Zasto Srbi muslimanke veroispovesti (ponekad i cvece Hrvatske) beze od istine !

Musa Ćazim Ćatić (1878 Odžak-1915 Tešanj )

musa.jpg

SLOBODI

Raj nije bašta cvjetna,
Ni napjev ptice male,
Raj nije ljubav sretna,
Ni dvori puni blaga -
Oh, to su samo šale:
Raj je - sloboda draga!

Kemal

Slobodo slatka i draga, najljepša edenska vilo,
Kojoj na čelu vazda trepti sunca sjaj,
Što srce čovjeku grije i ptici snaži krilo,
Da zraka talasom pliva ko laki uzdisaj!

Ti čudotvorja si puna ko štaka kojom Kelim
Na valu bučnog Nila krvav je stvarao plam,
A ti si bijela ruka pod čijim cjelovom vrelim
života znak je davo i tvrdi sinajski kam.

Kud tvoja kroči noga, tu miris-cvijeće cvati,
U hladu tvojih krila vječit caruje dan; _
Bogalj i silni gavan ime ti zvijezdama zlati -
I kada o tebi sanja, najslađi to mu je san.

Za te je, slobodo sveta, u termopilske klance
Hrlio u krilo smrti spartanskog ponosa cvijet,
Kadno je perzijski despot u teške okovo lance
Snažne duhove pontske, htijući satrti svijet.

I slavni djedovi moji tako su ginuli za te,
Na tvom braniku vazda prsa im bijahu zid;
Ah, ti si grlila nekad moje čelik-Hrvate
I svojom oštrila rukom mačeva njihovih brid.

Na ravnom Duvanjskom polju ti alem-krunu splete
Našemu prvom kralju, oj zlatni sance moj!
Najdraži to mi je listak povijesti nase svete,
Jer tada Hrvat vitez u svom bijaše svoj.

Željezna njegova ruka bezbrojne vojske svlada,
Pred njom je narode mnoge hvatao trepet i strah,-
I gordi mletački lav je plačao harač nam tada,
Prijestolju našem sjajnom ljubeći podnožja prah.

I naše plovljahu lađe pučinom Adrije plave,
U mednoj hrvatskoj rijeci s njima se orio poj
Hrabrih mornara nasih što ih je put bajne slave
Vodio kroz strašnu buru lik arhanđeoski tvoj.

Ah, to je davno bilo! Stoljeća prođoše mnoga
I tamnim prekriše plaštom tvojih nam stopa trag:
Kad je med krvnom braćom prestala carevat sloga,
Zlobni je Arapov unuk na rodni kucn'o nam prag.

I tada, slobodo zlatna, njegova prljava ruka
Med nama iskopa tebi dubok i leden grob -
I od tog kobnog časa do danas u moru muka
Hrvatski narod je bio - tuđa sluga i rob.

I sada jedan ga dušman ognjenim bičem prži,
Poput vampira pijuć znoj mu toplu i krv;
Dušmanin drugi i sad mu viš glave handžar drži
S osmijehom punim zlobe, spreman komadat strv.

Al zlatno doći će doba kad će hrvatske svijesti
Na našem ognjištu opet zabuktat žarki plam -
I ti ćeš s hrvatstva dragog teške okove stresti,
A složna braća tebi zidat ce veleban hram.

Ah, ja ću možda tada u hladnom grobu biti
Ali ću osjećat opet tvoj životvorni dah;
Slobodo, tebi u slavu himnu će viti
Na nebu duša moja i mrtvi pod zemljom prah!

Hrvatska smotra, 1908.

BOSNI

Ponosna je Bosna moj zavičaj mili,
Tu je sunce žića granulo menika,
Djedovi su moji za nju krvcu lili,
Njojzi bit ću i ja čelenka i dika.

Povrh nje su vijenci prohujali burni,
Mnogo nas je ljutih sapinjalo jada,
Oblaci se i sad nad njom kupe tmurni,
Ali Hrvat jošte bori se i nada.

