Zasto zlato vredi?

Vladimir983

Aktivan član
Poruka
1.070
Mozda je malko glupavo sto pitam to,ali uvek me je kopkalo,zasto je zlato nesto sto puno vredi i ko je taj sto je bio merodavan,pa da on odredi njegovu skupocu.Toliko se sveta pobi oko zlata,toliko se ratova vodise,a za mene to je samo najobicnija,bezdusna zuta gvozdjurija (sem ako nije nasledjeno kao uspomena,pa ima neku sentimentalnu vrednost). Nikada nisam nosio zlato i potpuno sam ravnodusan prema njemu.Neki kazu "zlato je vredno zato sto ga malo ima" - e nije tacno!Ima toliko toga retkog,pa opet ne vredi kao zlato.Kao da je neko,videvsi kakvi su ljudi,osmislio trik,kako da ih zavadi,pa je zlatu dao vrednost.Nek objasni neko pametan,sta to zlato ima u sebi,pa toliko kosta?I zbog cega mu je cena bas takva kakva je,a ne manja ili visa?Ko se pita za tu cenu..?Evo ja kazem - NE VREDI NISTA!

Evo Gas Masko,da te pitam:
Da tebe zakljucaju u zlatni trezor nar. banke i da te tamo drze mesec dana,bez hrane i vode,a mene da neko zakljuca u prodavnici prehrambene robe.Ko bi preziveo,ti ili ja?Ajde uzmi pa glodji zlatne poluge.I sta je tada vise vredno hrana,ili zlato?

Pa evo npr. gramofonske ploce iz 1907 izuzetno retke a kostaju 500 djunti.Ne mos' nigde da ih nadjes da se ubijes,pa ne vrede ni 3 evra.

- - - - - - - - - -

I nije bas zlato tolko retko kolko se prica da jeste.Ko zna kolko toga ima jos u zemlji.

Pa zlato je prirodni resurs, a gramofonske ploce su nesto sto covek moze da proizvodi u proizvoljnim kolicinama. Ne mozes napraviti zlato.

Kopaj !
Što više iskopaš manje će da košta ...
Kopaj sve dok se, po vrednosti, ne poravna sa gramof. pločom iz 1907.
Onda stani.
Možda će još nečemu trebati da se obara cena....!

:hahaha:

Ma nece manje da kosta,to je samo varka...Ne shvatas poentu,za plocu sam rekao vise onako..metaforicki :) Zasto je zlato toliko precenjeno,to pitam?I zasto ljudi vole tu gvozdjuriju,zar im njen sjaj pricinjava bas toliko zadovoljstvo?Kom qurcu ono sluzi,osim da se samo talozi po trezorima i izradjuju djindjuve od njega.Ma sve je to teorija zavere,prvo izmisle da nesto vredi,pa odmah krene otimacina.Uostalom,zlato ne treba nositi,jer privlaci grom.

Poslednja izmena:
Pa zlato je prirodni resurs, a gramofonske ploce su nesto sto covek moze da proizvodi u proizvoljnim kolicinama. Ne mozes napraviti zlato.

Ne mozes napraviti ni vodu i ona je prirodni resurs,pa ne kosta kao zlato.A bez zlata svi mozemo da zivimo,kako bi bez vode?Zivelo se na kugli zemaljskoj i pre nego sto je zlato otkriveno,pa niko nije umro zbog toga.Danas se poubijase oko zlata,opsta otimacina.To je bolest.

Ma nece manje da kosta,to je samo varka...Ne shvatas poentu,za plocu sam rekao vise onako..metaforicki :) Zasto je zlato toliko precenjeno,to pitam?I zasto ljudi vole tu gvozdjuriju,zar im njen sjaj pricinjava bas toliko zadovoljstvo?Kom qurcu ono sluzi,osim da se samo talozi po trezorima i izradjuju djindjuve od njega.Ma sve je to teorija zavere,prvo izmisle da nesto vredi,pa odmah krene otimacina.Uostalom,zlato ne treba nositi,jer privlaci grom.

Kakav stav imaš prema još skupljoj rudi - dijamantima !?

Kazes "zlato je prirodan resurs" - ne vidim nijednu pametnu svrhu kojoj taj resurs sluzi,osim sto se vode ekonomski,pa i pravi ratovi zbog njega i sto se bogatuni njime kindjure.Aj kazi mi,koji to kucni uredjaj ne moze da radi bez zlatanih delova u sebi?

