ЗАШТО СМО ТОЛИКО СЛАБИ? ТРИ ГЛАВНА ПРОБЛЕМА

Срба Србић

Domaćin
Banovan
Poruka
4.007
Зашто ништа није како треба?

По мом мишљењу, ово су три главне ствари због којих нам не иде.

1. Завист и недостатак солидарности.

Вечерас сам разговарао са неким људима. Оће да производе вино, за своје потребе. Да уложе у неке винограде. Један је нагласио да за то треба знање, да је његов отац цео живот правио вино и није успео да дође до правог рецебта.

Никако не могу ни да дођу до технологије производње јер нико неће да је открије.

Такође и са мајстором кад сам причо говоријо ми је да је моро да краде занат. Нико није хтео да му покаже већ је моро сам да све проваљује.

Ако отвориш роштиљџиницу или ресторан нико неће да ти да рецебт.

Зашто је то тако?

Ваљда би сви требали да се помажемо и да идемо НАПРЕД, па ће онда свима бити боље. Ако сви једни друге гурамо на дно и ако је интерес да комшији цркне краве свима ће краве бити мртве и нећемо имати сточни фонд. Због тога кад господин Вучић уговори са Кинезима извос меса, ми немамо меса да покријемо тражњу, а Вожд црвени од блама пред нашим кинеским пријатељима.

2. Недостатак националног духа и идеје око које би се окупили.

После ослобађања од турске власти Србство је постојало као идеја. Онда смо ушли у Југославију и оно је потпуно замрло. То се најбоље видело деведесетих, када је наводно национализам био на највишем нивоу. Чак и тада су сви Србовали по кафанама, али кад је требало да се иде на ратиште бежали су од позивара. То значи да Србство није било довољно привлачно као идеја да би положили живот за њега. Неки су се чак правдали како су они четници и да неће да иду у комунистичку војску, па су и даље наставили да Србују по кафанам иако су дезертери.

Са друге стране Хрвати су масовно ишли на фронт, а Албанци су чак долазили из Америке да се боре, као нпр браћа Битићи. Зато они имају аутопут а ми немамо.

3. Катастрофално организована парламентарна демократија.

Господин Вучић, слава му и милост, се бори као лав. Ја сам вечерас био у странци и ти људи су већином неке полуписмене јајаре. А тако је у свим странкама. Моји пријатељи који су у разним странкама, сви се слажу у једном, да су људи из њихове странке огавни и да су то интересџије и полуписмени шљам. А странка не може да дође на власт ако нема инфраструктуру. А инфраструктуру чине медиокритети и нуле од људи. Када дођеш на власт, мораш се тим људима некако одужити. И ту се вртимо и зачараном кругу.

Нажалост, сваки од ова три проблема ми делује тотално нерешив тако да не видим неку будућност у овој земљи. Али то не мора да значи да се треба тонути у дефетизам, већ се морамо борити за боље сутра. Један од начина борбе је и дијагноза проблема, што ова тема и чини.

Poslednja izmena od moderatora:
Ima puno manjih i puno uspesnijih drzava i naroda od Srba i Srbije, a eto za pocetak da navedemo Singapur gde su pre 50g bili gladni.

Rad, disciplina i vizija, to je sto nedostaje Srbiji.

Da je samo Singapoor, primera koliko hoces. Disciplina sama po sebi ne dolazi, sistem i samo sistem. Ako znas pravila i ako znas da moras da igras po njima to se zove disciplina.

Da je samo Singapoor, primera koliko hoces. Disciplina sama po sebi ne dolazi, sistem i samo sistem. Ako znas pravila i ako znas da moras da igras po njima to se zove disciplina.

Nije fora u disciplini.
Pogledajmo Saudi Arabiju, Iran ili Severnu Koreju !
Ima li tamo discipline ?
Pa, kako im je ?
Tamo vešaju za internet !

Pre svega, potrebna je svest.
A, to je maksimalna duhovna nadgradnja....
Bez toga ništa.
Uzmite, kao primer, Nemce.
Šta im je uraqđeno '45.- te ?
I gde su sada ?
A, nisu 'tica fenix.

Svest treba da prihvati disciplinu !
Ako je zdrava svest, disciplina se ne spominje kao imperativ !

Nije fora u disciplini.
Pogledajmo Saudi Arabiju, Iran ili Severnu Koreju !
Ima li tamo discipline ?
Pa, kako im je ?
Tamo vešaju za internet !

Pre svega, potrebna je svest.
A, to je maksimalna duhovna nadgradnja....
Bez toga ništa.
Uzmite, kao primer, Nemce.
Šta im je uraqđeno '45.- te ?
I gde su sada ?
A, nisu 'tica fenix.

Svest treba da prihvati disciplinu !
Ako je zdrava svest, disciplina se ne spominje kao imperativ !

Tacno, ali naveo si religijski fanaticne drzave.
Ne pricam o zaludjenim budalama vec narodima i drzavama koje su svesne da je godina 2014.
Ja kad cujem Srbina da prica o "kombinacijama", sve i odma, najezim se.