O predrago ime! Hiljadu je ljeta,
Što kraljevskim sjajem ponad Duvna sinu,
Ali makar sudba zadesi nas kleta,
Ti nam spase ponos, prava i starinu.

Dok svetinje ove Hrvat čuva svoje
Nikada ga sila uništiti ne će —
Čisto i presjajno — kao sunce što je —
I njemu će sinut sunce stare sreće.

Moje mlado srce taj već časak sluti.
Bez muke i znoja — znadem ne će doći.
Zato treba radit i ne počinuti
I kroz oštro trnje makar bilo proći.

Oj, premili rode! Tebe teško boli
Što nevjeru s bijede ti pretrpje mnogu,
Al ja baš te volim, što si bijedan toli
I jer žićem cijelim tebi pomoć mogu.

Raditi ću za te i slobodu tvoju,
U sreći ću tvojoj plaću tražit trudu,
Uklanjat se ne ću ni muci ni znoju,
Ma okupo njime tvoju svetu grudu.

Postojbino draga Mladena i Tvrtka!
Hrvatstvo mi tvoje baštinstvo je sveto.
Ah, neka je samrt i teška i gorka,
Za spas tvoj i sreću — mog života eto!

Hrvatska svijest, Sarajevo, 1914.

MATOŠU

Sa trpkijem smiješkom, plač što i suzu guši,
Vrati nam se na prag miloj ti domaji
K'o stradatelj, patnik. Sve ti udes sruši,
Al iverje zlatno što blista i sjaji

Čar hrvatskog slova sačuva u duši
Ti na tuđoj grudi. I gle, naši kraji
A i naši ljudi - sve se milo skruši
S umorne ti priče, što im duša raji.

Vidicim i putim ona tajno uđe
Tu u našu dušu. I sad, kad crv boni
Pečalbe ti život ništi ponajhuđe,

Nehote nam ruka prsiju se hvata:
To duboko glas tvoj čarobno romoni
K'o kraljevsko zvono od srebra i zlata.

Hrvatska svijest, 1914.

Safvet - beg Bašagić (1870 Nevesinje-1934 Sarajevo)
basagic.jpg

basagic.jpg

Turska zaposlena na Istoku nije se mogla odazvati ustašama. Megjutijem je Jelena prevarila kneza Mihajla, uhvatila ga na vjeri i kao sužnja opremila u Ugarsku. Naredne godine 1459. nalazimo Mahmud pašu u Srbiji, gdje sveti brata, osvaja despotovinu i progoni fanatičnu Jelenu.

Mahmud paša je kako bilježe turska vrela rodom Hrvat, a mi znamo već od prije, da Bošnjake stari turski povjesničari pribrajaju rodu Hrvata.
Na slijedećoj strani opet se osvrće pa veli:
"A pleme Hrvata, koje se nastanilo oko rijeke Bosne prozvalo se po toj rijeci. Ogledalo njihova značaja odrazuje se u veseloj im naravi. Po Bosni dobili su ime i došli na glas po tekućoj rijeci. Duša im je čista, a lik svijetao. Većinom su lijepa stasa i dobra srca. Njihova vanjština i nutarnjost uspravnosti (pravednosti), otvorena lica i kršni momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi ponositosti, a ozbiljni naučenjaci kao umni i promišljeni ljudi. Uzrok je to, da je Bog - neka je uzvišen i slavljen! - u osmanlijskom carstvu podigno vrijednost ovome slavnom narodu sa službom i dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao njihov visoki rast i velikodušnost, što se megju njima rijetko nalazi nasilnika. Oni pako, koji su došli do visokih položaja (u državi) većinom se odlikuju veledušjem, to jest: čašću i ponosom; malo ih je, koji su tjesnogrudni, zavidni i pohlepni. Neustrašivi su u ratu i na mejdanu, a u društvu i na veselju prijazni. Obično su prostodušni, dobroćudni i ljubezni. Osobito se odlikuje ovo preuzvišeno pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom.
Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici, dobrotom i pobožnosti, kao age i sandžaci obrazovanošću i vrlinom, a kao veliki veziri u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih narodni prvaci hvale i odlični državnici slave."