Kazem ti,potpuno sam hladan prema tim stvarima.Izgleda da imam potpuno drugaciji pogled na sve to.Ako gledamo materijalne stvari,meni moze biti vredna neka lepa skulptura,umetnicka slika,monumentalna zgrada,nekakav rucni rad i slicne stvari...Ali ni tu ne vrednujem materijal,vec trud i rad tog majstora,ali ne precenjujuci ga.Npr. neka tamo slika kosta milion evra...GLUPOST! Cemu tolika vrednost,zvrljotina obicna...Covek je sam kriv zato sto je nekim stvarima vestacki nabio vrednost,sto meni izgleda kao neka manipulacija i zaglupljivanje.Evo npr. kad spominjes dijamant.Sta ce neko da uradi pametno sa njime,sem sto samo moze da bulji u njega i da se hvali kako ga on ima,a drugi ga nemaju.I tako,iz rudnika,kad ga iskopaju,ide iz ruke u ruku,preprodaje se,cena mu sve veca i sta ce taj dijamant pospesiti tom sto ga bude poslednji kupio??Hoce li mu produziti zivot kad ga je tolko platio?
Mislim,sve ima neku svoju vrednost,al mrzim kad se sproserava u tome.Dakako..i zlato ima neku svoju vrednost,ali ono nije neophodno da bi covek ziveo,pa samim tim postavlja se pitanje - CEMU TOLKA CENA toj gvozdjuriji?!

Kazem ti,potpuno sam hladan prema tim stvarima.Izgleda da imam potpuno drugaciji pogled na sve to.Ako gledamo materijalne stvari,meni moze biti vredna neka lepa skulptura,umetnicka slika,monumentalna zgrada,nekakav rucni rad i slicne stvari...Ali ni tu ne vrednujem materijal,vec trud i rad tog majstora,ali ne precenjujuci ga.Npr. neka tamo slika kosta milion evra...GLUPOST! Cemu tolika vrednost,zvrljotina obicna...Covek je sam kriv zato sto je nekim stvarima vestacki nabio vrednost,sto meni izgleda kao neka manipulacija i zaglupljivanje.Evo npr. kad spominjes dijamant.Sta ce neko da uradi pametno sa njime,sem sto samo moze da bulji u njega i da se hvali kako ga on ima,a drugi ga nemaju.I tako,iz rudnika,kad ga iskopaju,ide iz ruke u ruku,preprodaje se,cena mu sve veca i sta ce taj dijamant pospesiti tom sto ga bude poslednji kupio??Hoce li mu produziti zivot kad ga je tolko platio?
Mislim,sve ima neku svoju vrednost,al mrzim kad se sproserava u tome.Dakako..i zlato ima neku svoju vrednost,ali ono nije neophodno da bi covek ziveo,pa samim tim postavlja se pitanje - CEMU TOLKA CENA toj gvozdjuriji?!
Oh,,imaju slike vrednost. One si magicne predstave i imaju svoju moc. Ali da bi to shvatio moras da je vidis uzivo, a ne kao fotografiju. Mada vesto oko moze i u fotografiji da nasluti magiju.

jednostavno takav je svet pun precenjenih i potcenjenih vrednosti.

pa fudbaler zaradjuje milione a rudar ima malu platu .

zlata je nekad bilo mnogo manje i predstavljalo je nacin placanja.pojavom novca doslo je do toga da taj novac predstavlja odredjenu kolicinu zlata .

sada realno zlato bi trebalo imati samo ukrasnu vrednost i za pozlacene kontakte kod muzickih uredjaja..

Mozda je malko glupavo sto pitam to,ali uvek me je kopkalo,zasto je zlato nesto sto puno vredi i ko je taj sto je bio merodavan,pa da on odredi njegovu skupocu.Toliko se sveta pobi oko zlata,toliko se ratova vodise,a za mene to je samo najobicnija,bezdusna zuta gvozdjurija (sem ako nije nasledjeno kao uspomena,pa ima neku sentimentalnu vrednost). Nikada nisam nosio zlato i potpuno sam ravnodusan prema njemu.Neki kazu "zlato je vredno zato sto ga malo ima" - e nije tacno!Ima toliko toga retkog,pa opet ne vredi kao zlato.Kao da je neko,videvsi kakvi su ljudi,osmislio trik,kako da ih zavadi,pa je zlatu dao vrednost.Nek objasni neko pametan,sta to zlato ima u sebi,pa toliko kosta?I zbog cega mu je cena bas takva kakva je,a ne manja ili visa?Ko se pita za tu cenu..?Evo ja kazem - NE VREDI NISTA!

