Zasto ....?

Pravoslavci imaju jednu zatucanu misao u glavi ...da svako ko ne pripada njima je gloop i zaveden i da s njim upravlja neko..sto je potpuna glupost i predubedjenje :mrgreen:

Eto ja verujem u Boga .i niko mi nista ne naredjuje niti radim na silu protiv svoje volje :aha:

Nikada tako nesto nisam smatrala, notorna laz.

Samo smatram da je u zabludi, ali ko kako hoce, "mnogo je pozvanih, a malo odabranih" (pri cemu ne smatram da sam bas ja "odabrana", naprotiv to treba zasluziti).

:bye:

Poslednja izmena:
Ok idem ja da se ozenim sa krevetom :rotf:

A vi se zezajte i nemojte dirati forumase da se plase da pisu na temi ...zbog vasih verovanja licnih :mrgreen:

Cao :bye:

Nisu to covece licna verovanja - citava pravoslavna vera (a i katolicka, mislim i protestantska) se zasniva na tome - Raju i Paklu, a ti pisi sta hoces, to je tvoja licna vera, jer je ovde dozvoljeno da se pise ama bas sve i svasta.

Nisu to covece licna verovanja - citava pravoslavna vera (a i katolicka, mislim i protestantska) se zasniva na tome - Raju i Paklu, a ti pisi sta hoces, to je tvoja licna vera, jer je ovde dozvoljeno da se pise ama bas sve i svasta.

A sta je Religija ovog sveta nego Vavilon Veliki :mrgreen:

A ti se samo u njega uzdaj ..al Bog ce mu presuditi kao sto pise u Otkrivenju :mazi:

Da,ali ovde se ne pominju samo ti koji su u tami greha nego i mrtvi:
"Zato je, naime, i mrtvima objavljeno Jevanđelje, da na ljudski način budu osuđeni u pogledu tela, a da duhom po Bogu žive". (1Pt. 4.6)
Svako ko je odvojen od Boga je mrtav-duhovno mrtav

A da je Hristos sišao u ad govori i sledeći citat: "Jer nećeš ostaviti dušu moju u adu, niti ćeš dati da svetac tvoj vidi truljenja, ... , govori za vaskrsenje Hristovo da ne bi ostavljena duša Njegova u adu, niti telo Njegovo vide truljenje " (D. ap. 2.27-31)
Zabuna nastaje usled lošeg prevoda,na mestu gde piše "ad" u hebrejskoj Bibliji se spominje reč "sheol", što znači "grob"

" којима се научисте или речју или из посланице "... Poslanica je pisana a reč je usmena,zar ne?

Ma kakvi: 2.Solunjanima 3,6. Заповедамо вам пак, браћо, у име Господа нашег Исуса Христа, да се одвојите од сваког брата који живи неуредно, а не по уредби коју примише од нас.

Na grčkom originalu umesto "uredbe" stoji "predanje" - "paradosin". http://biblos.com/2_thessalonians/3-6.htm
poslanice se nalaze u svetom pismu a predanje ne,kako ti to nije jasno?

Inače, nije sve zapisano: „A ima i mnogo drugo što učini Isus, koje kad bi se redom napisalo, ni u sami svijet, mislim, ne bi stale napisane knjige.“ (Jn. 21:25)
Sve što je Bog smatrao da je bitno On je stavio u Sveto pismo i lepo rekao šta će biti s onima koji toj Njegovoj reči dodaju.
Zar si gluv i slep pa niti čuješ niti vidiš šta ti Sveto pismo kaže?

Onda bi morala da odbaciš ostatak Biblije jer se taj stih odnosi isključivo na proroštvo iz Otkrivenja.

p.s. Gde Biblija za sebe tvrdi da je jedini izvor vere?
Uzmi lepo čitaj Sveto pismo,nemoj da to drugi rade za tebe, da se nebi sramotio,isti stihovi stoje ti i uStarom zavetu
5 Мој. 4:2 Ништа не додајте к речи коју вам ја заповедам, нити одузмите од ње, да бисте сачували заповести Господа Бога свог које вам ја заповедам.

5 Мој. 12:32 Шта вам год ја заповедам све држите и творите, нити шта додајте к томе ни одузмите од тога.
Приче 30:6. Ништа не додај к речима Његовим, да те не укори и не нађеш се лажа.
iz ovoga se lepo vidi da je Biblija jedini izvor vere,po Božijoj volji.

