Zašto za vreme Tita nije bilo huligana?

Тема је мала за овако комплексна питања.
Регент Александар је лично вукао топове до њиховог принудног уништења током Албанске голготе (прадедина прича), а Броз је био у непријатељским редовима.
Није само Александар крив, цела тадашња Србија је била хипнотисана, показало се дистопијом Југославије, доказ је Нишка декларација. Тада је Парламент, у ратним условима, беспрекорно и демократски функционисао.
Грешка је огромна и непоправљива, али "пут у пакао је поплочан добрим намерама".
Броз је намерно затирао све српско, понављам, уз саслужење српских комуниста чији потомци и сада владају.
Kao prvo mnogi Srbi iz AU su prisilno mobilisani u vojsku tako da Brozove učešće i tom ratu može da se posmatranu u tom kontekstu, a kao drugo Jugoslavija nije izgovor zašto je zemlja bila nerazvijena gde svaki drugi stanovnik Srbije iz granica 1878. nije znao da čita i piše po popisu 1931. godine. Za područja kao što su KiM, Raška i BiH situacija je još alarmantnija.

Тема је мала за овако комплексна питања.
Регент Александар је лично вукао топове до њиховог принудног уништења током Албанске голготе (прадедина прича), а Броз је био у непријатељским редовима.
Није само Александар крив, цела тадашња Србија је била хипнотисана, показало се дистопијом Југославије, доказ је Нишка декларација. Тада је Парламент, у ратним условима, беспрекорно и демократски функционисао.
Грешка је огромна и непоправљива, али "пут у пакао је поплочан добрим намерама".
Броз је намерно затирао све српско, понављам, уз саслужење српских комуниста чији потомци и сада владају.

I Aleksandar i Tito imali su zajednicku megalomansku crtu ne shvatajuci da vode jednu slabu i svakom smislu za evropske pojmove zaostalu zemlju. Npr. i Rumunija je bila zemlja potpuno iste velicine i ljudstva i jednako zaustala, ali su Rumuni ipak povili rogove, nisu se qrcili i gledali su kao i Bugari da ucare za sebe sta mogu.

A Aleksandar i Tito su se setali i sepurili kao paunovi dok im se zemlja iznutra raspadala.

Ja se secam kad sam slusao pre mnogo godina mog vladiku Irineja Bulovica koji je na jednom druzenju pricao pricu koju je on cuo kao mlad momak od jednog starijeg monaha.

Tamo negde 20tih godina proslog veka, sada vec pre 100 i vise godina, u jedan manastir doasao je vladika da vidi na preporuku igumana jednog perspektivnog monaha da ga posalju na Bogoslovski fakultet u BG. I vladika mu da blagoslov i uzmu obrazac za prijavu da ovaj monah popuni, pa onda da vladika jos dopise blagolsov za studije licno...

I tako monoh krene da popunjava i u jednom momentu kaze: oce igumane, li evo stoji rubrika nacionalnost, pa kako to, zar nismo mi Srbi?

A vladika ne docekavsi da iguman odgvori rece monahu: samo ti sine upisi JUGOSLOVEN da ti bude lakse u BG na studijama.

Eto, tako je to bilo...

Eh , da ja kazem vama, nema tacno procene dok sam dupe ne poturis i ledja ogolis, sve ostalo su laka resenja kukavica i torokusa u selu...zenske price..

Tek kad ti potegnes za neki princip, za pravdu , mada je tacnije reci za nepravdu , jer pojam pravde razume izuzetno mali broj ljudi , tako da je malo smesno potezati princip pravde....u svakom slucaj , tek onda ces videti sta su jajarske price i pozeri a sta je istina....

Neka drustva su sva u lazima...neka,, zato sto su praksu zivota pretvorili u vaspitanje novih generacija na takav nacin..

Jeste, na to sam zaboravio. Evo šta ChatGPT kaže za 70-te - dakle kad je Tito bio živ:

Tokom 1970-ih sve je češće dolazilo do uličnih tuča i sukoba u i oko železničkih stanica posle utakmica, posebno kada su dolazili navijači iz drugih gradova. Iako se kamenovanje vozova iz Beograda sa navijačima uoči utakmica nije dešavalo 70-tih, već 80-tih, poznato je da je atmosfera bila veoma napeta.

Jedan od značajnijih incidenata desio se tokom utakmice Hajduk – Crvena zvezda u jesen 1974. godine na stadionu Stari plac u Splitu. Stotine vojnika i vojnih lica koji su navijali za Zvezdu su se sukobili sa navijačima Hajduka. Sukobi su bili toliko ozbiljni da je vojni major izvadio pištolj kako bi smirio situaciju i evakuisao vojnike. Takođe, često se dešavalo da su na dan utakmice automobili sa beogradskim tablicama bili uništavani ili gurani u more kao vid odmazde ili provokacije. Takve akcije su imale simbolički karakter i predstavljale su izraz mržnje prema "neprijateljskom" klubu.
Људи имају лажну представу о прошлим временима и онда измишљају како је све било савршено.

