Mi smo odgovorni samo za sopstvene grehe, nizačije drugo. To što je moj otac bio pijandura, narkoman, siledžija, razbojnik i td. ne znači da ću i ja biti to isto. Ja imam predispozicije da nasledim destruktivan život od oca jer mi je on roditelj i usmerava me ka tom putu, u tom smislu ja mogu da ispaštam, ali svi mi u jednom delu života imamo priliku da poslušamo glas savesti i da se vratimo sa zlog puta, da promenimo karakter, da dobijemo novo ime u skladu sa novim karakterom.
Bog nas samo upozorava da nema mesta za bezakonje na obećanoj zemlji koja nam se nudu. Svi oni koji su živeli destruktivno i suprotno od moralnog života će biti uništeni, kao pokvarene mašine koje neće umeti da funkcionišu u novim uslovima, koje će se jednostavno zapaliti. Zato u ovom životu treba da se osposobljavamo za život koji nam se nudi, mnogo lepši život.
Lepo je što ne želiš da veruješ slepo, i veoma je mali procenat onoga što moramo prihvatiti kao slepo verovanje, ali mnogo veći je procenat onoga što možemo proveriti i na razne načine sagledati i uveriti se u tačnost.
Ja tvrdim da se kompletno Sveto Pismo može logički objasniti i sagledati. Da ne postoji niti jedan deo koji nas pogrešno navodi, uči. Samo treba slediti činjenice i isključivo činjenice...a to nas može dovesti samo ka Bogu. Ne da sledimo telesne želje, ono što bi smo mi voleli....Mi smo navikli na greh, nama mnogo toga ne odgovara...kao kada naviknemo na nezdravu hranu, pa kada nam se iznese nešto zdravo mi se mrštimo, jer su nam čula iskvarena....Tako je i kod mnogo bitnijih stvari, mi gledamo šta svet radi, šta većina radi, a Isus kaže: Zašto svet mrzi na mene? Zato što svedočim da su njegova dela zla. Mi smo ogrizli u greh, potrebno je vreme da se odviknemo od greha, potrebno je vreme da se naviknemo na zdravu hranu. Zato treba biti istrajan u dobroj nameri da se promeni ono loše u nama.