Zašto živite???

Znam jednog covjeka, veoma vazna figura u mom zivotu..on ne vjeruje, teski je ateista, a zivi i ponasa se po 10 Bozijih zapovesti...kad bi tako "pravi vernici" bilo bi odlicno!
Meni je krivo sto ja ne mogu da budem apsolutno predana Bogu, sigurna sam da bi mi tako bilo lakse...Imam problem sa autoritetima od kad znam za sebe... Ja Boga dozivljavam kao sveopstu Ljubav ali bez strahopostovanja, bez prepustanja njegovoj volji. Jednom sam bila u situaciji da sam rekla "Boze, neka bude volja tvoja! " I mislim da kad nam je najgore i najteze uvijek mu se predamo, od njega trazimo spasenje i imamo puno povjerenje...Kad je lepo i glatko...mi smo "pametniji". :)

Nemam reci...divno! Svi moji komplimenti. Samo bih dodala da kada placemo-to vredi..ne samo kada se smejemo...jos vise vredi kad boli. Isto je...bitno je da je intenzivno, pa sta god! ;)

ok drug :cmok2:

:cmok:

Када то будем сазнао вероватно ћу бити на самрти. Људе покреће или нада, оне којима је лоше у неком или у свим аспектима живота или лепота уживања у тренутку, сем ако нису дубоко депресивни и томе слично.

Znam jednog covjeka, veoma vazna figura u mom zivotu..on ne vjeruje, teski je ateista, a zivi i ponasa se po 10 Bozijih zapovesti...kad bi tako "pravi vernici" bilo bi odlicno!
Meni je krivo sto ja ne mogu da budem apsolutno predana Bogu, sigurna sam da bi mi tako bilo lakse...Imam problem sa autoritetima od kad znam za sebe... Ja Boga dozivljavam kao sveopstu Ljubav ali bez strahopostovanja, bez prepustanja njegovoj volji. Jednom sam bila u situaciji da sam rekla "Boze, neka bude volja tvoja! " I mislim da kad nam je najgore i najteze uvijek mu se predamo, od njega trazimo spasenje i imamo puno povjerenje...Kad je lepo i glatko...mi smo "pametniji". :)

Da, svakako da ima i takvih ljudi, i to je za postovanje. Nije dzaba govorio sv. Nikolaj Velimirovic "Zalud usta puna molitve, ako ti je srce prazno!" I lepo si rekla da Boga trazimo uvek kada je najteze. Zato Bog i dopusta poteskoce ljudima da bi ga spoznali, da bi mu se obratili, da bi shvatili da postoji. A sto se tice potpunog poverenja u Boga, to se stice vremenom! Kada covek prouci malo duhovne knjige bice mu jasnije sta znaci imati poverenje i sve prepustiti Bogu.

Da, svakako da ima i takvih ljudi, i to je za postovanje. Nije dzaba govorio sv. Nikolaj Velimirovic "Zalud usta puna molitve, ako ti je srce prazno!" I lepo si rekla da Boga trazimo uvek kada je najteze. Zato Bog i dopusta poteskoce ljudima da bi ga spoznali, da bi mu se obratili, da bi shvatili da postoji. A sto se tice potpunog poverenja u Boga, to se stice vremenom! Kada covek prouci malo duhovne knjige bice mu jasnije sta znaci imati poverenje i sve prepustiti Bogu.

Draga Suzi :) ...svidja mi se izreka da Bog stavlja na iskusenje one koje voli da bi ih usavrsio. I ono: "Zivot ti je onakav kakve su ti misli." ....

(Bog je u meni, ja ga nosim u grudima...tu ga osjecam...
...Ne. Odlucujem ja... :confused: )

Draga Suzi :) ...svidja mi se izreka da Bog stavlja na iskusenje one koje voli da bi ih usavrsio. I ono: "Zivot ti je onakav kakve su ti misli." ....

