Zasto svi zivi sada rudare kriptovalute?

• Začetnik teme Začetnik teme ipad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iza fiat novca stoje države. Iza dolara stoje američki nosači aviona kao sredstvo obezbeđenja. Bilo koja država koja odustane od dolara kao sredstva plaćanja nafte loše prođe.
Fiat novac se može ispratiti. Svaka transakcija ostavlja trag i pre ili kasnije dovodi do počinioca zločina. Sa druge strane, kriptovalute su potpuno anonimne.

I ja se pomalo igram sa kriptovalutama. Pre 4 godine sam loše procenio da će uskoro biti zabranjene i propustio veliki boost.
I dalje mislim da će kad tad biti zabranjene, ali ću do tada da učestvujem u priči.

Nema od zabranjivanja nista, najvece menjacnice tipa Bitterex vec uveliko uskladjuju sisteme poslovanja sa odredjenim zakonima koji su nalozeni od strane USA vlasti naprimer. Kripto valute su alternativa za fiat i to ce biti jos jako dugo, mozda cak jednog dana i ne budu vise samo alternativa. Trenutni marketcap od 120milijardi koji je dostigao maksimum poslednjih dana, pomnozite x 20 za narednih 5 godina i dobicete realnu situaciju. Najvece korporativne masinerije prave plan ulazka na kripto trziste,.. Neizbezna buducnost, wallstreet buducnosti vezan za IT.

Sto se tice majnovanja, jedna od najblizih prijatelja u rigu ima 8x Radeon 480 sa tweakovanom voltazom. Trenutno blizu 500$ mesecno pravi, za potrosnju struje ne mogu da lazem i ne znam koliko mu novca oduzima. Jedna poznanik je napravio jos bolju stvar, pre nego sto je dosla ekspanzija Etheruma na trziste, umesto ivesticije u RIG, kupio je 500ETH i o tome je pricao.... i naravno, dodje mi da pojedem sopstvena M... sto sam to tog trenutka slusao sa 3grama interesovanja...

Sto se tice majnovanja, jedna od najblizih prijatelja u rigu ima 8x Radeon 480 sa tweakovanom voltazom. Trenutno blizu 500$ mesecno pravi, za potrosnju struje ne mogu da lazem i ne znam koliko mu novca oduzima. Jedna poznanik je napravio jos bolju stvar, pre nego sto je dosla ekspanzija Etheruma na trziste, umesto ivesticije u RIG, kupio je 500ETH i o tome je pricao.... i naravno, dodje mi da pojedem sopstvena M... sto sam to tog trenutka slusao sa 3grama interesovanja...

A ja sam znao za Bitcoin kada se pojavio i kada je kostao malo vise od cokolade.

Ima solidan broj ljudi koji su majnovali cim se pojavio i koji imaju par komada i vise a zaboravili su sifru za svoj Wallet ili nemaju vise pristup.

Kako li se oni osecaju.

Pametni i snalazljivi ce da profitiraju a gro raje ce da radi za 300e.

A ja sam znao za Bitcoin kada se pojavio i kada je kostao malo vise od cokolade.

Ima solidan broj ljudi koji su majnovali cim se pojavio i koji imaju par komada i vise a zaboravili su sifru za svoj Wallet ili nemaju vise pristup.

Kako li se oni osecaju.

Pametni i snalazljivi ce da profitiraju a gro raje ce da radi za 300e.

Znao sam i ja druze, nego uopste nisam razmisljao. Dosta moje okoline je IT sektor, ako mi verujes neki ljudi koje postujem kao cist intelekt kao cistu pamet, su bili u to vreme antiprotivni sto se BTC tice, i onda nisam hteo da se petljam i pravim pametan, jos tad mi je kao koncept zvucalo jako interesantno.

Sto se tice ovih 300e, to jeste tako, kriptovalutno trziste i dalje ima takve potencijale za spekulaciju da bukvalno covek moze da se obogati u godinu dana sa investicijom od par hiljada eura.. Jednostavno je nesagledivo, ako pratis video si kakav boom je poslednjih dana doziveo NEO/antshares naprimer. Eto taj NEO sam gledao dok je bio 2$ i razmisljao o celoj platforim, ali na kraju otisao da se bavim necim petim... totalno to izbacio iz glave...