Zlato je retko. Ima ga koliko ga ima i ne pravi se novo na nasoj planeti. Vestacki ga je moguce napraviti samo uz pomoc nuklearnog reaktora, ali tako napravljeno zlato logicno kosta mnogo vise nego pravo. Ima dobre osobine - ne rdja i ne propada - dobro je za pravljenje kovanog novca i nakita. Kao provodnik koji ne rdja masovno se koristi u proizvodnji racunarskih komponenti i ostale elektronike...

Kad očajan i izgubljen tumaraš Saharom, trpeći razdiruću žeđ. dok podnevno Sunce
satire sve....
Ti nosiš dve torbe : jedna puna novca, u apoenima od 100 US$ i 100 E,
a u drugoj torbi 10 - tak kg. zlatnih poluga, čistoće .999....
Tumaraš, a ne znaš ni gde si, ni kojim pravcem da se krećeš.
Snaga izdaje i svedok si sopstvenog laganog umiranja od žeđi....
Koliko vredi balon od 5 lit. čiste izvorske vode, koju u posluzi plaćamo do 150 din !?
Koliko vredi u uslovima u kojima si se zadesio ?
Da li je dovoljan sadržaj tvojih torbi .......!?
-----------------------------------------------------------------------------------------
Zašto sam ovo napisao ?
Zato što sam nešto slično doživeo u Iraku.
Umirem, bukvalno, od žeđi, a nosim u kešu oko 25 hiljada američkih dolara....
Nikad nisam bio bliži smrti, neko predhalucinantno stanje.
Sam, najbliži grad (Bagdad) udaljen 65 km, 23 h uveče, sam u kolima, bez benzina....
Sam Bog me pogledao.....

Koliko li su, ponekad bezvredni -novac, zlato, dijamanati...

Negde sam pročito da se zlatom kupuju 144 000 mesta na spasilačkim svemirskim brodovima .

Naime dolazak Nibirua planete X izazvaće kataklizmične promene na zemaljskoj kori, a preživeće samo oni koji budu pokupljeni od strane Anunakija da bi bili ponovo posejani da obnove civilizaciju i nastave rudarski posao sakupljajući zlato za njihovu atmosferu.

Naime po toj teoriji Anunaki su svoju planetu obložili sitnim česticama zlata u atmosferi da bi smanjili kosmičko zračenje što je za njih od vitalnog značaja.

Meni zvuči zanimljivo i ima neke logike.

ajd mi se javi na pp da mi das svo zlato a ja tebi plastiku u istoj kolicini(ipak je vrednije)

Zato što seljaci vole da se kite time, ili da kite svoje primitivne žene time, pokazuju moć... Zapravo, to je veštački napucana stvar, kao i za dijamante, stotine hiljada, pa i milioni ljudi su pobijeni samo zbog kompleksa drugih ljudi.

E , uze mi rec iz usta, mlogo volem tu " rudu", ali i rubine, smaragde, safire.
Jbte, koja je ovo dvorska luda koja postavlja glupava pitanja.
Pa danas je vrednost jedne slike na kojoj su neke tri boje i dva kruga i jedan kvadrat ekvivalenat recimo 100 kila zlata.
Ima i slika ( Rembrandt, Mikelandjelo) koje vrede i tonu zlata.

- - - - - - - - - -

Zato što seljaci vole da se kite time, ili da kite svoje primitivne žene time, pokazuju moć... Zapravo, to je veštački napucana stvar, kao i za dijamante, stotine hiljada, pa i milioni ljudi su pobijeni samo zbog kompleksa drugih ljudi.

To u Evropi nije slucaj, zlato kao nakit ima vrednost kod Arapa i u Indiji ( mozda i u Kini). Meni je pre napucana stvar neko ko po cenu zivota i cenu smrti
zeli da ima odelo Boss, kao lik iz tvog avatara. To nema nikakvu vrednost.