Tijem riječima ne treba komentara; veliki turski historičar Aali (umro 1008.-1599.) govoreći o narodima, s kojima su Turci došli u dodir u poglavlju tumači, kome je rodu pripadao Mahmud paša i svi naši velikani u turskoj povjesnici.
Kad se to uzme u obzir, pa onda da je Mahmud pašin brat namjesnik bosanskog dvora u Smederevu i povjerenik bosanskog kralja kod revizije ugovora i vogja ustaša proti katoličkoj Jeleni i napokon ponašanje samog Mahmud paše prama bogumilima prije i poslije pada bosanske kraljevine, koje je dočekivao s najvišom susretljivošću i zagovarao njihove interese kod sultana i napokon njegovo odlično postupanje sa zadnjim bosanskim kraljem, sve nam to svjedoči, da Abagovići nijesu Grci, nego lišće sa naše gore.
Kada i kojom je zgodom Mahmud paša s Ajasom i Abdulkerimom zapao u tursko sužanjstvo ne zna se, nu da su sva trojica došli u vlast nekog an alfabeta Mehmed age, koji se često spominje megju časnicima sultana Murada II. (824.- 855.), znamo iz vrela. Hammer kaže, da je Mahmud paša zarobljen "als Knabe auf dem Vege von Novobrdo nach Semendra geraubt", a ne navodi vrela odakle je uzeo tu vijest. I to je jedan dokaz, da Mahmud paša nije Grk, nego južni Slaven, jer je zasužnjen u zemlji, gdje iza X. vijeka nijesu Grci obitavali……

Nazalost mislim da smo jako daleko od svega sto si napisao ...Nikada nisam izjavio da su svi Srbi genocidan narod...Pogresno si razumeo...Ali svakako da velicanje Mladica i D.Mihajlovica tome nece doprinijeti ...To i ja govorim,kada se jednog dana bude podigao standard prestace i ove gluposti kojima se sad bavimo ...

Nego me zanima jedna stvar,da li je po vama moguce biti lojalan Srbiji i u isto vrijeme voljeti Bosnu ?
Eto ja na primer sam lojalan gradanin republike Srbije,tu sam rodjen,odrastao,skolovao se,placam redovno porez i sve (osim pretplate za RTS :mrgreen: ) a jako volim Bosnu i idem u Sarajevo veoma cesto ??

Daleko jesmo,ali neizvodljivo nije. Naravno ko ti brani da volish Bosnu? Najbitnije je da si lojalan.Sve dok moju zemlju postujesh postovacu i ja tebe u to budi siguran! Samo mi je ta vash ljubav preterano chudna. Mislim ne osporavam je niti ti prebacujem zbog toga. Samo kazem da vi ni po chemu sem po veri nemate nishta zajednicko. Daleko od svega onoga shto sam napisao jesmo. Zato sam i pisao "tvoja i moja deca, unuci itd". Vazno je medjusobno postovanje,a sve dok ti postujes moju zemlju i ja cu tebe. Ljubav prema jednoj zemlji dolazi vremenom i to onda kada ti ona da razloga da je zavolish. Pocinje se od postovanja,a ostalo je prirodan proces....

Asaf Duraković (Stolac, 1940.-)

asaf.jpg

ZAPIS O ZEMLJI HRVATSKOJ

l.
Ja bard usklađujem strune dok vječno vrijeme teče
Od Gebalima drevnog u nove zore plave.
Sijedu mi bradu mrsi vjetar i jesenje veče,
Korak mi čekaju staze od Jadrana do Drave.

Lijepa si, voljena zemljo. U kršu voda živa
Stijenama bisere toči. Preda mnom jesen od zlata
Povrh šuma što plamte nebo se valja, pliva
I divljih gusaka jata.

Kazuju zvjezdane staze san je u travama blizu
Kreni, jer mirise jesen iz šuma i velikih voda
Jedre nebeske lađe zorom u beskrajnom nizu
Listopad poljima hoda.

Kroz šipražje i trsku polja u nedogled
Vjetrina povija hukom redove smeđih trava
Obzorom pogled šumi. Crni se šuma red
Tiha je pjesma zviježđa nad zemljom koja spava.

