ЗАШТО СРБИ ПИШУ УСТАШИЦОМ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
procella- Nije li Sv Vladika doktorirao i filozofiju u Zenevi ?
Pozdrav !
Veliki pozdrav i duboki naklon mnogopoštovana procella.

Da u pravu ste.
Filozofiju je Nikolaj doktorirao u Ženevi, istina taj rad (o Berklijevoj filozofiji) je uglavnom pripremao u Oksfordu.

No on je prije toga, na starokatoličkom fakultetu u Bernu, studirao i teologiju i tamo, na temu vaskrsenja i prvi put doktorirao.
Tako da mu je ipak teologija (a to je i svojim životom i pokazao) primarni "poziv".
Ovde ste u pravu,koliko znam S.Nemanja je pisao glagoljicom.
Ne, kada sam ono rekao nisam mislio na pismo, nego upravo na autorstvo.
Sva ona zavještanja (kao što je to poznato) napisao je publicista Mile Nedić, koji nikada nije ni krio da je autor tih tekstova.
Njegova teza (opravdanje) se sastoji u tome da je potpuno irelevantno ko ih je napisao, on ili Stefan Nemanja, ono što je po njemu važno je to da iz njih progovara "duh srpskog naroda".

Када тај Дух, те традиције почну да се губе, губи се и сам Народ, јер, ако немаш своје - ти си ничији.

...-ти си ничији,....
ничији....ничији...ничији!...ничији....ничији...ничији.

'el ovo niciji ko neki eho... hehehehe... :lol:
Trebao bi neke filmove da snimas... Definitivno si bolji od Hitchcock-a... :D

Види, Види! Неке особе овде вређа инсистирање на Србском писму!! НИшта ме не чуди. Латинска окупација Србских земаља жестоко траје. као да никада није била већа! Осим тога, Усташица није Латинско писмо.

Ако ниси довољно информисан упореди слова, или замоли некога да ти помогне у томе.

Ти имаш проблем, јер поистовећујеш употребу једног језика са националном припадношћу!!!
Ахахаа...насмејао си ме лепо. Ако неко говори Италијански, он је Италијан!! ахахаха

...vecina ljudi prolazi kroz zivot pogresno verujuci da je psihicki zivot drugih ljudi isti kao njihov i tek u kad u komunikaciji dodje do nesporazuma obicno postaju svesni da njihova istina nije ista kao istine drugih ljudi - na to sam mislila kad sam rekla da imas problem... naveo si razloge zbog kojih ti koristis cirilicu i ja to postujem...postuj i ti moje razloge kakvi god da su a nisu oni koje ti navodis
... mislim da neki strahovi jednostavno nisu dobar materijal za zabrinutost - pokusaj sa strahovima u vezi sa zdravljem oni mnogo vise obecavaju :)

Ово може некоме да звучи као књижевна тема, АЛИ НИЈЕ.
Непоштовање, тј. руинирање Србске културе, писма, и традиције - ја видим као политичко дело. Односно, напад на Србско биће.

Образложење: зна се да је Србско писмо Ћирилица. Јасно, после реформи које је спровео Вук у Црквено-словенском језику. После Првог Светског Рата, које су Срби изгубили и примили у своја њедра две змијурине (Хрвате и Словенце), Латинска политика је наметнула Аустро-Угарска слова (тз. Усташицу) у Србски књижевни језик.

Ово су Комунисти и Коминтерна наставили после Другог Изгубљеног Рата за Србе, још жешће и јаче потенцирајући и инсистирајући на писму, које је требало да задовољи те две змијурине. Циљ, свакако и јесте био да се изврши напад на Србско писмо и тиме омаловажи/обезвреди Србска културна дела настала пре Првог Рата.

Е, сад, децо моја, није се много променило од убијања Краља и и жене му Драге (1903) - Латинска политика и даље јаше (на грбачи Србског народа) те још увек видимо Србе како користе Утсашицу да би нешто рекли на чистом Србском језику!!??

Браћо Срби ио сестре Србкиње, вратите се Ћирилици и пишите искључиво њоме на Србском језику.

Ovde si našao da prodaješ m_da za bubrege!

Pun mi je više q takvih nepismenih jajolada koji govore o ćirilici, SrBstvu i patriJotizmu!

@ krauterbox

Da u pravu ste.
Filozofiju je Nikolaj doktorirao u Ženevi, istina taj rad (o Berklijevoj filozofiji) je uglavnom pripremao u Oksfordu.