(Bog je u meni, ja ga nosim u grudima...tu ga osjecam...
...Ne. Odlucujem ja... :confused: )
Hvala za ovo "draga" :)

Da, Bog je u nama i oseca se! Ali ne radi se tu samo o odlukama u zivotu, svakako da svako od nas donosi svoje odluke, ne mozemo ocekivati da ce nam nesto tek tako pasti s neba. Kada se kaze da treba imati poverenje u Boga, misli se npr. na to da kada odlucujemo o nekim vaznim stvarima ne opterecujemo se mnogo, da ne razmisljamo kako ce biti, sta ce biti, ako se razbolimo da se ne uplasimo, ako nas stignu nevolje da se ne stresiramo. Samo da pomislimo da je Bog tu za nas, i da ce nam pomoci da sve resimo. Ljudi koji su bili bolesni i imali potpuno poverenje u Boga da ce im pomoci, uz molitvu ozdraveli su, i niz slicnih primera. U tom nekom smislu treba imati poverenje....

Pozz :)

Hvala za ovo "draga" :)

Da, Bog je u nama i oseca se! Ali ne radi se tu samo o odlukama u zivotu, svakako da svako od nas donosi svoje odluke, ne mozemo ocekivati da ce nam nesto tek tako pasti s neba. Kada se kaze da treba imati poverenje u Boga, misli se npr. na to da kada odlucujemo o nekim vaznim stvarima ne opterecujemo se mnogo, da ne razmisljamo kako ce biti, sta ce biti, ako se razbolimo da se ne uplasimo, ako nas stignu nevolje da se ne stresiramo. Samo da pomislimo da je Bog tu za nas, i da ce nam pomoci da sve resimo. Ljudi koji su bili bolesni i imali potpuno poverenje u Boga da ce im pomoci, uz molitvu ozdraveli su, i niz slicnih primera. U tom nekom smislu treba imati poverenje....

Pozz :)

Da. Razumijem, ali ne volim strahopostovanje i potpuno predanost njegovoj volji...ima vjernika koji cekaju znak od Boga i postupe mimo svoje volje, protumace znak pogresno, ne cijene sebe...To su krivi putevi. U tom smislu je sve u nama samima, nas karakter odredjuje nasu sudbinu...Koliko Ljubavi u sebi nosimo tacno cemo je toliko i dobiti od zivota, ni grama vise ili manje. Slazes li se?
I da se vratimo na temu...Zivimo da trosimo ljubav...i ne zahvaljuj se za "draga"...pozitivna energija izmedju tvojih redova...osmjeh besplatan slucajnom prolazniku...to je zivot vrijedan zivljenja...zivot satkan od Ljubavi...

:bye:

Pa zato sto sam rodjen:cry:e ono dovoljno mi je sto sam spoznao pravu ljubav pa nek je i tren trajala..neke lepote sveta..i odrzava me masta ka nekom nebeskom mestu ne zamlji gde cu provesti ostatak zivota
:ok::klap:
Зато што нам је Бог подарио живот.

Неки умру тражећи одговор на ово питање чији им одговор стоји испред носа.
:klap:
Ljudi zive tako da zaboravljaju da su smrtni, zive ne osvrcuci se na cinjenicu da ce umreti, vec imaju ogromne zelje i ciljeve. Covek se zaboravi u svakodnevnici i ima utisak da ce vecno ziveti. Tacnije, vecina ljudi uopste i ne razmislja o tome, vec ih privlaci sve ovozemaljsko, slava, moc, uspeh, i sl. I prosto takvi ljudi imaju veliku volju za zivotom. Ja konkretno zivim sa verom u Boga. Shvatila sam sta je sustina, i da se zivot ne zavrsava smrcu. I kao sto rece neko ispred " zato sto nam je Bog podario zivot ". Sve je isuvise savrseno i sve na svom mestu da bi bilo slucajno, ceo ovaj svet i sve u njemu! Mene to pokrece, saznanje o tome, motivisana sam da budem sto bolji covek, da pruzim ljubav, da razumem ljude, da ugodim Bogu, borim se za bolju platu moje duse, za zivot vecni jer je ovaj prolazan. Tu pronalazim smisao u ovom surovom svetu....
:worth:
ukratko za picku zivim
iskreno:lol:
Lep receno: "Bog me je stvorio ali sa voljom, razumom, slobodom mogucnosti izbora."

Zato ja razumno, svojom voljom biram pravi put. S verom u Boga!

I ne bezim iz sveta, svakako da uzivam u divnim stvarima koji nam ovaj zivot pruza, svakako da ostvarujem svoje ciljeve, jer Bog nam je dao zivot ovde da ga zivimo, ali sa verom u njega.

Nije Bog za dzaba postavio svojih deset zapovesti, a kada bi se svaki pojedinac postovao to svet bi se promenio na bolje...

slažem se...