Svako ko je odvojen od Boga je mrtav-duhovno mrtav
Da, ali u ovom stihu se ne radi o tome: "Zato je, naime, i mrtvima objavljeno Jevanđelje, da na ljudski način budu osuđeni u pogledu tela, a da duhom po Bogu žive". (1Pt. 4.6)

Vidimo da su ti mrtvi primili jevanđelje i sada žive duhom iako su bili osuđeni telom.

Zabuna nastaje usled lošeg prevoda,na mestu gde piše "ad" u hebrejskoj Bibliji se spominje reč "sheol", što znači "grob"
Šeol nije grob nego mesto gde su odlazile ljudske duše (duhovi) dok ih Hrist nije izbavio.

poslanice se nalaze u svetom pismu a predanje ne,kako ti to nije jasno?
Pa šta?

Sve što je Bog smatrao da je bitno On je stavio u Sveto pismo i lepo rekao šta će biti s onima koji toj Njegovoj reči dodaju.
Ono najbitnije-da,ali ne sve jer je to bilo tehnički neizvodljivo.

Uzmi lepo čitaj Sveto pismo,nemoj da to drugi rade za tebe, da se nebi sramotio,isti stihovi stoje ti i uStarom zavetu
5 Мој. 4:2 Ништа не додајте к речи коју вам ја заповедам, нити одузмите од ње, да бисте сачували заповести Господа Бога свог које вам ја заповедам.
5 Мој. 12:32 Шта вам год ја заповедам све држите и творите, нити шта додајте к томе ни одузмите од тога.
Pa i ovde se misli isključivo na zapovesti koje je Bog dao Izraelu.

Приче 30:6. Ништа не додај к речима Његовим, да те не укори и не нађеш се лажа.
Niko i ne dodaje.Biblija je onakva kao što je i bila. A Predanje je starije od nje. Pre će biti da vi subotari odbacujete Božje reči.

iz ovoga se lepo vidi da je Biblija jedini izvor vere,po Božijoj volji.
Pre će biti da je Biblija najvažniji izvor vere a ne i jedini. INače, apostoli ne bi pominjali predanja.

Čak se i u Petoknjižju spominju predanja:
„Opomeni se nekadašnjih dana, pogledajte godine svakog veka; pitaj oca svog i on će ti javiti, starije svoje i kazaće ti“ (5 Mojs. 32:7)

Poslednja izmena:
Da, ali u ovom stihu se ne radi o tome: "Zato je, naime, i mrtvima objavljeno Jevanđelje, da na ljudski način budu osuđeni u pogledu tela, a da duhom po Bogu žive". (1Pt. 4.6)

Vidimo da su ti mrtvi primili jevanđelje i sada žive duhom iako su bili osuđeni telom.
Što si bre tako zadrt.Pročitaj stihove koji su u vezi sa tim i videćeš da se tu vrlo jasno govori o ljudima koji su duhovno mrtvi a nema ni pomena o nekakvom zagrobnom životu.

Šeol nije grob nego mesto gde su odlazile ljudske duše (duhovi) dok ih Hrist nije izbavio.
Pogledaj šta o tome kaže Džejmsova Biblija i vikipedija

Ono najbitnije-da,ali ne sve jer je to bilo tehnički neizvodljivo.
drž se onoga što je najbitnije da nebi zalutao

Pa i ovde se misli isključivo na zapovesti koje je Bog dao Izraelu.
svi smo mi Izrailj ako smo na Njegovoj strani,Avram je otac svim narodima

Niko i ne dodaje.Biblija je onakva kao što je i bila. A Predanje je starije od nje. Pre će biti da vi subotari odbacujete Božje reči.
sve si pobrkao

Pre će biti da je Biblija najvažniji izvor vere a ne i jedini. INače, apostoli ne bi pominjali predanja.

Čak se i u Petoknjižju spominju predanja:
„Opomeni se nekadašnjih dana, pogledajte godine svakog veka; pitaj oca svog i on će ti javiti, starije svoje i kazaće ti“ (5 Mojs. 32:7)
Čitaš li ti uopšte Bibliju ili samo citiraš odnekud gotove stihove.
Iz konteksta se lepo vidi da ih Bog opominje da se sete Njegovog delovanja u prošlosti kada je On vodio Jakova,svoj narod preko Crvenog mora...

Back