ЗАШТО СРБИ ПИШУ УСТАШИЦОМ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Но за почетак послушајмо неколико извода из
ЗАВЕШТАЊА СТЕФАНА НЕМАЊЕ:
"Написана реч траје дуже од уста која су је изговорила, и грла из којег је довикнута, и ушију које су је чуле. Траје вечно. Кад је за хиљаду година пронађу нему на папиру или кожи, прозбориће. И ја сам, Сине мој, видео и читао књиге староставне, писане пре хиљаду година. И сам читаш књиге изашле из глава које су давно постале прах или су се одавно претвориле у шупље лобање. Од нас ће, чедо мојe,. остати оно што буде записано у књизи. Сада пипамо пo мраку прошлости и тражимо у далекој историји нешто o нама Србима и не налазимо никаквог трага ни гласа o нама. Kao да нас није било. A били смо и тада. Јер да нисмо били тада, не би нас било ни сада. И ми Срби смо Адамова деца. Било нас је, али нисмо записани. Само записани Народи улазе у историју. Кажем ти, мило моје, говорење је разговор са треном. Писање је разговор са вековима, и ми морамо започети наш велики разговор са нашим потомцима у вијеке вјекова. ВО ВЈЕКИ ВЈЕКОВ, Сине мој.

Слово је чудно семе. Писма су најбоље зрње семено свакога Народа. Клија са папира после хиљаду година и расцветава се глас и реч, у слику у причу, у смисао и чувство, и у давне срца откуцаје. Чедо моје мило, оно што Народ не може мачем ни плугом, може књигом и писмом. Писало од суве трске или од лаког пера оставља дубље бразде од рала и мотике. Глагољати значи пролазити, a писати значи остајати. Народ који нема своје књигописце и књиговиједце нема своје повести у прошлости ни живота у будућности. Ми смо понекад бивали записивани туђом руком у туђим књигама и туђим писмом. A перо у туђој руци, Сине, опасније је од мача. Постаћемо народ кад се својом руком запишемо у својим књигама и својим језиком и писмом. Добар књижевник више вреди него три љуте Војводе и три велика града. Добар Војвода може освојити сваки град, a други га може преотети. Књигу нико не може покорити, a многе земље и градове сачувала је књига међу својим тврдим корицама."
Увидевши потребу за очувањем нашег националног писма у задње време се оснивају удружења за заштиту Ћирилице, где међу првима настају она у Београду и Новом Саду, a касније и остала на целој територији Србнје. Ова удружења су у листу Православље издала саопштење своје стручне групе које гласи: "Србско национално писмо и поред јасне одредбе Закона o службеној употреби језика и писма, потиснуто је из Србске престонице. Ћирилицом је свеобухватно гледано у Београду исписано 31.8%, a латиницом 68.2%. У Новом Саду стање је још горе јер је ћирилицом исписано свега 18.5%".

Читајући ово саопштење забрињавају нас неке чињенице као што су: Наше службено писмо по слову важећег Закона је Ћирилично али га не поштују ни највећи део државних органа као и институција. Ми Срби и Србкиње морамо се запитати да ли је то намерно, злонамерно или случајно, али се још више запитајмо зашто ми обични људи то уопште прихватамо или другим речима зашто све то дозвољавамо.