ŽIVOT JE DAR
nemamo svi sreće
nada umire poslednja
svi smo samo putnici...
najveću sreću nam donose naši najdraži...a najveći strah je upravo strah za njih
nema sreće bez strepnje
nema ljubavi bez bola
" u ovom ktratkom preletu između dvije tajne"...

Kako da se ne zahvaljujem kada mi takva rec ulepsa dan! :) Svakako da je besmisleno cekati bilo kakav znak od Boga, mi smo ti koji se moramo truditi oko svega, i razmisljati na pravi nacin sta je dobro za nas, a sta ne.
Lepo si rekla, i ova nasa komunikacija, pozitivna energija, osmeh daje odgovor na pitanje " Zasto zivimo? " Razumemo se u potpunosti... Ljubav...Treba je pruzati, jer samo tako ce nam se vratiti.
Prosto nista ne bih dodala, sem da citiram tvoju recenicu, koja sve govori i koja je savrseno jasna. " Zivimo da trosimo ljubav... To je zivot vredan zivljenja... Zivot satkan od ljubavi..."
Divno receno!

Poslednja izmena:
čak sam mislio da temu konstruišem na religiju ali ne
da uzmemo u obzir onu iluziju koju propoveda hrišćanstvo
o većnom životu, carsku nebeskom i trenutnosti života na žemlji (ako ja tu nešto kapira...)
ljudski zemaljski život je sasvim beznačajan
ili se svodi na šljakun ili patnju da zaradiš večni raj
pa onda što ne požuriti sa kupovimom karte za gore
što svi žele da žive što više i što duže, kad je afterparti gore na nebu daleko bolji??
(naravno ovo je moje enko buncanje, odgovor je prost - svi u suštini zaju da je im je ovo jedini život i jedina šansa)

i sad moje pitanje je upravo ovo iz naslova
šta je ono što vas pokreće
i što čini da volite, kako bi valjda trebalo, život
koja ideja?
želja za uživanjem, za pomaganjem, za ljubavlju, za ostavrenjem nekog višeg cilja ili moćžda čak suva egzistencija u čekanju na drugi svet?

Živim da bih napravio i ostavio što bolju decu iza sebe.

Kako da se ne zahvaljujem kada mi takva rec ulepsa dan! :) Svakako da je besmisleno cekati bilo kakav znak od Boga, mi smo ti koji se moramo truditi oko svega, i razmisljati na pravi nacin sta je dobro za nas, a sta ne.
Lepo si rekla, i ova nasa komunikacija, pozitivna energija, osmeh daje odgovor na pitanje " Zasto zivimo? " Razumemo se u potpunosti... Ljubav...Treba je pruzati, jer samo tako ce nam se vratiti.
Prosto nista ne bih dodala, sem da citiram tvoju recenicu, koja sve govori i koja je savrseno jasna. " Zivimo da trosimo ljubav... To je zivot vredan zivljenja... Zivot satkan od ljubavi..."
Divno receno!

Hvala na ovom divnom blazenom osmehu izazvanom tvojim recima...:heart: :)

zato sto su se speltom okolnosti kroz vekove moji preci uparivali, da bi nastali moji mamam i tata, koji us se opet da ne kazem nesrecnim :lol: spletom okolnosti uparili u pravom trenutku da bih nastala JA. a nemam dovoljno nizak nivo hormona koji bi me uvukli u duboku depresiju, pa da se samoutepam.

eto, jednostavno je. :D

Pa da, zato sto moram, nisam birala i ne bih sigurno odabrala da se rodim, sada, kada sam vec ovde, da podnesem svoju patnju do kraja, koliko god ona trajala, zrtva spoljasnjem svetu. Sve sitne radosti, svi koraci ka boljem, uspesi, nisu dovoljni kao razlog za zivot, jednostavno tu smo, da ne bismo otisli nasilno, .. O, neko zaista une da zivim ne poricem to, ali i to je od Boga, mislim nasledjeno, rodjenjem dobijeno, sposobnost da se radujemo.. Ne kazem da radosti nema, ali nisu dovoljne kao iskaz smislenosti..

Zivot je skola, ucimo svoje lekcije, spiritualni razvoj , sticanje mudrosti da bi se nakon toga prebecili na visi nivo.. Dok ucimo, zivot je isto tako ljep , pa svakako vredi zivjeti ,ima mnogo ljepih stvari za koje vredi zivjeti i uzivati u zivotu.

