Zašto verujem - ne verujem u Boga, crkvu, religiju...

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Nisam pomislila na tebe već na tamo neke odande, znaju oni i sami
Maaaa...
Ljudima treba objasniti koliko su jaki, a koliko su slabi, to već znaju mada često slabosti guraju pod tepih.
Čoveku je potrebno superiorno biće koje... na kraju krajeva oduvek postoji!
Kad imaš superiorno biće u glavi, tvoj cilj ne može biti da postaneš veći slabić jer je ljudima prirodno da teže ka većim izazovima, ali kad je čovek sam sebi kraj... takav kakav je, on je sebi "sudbina", presuda.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.270
evo me
samo ne znam šta tačno da branim i od čega.
ako bog postoji (a ja verujem čvrsto da postoji) ne treba mu moja odbrana.
što se tiče crkve, spc je deo našeg identiteta, te s toga je poštujem, a religija je povezivanje (u bukvalnom smislu) sa pa više bi rekao sa duhovnošću nego sa bogom.
a organizacija tipa crkva-institucija je i pre nego samo hrišćanstvo. svaka kultura, narod ima svetovnog i duhovnog vođu jednog naroda.
dobropoznati primer su ti indijanci, poglavica i vrač. nebitno od vere. prosto i u najprostijim i u tzv naprednim civilizacijama je tako.
svaka čast.
Svrha teme nije da se pljuje po religiji i Bogu već da se da prostor svima da iskažu svoje mišljenje

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.270
Maaaa...
Ljudima treba objasniti koliko su jaki, a koliko su slabi, to već znaju mada često slabosti guraju pod tepih.
Čoveku je potrebno superiorno biće koje... na kraju krajeva oduvek postoji!
Kad imaš superiorno biće u glavi, tvoj cilj ne može biti da postaneš veći slabić jer je ljudima prirodno da teže ka većim izazovima, ali kad je čovek sam sebi kraj... takav kakav je, on je sebi "sudbina", presuda.
Nekima.
Nekima nije.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.270
Bez Boga, čovek je osuđen na propast.
Svet je stvoren, zemlja, voda, nebo... zvezde su stvorene, sve što pojmimo mada možda ne možemo da vidimo i doživimo, je stvoreno. Nije nastalo pukim slučajem, oprostite mi, ja to ne mogu nikad da prihvatim. Bog stoji iza stvaranja, ne stoji slučaj.
Tebi takvo objašnjenje ima najviše smisla i to je naravno sasvim u redu.
Ima mnogo drugih kojima to nije logično i nalaze sijaset dokaza za svoju kontra teoriju.

Poslednja izmena:

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.239
svaka čast.
Svrha teme nije da se pljuje po religiji i Bogu već da se da prostor svima da iskažu svoje mišljenje
samo što se može lepim rečima. pa ni u mojoj kući ne mislimo svi isto, što kažem nismo roboti.
ali šta je problem, bez da se raspravljam, što ateisti obično podcenjivački upadaju u razgovor tipa "ne verujem u te gluposti" i to stvara domino efekat. ruši se čitav koncept teme i slede uvrede, a ti kao mod dobro znaš da se mora reagovati a onda sledi kuknjava "meni ne dozvoljavaju da slobodno iskažem šta mislim" i tome slično. to je jedno vrzino kolo iz kog se ne može izaći sem da napustiš forum.

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Ni to što postoji neka žena koja ne zna za Forum, a postoji Indigo3 koja je baš večeras ovde... mislim da nije slučajno.
Ima mnogo drugih kojima to nije logično i nalaze sijaset dokaza za svoju kontra teoriju.
U redu, neka ljudi razvijaju svoje teorije, to je rad na sebi, to je podneti zahtv mozgu koji je možda u nekim trenucima bio idle, ali nekako je tužno da je svaki čovek pojedinačno sam sebi kraj... i kroz civilizaciju se uviđa da se čovek nastavlja na čoveka, ne na tzv. darvinističke preteče koje takođe imaju svoje tajne. Sva živa bića imaju svoje tajne, pa zašto je čičak mehanizam pričvršćivanja patika, jakne i sl. čekao tako dugo da se obzervacijom pojedinih životinja primeni i na našim upotrebnim stvarima ako su nam to sve evolucioni rođaci?