No on je prije toga, na starokatoličkom fakultetu u Bernu, studirao i teologiju i tamo, na temu vaskrsenja i prvi put doktorirao.
Tako da mu je ipak teologija (a to je i svojim životom i pokazao) primarni "poziv".

Sv Vladika je pored ova dva doktorata,odbranio jos jedan u Glazgovu,i teologija mu je zaista bila primarni "poziv".
Buduci da je predavao filozofiju,psihologiju,logiku,istoriju i strane jezike,a uvazen je i kao sjajan mislilac,besednik i pisac,kako u svojoj zemlji,tako i u inostranstvu,napisao je izmedju ostalog i ovo :

6.Spasavajmo cirilicu,"sveto pismo Cirilovo",od nasih latinomana,koji u pustom neznanju
ne shvataju da sluze onoj propagandi,koja je ognjem i macem nametnula nekim Slovenima latinicu,samo da bi ih odvojila sto jace od pravoslavnih Slovena,koji svi pisu cirilicom...

( Episkop Nikolaj,Sabrana dela,knj.XIII,Himelstir 1986,str.140-141 )

Sa radom publiciste Nedica nisam upoznata,zahvaljujem na informaciji.

S postovanjem !

p.s.

Oba pisma smatram legitimnim,iako mislim da je cirilica nepravedno zapostavljena,posebno u Srbiji.

Непоштовање, тј. руинирање Србске културе, писма, и традиције - ја видим као политичко дело. Односно, напад на Србско биће.

Образложење: зна се да је Србско писмо Ћирилица. Јасно, после реформи које је спровео Вук у Црквено-словенском језику. После Првог Светског Рата, које су Срби изгубили и примили у своја њедра две змијурине (Хрвате и Словенце), Латинска политика је наметнула Аустро-Угарска слова (тз. Усташицу) у Србски књижевни језик.

Ово су Комунисти и Коминтерна наставили после Другог Изгубљеног Рата за Србе, још жешће и јаче потенцирајући и инсистирајући на писму, које је требало да задовољи те две змијурине. Циљ, свакако и јесте био да се изврши напад на Србско писмо и тиме омаловажи/обезвреди Србска културна дела настала пре Првог Рата.

Е, сад, децо моја, није се много променило од убијања Краља и и жене му Драге (1903) - Латинска политика и даље јаше (на грбачи Србског народа) те још увек видимо Србе како користе Утсашицу да би нешто рекли на чистом Србском језику!!??

Браћо Срби ио сестре Србкиње, вратите се Ћирилици и пишите искључиво њоме на Србском језику.

Dakle, gomila gramatičkih grešaka.:shock:
Nepoznavanje maternjeg jezika.
Ne piše se "srBski" nego "srPski"; dalje - pridev "srpski" se ne piše velikim slovom. A ima toga još mnogo, nego me mrzi da obrazlažem.

O, kakva naopaka logika!
Mi smo jedan od retkih naroda na svetu koji koristi dva pisma, a ti bi da ukineš jedno?
Pa to je privilegija, čoveče.
I 'ajde, molim te, definiši "čisti" srpski jezik. Izbaci sve turcizme, za početak.

Јесте ћирилица примарно, традиционално и основно српско писмо.

И треба да буде првенствено она у употреби.

Чак, двописменост јесте такође заправо - сувишна, тако да је у том смислу и латиница.

АЛИ, АЛИ...

Ми имамо ту РЕАЛНОСТ употребе и латинице, језика оваквог какав је данас, и правописа.

И не можеш латиницу ни и збацити, на силу поготово не, и поготово не из ПРИВАТНЕ употребе, а још мање има смисла звати је "усташицом".

Оваквом "одбраном" управо страда - ћирилица .

Као и све друго кад га "бране" квазипатриоти.

Друга је ствар, што доиста фали праве бриге за много тога, па и за ћирилицу као наше , како сам рекла, основно, примарно, и традиционално писмо.

Gadne li ove kukice i linije koje pisemo... Cak i odredjuju indetitet jednog naroda...
Ali najdrskije sto sam ikad video je nazivanje latinicom ustasicom...
Mnogo ce godina proci dok ovakvi ljudi ne shvate da se ne vrti sve oko Srbije i njih...
Japanci takodje pisu latinicom... hoces li reci da su oni ustase... ili npr. Turci... ili npr bilo koji drugi narod koji ne koristi po default-u latinicu...

el ovo mihajlo :lol:
ili tako neki klon
a da ti naucis prvo malo gramatiku i to :?

ali ustasica :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back