Вештачка интелигенција ти је открила само део онога што се дешавало у СФРЈ на улицама и стадионима. Туче и разбијања су се редовно догађале, али се о томе није писало и није се около преносило. Сплит је одувек био небезбедно место, где су живели врло опасни навијачи који су били спремни на све и редовно су нападали оног ко би дошао са стране у град. Тукли су и питомце морнаричке академије у Сплиту, бацали су аутомобиле у море, изазивали су нереде пре и после утакмица.

Данас не постоје случајеви да навијачи туку војску, а тада је било могуће иако сви говоре о томе како је Титова армија била најјача и да на њу нико није смео да удари.

Сретна времена:

Primjerice drastičan primjer ekscesnog ponašanja zbio se 23. rujna 1970. u Splitu, nakon prekida utakmice "Hajduk"- "Beograd" pri rezultatu 2:2, izazvana u 52. minuti bacanjem nekog predmeta na suca Pavla Ristića iz Beograda. Susret je registriran sa 3:0 u korist "Beograda", što je izazvalo masovne demonstracije u gradu, isticanje transparenta "NE DAMO REPREZENTATIVCE", "ISTUPIMO IZ LIGE", uzvikivanje političkih slogana (primjerice "HAJDUK-DINAMO, SAVKA-TRIPALO") te bacanje automobila s beogradskim i drugim registracijama iz istočnih krajeva tadašnje Jugoslavije parkiranih na Rivi u more.

http://stari.torcida.org/povijest.htm

A i kad se malo razmisli Goli otok je spasio izbijanje krvavog građanskog rata. Da nije bilo Golog otoka bilo bi "krvi do kolena" što bi se reklo.
Ти као да си ударен мокром чарапом, као да не знаш ништа о 90им годинама и чињеницом да не постоји Голи оток који би зауставио распад комунистичког поретка и избијања националистичких и верских ратова.

Тако и Вучић, одлаже свој пад, користи најгору пропаганду мржње и подела и ти ћеш сада рећи да његови криминалци успешно чувају поредак, јер без њих ко зна шта би било. Али заправо што више одлаже, то ће бити већи пад СНС секте.

"Već na početku mi prvi torcidaši bili smo u politiku uvučeni. Još tada smo nastojali isticati hrvatske simbole i skandirati tada zabranjene parole. Pisali smo i političke grafite, recimo 'SRETAN BOŽIĆ; BRAĆO HRVATI' iii 'SMRT KOMUNIZMU'. Jedan od nas je tada završio i u ćorki zbog tih grafita i tih stvari. Recimo, napisali bi uvečer tako nešto kod Tehničke škole, a ujutro, kad bi išli u školu, vidili bi da je sve izbrisano. Bilo je više grupa koje su pisale te stvari, ali onda nismo znali ko je u tim grupama. Tek posli smo saznali da su sve te grupe od početka bile u Torcidi."

Kao prvo mnogi Srbi iz AU su prisilno mobilisani u vojsku tako da Brozove učešće i tom ratu može da se posmatranu u tom kontekstu, a kao drugo Jugoslavija nije izgovor zašto je zemlja bila nerazvijena gde svaki drugi stanovnik Srbije iz granica 1878. nije znao da čita i piše po popisu 1931. godine. Za područja kao što su KiM, Raška i BiH situacija je još alarmantnija.
Милан Стојадиновић је почетно индустрализовао целу бившу Југославију са преко деведесет посто домаћег капитала! Многе од тих фирми су биле касније комунистичке перјанице до општег уништења деведесетих.
Комунисти су урадили заиста велики посао око описмењавања и образовања уопште.

Ти као да си ударен мокром чарапом, као да не знаш ништа о 90им годинама и чињеницом да не постоји Голи оток који би зауставио распад комунистичког поретка и избијања националистичких и верских ратова.

Тако и Вучић, одлаже свој пад, користи најгору пропаганду мржње и подела и ти ћеш сада рећи да његови криминалци успешно чувају поредак, јер без њих ко зна шта би било. Али заправо што више одлаже, то ће бити већи пад СНС секте.
Da nije bilo Golog otoka došlo bi do rata između Titoista i Staljinista i to je svima jasno.