Tacno, ali naveo si religijski fanaticne drzave.
Ne pricam o zaludjenim budalama vec narodima i drzavama koje su svesne da je godina 2014.
Ja kad cujem Srbina da prica o "kombinacijama", sve i odma, najezim se.

Sistemska resenja drugari. Moze 99% Srba da bude disiplinovano i svesno a onda se pojave trojica koja ojade Galeniku za 100 miliona ojra a onih 99% shvate da su ispali majmuni ....

Poslednja izmena:
Slabi smo zato što smo tučeni , silovani i iscrpljivani ekonomskim i vojnim sredstvima.

Na našem mestu drugi narod bi se predao i nestao kao dodo.

Ostala nam je i drži nas još samo osobina koja se kod pit bul terijerea zove game.

Krenuće nam na bolje kad smognemo snagu da proteramo i parazite i predatore.

Uz pomoć neke sile kojoj se nadamo.

Mislim da je Charles Barkley rekao "Sto se qurcis kad si slabiji?!" :)

A znaš li šta je Sveti Knez Lazar rekao?

Pa zavisi u kakvoj si poziciji, ako naletis na gomilu nervoznih mrcina a ti sam i jak, mozda se i setis Lazara, ali ako si sa zenom i decom, a u tebi jos 50kg sa krevetom i setis se Lazara, onda sa tobom nesto nije u redu i kuku tvojoj kuci (familiji) i sa tobom i Lazarom.

Ja ocekujem od prosecnog srbina u 21 veku da je bar malo pametniji od Laze iz 14 veka. ;)

Sistemska resenja drugari. Moze 99% Srba da bude disiplinovano i svesno a onda se pojave trojica koja ojade Galeniku za 100 miliona ojra a onih 99% shvate da su ispali majmuni ....

E moj ti. Da su "trojica" opljačkala Galeniku lako bi se to rešilo. Problem je sistemski i to u funkcionisanju političkog sistema.

Sve te pljačke i malverzacije organizuje vlast, a i delovi opozicije, bilo ona lokalna, pokrajinska ili republička. Bitno je samo imati mogućnost upravljanja polugama mehanizma vlasti.

U pitanju je pljačka javne imovine i isisavanje novca iz budžeta putem javnih preduzeća i banaka u vlasništvu vlasti ili pojedinaca bliskih vlastima.

Osnovni problem je što nema nikoga ko bi prekinuo taj lanac. Sve priče o departizaciji su šarena laža.

1. Завист и недостатак солидарности.

Вечерас сам разговарао са неким људима. Оће да производе вино, за своје потребе. Да уложе у неке винограде. Један је нагласио да за то треба знање, да је његов отац цео живот правио вино и није успео да дође до правог рецебта.

Никако не могу ни да дођу до технологије производње јер нико неће да је открије.

Такође и са мајстором кад сам причо говоријо ми је да је моро да краде занат. Нико није хтео да му покаже већ је моро сам да све проваљује.

Ако отвориш роштиљџиницу или ресторан нико неће да ти да рецебт.

Зашто је то тако?

Ваљда би сви требали да се помажемо и да идемо НАПРЕД, па ће онда свима бити боље. Ако сви једни друге гурамо на дно и ако је интерес да комшији цркне краве свима ће краве бити мртве и нећемо имати сточни фонд. Због тога кад господин Вучић уговори са Кинезима извос меса, ми немамо меса да покријемо тражњу, а Вожд црвени од блама пред нашим кинеским пријатељима.

Hajde da se osvrnem na ovo, jer ostalo tesko da vredi pomena.

Ovde je velika istina, Teraju te da od "malih nogu" tacnije od pocetka posla budes "kriminalac" i da "krades zanat", a zaista bi mnogo bolje bilo da se jednostavno pokaze coveku koji stupa u neki posao. Nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako. Da li strah od konkurencije, da li nesto drugo....(kao da ce onaj koji je inace dobar u svom poslu propasti?).

To je srpski "usud", da jednostavno moras da se otimas na najnepostenije nacine za posao, a onda je pitanje, kad postanes "strucnjak u zanatu" kako ces ga postano obavljati, kad si ucio od najgorih ljudi? I neces li biti isti kao i oni, ako ne i gori?

Pa zavisi u kakvoj si poziciji, ako naletis na gomilu nervoznih mrcina a ti sam i jak, mozda se i setis Lazara, ali ako si sa zenom i decom, a u tebi jos 50kg sa krevetom i setis se Lazara, onda sa tobom nesto nije u redu i kuku tvojoj kuci (familiji) i sa tobom i Lazarom.

Ja ocekujem od prosecnog srbina u 21 veku da je bar malo pametniji od Laze iz 14 veka. ;)

Sasvim logično.
Zato si ti sa tvojom porodicom tamo a ja sa mojom porodicom ovde.

I to je ta granica između mene i tebe .

Највећи проблеми су лош карактер - менталитет и недостатак знања - образовања. Зато смо још увек на нивоу стоке која прати чобане и нема појма о политици. Треба се учити од успешних и стрпљиво радити на остварењу циљева.

Back