Ne budi umornu zemlju. Njoj su nemiri strani
Što ako plugovi oru, što ako razdiru rijeke
Uvijek se poslije noći rađaju novi dani
I snažnije se bude obzorjem gore daleke.

2.

Danas je vjetar i jesen poljima pognuto juri
I drveće se sprema na smrt u svečanom ruhu.
Zapis o zemlji pišem, nebo nad glavom žuri
I vitla nada mnom vjetar hrastovu granu suhu.

I tko ne želi da klone mora da na put krene
U polja gdje je magla prekrila strništa gola,
U polja gdje se čuje dah naše zemlje snene
U žetvenoj pjesmi težaka i škripi seoskih kola.

I mali pauk što je pao na moju ruku
Odlijeće sitan. Krijepi me njegova malena snaga
I ja odlazim miran. Nebom se oblaci vuku
Vjetar mi taknu lice kad prijeđoh preko praga.

Rodna me zemlja čeka. Ona mi nemir znade
Jedno je srce u nas. Zna uzrok mojega bijega
Radosna darove sprema da svome sinu dade
Polja prepuna sunca. Planine prepune snijega.

3.

Nestajem od ljepote u toplom vjetru juga
I tako postajem sjena. Svi me putnici znadu,
Svaka me travka pozna. I svaka cesta duga
I samotni šumarci. I magle što se kradu.

Putniče, kao u miru pijanog ljetnog dana
Usneš u polju sam uz pjesmu šturaka snenu
Poslušaj, klokoće voda, šumi lisnata grana,
Čujes li glasove zemlje? Prastaru povijest njenu?

S tobom sam u svakom času. S tobom ću mokar od rose
Korakom mjeriti ceste i prelaziti rijeke.
S tobom u svakom polju, što ga ne taknuše kose
S tobom u noći na moru, u mirisu jadranske smreke.

Na nebu ćeš me vidjeti u tisućama zvijezda
Ponirem u tišinu drevnih hrastovih suma.
Kraj loga divljeg zeca. Kraj grmušina gnijezda
Sam pratim te u sumrak preko polja i huma.

Moja se sijeda kosa vidi na vrhu gora.
Oči u rosi trava. U vatri uranka gorim
Dah mi je zrak planina. Magla sam povrh mora,
Nad svojom domovinom levitski blagoslov zborim.

A sta je tacno...sta je vecina muslimana svojim poreklom,po tebi? I kad god krenes sa nabrajanjem zlocina prema muslimanima od strane Srba budi fer pa nemoj da napises onako jadno "a zlocina je bilo i od strane Bosnjaka i Turaka prema Srbima",pa ti zlocini su uzrok svih kasnijih zlocina medju nama,nisu pravoslavni Srbi u vreme Turaka zamerali vama toliko sto ste silom poturceni(manji deo milom),vec to sto ste kao janicari prevazisli i same Turke u cinjenju zlocina prema svojoj braci...to je istina prijatelju,to je uzrok...sva nasa medjusobna ubijanja posle toga bila su samo posledica poturcivanja Srba i turskog danka u krvi!!!

Ja nikada nijednog muslimana sa ovih prostora nisam nazvao Turcinom pa necu ni tebe,ali necu ni Bosnjakom,muslimanom iz Bosne ili Srbije,Hrvatske,Crne Gore,Makedonije to hocu i nadam se da tu nema niceg uvredljivog za tebe i ostale muslimane na ovim prostorima!
Već sam u više navrata na ovom forumu naveo da treba pročitati Fra Ivu Franju Jukića pseudomim Slavoljub Bošnjak a i prije njegovog rođenja mnogi su pisali o postojanju Bošnjaka i bosanskog ili bošnjačkog jezika.

Većina vas na ovom forumu se ubiste u nastojanju da dokažete da su Bošnjaci i bosnaski jezik nastali 1992. Da nije tako kazuju i sljedeće činjenice.

