Zašto verujem - ne verujem u Boga, crkvu, religiju...

Crkva se ne drzi Biblije tako da...
a verujem u Boga.
Imam svoju religiju - veru - izvorno hirscanstvo,
koje se temelji na Bozjoj reci - Bibliji
Nije tacno.:cao:
Mi jedini postujemo Bibliju
a JS izvrcu Božiju reč. :manikir:

To znam jer sam
izucavao Bibliju
i Bog mi je otkrio istinu. :aha:

Izvorno hriscanstvo je u SPC. :bye:

Ma to je ono moja sekta je jedina prava :P
sta onda reci o postojanju Boga ako svaki narod ima svoga Boga.
Da postoji, postojao bi jedan jedini.........i sigurno mu ne bi bilo ni najmanje tesko da ucini da tako bude.
E sad, ako je na nebu demokratija pa mi zemljani imamo mogucnost birati izmedju vise Bogova u zavisnosti od njihovih programa (u 32 tacke)...............
a mozda i postoji samo jedan Bog al su zemaljski carevi (danas politicari) napravili svako sebi, za svoj narod, svog Boga.................KAKO ONDA ZNATI DAL JE I OVAJ NAS "PRAVOSLAVNI" BOG "ORIGINAL" ILI JE I ON , (kao i stotine drugih po svetu) SAMO PRODUKT POTREBE NASIH CAREVA ZA SOPSTVENIM BOGOM ?

Ne verujem u bogove zato što nemam razloga za to.
Crkva i religija postoje tako da nemam potrebe da koristim veru za dokazivanje njihovog postojanja, ali se ne slažem sa onim što propovedaju jer ne vidim ni razlog ni logiku za time.
Pored toga, dvoličnost je osobina koju najviše mrzim, a koju najčešće srećem kod religioznih ljudi koji pokušavaju da dokazuju svoja verovanja i božanstva.

sta onda reci o postojanju Boga ako svaki narod ima svoga Boga.
Da postoji, postojao bi jedan jedini.........i sigurno mu ne bi bilo ni najmanje tesko da ucini da tako bude.
E sad, ako je na nebu demokratija pa mi zemljani imamo mogucnost birati izmedju vise Bogova u zavisnosti od njihovih programa (u 32 tacke)...............
a mozda i postoji samo jedan Bog al su zemaljski carevi (danas politicari) napravili svako sebi, za svoj narod, svog Boga.................KAKO ONDA ZNATI DAL JE I OVAJ NAS "PRAVOSLAVNI" BOG "ORIGINAL" ILI JE I ON , (kao i stotine drugih po svetu) SAMO PRODUKT POTREBE NASIH CAREVA ZA SOPSTVENIM BOGOM ?
Religije se sve podudaraju po duhovnoj praksi. Suzbijanje ega, tj izgradnja pravog JA, potom askeza, meditacije i razne vezbe. To je kod
svih isto, u varijantama...
edit:
recimo kada sam pravoslavnom svesteniku rekao da smo dosta slicni sa budizmom, on je rekao znamo mi to, ali su motivi drugaciji.

Bog - mozda da, mozda ne. Cisto filozofsko pitanje.

Vera - nema nikakve veze sa Bogom, vera je osecanje. Bog je samo jedan objekat na koji moze biti usmereno to osecanje, ali govoriti ljudima koji ne veruju u Boga da nisu vernici, em je netacno em je glupo.

Religija - skup pravila ponasanja u zivotu, bazirano na osecanju vere. Zahvaljujuci sopstvenoj veri i sopstvenom verovanju, svaka individua je formirala skup pravila svog ponosanja.

Religijske institucije (na primer Crkva): institucije koje su uzele na sebe da definisu odredjena pravila ponasanja, i koriste osecanje vere mnostva ljudi, kako bi im nametnuli ta pravila ponasanja. Zasto to rade? Oni tvrde da to rade jer sluze Bogu, i prenose Bozje zapovesti kako ljudi treba da zive svoje zivote. Medjutim, sve sto pokazuju u praksi, to je da im je motiv iskljucivo moc i novac.

Licno: verujem, imam bas jako osecanje vere, ne verujem u Boga kao nesto svemoguce i inteligentno, vec kao skup svega neobjasnjenog, imam svoju sopstvenu religiju, a Crkve i slicne religijske insitutijce mi se gade.

Tema je dobrodošla za sve koji veruju, ne veruju, sumnjaju, ljuti su ili presrećni što se religiji, crkve, Boga tiče.

Ja prvi ne verujem crkvi jer izopačuje šta je napisano u bibliji. I plus, jer je nakon nekoliko stotina godina hrišćanstva izbacila sve priče (knjige) koje joj ne odgovaraju.

Verujem. Iako sam agnostik.

Sweet dreams-Eurythmics

Poslednja izmena od moderatora:
@Sensei
Umesto da sam obrises te postove, pa ti si svojim uvodnim postom vec omalovazio vernike kroz tvrdnju da Crkva izvitoperuje Bibliju, a ocekujes neko razumevanje i postovanje?
naravno da crkva to radi

dokaz tome su brojne crkve koje se zasnivaju na bibliji a propovedaju razlicito

uzmimo da je spc ona koja ne vitoperi bibliju , da je spc prava

sve druge hriscanske nominacije NISU PRAVE

sve one pogresno tumace bibliju

a imaju milijarde sledbenika

naravno da crkva to radi

dokaz tome su brojne crkve koje se zasnivaju na bibliji a propovedaju razlicito

uzmimo da je spc ona koja ne vitoperi bibliju , da je spc prava

sve druge hriscanske nominacije NISU PRAVE

sve one pogresno tumace bibliju

a imaju milijarde sledbenika
A ti si vrhovni teološki autoritet, što ti daje zapravo da sudiš ko ispravno tumači?

Back