Zašto su jaja bolji izbor za doručak od žitarica

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
400.120
Tim stručnjaka iz Los Anđelesa sproveo je istraživanje u kojem je učestvovalo 20 osoba s prekomernom telesnom težinom.
Učesnici su podeljeni u dve grupe – jedna je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obe namirnice sadrže proteine i predstavljaju dobar izbor za doručak
Naučnici su otkrili da su jaja bolji izbor jer osećaj sitosti traje znatno duže nego posle žitarica. Pre početka i na kraju istraživanja merene su vrednosti grelina (hormona
koji podstiče glad) i leptina (hormona koji podstiče sitost).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su za doručak jele jaja imale niži nivo grelina, a viši nivo leptina tokom kasnijeg dela dana.
To znači da su unosile manje hrane u poređenju s grupom koja je jela žitarice.
Clip_6.jpg

Istraživači naglašavaju da hrana koja sadrži kvalitetnije proteine duže održava osećaj sitosti.
Na osnovu dobijenih rezultata, jaja bi mogla da se koriste i u prevenciji gojaznosti, kao i u procesu smanjenja telesne težine.
Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 5 grama proteina, 5 grama masti i 186 miligrama holesterola. Naučnici ističu da je kuvano jaje
najzdraviji oblik jer ne sadrži dodatne kalorije iz ulja i bezbednije je od sirovog zbog termičke obrade.

jaja su dobra za dorucak, ali sa sirom, cvarcima ili slaninom, przenim krompirima i soljom bele kafe
Bez krompira je okej jer je krompir čist ugljenih hidrat koji nema nikakvu hranljivu vrednost osim osećaja sitosti (za ljude koji nemaju visok holesterol), ali svakako ne treba preterivati za nezdravim mastima (mleko, sir, čvarci). Avokado + salata od paradajza sa dosta maslinovog ulja je odlična zdrava varijanta ako nekome fali masti.

Bez krompira je okej jer je krompir čist ugljenih hidrat koji nema nikakvu hranljivu vrednost osim osećaja sitosti (za ljude koji nemaju visok holesterol), ali svakako ne treba preterivati za nezdravim mastima (mleko, sir, čvarci). Avokado + salata od paradajza sa dosta maslinovog ulja je odlična zdrava varijanta ako nekome fali masti.
mleko je štetno. sir i čvarci umereno
kefir je ok

pricamo o dorucku za zdrave ljude ne za bolesnike

Moj ćerka je skoro punoletna i svako jutro jede isti doručak - 60gr ovsenih pahuljica, 20gr keksa, 20gr crne čokolade, 60gr smrznutog ili svežeg crvenog voća. Sve to blendirano par sekundi, i posle preliveno mlekom. Ja sebi napravim malo više, ali sam primetio da brzo ogladnim od toga, ako sam to pojeo u 8, već u 11 gledam u frižider. Ali ako sam pojeo i kuvano jaje uz to, onda sam sit do 14h.

Tako da jaje zaista produžava osećaj sitosti u mom slučaju.

ti sto zobu zrnevlje i pijuckaju destilisanu vodu na slamcicu, i nemaju neki zivot
malaksali, sa stalnim problemima sa stolicom, anemijom, erekcijom, psihoticni.
oni zive mozda duze ali umiru na kraju u zalosti sto im zivot proso u malaksalosti i iscrpljenosti
Nasi ljudi su takvi da niko ne brine o zdravoj ishrani dok se ne razboli

Tim stručnjaka iz Los Anđelesa sproveo je istraživanje u kojem je učestvovalo 20 osoba s prekomernom telesnom težinom.
Učesnici su podeljeni u dve grupe – jedna je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obe namirnice sadrže proteine i predstavljaju dobar izbor za doručak
Naučnici su otkrili da su jaja bolji izbor jer osećaj sitosti traje znatno duže nego posle žitarica. Pre početka i na kraju istraživanja merene su vrednosti grelina (hormona
koji podstiče glad) i leptina (hormona koji podstiče sitost).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su za doručak jele jaja imale niži nivo grelina, a viši nivo leptina tokom kasnijeg dela dana.
To znači da su unosile manje hrane u poređenju s grupom koja je jela žitarice.
Pogledajte prilog 1799656
Eh ja za dorucak pojedem oko 10 jaja ( ne pitajte me koliko imam kg jer bas imam)pa na to dodam Jos I zitarice i zaludu , ako ne ubacim neki protein uz to , budem gladan za 4 sata.

Ne znam šta sve naucnici nece da testiraju i tvrde ali evo ja sam jutros jela žitarice ( musli ) sa vocem i još sam sita
Jedem vec par godina ovsene pahuljice za dorucak.nekada poparim sa vrelom vodom,a nekada sa jogurtom.Dorucam mi je od pola10 do 10.Oko 2 sata pojedem parce pice,ili neki laksi sendvic,a oko 6 rucam i to mi je do sutra oko 10 casova.Ne osecam glad,ali se ja slabo i lrecem,pa ne trosim to sto pojedem.kada bi moga malo duze da hodam,bilo bi dobro.To za jaja sam cuo od jedne doktorke,koja je isto skinula dosta kilaze,a bila je krupna zena.medjutim,jela je samo belanca.Ja sam joj rekao,da mi je zao da bacim zumance.

Moj doručak su kašika ovsenih pahulja, kokosovo brašno, mleveni lešnik, čija semenke i cimet, sve to potopljeno u grčki tip jogurta i ostavljeno da prenoći. Ujutru dodam dve kašičice bio kikiriki putera, radi dodatnog unosa zdravih masti.
Tako nesto slicno i ja jedem i to zovem musli..nekada dodam neku vockicu nekad ne

Poslednja izmena:

Back