Да ли су

ПОТОМЦИ НЕМАЊИЋА, КАРАЂОРЂЕВИЋА И СВЕТОГ КЊАЗА ЛАЗАРА

толико раслабљени да ће мирно примити и сами себи ставити омчу око врата, или ћe послушати поруке из књиге Седам Србских заповести. Сваки Србин може веома лако заштитити од уништавања свој језик и писмо. Не дајмо да нас лажу како ће нас Енглез боље разумети ако пишемо латиницом. Прво, шта нас се тиче Енглез, a друго, што тај Енглез не разуме Хрвата кад и овај пише латиницом? У Републици Србији 75% општина противзаконито наше изводе из матичне књиге рођених издаје латиничним писмом, a још горе је стање са личним картама, саобраћајним и возачким дозволама... Ми као да не желимо да тако важни документи буду исписани са Србском Ћирилицом, већ нам се више свиђа усташка хрватска латиница блаженог Алојза Степинца. Не заборавите нисмо дужни да примамо латинична документа па већ сутра енергично и са пуним правом тражимо од надлежних органа њихову неизоставну замену. Примењуј, Брате и Сестро, потпуни бојкот свега што је у земљи штампано латиницом, не купуј новине, књиге, ниједан производ означен латиницом, што више, протестуј, тражи у предузећу у коме радиш да се све означава твојим писмом, a онај који то не да, издајник је или улизица. У другим крајевима земље већ пола века траје бојкот свега што је Србско па само буди равноправан, не сервилан. Бриши називе улица и продавница исписане латиницом!!! Тако ћеш срушити латинску диверзију у Србији и спасити свој Језик и Писмо, свој идентитет. На сваком кораку се бори за своје и за себе, не дај никоме да отима ништа Србиново!!!
Данас архетипски лик Светог Саве још јаче блиста из Велике Цркве на Врачару и то са поносом виде сви Срби, па и ти, Брате.
Зато, нема потребе да тражимо да чуваш Светосавски завет, знам да је он дубоко у теби. У Срба има још завета, на пример, Завет о својој Држави; и наше писмо, Ћирилица, Србски је Завет; Крсна Слава је, пак, нешто још више од Завета; наша веровања, фолклор, језик, народни обичаји саставни су делови Србских Завета. Све скупа чини онај одбрамбени бедем којим се Народ чува од освајача, од нестајања. Када тај Дух, те традиције почну да се губе, губи се и сам Народ, јер, ако немаш своје - ти си ничији. Зато мале Народе око нас и могу да употребљавају као оруђа, немају ништа своје, туђу веру узели, туђе писмо, туђе владаре, остали ничији. И нас су догурали до ивице понора, зато се мораш са гвозденом одлучношћу држати своје традиције, обичаја, језика, писма, и свих Србских Завета.

Проблем је у томе што ја нисам писмен као ти. Ишли смо у различите школе. Ја читао књиге Владике Николаја Велимировића и тамо то нашао (срБски). Е, сад, можда Велики Владика није био довољно писмен?

:roll::roll::?

Juju... neshvaceni Srbin u okrutnom svetu kapitalizma i globalizacije...
Velika je zelja da se ostane u grupi, umesto da se malo poradi na sopstvenom indentitetu...
Iskreno, bolje se potrudi da ucinis nesto za sebe, umesto sto se ogranicavas tudjim idealima...

Enivej, zelim ti srecu u pronalazenju sebe... a ove grupacije latinicno-cirilicnih Srba ostavi za politicare... ipak oni znaju lepo da dele narod... :roll:

Pročešljaj malo po sajtovima ili kupi neku knjigu iz istorije.
Videćeš da ćirilica nije srpsko pismo, kao i da latinica nema veze sa Hrvatima.
Mi Srbi - kao i mnogi drugi narodi sveta - nemamo svoje autentično pismo.
Zato je i potpuno u redu sloboda izbora između ćirilice i latinice.
Nego, da nisi ti od onih (mnogih) koji misle da je Vuk stvorio ćirilicu i Tesla izmislio struju ?

a043.gif

Жалостан је сваки онај Србин који своје знање о било чему има само на основу гуглања на интернету.
Онај Србин који цени, поштује, воли и жели да очува национални идентитет, тј. веру, културу, језик, писмо, историју итд. трудиће се да пише ЋИРИЛИЦОМ - а онај који са напред наведеним има неки проблем или му је политичко убеђење и опредељење антисрпско - писаће овакве "добростојеће" постове.

Наравно, није потребно искључивати латиницу из употребе.

Ово може некоме да звучи као књижевна тема, АЛИ НИЈЕ.
Непоштовање, тј. руинирање Србске културе, писма, и традиције - ја видим као политичко дело. Односно, напад на Србско биће.

Образложење: зна се да је Србско писмо Ћирилица. Јасно, после реформи које је спровео Вук у Црквено-словенском језику. После Првог Светског Рата, које су Срби изгубили и примили у своја њедра две змијурине (Хрвате и Словенце), Латинска политика је наметнула Аустро-Угарска слова (тз. Усташицу) у Србски књижевни језик.

Ово су Комунисти и Коминтерна наставили после Другог Изгубљеног Рата за Србе, још жешће и јаче потенцирајући и инсистирајући на писму, које је требало да задовољи те две змијурине. Циљ, свакако и јесте био да се изврши напад на Србско писмо и тиме омаловажи/обезвреди Србска културна дела настала пре Првог Рата.

