Zašto škole u Srbiji slave Savu, a ne Dositeja?

Ma sve je to lepo, ali ovo je sekularna država i škole nisu crkvene. Bar ne bi trebale da budu.
СрБске Школе су од почетка црквене... зато су Светосавске, по оснивачу

Распоп и одрицатељ завета Богу - Доситеј је борио и изборио да буду секуларне...

И држава и школа треба да су оцрквењене а не црквене, тад не би било проблема...

Пошто од те оцрквењености нема ништа, школе ће бити презрене и попљуване, ко и свака атеистичка перверзија просвете
 
Prođe tako još jedan Sveti Sava, poznata srpska slava. Ima tome više od 10 godina kad je taj dan proglašen i za školsku slavu, dakle svih škola u Srbiji.
Naleteh onda na jedan post na drugom podforumu napisan dan posle te slave. Tu se postavlja pitanje o smislu slavljenja Svetog Save u školama umesto Dositeja Obradovića. Zaista, ako pogledamo realno - Sava je pre svega radio na prosvećivanju Crkve, a ne naroda u celini kao Dositej. Obradović je postavio temelj savremenog školstva u Srbiji, ne crkvenog, nego onog što bi se nekad reklo ''za široke narodne mase''.
Vredi napomenuti da je i Dositej svoju karijeru počeo kao monah. Tu je i dobio ime po kom ga znamo. Inače je rođen pod imenom Dimitrije. No, napustio je manastir u želji da se posveti obrazovanju svih ljudi, pre svega Srba.
Zašto se u školama ne slavi on, odnosno recimo neki datum vezan za njega? Kakav je uopšte smisao slava u školama kad nisu ni svi Srbi pravoslavci, a ostali pogotovo?

Pogledajte prilog 1491644
Zato sto Smradikalsko Pasicevskoj KGB SPC bagri treba glupo stado kojim mogu lako manipulisati i drzati ih u strahu i pokornosti,a ne pismeno,prosveceno i obrazovano stanovnistvo.Simple as that.
 

Back
Top