Zlato je retkost, ima trajne osobine i teško se vadi. Čovek mora imati neku referencu za vrednost, a zlato je idealno za to. Dakle, ne može ga kopati svaki bilmez, a i da može, ne bi uspeo da iskopa stoti deo grama.
Glupo je porediti zlato sa slikama, jer svaka država može da angažuje slikare pa da im radove proceni na basnoslovne sume. Ekvivalento tome je štampanje novca bez pokriča u zlatu.

Zčato skoro da i nema neku upotrebnu vrednost, ali je večno i retko, pa samim tim ima enormnu civilizacijsku vrednost.. Bogatstva u nafti ili vodi se ne mogu meriti sa bogatstvom zlata upravo zbog toga. Kad tad će se istrošiti, a zlato neće.
Dakle, zlato je najidealnija referenca bogatstva. Kako bi drugačije nešto procenio, nekoga platio za njegov rad ili uslugu, ili platio punu korpu namirnica? robna razmena bi napravila haos, tj, krah civilizacije. Novcem, naravno, ali novac je samo potvrda da poseduješ toliko i toliko zlata u banci. Sad što neki štampaju novac a nemaju toliko zklata, to je već u domenu ekonomije. Kao u ruletu. Novčane čipove menjaš za boju, tj, obojene čipove, da se čipovi igrača razaznaju na stolu,

ajd mi se javi na pp da mi das svo zlato a ja tebi plastiku u istoj kolicini(ipak je vrednije)

Vrednije je zbog takvih koji misle kao ti.Kad bi svi na svetu razmisljali kao ja i kada se ne bi grabili oko njega,zlato ne bi toliko ni vredelo.
Nemam zlato,tako da nemam sta da ti ponudim.Zato sam i pitao,zbog cega drugi luduju zbog njega,a eto...ja ga nemam,pa sam ziv i zdrav.

Poslednja izmena:
E , uze mi rec iz usta, mlogo volem tu " rudu", ali i rubine, smaragde, safire.
Jbte, koja je ovo dvorska luda koja postavlja glupava pitanja.
Pa danas je vrednost jedne slike na kojoj su neke tri boje i dva kruga i jedan kvadrat ekvivalenat recimo 100 kila zlata.
Ima i slika ( Rembrandt, Mikelandjelo) koje vrede i tonu zlata.

- - - - - - - - - -

Pa i to je glupost...Zasto tamo neka Mikelandjelova zvrljotina da kosta tonu zlata?I to samo zato sto je nazvrljao bas taj slikar,a ne neki drugi.Lepse sam radove vidjao kod dece u osnovnoj skoli,nego sto slika onaj Pikaso...ali jbg..to je Pikaso,pa makar se i posro na sliku.Imaju li ljudi uopste karaktera kad procenjuju nesto?Mene bi bilo sramota da platim toliko jednu sliku,pa da imam i milione.Tek bi se tada osecao kao dvorska luda,kao najobicniji snob.

"To u Evropi nije slucaj, zlato kao nakit ima vrednost kod Arapa i u Indiji ( mozda i u Kini). Meni je pre napucana stvar neko ko po cenu zivota i cenu smrti
zeli da ima odelo Boss, kao lik iz tvog avatara. To nema nikakvu vrednost.[/QUOTE]"

Svaku materijalnu vrednost,covek je vestacki sam napumpao.A to je zato sto se pojavi neka budala,puna para,koja ne zna sta ce sa njima,pa onda ne pita za cenu kad kupuje nesto unikatno.Onda se pojavi,jos neka veca budala,pa od one prve kupi taj unikat po 10x vecoj ceni,samo da bi se hvalio kako on ima,ono sto drugi nemaju.Pa onda tako...iz ruke u ruku,dok ta stvar ne dostigne svemirsku cenu i samim tim postane nedostupna prosecnom coveku.Tako su dijamanti postali vredne igracke bogatih snobova.Oni koji trce za tim su bolesni ljudi,koji lece svoje megalomanske komplekse,razbacujuci se parama,sami vestacki podizu cenu svemu cega se dotaknu,da bi to bilo dostupno samo u njihovim klasnim krugovima.

Back