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
šta se desilo?

nema ključ ima ključ nema ključ. (ž)migavac tema sa prostorno-vremenskim skokovima izmedju šešira različitih boja..
Prekineš debatu... i ona se kasnije ne nastavlja kao da prekida nije bilo.
Žao mi je, ovde je bilo velikog potencijala, ali smo se diskonektovali i više nikad nećemo postići to što smo imali pre ključa, koji je u ovom slučaju bio krajnje bezrazložan jer niko nikog nije vređao, respektovali smo se međusobno, i svi smo imali kvalitetna mišljenja, jedni druge smo zapravo čitali i razumeli, ne kao na klasičnim religijskim raspravama.

Poruka
3.477
Prekineš debatu... i ona se kasnije ne nastavlja kao da prekida nije bilo.
Žao mi je, ovde je bilo velikog potencijala, ali smo se diskonektovali i više nikad nećemo postići to što smo imali pre ključa, koji je u ovom slučaju bio krajnje bezrazložan jer niko nikog nije vređao, respektovali smo se međusobno, i svi smo imali kvalitetna mišljenja, jedni druge smo zapravo čitali i razumeli, ne kao na klasičnim religijskim raspravama.
koristim SFTP, od njega i fizicki udaljenih prijatelja, sam naučio da transfer može da se nastavi posle prekida, a i druženje isto kad su ljudi pravi.

Poruka
3.477
samo što se može lepim rečima. pa ni u mojoj kući ne mislimo svi isto, što kažem nismo roboti.
ali šta je problem, bez da se raspravljam, što ateisti obično podcenjivački upadaju u razgovor tipa "ne verujem u te gluposti" i to stvara domino efekat. ruši se čitav koncept teme i slede uvrede, a ti kao mod dobro znaš da se mora reagovati a onda sledi kuknjava "meni ne dozvoljavaju da slobodno iskažem šta mislim" i tome slično. to je jedno vrzino kolo iz kog se ne može izaći sem da napustiš forum.
problem su nevaspitani ljudi, i oni koji su ovde da bi se lečili. Ako je suditi po ovome, vernici i ne-vernici sasvim mogu da ostvare kulturan dijalog.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.239
problem su nevaspitani ljudi, i oni koji su ovde da bi se lečili. Ako je suditi po ovome, vernici i ne-vernici sasvim mogu da ostvare kulturan dijalog.
ko hoće taj nađe način.
volim i ja da podbodem, samo u granicama. a neko sebi ih ne postavlja pa rešeta, aj što prave problem moderaciji nema veze to nam je posao već što obesmišljavaju temu da ona mora pod ključ i samim tim se dolazi do negodovanja.

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.846
naravno da mogu
kukolja ima svuda ali ne treba gledati samo kukolj nego i lepo klasje zita sto bi se pesnicki reklo
nekada nismo ni sami svesni da smo mi ti koji izazivamo odbojnost kod nekoga a posle idemo okolo i zalimo se

Poruka
3.477
Svet je stvoren, zemlja, voda, nebo... zvezde su stvorene, sve što pojmimo mada možda ne možemo da vidimo i doživimo, je stvoreno. Nije nastalo pukim slučajem, oprostite mi, ja to ne mogu nikad da prihvatim. Bog stoji iza stvaranja, ne stoji slučaj.
Jeste sve stvoreno, ako je suditi po našim čulima, evidentno postoji (na stranu granične teorije i verovanja) samo bi sloboda izbora trebala da bude data na teme kako, kad, zasto i ko je stvorio. Svi mi imamo neke svoje razloge zašto smo takvi kakvi jesmo.

ni slučajnost nije baš sasvim slučajna, više je pojavni oblik, na koji smo obratili pažnju, pa se zatekli iznenađeni.

a nekad je slučajnost zapravo pravilo samo što dođe kasnije u vremenu a mi je nismo predvideli i mislimo da je neće biti.

sve zavisi od toga kako se odnosimo ili postavljamo prema nepoznatom ili neizvesnom. Tu, mislim, nekako svako bira svoj put. I svakom je taj neki svoj put očigledno lakši, inače ga ne bi birali.