Poslednja izmena:
Dosta moje okoline je IT sektor, ako mi verujes neki ljudi koje postujem kao cist intelekt kao cistu pamet, su bili u to vreme antiprotivni sto se BTC tice, i onda nisam hteo da se petljam i pravim pametan, jos tad mi je kao koncept zvucalo jako interesantno.

Pa svako racionalan mora biti antiprotivan BTC-u.

Kad odbaciš svo to anarho-piz..rije i razne manifeste dolaziš do priče da je Mika napravio svoju valutu.
Potom smislio način obrade transakcija i enkripciju istih uz pomoć hiljada Marka i Janka,
Svakom Marku i Janku je za uslugu enkriptovanja (čak je ironično dat naziv ovakvom postupku minovanje-rudarenje) dao određeni iznos iste te valute koju je prethodno sam smislio.
Onda se pojavio milion Žikica kojima je zinulo d..e da zarade na brzinu pa su krenuli da menjaju tu izmišljenu valutu za pravi novac.

Vide celu tu priču i Mile i Pera i pomisle, zašto i ja ne bih stvorio svoju kriptovalutu?
Vidiš kako je to lepo, napraviš svoju valutu zasnovanu na blockchainu, zapakuješ u fensi priču i ponudiš ljudima, vidiš da ljudi to vole?
I tako se pojavi stotine novih kriptovaluta.
Pošto je Mika prvi došao na ideju (dobro, možda je i pre bilo kriptovaluta, ali neprihvaćenih) njegova valuta BTC postaje osnova za trgovinu novim kriptovalutama. Samim tim, pošto je BTC postao osnova za trgovinu u tom svetu, cena mu stalno iznova raste.

U sledećoj fazi, priliku uočavaju ljudi koji se bave Forex-om, jer kriptovalute prave prilično lepe up/down cikluse, pa i oni ulaze u priču.

Na netu se pojavljuju desetine gurua koji prognoziraju da je samo nebo granica za pojedine kriptovalute. Frljaju se čak ciframa u stilu stotine hiljada dolara za jedan BTC.

Mika sa početka priče je, verovali ili ne, i dalje tajanstvena ličnost koja se krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto. Razmisli dobro zašto je taj lik i dan-danas anoniman.

Probajte da ispričate nekom prostom čoveku sa pijace da je lik izmislio svoje pare koje trenutno vrede 64 milijarde dolara. Videćete njegovu reakciju.

Da se vratim na početak priče. Svi ti ljudi iz IT sektora koje si konsultovao su u stvari bili savršeno racionalni.
Znali su iz iskustva da se moraš dobro pomučiti da bi u IT-ju zaradio hiljadu dolara.
Ideja da kupiš jaku grafičku koja će to da uradi umesto tebe je iz te perspektive - prilično infantilna.

Činjenica da ni skoro 10 godina nakon pojavljivanja BTC-a on nije zabranjen je u stvari - neverovatna.

Poslednja izmena:
Znao sam i ja druze, nego uopste nisam razmisljao. Dosta moje okoline je IT sektor, ako mi verujes neki ljudi koje postujem kao cist intelekt kao cistu pamet, su bili u to vreme antiprotivni sto se BTC tice, i onda nisam hteo da se petljam i pravim pametan, jos tad mi je kao koncept zvucalo jako interesantno.

Sto se tice ovih 300e, to jeste tako, kriptovalutno trziste i dalje ima takve potencijale za spekulaciju da bukvalno covek moze da se obogati u godinu dana sa investicijom od par hiljada eura.. Jednostavno je nesagledivo, ako pratis video si kakav boom je poslednjih dana doziveo NEO/antshares naprimer. Eto taj NEO sam gledao dok je bio 2$ i razmisljao o celoj platforim, ali na kraju otisao da se bavim necim petim... totalno to izbacio iz glave...

Nije mi ovo poznato da budem iskren.

Takoreci ja sam u celoj prici bio na samom pocetku i ponovo se ukljucio recimo u oktobru prosle godine, izmedju ta dva perioda samo bi po nekad procitao neku vest.

Ma koliki da je taj intelekt i sto su se specijalizovali za IT, to nista ne mora da znaci.
Uspeh Bitcoina je zavisio od vise faktora (kako ce biti primljen kod ljudi, infrastruktura, ekonomski faktori itd.),

Ali generalno govoreci neki ce da se obogate kao kad je bio Dotcom bubble tamo 99-te.

