Pokušao sam napraviti rimejk nekadašnje teme Why??? kako ne bih ponovo dizao temu iz mrtvih.
Recimo:
Osoba X- E ovako moje 2 drugarice i ja smo u Rock fazonu!!
Znaci tako se oblacimo i ponasamo.Uvek kad prodjemo pored nekih muskaraca,oni dobacuju:"VIDI OVE NARKOMANKE",ili"VIDI OVE SEKTASICE"!!!
Ne razumem zbog cega muskarci ne vole Rockerke???
Osoba Y- aha....sad je nesto postalo mnogo moderno biti "veliki hriscanin"...secam se u petom razredu kad smo isli na ekskurziju ja sam bila skoro jedina koja se prekrstila kad je usla u crkvu...a sad, svi su nesto kao Bog bla bla...crkva bla bla...mislim drago je meni sto su oni "pronasli Hrista", ali...
Osoba Z- Nisam u turbofolk fazonu,slušam u potpunosti drugačiju,ozbiljniju muziku.Ne trošim mnogo novca,oblačim se sasvim obično i zbog toga nisam IN...
Koji sistem vrednosti u ovoj zemlji vlada? Da li ste se osetili neki put da ste u manjini,ispljuvani samo zato što pripadate suprotnom mišljenju,muzičkom pravcu,drugačem vaspitanju i vrednostima?
Prvo ću da odgovorim pa onda da čitam, just for the record...
Mislim da je to sve isfurano, ali jako, jako isfurano.
O čemu se radi?
Pa, pre par godina, znači pred kraj moje osnovne i na početku srednje, među onima koji su odbijali (prosto videli da nije kvalitetno) da slušaju grand, počeo je neki revolt... prvo: slušati drugačiju muziku! Onda: izlaziti na drugačija mesta! (Što je i logično jer ako ne slušate Seku a slušate Nirvanu (ehhh, uvek se počinjalo s Nirvanom

) ne možete izaći u... Zebru na primer, tako se zvala diskoteka u mom gradu.) Pa po nekom pravilu svi koji slušaju Nirvanu (odjednom se stvaraju dve struje - grandovci i grandžovci

samo što ovi prvo to znaju i time se ponose a drugi ne primećuju) idu na isto mesto, koje je po pravilu neka rupa, podrum, koja smrdi na dim i pivo. Pa bivaju proglašeni narkomanima zbog par primeraka koji javno duvaju (grandovci duvaju tajno). Onda: izgledati drugačije! Pa smo svi ili crni ili šareni (ja sam bila šarena

). Itd. itd. Na kraju imamo jednu masu ljudi koja smeta grandovcima ali ništa manje nego što oni smetaju njoj, međusobno se pljuju (mada ja mislim da je pljuvanje mnogo žešće od strane 'crnih' i 'šarenih', ako ovi što slušaju grand uopšte nekog pljuju... mislim da su oni po tom pitanju daleko više fer), međusobno se mrze, ovi crni i šareni pljuju i ceo sistem i grand koji pravi masu a ne primećuju da su oni, zapravo, samim tim što to rade, takođe masa.
Prođe srednja škola, shvate to, od ''svoje'' muzike ne odustaju (to više nije Nirvana, ali nikako nije ni grand koji se i dalje plasira u ogromnim količinama; svako od njih je našao muziku koja mu se sviđa i koja je toliko međusobno različita da je to divno), shvate da je obuća ipak lepša kad je čista, i da mogu lepo i pristojno izgledati bez da na sebe pobacaju trinaest ogrlica i šesnaest lanaca.
I kako im izgleda onaj fajt od pre par godina? Smešno.
I umišljeno.
Čitam baš pre par dana tekst u ''Somborskim novinama'', napisala neka klinka. Bori se za svoja ugrožena prava, svoja, kao alternativca, hoće da je ne gledaju čudno, hoće da može da peva na ulici kad joj se zapeva. Ma hajde! Ako si siguran u sebe i svoj izbor, i ako želiš da slušaš ''drugačiju'' muziku (a samim tim prihvataš da je grand jedini izbor, pa samim tim što tražiš nešto drugo, tražiš i ''drugačije'') i izgledaš ''drugačije'' i ako ti je jedna od deviza - baš me briga šta drugi misle - onda istraj u tome! I ne treba da te bude briga što te gledaju a ako si već dovoljno ..hmmm... da pevaš na ulici, pa... šta se buniš što te gledaju?
Što pre postanete svesni da je sve to jedno mladalačko iživljavanje i da niste prvi i da je svaka generacija pre vas prolazila kroz isto i da niko od vas neće srušiti grand i napraviti revoluciju, i da je to normalno, i da će proći - to bolje.