Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samosvest ljudi se pokazala kad je bila kriza....

svi drp ili 98%
svi šverc (što je hajde bilo moranje) ali još padaju i teorije i branjenje....i planiranje budušnosti na račun bugarske i rumunije.....

Ali i bez takvih primera... ......samosvest ljudi....i njihova lična ocena.....da postane merodavna za većinu i druge ljude.....uhhhhhh.....pa bukvalno da odeš na kraj sveta i sakriješ se na najudaljenije ostrvo.....

...da li ti stvarno mislis da je covek u sustini dobar i da se zlo moze popraviti ili ublaziti obrazovanjem, zakonima, boljim uslovima zivota....upoznaj samog sebe da bi mogao da shvatis zlo, sa njim se suocis i porazis ga ...najlakse je prebaciti odgovornost na nekog drugog...nepravedna drustva, nepravedni narodi, nepravedne vlade....i naci opravdanje za odgovornosti koju za zlo sami snosimo

Mislio sam na mogucnost korekcije vanjskog izgleda ljudi (fizickog),
u kojeg ljudi toliko ulazu i toliko im je opsesivno.
''Unutrasnjost'' je u nekom drugom planu...
Nisam rekao da su ljudi ''visi''...
Naprotiv...
Dovoljno je bilo da pitas, ako ne razumijes...
Komican komentar nije bio potreban...

Danas je naravno više u opticaju utisak nego suština....

Jer niko ne zna šta se u suštini krije, a nema se vremena otkrivati, a ne postoje ni društveni sistemi koji suštinu pamte i prezentuju na tacni....

Odavde i jedno novo pitanje , da li bi zla bilo manje kad bi bilo identifikovano i javno.....

Hanibal_Lektor:
Ono sto covjeka cini losim (zlim) jesu njegova djela.
Iz toga slijedi, da je covjek los, onoliko koliko su nama ta njegova djela cine takvima.

Ratovi, ubistva, prevare i silovanja su danas svakodnevne pojave, tako da to i ne ide bas u prilog onima koji kazu da su ljudi u sustini dobri i da su zli rijetki ljudi.

Naravno, svako bi volio da su ljudi dobri ali danasnji sistem obicnih i moralnih vrijednosti je mnogo izmjenjen i iskrivljen. Mislim da je to osnovni uzrok zla kod ljudi...
Svaka rasprava o tome zasto je neko ucinio lose djelo, upravo daje prostora za pravdanje takvih djela i za njihovo ublazivanje.
Ubiti, silovati ili ukrasti...ni u jednom normalnom sistemu vrijednosti ne moze se naci opravdanje za to... :twisted:
Tacno :cool:

Smešno je šta sve pišete da je zlo....Pa to je tako lako izvrnuti naopačke....
Čoveka čini zlim njegovo delo.? A šta drugo, misli? Naravno da ga i misli čine zlim , ali na nekom nivou svesti ostali to neće detektovati i smatrati da je nebitno .....Zato i smatram da je Srbija nezrela...zato što joj treba mnogo da bi primetila, a još više da bi razmislila, a skoro nikad da bi predvidela posledice svog postupka.....

sejač:
Hajde da probamo ovako:
najveća greška koju je čovek u napravio svojoj istoriji

bio je trenutak kada je

u svom oku podelio svet - na dobro i zlo.

Pa onda kad se podijelio na muškarca i ženu. Pa na sreću i tugu. Pa na tijelo i duh...

Odavde i jedno novo pitanje , da li bi zla bilo manje kad bi bilo identifikovano i javno...
..

Bilo bi ga manje kad bi počinitelj JASNO i POTPUNO NEDVOSMISLENO znao da zločinu slijedi kazna.
Mislim da je granica izmedju dobra i zla u prosječnom zdravom čovjeku (i počinitelju, ako izuzmemo psihopatologiju) prilično oštra.
Ono što je zamućeno, relativno i prilagodljivo je reakcija državnih struktura, prava, sudstva i malformirana ideja o ljudskim pravima dovedena do apsurda.
Još jedan dokaz da ljudima treba granica. I granica slobode i sloboda granice.

Kad zao čovek radi stvaranja pozicije da učini zlo , učini dobro nekome , i taj kaže da u svakome ima ponečeg dobrog, da li je u pravu ili je samo lično kompromitovan mitom i izmanipulisan.....

A upravo pojedinci koji se nisu udubili ili susreli sa zlom , šire te priče da je svako i dobar i zao....
JER svakome se omakne da učini i dobru stvar......A liči samo na demagoško tumačenje istih akcija......

"Šteta je što se pola sela podavi , ali je dobro što se udavi onaj krvnik i pakosnik"

Od ovog filozofskog polazišta: "Ljudi su u suštini dobri" - krv mi se ledi u žilama.

Početni baletski stav glasi ovako:
Ljudi su u suštini dobri = ja sam čovek = ja sam u suštini dobar...
A posledica ovako:
Oni ljudi koji nisu dobri = imaju grešku!

Treći čin ove komedije već pripada moralnim i oralnim siledžijama.

Kad udjes dublje u analiziranje zasto su ljudi zli, dodjes do zakljucka da je to zato sto ne veruju u Boga.
Ako ne veruju u Boga, i drugi vecni zivot, onda sve sto im ostaje je materijalna stvarnost, ono sto mogu da vide, osete, onjuse,cuju,... I ucinice sve da bi sto duze ziveli, da zastite svoj dragoceni zivot, i da osete sto manje bola, a sto vise zadovoljstva. I nece se ustezati od bilo cega da to postignu, jer ko ce ih kazniti. To pocinje polako sa malim stvarima, i zato se zli ljudi uvek skrivaju svoj sustinu u "senci", tako ih mozes prepoznati. Na kraju im samo smrt moze uskratiti muke i patnju, onoga cega su postali.

Извини нисам прочитао свих 21 страну, али не разумем шта сам то пропустио.
јел на тих 21 страна постоје неки аргументи који оповргавају оно што сам рекао?
Ако је тако молим те ми их изнеси, јер си ту од почетка теме.

Pa na šta ti ja ovde ličim, na preživara , a ti na moje tele....

Posle se ljutite , kad vas potapaju, ignorušu, ismejavaju....Ili se čudite suvislim komentarima koji padaju iz vedra neba....

Dobro nisi rekao, ne samo ti, ja sam ovde došao da malo nakakim , a vi se čuvajte , ne mislim vam ništa loše , ali ume da prska i sa strane...

Не не личиш (мада су патке преживари :) )
Ако тако реагујеш сваки пут када је неко искрен, немој се чудити кад те људи почну лагати. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back