Vrlo je tesko negirati samog sebe.

Poruka
3.477
ko hoće taj nađe način.
volim i ja da podbodem, samo u granicama. a neko sebi ih ne postavlja pa rešeta, aj što prave problem moderaciji nema veze to nam je posao već što obesmišljavaju temu da ona mora pod ključ i samim tim se dolazi do negodovanja.
nema se vremena za kultivaciju.

I ošar i neotesan kamen otpadne iz planine u reku, i reka ga valja i prevrće pa na kraju ispadne lep oblutak, ali mu treba mnogo vremena a bogami i drugo isto tako kamenje.

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.790
ko hoće taj nađe način.
tema je bila ukupno 5 minuta pod kljucem da bi se obrisali neprimereni postovi i komentarisanje moderacije i samog foruma Religija kao mesta gde ne moze da se pise istina pa mora da se otvara trema na Svaštari koja je pod Zabavom..a pitanje verovanja i neverovanja, vernika i ateista su ozbiljna pitanja da bi se o njima raspravljalo na Svaštari radi zabave..Tema je ovde i mozete nastaviti dalju diskusiju i dati svoje misljenje na pitanje u naslovu teme:Zašto verujem - ne verujem u Boga, crkvu, religiju...

aeternum

Elita
Poruka
16.568
Tema je dobrodošla za sve koji veruju, ne veruju, sumnjaju, ljuti su ili presrećni što se religiji, crkve, Boga tiče.

Ja prvi ne verujem crkvi jer izopačuje šta je napisano u bibliji. I plus, jer je nakon nekoliko stotina godina hrišćanstva izbacila sve priče (knjige) koje joj ne odgovaraju.
Crkva se ne drzi Biblije tako da...
a verujem u Boga.
Imam svoju religiju - veru - izvorno hirscanstvo,
koje se temelji na Bozjoj reci - Bibliji

aeternum

Elita
Poruka
16.568
Ja ne verujem Bibliji. Crkva je posledica prilagođavanja toj knjizi i traženju višeg smisla u njoj gde ga baš i nema previše...
Inače verujem u Boga dok smatram da su religije pravili ljudi....
Bibliji treba da verujes jer je Bozja rec a bas je Crkva ta koja je izmenila sve zivo izBiblije i uvela neke paganske doktrine
prava religija - vera se temelji na Bibliji
lako je

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.657
muscle testing je bolji od viska za komunikaciju sa svojom podsvešću odnosno Bogom...neki entitet može da kontroliše visak...musle testing teško...
Rekoh to je isto. Nema entiteta osim u tvojoj glavi, ako mogu da kontrolisu visak, mogu i misice...na kraju krajeva to je i cela
ideja :P
Evo citao sam ista fora. Pitas kako kazes ne visak pocne da se pomera na jedan nacin, kako kazes da visak promeni kretanje,
i na kraju kako kazes mozda, i onda postavljas pitanja, to sam radio ko klinac :P

Lunja*

Lunjalo
Poruka
21.357
svaka čast.
Takoe, Mito.
Meni nesto ide da pricam o ferariju, el moze? :ceka:

IMG-2ac4ab1ad48dc552a1dc02654a08e47f-V.jpg

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.657
Nije bilo nikakvog stvaranja :P
Univerzum je oduvek postojao... dokazace se i to, kada covek uznapreduje...