu i kucnom redu u vise navrata menja, sa ciljem širenja prava istih. I to je ok, jer je humano postupanje primarno u radu sa ovakim licima. A onda se otvorio zatvor u Padinskoj Skeli, o kome predpostavljam da znate (cuveni "Pentagon") u kome sam radila od samog otvaranja pa naredne dve godine. Uslovi po Norveskim standardima.
U Czu se renoviraju blokovi, uvode se specijalisticki programi za Kontrolu agresija i besa, Psihosocijalni tretman za zavisnike, Asertivni trening...radimo kao konji, pokusavamo da iz njih izvucemo nesto. Odavno je prevazidjen trend da se osuđenici rehabiliuju, od toga nema nista, i davno nam je savetovano da se manemo corava posla. Ali ukoliko se utvrdi da neko od njih ima ocuvane kapacitete i motivaciju da uradi nesto od svog zivota, mi dajemo sve od sebe da mu pomognemo. Realno, najslabija karika je postpenalni prihvat i sistem. Sta dalje raditi kad izadju. Veliki je broj NVO sa kojima saradjujemo, sastavljenih od mladih entuzijasta. Ali sve je to .....slabo.
Da rezimiram - pomak u smislu specijalizovanih programa koji se rade sa ovim ljudima je jako veliki u odnosu na pre par godina; uslovi u kojima borave su kudikamo bolji u odnosu na pre par godina....a statistike o recidivizmu, odnosno ponovnom cinjenju krivicnih dela od strane osuđenih lica, su poražavajuće. A to otvara neku novu temu za diskusiju.
Pozz

Ne bi bilo lose da dam i svoj doprinos ovoj temi, s obzirom da radim 8 godina u zatvoru u Bgu, kao savetnik za osuđena lica. Mogla bi danima da pisem na ovu temu, ali ajmo samo ukratko.
Ok, da ne pricamo o generalnoj i specijalnoj prevenciji koja je osnovni cilj zatvorske kazne (uticaj na pojedinca da ponovo ne cini krivicna dela, i kao opomena za druge da ce zavrisiti kao on). Od pre par godina u pravosudni sistem nase zemlje uveden je trend da se zatvorski sistem uskladi i nadogradi u skladu sa Norveskim sistemom, pa je velika lova pocela da se ulaže u zatvore sa ciljem poboljasnja istih. Kada kazem ulaže velika lova, ne mislim na to da je polozaj nas koji rade tamo bolji (o tome ne želim da pisem), nego su se generalno uslovi poboljsali. I to je sasvim ok, s obzirom da su uslovi pre toga bili na "drustvenom minimumu". Sa uslovima krenulo se i sa poboljsanjem polozaja osuđenika, da se pravilnik o tretmanu i kucnom redu u vise navrata menja, sa ciljem širenja prava istih. I to je ok, jer je humano postupanje primarno u radu sa ovakim licima. A onda se otvorio zatvor u Padinskoj Skeli, o kome predpostavljam da znate (cuveni "Pentagon") u kome sam radila od samog otvaranja pa naredne dve godine. Uslovi po Norveskim standardima.
U Czu se renoviraju blokovi, uvode se specijalisticki programi za Kontrolu agresija i besa, Psihosocijalni tretman za zavisnike, Asertivni trening...radimo kao konji, pokusavamo da iz njih izvucemo nesto. Odavno je prevazidjen trend da se osuđenici rehabiliuju, od toga nema nista, i davno nam je savetovano da se manemo corava posla. Ali ukoliko se utvrdi da neko od njih ima ocuvane kapacitete i motivaciju da uradi nesto od svog zivota, mi dajemo sve od sebe da mu pomognemo. Realno, najslabija karika je postpenalni prihvat i sistem. Sta dalje raditi kad izadju. Veliki je broj NVO sa kojima saradjujemo, sastavljenih od mladih entuzijasta. Ali sve je to .....slabo.
Da rezimiram - pomak u smislu specijalizovanih programa koji se rade sa ovim ljudima je jako veliki u odnosu na pre par godina; uslovi u kojima borave su kudikamo bolji u odnosu na pre par godina....a statistike o recidivizmu, odnosno ponovnom cinjenju krivicnih dela od strane osuđenih lica, su poražavajuće. A to otvara neku novu temu za diskusiju.
Pozz

Svaka cast Jovana, konacno na ovu temu neko nesto da napise i "iznutra" a da je kompetentna osoba a ne neki robijas, ili neko ko gledao americke filmove ili prosta masa koja bi samo da lincuje nekog i da trazi neke smrtne kazne....

Pisi jos na ovu temu, da se otkriju razne nebuloze, mitovi i legende koje postoje o tim zatvorima, i prepricavaju se generacijama, kao najzanimljivije price koje se mogu ispricati coveku uopste.... :roll:

Ps. Znaci rad tamo je i dalje uzaludan iako napreduje nauka svakog dana? Recidiva ce uvek nuzno biti? (naravno kod vecine, ne govorim o standardnoj devijaciji :mrgreen: )

Maši se poenta, doduše ne mnogo.
Stvar je u tome što Skandinavci imaju izrazito razvijen program integracije bivših robijaša u društvo.