Ponekad pozelim da sam ucio kako pare tako da napravim umesto sto sam gubio vreme na razne gluposti...

moze li neko da mi objasni sta trebam sve da uradim da bi zaradjivao pare preko bitcoin mininga onako seljacki mi objasnite jer se ne razumem ali bih poceo da radim ovo?!

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Ako imaš mikrofon na računaru onda nema problema, samo vikni "kopaj bitkojne"! Obavezno da staviš kesu ispod kućišta da ne padaju bitkojni na pod.

Ako nemaš mikrofon mora prvo to da kupiš :mrgreen:

moze li neko da mi objasni sta trebam sve da uradim da bi zaradjivao pare preko bitcoin mininga onako seljacki mi objasnite jer se ne razumem ali bih poceo da radim ovo?!
u bre, za to ti treba jedno milion evra.... evo ti slika, kinezi to rade jer im je jevtin hardver:

DSCF1841.jpg

DSCF1806.jpg

Pa svako racionalan mora biti antiprotivan BTC-u.

Kad odbaciš svo to anarho-piz..rije i razne manifeste dolaziš do priče da je Mika napravio svoju valutu.
Potom smislio način obrade transakcija i enkripciju istih uz pomoć hiljada Marka i Janka,
Svakom Marku i Janku je za uslugu enkriptovanja (čak je ironično dat naziv ovakvom postupku minovanje-rudarenje) dao određeni iznos iste te valute koju je prethodno sam smislio.
Onda se pojavio milion Žikica kojima je zinulo d..e da zarade na brzinu pa su krenuli da menjaju tu izmišljenu valutu za pravi novac.

Vide celu tu priču i Mile i Pera i pomisle, zašto i ja ne bih stvorio svoju kriptovalutu?
Vidiš kako je to lepo, napraviš svoju valutu zasnovanu na blockchainu, zapakuješ u fensi priču i ponudiš ljudima, vidiš da ljudi to vole?
I tako se pojavi stotine novih kriptovaluta.
Pošto je Mika prvi došao na ideju (dobro, možda je i pre bilo kriptovaluta, ali neprihvaćenih) njegova valuta BTC postaje osnova za trgovinu novim kriptovalutama. Samim tim, pošto je BTC postao osnova za trgovinu u tom svetu, cena mu stalno iznova raste.

U sledećoj fazi, priliku uočavaju ljudi koji se bave Forex-om, jer kriptovalute prave prilično lepe up/down cikluse, pa i oni ulaze u priču.

Na netu se pojavljuju desetine gurua koji prognoziraju da je samo nebo granica za pojedine kriptovalute. Frljaju se čak ciframa u stilu stotine hiljada dolara za jedan BTC.

Mika sa početka priče je, verovali ili ne, i dalje tajanstvena ličnost koja se krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto. Razmisli dobro zašto je taj lik i dan-danas anoniman.

Probajte da ispričate nekom prostom čoveku sa pijace da je lik izmislio svoje pare koje trenutno vrede 64 milijarde dolara. Videćete njegovu reakciju.

Da se vratim na početak priče. Svi ti ljudi iz IT sektora koje si konsultovao su u stvari bili savršeno racionalni.
Znali su iz iskustva da se moraš dobro pomučiti da bi u IT-ju zaradio hiljadu dolara.
Ideja da kupiš jaku grafičku koja će to da uradi umesto tebe je iz te perspektive - prilično infantilna.

Činjenica da ni skoro 10 godina nakon pojavljivanja BTC-a on nije zabranjen je u stvari - neverovatna.