Е, сад, децо моја, није се много променило од убијања Краља и и жене му Драге (1903) - Латинска политика и даље јаше (на грбачи Србског народа) те још увек видимо Србе како користе Утсашицу да би нешто рекли на чистом Србском језику!!??

Браћо Срби ио сестре Србкиње, вратите се Ћирилици и пишите искључиво њоме на Србском језику.

A ovo je srpski književni jezik???:confused:

Ово може некоме да звучи као књижевна тема, АЛИ НИЈЕ.
Непоштовање, тј. руинирање Србске културе, писма, и традиције - ја видим као политичко дело. Односно, напад на Србско биће.

Образложење: зна се да је Србско писмо Ћирилица. Јасно, после реформи које је спровео Вук у Црквено-словенском језику. После Првог Светског Рата, које су Срби изгубили и примили у своја њедра две змијурине (Хрвате и Словенце), Латинска политика је наметнула Аустро-Угарска слова (тз. Усташицу) у Србски књижевни језик.

Ово су Комунисти и Коминтерна наставили после Другог Изгубљеног Рата за Србе, још жешће и јаче потенцирајући и инсистирајући на писму, које је требало да задовољи те две змијурине. Циљ, свакако и јесте био да се изврши напад на Србско писмо и тиме омаловажи/обезвреди Србска културна дела настала пре Првог Рата.

Е, сад, децо моја, није се много променило од убијања Краља и и жене му Драге (1903) - Латинска политика и даље јаше (на грбачи Србског народа) те још увек видимо Србе како користе Утсашицу да би нешто рекли на чистом Србском језику!!??

Браћо Срби ио сестре Србкиње, вратите се Ћирилици и пишите искључиво њоме на Србском језику.

I ja sam primetio da nam podmecu nekakvu ustasicu.Dokle ce bre vise to da nam rade?Dokle?

ДРУГО: Инсистирање на Србском писму не сме да вређа никога. Ако то вређа те твоје Усташе, онда ви имате проблем.

Ако си пореклом из Централне Србије или из Херцеговине, онда су то твоје усташе (а не моје) које су ти земљу ослобађале. ;)

Даље, реч срБски је користио СВ. Владика Велимировић у својим делима, а нигде није писао "шестдесет" и слично.

Онда није био доследан. Не може се на једној страни писати "србски", а на другој "шездесет" или "где"; мора "шестдесет" и "кде".

Исто тако, мора се онда писати и Шабчанин а не Шапчанин, "из Шабца" а не "из Шапца", "врабчић" а не "врапчић", "обтужити" а не "оптужити", "одпасти" а не "отпасти" итд.

Дакле, или:
1. Драги србски брате из Шабца, обтужили су ме да сам убио врабца; или:
2. Драги српски брате из Шапца, оптужили су ме да сам убио врапца.

Не може само у једној речи да Б пред безвучним сугласником не прелази у П, а у свим осталим да прелази. Треба бити доследан, до краја.

"О, кукавно Србство угашено,
Зла надживех твоја сваколика,
а с најгорим хоћу да се борим!" Владика П.П. Његош

Не пише тако. У оригиналу пише (ево, сад преписујем):

О кукавно Србство угашено!
Зла надживѣхъ твоя сваколика,
А съ найгоримъ хоћу да се боримъ -

Дакле, ако уместо "надживѣхъ" желиш да пишеш "наджив(ј)ех", уместо "твоя" да пишеш "твоја", уместо "съ" с, уместо "найгоримъ" најгорим, уместо "боримъ" борим, онда уместо "Србство" мора ићи Српство. Или пиши све у оригиналу или ништа.

Не пише тако. У оригиналу пише (ево, сад преписујем):

О кукавно Србство угашено!
Зла надживѣхъ твоя сваколика,
А съ найгоримъ хоћу да се боримъ -

Дакле, ако уместо "надживѣхъ" желиш да пишеш "наджив(ј)ех", уместо "твоя" да пишеш "твоја", уместо "съ" с, уместо "найгоримъ" најгорим, уместо "боримъ" борим, онда уместо "Србство" мора ићи Српство. Или пиши све у оригиналу или ништа.