Ruzne stvari su lekcije....Mislim da cilj zivota je sticanje mudrosti i znanja da bi postali bolji ljudi i prebecili se na visi nivo egzitencije.

Pa da, zato sto moram, nisam birala i ne bih sigurno odabrala da se rodim, sada, kada sam vec ovde, da podnesem svoju patnju do kraja, koliko god ona trajala, zrtva spoljasnjem svetu. Sve sitne radosti, svi koraci ka boljem, uspesi, nisu dovoljni kao razlog za zivot, jednostavno tu smo, da ne bismo otisli nasilno, .. O, neko zaista une da zivim ne poricem to, ali i to je od Boga, mislim nasledjeno, rodjenjem dobijeno, sposobnost da se radujemo.. Ne kazem da radosti nema, ali nisu dovoljne kao iskaz smislenosti..

da mogu 100* bi ti dao reputaciju :).odlicno receno

..svi ljudi žele da ispune zahtjeve svojih nagona - osnovnih i socijalnih .. cilj je isti ...
..doduše putevi ostvarenja tog cilja se razlikuju s obzirom na interakciju genetskih i spoljašnjih faktora osobe a prema izlaznom najoptimalnijem ego riješenju pojedinca ..

Sad trenutno zivim zbog moje porodice, to sam shvatio kad sam par puta razmisljao o tome sta bi bilo kad bi npr tog dana izaso i naso seu tu tucu gde su moja tri druga dobila dobre batine od lokalne mafije zbog cekanja reda u wc, sta ako ja ne bi imao srecu ko njih i da me osakate za ceo zivot i posle moram da budem teret mojoj porodici, da me izdrzavaju takvog sugavog nikakvog, mislim da bi keva pukla skroz da mi se nesto tako desi...

Pazim sta radim i gde idem bas zbog toga a za mene me bas briga, da nemam porodicu, zivim sam ne bih ni razmisljao sta moze da mi se desi niti se uopste plasio od bilo sta...

Drugo sto me odrzava u zvotu je neka nada da sam sebi stvorim neki mir koji trazim ali nigde ga nema, nadjem tu neku ljubav bar malcice priblizno kako sam zamisljao, nadjem dovoljno normalnu sredinu, normalne prijatelje oko mene, jednostavn sobodan ispunjen zivot a ne ovakakav nametnut, dosadan ogranicen, sa nametntutim pravilama ponasanja koja ubijajusve dobro u coveka....

Trece ako ne mogu to da ostvarim za sebe, jer jedva vidim to svetlo na kraju tunela zasto mi taj bog nije dao bar snagu, moc da pokusam da bar kolko tolko promenim ovaj svet malo na bolje, pomognem drugima, onima koji to zasluzuju, to bi mi itekako ispunilo zivot i dallo razlog da zivim, tako time mislim da bih pomogao ne samo drugima nego i samom sebi...Ali kako to da izvedes kad nemas nikakvu moc, nesto bar malo ono da vidis da mozes, da je izvodljivo da imas volju da se boris a ovako sta jedan obican covek moze da uradi, kako da pomogne ljudima nesto vise od toga sto ce na primer neko nekom da pomogne da polozi ispit, da mu pozajmi nprimer auto ili motor da ode negde i tako neke sitne stvari, sta jedan obican covek moze vise od toga da uradi ako krene da ispravlja svet sa dva smesna trna ili snom protiv citav svet to je uzalud, to je bitka koja jos nije ni pocela a vec je izguljena...A danas ljudi koji i imaju tu moc i uslove da nesto isprave oni zele u 99% slucaja sve to za sebe samo njima da je dobro, tj uzivaju da gledaju ljude sa visine da budu inznad nekog...

Zato mislim da boga bas i briga za nas i sta se ovde na ovom svetu desava ne mesa se, on postoji da nam sudi gore kad zavrsimo zivot i gleda samo nase grehe, nase zlo pa nas tamo gore nagrdi zbg toga a ono dobro se i ne spominje i posle kad nas nagrdi tamo gore kazni vraca nas opet u u sasvim neki nov zivot da prozivimo svo to zlo koje smo u predhodni naneli, i tako mi odsluzimo ta zla dela u taj sedeci zivot i opet nakacimo nova zla dla i sve tako ne znam ni ja dokle...

Back