Lepo si koncipirao ovo i donekle si zaista upravu, samo si totalno izostavio najbitniju stvar cele ove price oko kriptovaluta a to je : Kako zaista funkcionise fiat novac i na cemu je emisija fiat novca bazirana ? Upravo to je razlog, zasto je ceo globalni ekonomski sistem iluzorna tvorevina.
Kad uporedis ta dva, dolazi se do zakljucka: sve je iluzija, ako budem mozda na pocetku neke iluzije pre nego drugi, mozda mi to donese neku materijalnu koristi, zato sto sam na startnom razvoju odredjenog koncepta.
Ova poslednja tvoja recenica je kljuc o kome treba da razmisljamo "Činjenica da ni skoro 10 godina nakon pojavljivanja BTC-a on nije zabranjen je u stvari - neverovatna." Bas zato sto je neverovatna i bas zato sto toliko na jedan nacin deluje antiglobalisticki odnosno decentralizovano a i dalje apsolutno savrseno funkcionise i vrednost kriptotrzista raste svakog dana, bas to je razlog da se zapitamo ko je zapravo iza zavese i koji su dugorocni planovi. Treba gledati "out of the box" daleko je cela prica od Ponzi seme, narocito ako uzmemo u obzir koliko sirok spektar mnogo jakih svetskih igraca, pa cak i samih vlada i zemlaja je ukljuceno u celu pricu, treba debelo staviti prst na celo i zamisliti se o buducnosti valutnog sistema na zemlji i kompletnom nacinu emitovanja vrednosti. Ovo je daleko daleko veca prica od jednog Charlsa Ponzi-a, Madoffa ili bilo kog vuka sa Volstrita. Ovo sto si rekao takodje "Probajte da ispričate nekom prostom čoveku sa pijace da je lik izmislio svoje pare koje trenutno vrede 64 milijarde dolara. Videćete njegovu reakciju." bas ono sto obican covek ne moze u startu da pojmi u svojoj glavi, bas takve stvari su globalisticki koncepti, prevaru a.k.a Jezda,Dafina je mogla da ukapira cak i moja baba i da ulozi 5000DEM, ovde su stvari dosta drugacije.

EDIT: Ovi moji racionalni prijatelji su me kostali bas debelo, njima samima se place... jako bolna tema za pojedine, ima nekih koji ne zele da priznaju gresku i to najvece li ironije dok njihovu softversku firmu kinezi placaju u BTC za development odredjenih aplikacija. Pojedince odvaljujem od provokacija i neka se nerviraju, i treba da se nerviraju.... rintajte tupsoni za 1000eura mesecno, kad ne znas da sagledas stvari na apstraktan nacin, nego si samo obican streber.

Poslednja izmena:

Ne treba ti milion EUR, ali ti treba neko bazicno tehnicko znanje, ako ga nemas nemoj da se upustas u to. Takodje postoji rizik da investicija bude promasaj, zato sto niko ne zna tacno kako ce se razvijati kriptovalute namenjene majningu i kolika ce uopste zapravo njihova vrednost biti.

Ja sam pre 4 godine isto loše procenio, jer sam smatrao da će SAD sigurno zabraniti btc. Sada znam ono što tad nisam znao: više od 60% svih dnevnih transakcija se obavlja u odnosu na korejski von i kineski juan. To znači da trenutni skok celog tržišta diktira kriza oko Severne Koreje.
Moje je mišljenje da svakako treba trgovati nekim manjim iznosima, ali da je glavni voz već prošao. Oni koji su ušli pre 6-7 godina su uzeli dobru kintu.
EDIT: Kriptovalute su i dalje visokorizične. Fluktuacije valuta su ogromne. I dalje se, s vremena na vreme, dešavaju hakerski napadi pri kojima nestane hiljade btc. Još gore, propadaju menjačnice sa desetinama hiljada btc. Svaka od kriptovaluta je toliko podložna desetinama vanrednih situacija da scenario po kom im vrednost pada na nulu potpuno realan.

Poslednja izmena:
Ja sam pre 4 godine isto loše procenio, jer sam smatrao da će SAD sigurno zabraniti btc. Sada znam ono što tad nisam znao: više od 60% svih dnevnih transakcija se obavlja u odnosu na korejski von i kineski juan. To znači da trenutni skok celog tržišta diktira kriza oko Severne Koreje.
Moje je mišljenje da svakako treba trgovati nekim manjim iznosima, ali da je glavni voz već prošao. Oni koji su ušli pre 6-7 godina su uzeli dobru kintu.
EDIT: Kriptovalute su i dalje visokorizične. Fluktuacije valuta su ogromne. I dalje se, s vremena na vreme, dešavaju hakerski napadi pri kojima nestane hiljade btc. Još gore, propadaju menjačnice sa desetinama hiljada btc. Svaka od kriptovaluta je toliko podložna desetinama vanrednih situacija da scenario po kom im vrednost pada na nulu potpuno realan.

