Zašto su zrenjaninski bunari danas usahli

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.370
20221106_113719-scaled-e1668072162562-491x276.jpg


Lepe je stihove zapisala pesnikinja Desanka Maksimović u pesmi „Kopač bunara“, gde kaže:“Kopač bunara i ja svakog dana, spuštamo se, duboko, on u zemlju, ja u dušu“.

A baš bunarima posvećeno je toliko stihova u našoj poeziji jer su bunari spajali sve ono važno za život, vodu, ljude, susrete.
I Zrenjanin se, zato, nekada mogao pohvaliti brojnim uličnim bunarima gde su ljudi točili vodu i susretali se sa komšijama, gde su se rađale ljubavi, ali i svađe.

U međuvremenu, bunari su zapušteni i uglavnom polomljeni ili bez drški za pumpanje. Negde je pobacano smeće i ambalaža.
Danas više nijedan gradski ulični bunar ne radi, a zašto je to tako objasnio nam je u nekoliko reči Siniša Gajin iz JKP Vodvod i kanalizacija.

„Nijedan bunar nije u funkciji, prvo zbog kvaliteta vode, a onda i zbog nekorišćenja. Bunari sa ispravnom vodom su bili svojevremeno obeleženi belom farbom, ali opet ih niko nije koristio“, jasan je naš sagovornik.

Zašto je onda opalo interesovanje građana za ulične bunare, to u zrenjaninskom Vodovodu ne mogu da objasne. Ipak, kažu da se to desilo pre više od pet godina kada je svako interesovanje za bunarsku vodu iščezlo.

„Imali smo čak ekipu koja je svaki dan obilazila bunare sa ispravnom vodom i pumpala nekada i stotine litara vode, samo da se bunari održe aktivnim. Ipak, njih niko od građana nije koristio. Zato je došlo do toga da su oni sada van upotrebe“, objašnjava Gajin.

Zrenjaninski bunari bili su u upotrebi do kraja devedesetih, a građani su na njima točili vodu kada bi na gradskoj vodovodnoj mreži došlo do kvara.
Danas, kada nestane vode, odlaze u prodavnicu po balon prerađene vode, koju moraju da plate.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...-ljubavi-a-bila-i-poneka-svadja-danas-usahli/

Neverovatno da je Zrenjanin pored toliko bunara i cesama danas bez pijace vode
 

Back
Top