Хемфри,
веома ме чуди да Ти овако реагујеш када је у питању расправа СРбСКИ или СРпСКИ... инсистирање на писању СРБ уместо СРП није питање ГРАМАТИЧКИХ ПРАВИЛА - него једноставно ВРСТА ПРОТЕСТА ПРОТИВ УНИШТАВАЊА И ОМАЛОВАЖАВАЊА СВЕГА ШТО ЈЕ СРБСКО. Ја сам присталица поштовања граматичких правила, међутим, после оваквих "опаски", веруј ми да се и сам размишљам ДА ЛИ З'ИНАТ ДА И ЈА ПОЧНЕМ ПИСАТИ СРБСКИ !!!

Хемфри,
веома ме чуди да Ти овако реагујеш када је у питању расправа СРбСКИ или СРпСКИ... инсистирање на писању СРБ уместо СРП није питање ГРАМАТИЧКИХ ПРАВИЛА - него једноставно ВРСТА ПРОТЕСТА ПРОТИВ УНИШТАВАЊА И ОМАЛОВАЖАВАЊА СВЕГА ШТО ЈЕ СРБСКО. Ја сам присталица поштовања граматичких правила, међутим, после оваквих "опаски", веруј ми да се и сам размишљам ДА ЛИ З'ИНАТ ДА И ЈА ПОЧНЕМ ПИСАТИ СРБСКИ !!!

Jedno je izražavati se na taj način iz protesta, a nešto sasvim drugo - iz neznanja. Pritom još pozivati Srbe da koriste isključivo ćirilicu i to na način za koji postavljač teme misli, čak je i siguran, da je ispravan. Tzv. srpski književni jezik.:confused:

Ехехе...еве га! Још један Ватиканац говори против Светог Србског Писма. И то све на Србском језику.
"Vatikanac" Ti je onaj ko te naučio da tako olako etiketiraš.
Овде се говори о политичком проблему наопаке употребе Србског писма, (...)
Ti si samo konstatovao da je ruiniranje ćirilice političko dijelo i onda nakon toga nabrajao uzroke tome, a o političkim implikacijama, koje problem čine problemom, nisi rekao ni riječi.

I šta Ti ovo znači "проблем наопаке употребе Србског писма"?
Pa jel' se to Srbsko pismo upotrebljava ili ne ... ili se zapravo upotrebljava, ali se samo pogrešno upotrebljava?
(...),а он покушава да тему одведе на књижевне воде.
Ja pokušavam? Pa Ti si prvi pozvao na nekakakav
песнички, уметнички језик изразе
i poslije nastavio da se opravdavaš
Објаснио сам ја горе да су повремena уметничка одступања од правописних правила дозвољена.
Povremena umjetnička odstupanja mogu legalno dozvoliti sebi samo članovi Društva književnika, kod nas ostalih se to smatra nepismenošću.

A ovo
ЗАВЕШТАЊА СТЕФАНА НЕМАЊЕ: (...)
sa Stefanom Nemanjom ima veze koliko Hamlet sa Homerom.

Када тај Дух, те традиције почну да се губе, губи се и сам Народ, јер, ако немаш своје - ти си ничији.

...-ти си ничији,....
ничији....ничији...ничији!...ничији....ничији...ничији.
:-D:-D:-D:-D
nema sexa? niko te neće? kupi džak pa boxuj:twisted:
:-D:-D:-D:-D
...az...buki....vjedi....glagolj!!!
:-D:-D:-D:-D:-D

Хемфри,

Ма, може и србски, само онда треба писати и врабца, Шабца, обтужба, обсег, обсена, обсенар, обскрбити, обклада, субстанца, субтилно, робски итд.

Zašto neki ne mogu bez vređanja, čak i u naslovu? Pismo kojim pišemo je formulisano još u 19. veku i nećemo se sad vraćati u Srednji vek. Poznavanje oba pisma je stvar elementarne kulture i zašto bi se neko ko koristi latinicu sad prozivao pogrdnim imenima? Nije u redu da se tako nazivaju i gosti forumaši iz Hrvatske. Nasilni povrat na pismo korišćeno pre više od 200 godina smanjilo bi pismenost u Srbiji, a i bez toga ne stojimo na tom polju baš najbolje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back