Dva velika skandala su bila sa menjacinicama za sad, mtgox kao najveci mada to je normalno, kao kad bi rekao prsla je banka... banke pucaju svaki dan, zato se sama valuta drzi ili na online walletima blockchaina, ili na hard walletima na drajvu, eventualo papper wallet i to je otprilike to, ne mozes da ostanes tako lako bez istog. BTC i ne smatram za ulaganje, ja trenutno imam novac u alt coinima ne mogu sad vise na btc da jurim 5x, 10x. Jeste otprilike 60%, ali nikakve veze nema sa Severnom Korejom, ne znam da li si skoro gledao kroz neki dokumentarac naprimer u kakvoj je IT progresiji Juzna Koreja, to se granici sa svemirskom zemljom trenutno, tamo da ode prosecan Balkanac ne bi znao da kupi ni kartu za metro, ni picu da naruci. Oni bukvalno postaju tehnoloski koncept buducnosti. Japan ima 5000 trgovina koje primaju BTC, od toga su mnogi lanci, Indija ima konkretan plan da BTC postane legal tender. Na nulu skoro nemoguce druze, jbg i meni je zao sto sam propustio priliku, ali vece su sanse da ce narednih godina market capitalizaton da se popne na 1000 milijardi za celo kripto trziste, nego da padne na nulu, hype je neverovatan. Kad u jednoj tehnoloski raspaloj zemlji kao sto smo mi, pre pola godine pita mene covek od 65 godina da zeli da investira deo svoje ustedjevine u BTC i da li je to pametno, o cemu dalje da pricamo ? BTC sigurno postaje mainstream a moze da se kaze da vec i jeste.

Poslednja izmena:
Dva velika skandala su bila sa menjacinicama za sad, mtgox kao najveci mada to je normalno, kao kad bi rekao prsla je banka... banke pucaju svaki dan, zato se sama valuta drzi ili na online walletima blockchaina, ili na hard walletima na drajvu, eventualo papper wallet i to je otprilike to, ne mozes da ostanes tako lako bez istog. BTC i ne smatram za ulaganje, ja trenutno imam novac u alt coinima ne mogu sad vise na btc da jurim 5x, 10x. Jeste otprilike 60%, ali nikakve veze nema sa Severnom Korejom, ne znam da li si skoro gledao kroz neki dokumentarac naprimer u kakvoj je IT progresiji Juzna Koreja, to se granici sa svemirskom zemljom trenutno, tamo da ode prosecan Balkanac ne bi znao da kupi ni kartu za metro, ni picu da naruci. Oni bukvalno postaju tehnoloski koncept buducnosti. Japan ima 5000 trgovina koje primaju BTC, od toga su mnogi lanci, Indija ima konkretan plan da BTC postane legal tender. Na nulu skoro nemoguce druze, jbg i meni je zao sto sam propustio priliku, ali vece su sanse da ce narednih godina market capitalizaton da se popne na 1000 milijardi za celo kripto trziste, nego da padne na nulu, hype je neverovatan. Kad u jednoj tehnoloski raspaloj zemlji kao sto smo mi, pre pola godine pita mene covek od 65 godina da zeli da investira deo svoje ustedjevine u BTC i da li je to pametno, o cemu dalje da pricamo ? BTC sigurno postaje mainstream a moze da se kaze da vec i jeste.

Samo sto je komplikovan za prosecnu osobu.

Naravno da apsolutno ima veze sa Severnom Korejom.
Ta priča sa tehnološkim napretkom Južne Koreje je bila aktuelna i pre dva meseca, kao i pre 2 godine.
Nisi se zapitao zašto je nakon segwit bitcoin-a koji se dogodio 1 avgusta, cena bitcoina nakon 5 dana krenula, mimo svih rezona, naviše?
Pogledaj na google, 5 avgusta su UN uvele nove sankcije Severnoj Koreji, a zvanični odgovor Severne Koreje je bio: US will "pay the price for its crime... thousands of times".
Nakon toga ide čuvena Trampova izjava od 8 avgusta: "N. Korea will be met with fire, fury and frankly power, the likes of which the world has never seen before."
Odgovor građana Južne Koreje je masovna kupovina bitcoina, jer žele da sklone novac. Seul se nalazi jako blizu granice i šteta od običnog artiljerijskog napada bi se merila u desetinama milijardi dolara.
Od 5 avgusta je bitcoin krenuo da raste sa 2480 pa sve do 4480 između 15 i 20 avgusta, gde ga je sačekao jak resistance i sada je u jeku nova korekcija.

Back