U Americi toga nema, a oni bi da jedu nešto... I eto pljačke liquer store-a trećeg dana od izlaska.

Maši se poenta, doduše ne mnogo.
Stvar je u tome što Skandinavci imaju izrazito razvijen program integracije bivših robijaša u društvo.

U Americi toga nema, a oni bi da jedu nešto... I eto pljačke liquer store-a trećeg dana od izlaska.

Bas tako...integracija bivsih osuđenika u Skandinaviji je odlicno organizovana, a kod nas je to najslabija karika. Odnosno, postoji forma koja je dobro odradjena, zna se tacno ko sta treba da radi (u smislu institucija i sluzbi za postpenalnu zastitu, velikog broja NVO koje u nekim slucajevima bukvalno dolaze po osuđeno lice po izlasku sa izdržavanja, vode ga "za ruku" da izvadi licnu dokumentaciju, pomazu im oko pravljenja CV-a...), ali je problem na globalnom nivou, to svi znamo, ne treba ja to da pisem. Svakodnevno slusam price osuđenika koji ponovo dolaze da izdržavaju nove kazne, i kod kojih postoji volja da se izvuku iz sveta kriminala, koji su pokusali da se zaposle na X mesta, ali cim se pomene to da su osudjivana lica, vrata im se zatvaraju. Da se razumemo, ja njih ne opravdavam, nego samo prenosim njihovo iskustvo. I ovo je vezano za izvršioce imovinskih k.dela...tipa krađe...za sve ostale prica je mnogo drugacija.
Posto ljudi jako malo znaju o radu u zatvorima kod nas, ja vam kacim dole par reportaza od prosle godine, cisto da vidite sta smo sve radili sa njima. Naravno, ni ja ne mogu puno da pricam o ovoj temi, jer mi etika ne dozvoljava.
Ovo je samo jedan segment rada sa njima, organizovanje slobodno vremenskih aktivnosti. U 99% slucajeva osuđenici nemaju kontinuirane i organizovane aktivnosti kojima se bave u slobodno vreme (...da ne pricam o tome da je nekima ceo zivot slobodno vreme ;-),pa mi pokusavamo da im objasnimo da je jako vazno isplanirati i aktivno ucestvovati u svakom trenutku i segmentu svog zivota. Pogledajte ;-)

http://beogradskisindikat.com/бс-цз/
http://www.blic.rs/kultura/aplauzi-...lije-broj-12-odusevila-publiku-u-domu/3hl7erc
http://www.rts.rs/page/stories/sr/s.../Alan+Ford+u+Okružnom+zatvoru+u+Beogradu.html

Kada sam mislio na "koriscenje sistema" mislio sam na ono da neki beskucnik recimo obije trafiku i bude smesten u normalan zatvor, cista posteljina, hrana, TV, internet. I posle godinu dana sve po starom.
Naravno, nije ni isti zlocinac koji obije trafiku jer nema sta da jede, i onaj ko radi kao profesionalni ubica za mafiju, ovaj prvi verovatno ima vecu sansu da se vrati kao normalan u drustvo nego ovaj drugi.

Ali ovde imamo dva primera, americke zatvore, koji verovatno nisu previse daleko od onih u filmovima, gde ima sukoba, izivljavanja strazara i ostalih zatvorenika. Ne verujem da konstantno maltretiranje moze nekog zatvorenika vratiti na pravi put, jer iz kriminalnog sveta, tj. sa ulice, ode u zatvor koji je manje-vise isto to samo u zatvorenom prostoru. Mozda sto kaze nas narod "utera strah u kosti" ali kod 76.6% njih ta metoda ne radi.

Sa druge strane, mozda normalni uslovi, bez izivljavanja i maltretiranja uticu pozitivno na neke (ili kako kaze statistika 80%) ljude?

Naravno, problemi finansija i broja ljudi postoje, to niko ne spori, ali ovde govorimo sta se desava u glavama ljude koji se u zatvoru tretiraju kao najgori olos i gde je pa u neku ruku i bukvalno opstnak najjacih i sta se desava kada neko te ljude tretira kao ljudska bica sa problemom, tj. pokusa da resi problem.

kada neko ko navodno nema nishta - beskucnik, zavrshi u zatvoru, sigurno shvati da nije bio toliko ubog kao shto je mislio jer je imao slobodu...

ako se zatvorimo u sobi i ne izlazimo par dana van to je nash izbor i mozemo ovo samovanje da prekinemo kad nam padne na pamet, ali kada to zavisi od drugih i ne pitash se sam sa sobom imash samo mogucnost da "nasilje" koje se sprovodi nad tobom prihvatish, ukoliko je opravdano razumesh i pazish da ne odlepish...

Zanimljivo je da se Brejvik zalio na los izbor video igara i na to da drugi zatvorenici imaju pravo na slatkise, dok je njemu to pravo uskraceno. Bilo je jos tu necega, tipa dnevno pretresanje i sl. kroz koji drugi zatvorenici ne prolaze.
Mada Brejvik najverovatnije nikad nece izaci, jer tesko da covek kada ubije 70+ ljudi moze da se vrati (bude psihicki) normalan.

Back