Svoj jezik naziva bosanskim i Stočanin Halil Hrle, prevodilac sa arapskog ("Kasidei burdei bosnevi", Stolac,1849).
Hercegovački pravoslavni prvaci, među kojima i Prokopije Čokorilo, traže od Ali-paše Rizvanbegovića da se za vladiku postavi čovjek vičan bosanskom jeziku. Bosanski biskup Vujičić još je 1881 g. naš jezik zvao bosanskim.
To što ti pišes o janićarima njihovim zlodjelima nije niti može biti kod ljudi opravdanje za bilo kakvu osvetu jer kod neljudi i osveta ide na osvetu i tako već preko 200 godina.
Davno su prošla vremena turske carevine a zločinac Mladić u Srebrenici 1995 kaže "Osvetili smo se Turcima......", ako se ti tzv. Turci budu osvećivali Srbima nikad kraja zlu i početka normalnog suživota.
Vjerovatno ti Bošnjake nikad nisi nazvao Turcima a koliko je ljudi na ovom forumu to učinilo što je za večinu istih uvreda. Možeš me zvati muslimanom, bosancem ili bilo kako u smislu mojih lićnih osječanja bez ikakve moje uvrede.

u to vreme se puno albanaca, turaka, goranaca itd. izjasnjavalo srbima. znas li zasto??

Puno se Goranaca izjašnjava i danas, ili barem nacionalnim izjašnjavanjem kao "Goranci" ne podrazumijeva se odvojenim narodom od srpskog (kao i neki "Crnogorci"). Ali gledaj, to je dvojako. U to vrijeme se puno Albanaca, Turaka i drugih izjašnjavalo kao "Srbi", kako ti tvrdiš, ili su ti Srbi postali "Albanci", "Turci" i drugi.

Što si htio reć'?

Mrzi me sad da trazim ima negde skenirano na netu taj dokument u kom D.M nalaze P DJ. ciscenje svih nesrpskih elemanata u Sandzaku ...

To je dokazano da je falsifikat. E sada, čiji je - ovi antikomunisti krive komuniste, jer je svašta iz procesa iz njihove kuhinje izašlo, dok međunarodni stručnjaci (britanski i američki) tvrde da je to iz kuhinje Pavla Đujića, koji je htio vjersko gonjenje muslimana od malena i oduvijek ih organski mrzio, pa je htio potvrditi dokaz da ima mandat od najviše komande za zločine. Ali jedno je sigurno - sa Dražom, koji to nije napisao niti vidio do samog suđenja nesumnjivo, nema veze.

Nazalost mislim da smo jako daleko od svega sto si napisao ...Nikada nisam izjavio da su svi Srbi genocidan narod...Pogresno si razumeo...Ali svakako da velicanje Mladica i D.Mihajlovica tome nece doprinijeti ...To i ja govorim,kada se jednog dana bude podigao standard prestace i ove gluposti kojima se sad bavimo ...

Nego me zanima jedna stvar,da li je po vama moguce biti lojalan Srbiji i u isto vrijeme voljeti Bosnu ?
Eto ja na primer sam lojalan gradanin republike Srbije,tu sam rodjen,odrastao,skolovao se,placam redovno porez i sve (osim pretplate za RTS :mrgreen: ) a jako volim Bosnu i idem u Sarajevo veoma cesto ??

Vidiš, ja vrlo mnogo ('jako' se ne može upotrebiti u ovom slučaju baš) volim Austriju i Italiju. Priznajem, i više od naših zemalja. :mrgreen:

E Dule mislim da grijesis ... Meni su se dede borile u WW2 i na strani Partizana kao i vecina muslimana u Sandzaku,eto u Prijepolju glavna ulica nosi ime Sandzackih brigada ...

Klali Srbe u WW2...Prvi put cujem,makar sto se tice Sandzaka...Dok je vas cenjeni "djeneral " Draza Mihajlovic nalagao nekom Djurisicu etnicko ciscenje Sandzaka i sad mi ispadosmo fasisti :roll:

ма немој а јеси чуо за шуш милицију у санџаку,који су били нацисти? колико су они побили срба а? само срећа што смо били наоружани па се нису провели добро:per:

Back