Prle:"Navijači 'Hajduka' su i prije desetak godina dolazili u većem broju u Beograd. Ako si gleda flim 'Warriors' - eto takav je bija nas dan u Beogradu. To su se birall ljudi koji će ić u Beograd."
Stipe: "Nije onda moga ić neki mulac od deset godina. Nismo mu mi dali"
Prle: "Kad bi onda došli u Beograd, odma bi se potukli s navijačima 'Zvezde' na stanici. Kad bi to prošl onda bi išli dalje."
Ušo: 'Mi prolazimo kroz Beograd i tučemo se. Rat traje cili dan. Jedanput smo došli u sukob s većom grupom. Njih je bilo oko dvi ijade, a nas je bilo dvista. Ispalili smo dvi-tri rakete na njih i oni su se razbižali. Ovdje prisutan je to ispalija."
Bosna:"Nije bitno ko." (Smije se.)
Ušo: "Oni su letili na sve strane. I zasuli smo ih bocama. Od raketa se zadimilo pola grada. Te godine ni jedan navijač 'Zvezde' nije doša u Split."

Милан Стојадиновић је почетно индустрализовао целу бившу Југославију са преко деведесет посто домаћег капитала! Многе од тих фирми су биле касније комунистичке перјанице до општег уништења деведесетих.
Комунисти су урадили заиста велики посао око описмењавања и образовања уопште.
"Три четвртине југословенске радне снаге бавиле су се пољопривредом."
"Југославија је била трећа најмање индустријализована нација у Источној Европи после Бугарске и Албаније ."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Yugoslavia

Da nije bilo Golog otoka došlo bi do rata između Titoista i Staljinista i to je svima jasno.
Да није било запада, јер СФРЈ је био западни пројекат и сви западни лидери су подржавали злочиначки режим Броза.
Замисли да је запад тражио људска права, слободу медија, слободно тржиште, вишепартијски систем и да је увео санкције Титовом режиму, а са друге стране Совјети ударају са стаљинистима, а са треће стране разни националисти свих боја.
Титова величина лежи само у тој снази запада, који је успео да угуши и националисте и стаљинисте, а одржавао титоизам, јер су били против СССРа.

Запад је успео да угуши националистичке претње, а када су стаљинисти изгубили моћ, онда су дигли руке од СФРЈ и националисти свих боја видевши да одлази западни окупатор, почињу борбу против режима, а заправо за своје националистичке интересе.

Када говоримо о злочинима Титовог режима, увек морамо споменути чињеницу да је тадашњи запад био део тога.

Југославија је била трећа најмање индустријализована нација у Источној Европи после Бугарске и Албаније .

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Yugoslavia
Милан Стојадиновић је тек почео, а ипак оставио велики траг. Рат је све то вратио на почетак. Немачка уништаштавања су била систематска. Приликом повлачења, имали су посебан раоник на локомотивама који је секао прагове на шинама.
Тадашња Југославија је имала и огромну унутрашњу опструкцију Словеније и посебно Хрватске која је све успоравала.
Ако је краљ Александар направио почетну грешку, неупоредиво већа грешка је била што није спровео, како му је предлагано, такозвану "ампутацију" где би Србија остала у својим природним или етничким границама, а Словенци и Хрвати били препуштени сами себи. Њега је та грешка, да буде Александар од Југославије, коштала живота, а и Србију у сваком непоправљивом смислу.
Али, беше му.

