Dosta moje okoline je IT sektor, ako mi verujes neki ljudi koje postujem kao cist intelekt kao cistu pamet, su bili u to vreme antiprotivni sto se BTC tice, i onda nisam hteo da se petljam i pravim pametan, jos tad mi je kao koncept zvucalo jako interesantno.
Pa svako racionalan mora biti antiprotivan BTC-u.
Kad odbaciš svo to anarho-piz..rije i razne manifeste dolaziš do priče da je Mika napravio svoju valutu.
Potom smislio način obrade transakcija i enkripciju istih uz pomoć hiljada Marka i Janka,
Svakom Marku i Janku je za uslugu enkriptovanja (čak je ironično dat naziv ovakvom postupku minovanje-rudarenje) dao određeni iznos iste te valute koju je prethodno sam smislio.
Onda se pojavio milion Žikica kojima je zinulo d..e da zarade na brzinu pa su krenuli da menjaju tu izmišljenu valutu za pravi novac.
Vide celu tu priču i Mile i Pera i pomisle, zašto i ja ne bih stvorio svoju kriptovalutu?
Vidiš kako je to lepo, napraviš svoju valutu zasnovanu na blockchainu, zapakuješ u fensi priču i ponudiš ljudima, vidiš da ljudi to vole?
I tako se pojavi stotine novih kriptovaluta.
Pošto je Mika prvi došao na ideju (dobro, možda je i pre bilo kriptovaluta, ali neprihvaćenih) njegova valuta BTC postaje osnova za trgovinu novim kriptovalutama. Samim tim, pošto je BTC postao osnova za trgovinu u tom svetu, cena mu stalno iznova raste.
U sledećoj fazi, priliku uočavaju ljudi koji se bave Forex-om, jer kriptovalute prave prilično lepe up/down cikluse, pa i oni ulaze u priču.
Na netu se pojavljuju desetine gurua koji prognoziraju da je samo nebo granica za pojedine kriptovalute. Frljaju se čak ciframa u stilu stotine hiljada dolara za jedan BTC.
Mika sa početka priče je, verovali ili ne, i dalje tajanstvena ličnost koja se krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto. Razmisli dobro zašto je taj lik i dan-danas anoniman.
Probajte da ispričate nekom prostom čoveku sa pijace da je lik izmislio svoje pare koje trenutno vrede 64 milijarde dolara. Videćete njegovu reakciju.
Da se vratim na početak priče. Svi ti ljudi iz IT sektora koje si konsultovao su u stvari bili savršeno racionalni.
Znali su iz iskustva da se moraš dobro pomučiti da bi u IT-ju zaradio hiljadu dolara.
Ideja da kupiš jaku grafičku koja će to da uradi umesto tebe je iz te perspektive - prilično infantilna.
Činjenica da ni skoro 10 godina nakon pojavljivanja BTC-a on nije zabranjen je u stvari - neverovatna.