"Posli utakmice koju je 'Hajduk' izgubija nas tridesetak smo skroz popizdili, išli smo prema Rivi i pravili kaos po Varošu, kamenovali auta skoro svih registracija koje nisu iz Splita. Na Rivi je već bila ogromna grupa naše ekipe, tu je bilo vike, dernjave... Ja sam odma zna šta je, sigumo neka grupa zvezdaša, biće pitomci. I vidim pitomce već u moru - bacila ih rulja. Valjda su bill pretučeni prije, pali na pod, bižali prema moru jer nisu imall di. čuo sam od ekipe da su dvojica od njih četvorice sami skočili u more. Dva su, fala Bogu, bill grnuti. Rulja ih je kamenovala, nije im dala da izađu, a unutra hiadno, kraj listopada. I normalno, onda smo tim Ciganima govorill: 'Izađite van nećemo vas više. Pa bi mu da ruku, a kad bi on povuka udrija bi ga nogom. I tako smo to radili dva-tri puta. Gužva je trajala desetak minuta. Mene je vukla jedna žeenska koju sam zna: 'Makni se odavde, teška je frka. 'Jer bilo je pretučenih i na Matejuški. Pustija sam da me ta ženska odvuče. Jer, ja sam svoj posal napravija, ka navijač i pripadnik Torcide. I ja sam bija superzadovoljan. Bija sam mortus pijan, zato nisan u toj gužvi vidija da dolazi drot. Viče: 'Ti si!', trk prema meni i uvati me. Samo je mene pokupija. I voze me u Prvu stanicu milicije, ja ništa unutra ne vidim, ali pratim čoše: 'Prima; Općina. Stane marica, otvaraju vrata. Valjda su se mimoišli, marica i vojna kampanjola, i šta je bilo, dovode mi tri mokra pitomca. Ja sidim, a drotovi pokazuju na mene i pitaju: 'Je li on?'. Pitomci odgovaraju da je, a nemoguće je u tom mraku sinjat facu... U stanici me zapišu i puste doma. A ja odem u 'Dubrovnika; opet na Rivu, s ekipom popričat i popit dvi-tri pive. I onda, u četri ujutro, ja doma spavam, a udbaši tuku na vrata. Kupe me, tlače me tri dana u stanici. Toje bila frka, cila Juga je o tome brujala. Toliko je napisano o tome da to nije istina, političari su srali na tone. Nisu nas puno maltretirali fizički ali jesu psihički, po više sati uza zid te drži na nogama, ne smiš sist, ....... Jedan Crnogorac mi je stavija pljucu u usta, samo da drukam. Ja nisam tija. A posli bi me kupovali 'Mariborom'. Žalosno ! Od cile te frke ispalo je da smo nas petorica krivi i osuđeni smo. Javnost je bila zadovoljna. Onda smo se mi žalili zbog tog člana 54- napad na Qružane snage SFRJ, maksimalna kazna do deset godina. Ustvari, mi smo napali na navijače 'Zvezde"; a samo smo pretpostavljali da su pitomci. Moj motiv je bio navijački, jer smo sedam dana pnje toga imali gadnu frku u Beogradu, neki naši su dobili teške batine. I tako sam iša u zatvor. Sve skupa sam odleža u ćorki dvi ipo godine, i to sve zbog tuča na utakmicama."

Милан Стојадиновић је тек почео, а ипак оставио велики траг. Рат је све то вратио на почетак. Немачка уништаштавања су била систематска. Приликом повлачења, имали су посебан раоник на локомотивама који је секао прагове на шинама.
Тадашња Југославија је имала и огромну унутрашњу опструкцију Словеније и посебно Хрватске која је све успоравала.
Ако је краљ Александар направио почетну грешку, неупоредиво већа грешка је била што није спровео, како му је предлагано, такозвану "ампутацију" где би Србија остала у својим природним или етничким границама, а Словенци и Хрвати били препуштени сами себи. Њега је та грешка, да буде Александар од Југославије, коштала живота, а и Србију у сваком непоправљивом смислу.
Али, беше му.
Za 20 godina nisu ništa postigli. Fića je počela da se proizvodi 1955. godine što je samo 10 godina nakon rata. A ovi za 10 godina nisu uspeli da opismene narod a kamoli nešto više od toga da urade.

Ipak najteža tuča odigrala se 29.10.1967. nakon što je Hajduk izgubio od Partizana sa 1:0. U masovnoj tuči između navijača Hajduka i navijača u uniformama Jugoslavenske narodne armije, jedan vojnik izgubio je život. Godinama nakon te utakmice vojsci je bilo zabranjeno na dan Hajdukovih utakmica napuštati ratnu luku Lora.

http://fklanac.pondi.hr/povijest.html#19601970

1960-1975-2-1.jpg

Из приложеног се види да је ултранационализам и шовинизам био присутан на стадионима давно пре доласка Слободана Милошевића на чело Србије и да се није појавио у Србији, већ у другим деловима тадашње Југославије. Насиље и мржња су били на толиком нивоу да су људи губили животе на тим утакмицама.

Данас је незамисливо да неко иде по граду и туче припаднике оружаних снага или да баца кола у Дунав.

Је%еш ту СФРЈ, ако су Хрватска, а посебно Словенија прешишали тај најбољи животни стандард из 60их и 70их.
Чак и Србија, оваква какаве јесте је гледајући БДП, боља од тадашње СФРЈ.

Кажу свако је могао да оде да летује ? О чему бре булазните ? Прво сељаци никада нису ишли на море, морало је да се ради, а било их је и блам. Свако је могао да буде парадајз туриста са дна каце, да се кува у некој фићи 15-20 сати како би дошао до јадранске обале и да једе паштету на плажи. Еј замисли достигнуће живота, да путујеш аутомобилом без климе (бусом без климе) до јадранске обале цео дан?
А данас ... ја и до Беча путујем авионом, мрзи ме да идем на летовање, опет авионом, чекам зиму да идем на летовање, можда Тајланд, Дубаји, Хургада и то ми је досадно, све сам видео.
И замисли, радничка сам класа као и сви.

Back