Zašto se Srbi van Srbije ponašaju srpskije od Srba u Srbiji?

Da, Knin ima trg nazvan po Starčeviću. I? Ima i Beograd ulice po četnicima, pa ni to ne znači da svi Srbi obožavaju Nedića ili Ljotića. Državne gluposti ne opravdavaju kolektivnu histeriju.
Ти после овакве реченице очекујеш да неко озбиљно разговара са тобом?

Ne znam, nisi mi toliko interesantan da bi te koncentrirano tražio na svakoj temi.
Razlika između mene i tebe je da za tebe vrijede svi ovi "fini i gospodski" epiteti koje si mi dodijelio, nesvjestan samog sebe i toga kako se prezentiraš na van.
Ovo niti je tvoje dvorište, niti si odgojen, niti znaš o čemu pričaš, ali zato pametuješ svima čim stigneš, i glumiš velikog četnika s tajlanda.
Vidim
Na temi o Srpskim Hrvatima penis i milion puta odgovaras
Ovde ne propustas da pokusas da mi odgovoris.

Sta bi tek bilo da sam ti interesantan?

Nego tvoj nik, Zagor, to bese onaj Cikov drugar koji je najvecu slavu na ovim prostorima doziveo za vreme SFRJ u Srpskom izdanju (Novi Sad valjda)????

Ne znam ima li neka terapija za komplekse. Raspitaj se.

P.S.
Poceo si da zaboravljas da stavis smajlije u komentar. Sa njima mozda izgledas ozbiljnije?

Vidim
Na temi o Srpskim Hrvatima penis i milion puta odgovaras
Ovde ne propustas da pokusas da mi odgovoris.

Sta bi tek bilo da sam ti interesantan?

Nego tvoj nik, Zagor, to bese onaj Cikov drugar koji je najvecu slavu na ovim prostorima doziveo za vreme SFRJ u Srpskom izdanju (Novi Sad valjda)????
Ponoviti ću ti opet, bezobrazan si i politički si nepismen.
Pitam te, kako objašnjavaš činjenicu da Srbi u Hrvatskoj podržavaju HDZ? Iliti ustašku stranku kako vi to volite reći?

A za Zagora i Chica, zar je i Fiat sada srpski jer ga izdajete? Vidim već novi mit na vidiku, Zagor i Fiat su vjekovima Srbi :hahaha:

I gle ironije, pričaš mi o podlosti dok istovremeno koristiš sudbine mrtvih i raseljenih ljudi kao retoričko oružje za svakog tko se usudi reći da ni vaša strana nije bez grijeha.
Ево још једног примера подлости.
Милон поклоника сатанских стихова и званична хрватска администрација су моји аргументи.

Ma Srbin je, samo se previše trudi biti liberalni Hrvat, ali nešto mu i ne ide.
Сви "Хрвати" којима је матерњи језик штокавски су Срби, који су покатоличени и после су се одметнули и почели да мрзе оно што јесу ... Потурица од Турчина гори ...

Položaj Srba u BiH i Hrvatskoj: 1. Srbi u BiH i Hrvatskoj su česti bili manjina ili su se suočavali s političkim, kulturnim, pa lak i sigurnosnim pritiscima, pisebno u oeriodima ratova i sukoba 90-tih. To je kod nekih stvirilo snažan osećaj kolektivnog ugrožavanja i potrebe da se snažno istakne sopstveni identitet - da se ne izgube ili potisnu kao narod.

2.Srbi u dijaspori i u regionu ponekad se suočavaju s pitanjima lojalnosti, predrasudama ili čak diskriminacijom zbog svog porekla. Kao odgovor, mogu preterano isticati svoj identitet kao vid odbrane i izražavanja ponosa.

3. Oni koji su manjina u svojoj zemlji (kao što su Srbi u Hrvatskoj ili nekim delovima BiH) često osećaju da moraju „dodatno dokazivati“ da su Srbi, pa ponekad nastoje da budu još „verniji“ simbolima, običajima i patriotizmom nego oni koji žive u Srbiji.

4. Kada si u sredini gde tvoj identitet nije dominantan, postoji veća potreba da ga potvrdiš i održiš — često kroz naglašavanje tradicionalnih vrednosti, jezika, religije, simbola i slično.

5. Ponekad politički narativi, lokalni mediji i društvene grupe u regionu mogu podstaći dodatnu polarizaciju i jačanje etničkog identiteta, što utiče na ponašanje pojedinaca u smislu isticanja „ko je pravi Srbin“.

6.Neki Srbi iz BiH i Hrvatske mogu osećati da Srbi u Srbiji ne čuvaju ili ne poštuju dovoljno nacionalni identitet ili tradiciju, pa stoga ističu sebe kao "prave čuvare" srpskog identiteta — to je često i stvar lične percepcije i društvenog konteksta.

Ukratko:

Srbi iz BiH i Hrvatske koji ističu svoj srpski identitet „više od Srba iz Srbije“ to često rade zbog složenih istorijskih, političkih i psiholoških razloga — to je reakcija na manjinsku poziciju, osećaj ugroženosti i potrebu da se održi i potvrdi sopstveni identitet u sredini gde je to izazovno. Drugim rečima: "Nisi sposoban i spreman da prihvatiš, da si na nekoj teritoriji manjina, nego se kurčiš i uzimaš sebi za pravo, da prisvajaš druge teritorije i nazivaš ih, svojim imenom.

Pa ti se i dalje trudiš koliko vidim.
Ajde eto zaobiđi me i ne razgovaraj više samnom i ne spamaj više temu s nevezanim stvarima za temu :D
Тврдња о постојању улица Недића и Љотића у Београду, док се бавиш Србима ван Србије је већи спам сопствене теме од било које моје опаске.
У лажи су кратки аргументи а често и ноге.

Kad netko kaže da su mu preci "vekovima" živjeli u Hrvatskoj, i onda mu Hrvatska odjednom postane "tuđa zemlja“ i !ustaška tvorevina“, ne govori li to nešto o tome kako su neki ljudi već tada gledali na svoje susjede? Da nije možda problem počeo puno prije tabli, spomenika i ratova?
Lako je ovo za razumeti. Tačno, problem je nastao ranije...

Ako se " preko noći" iz ustava izbaci klauzula da su Hrvati konstitutivni narod Srbije, zar ne bi netom osetio da odjednom živiš u "tuđoj državi"? Znači, prvo si zakonski izbrisan a potom je usledila i fizička likvidacija svega hrvatskog, sve do uništavanja grobova, jer zaboga, vređaju osećaje Srba...?

I kakvi bi bili Šokci da tako nešto krene i ovde, šta misliš?

Сви "Хрвати" којима је матерњи језик штокавски су Срби, који су покатоличени и после су се одметнули и почели да мрзе оно што јесу ... Потурица од Турчина гори ...
Netočno, ali u to sad ne bi ulazio pošto nije tema.
Složimo se da se ne slažemo..

Kako se neko moze prislino " pokatoliciti", hajde objasni? Inace srpska , hrvatska, bosanska genetska haplogrupa ne postoji, postoji samo I2a juznoslavenska, sve ostalo je religijska podjela naroda iste genetike i istog jezika?

Meni je bas cudno da se Hrvatska ne zove zapravo Srbija, posto su Srbi( pravoslavci) u Hrvatskoj valjda vecina nekada bili, pa ih manjinski Hrvati tj katolici " pokatolicili" :mrgreen:

Evo ja nisam religiozan, agnostik sam, ali da jesam, mozda ako bi mi neko prijetio ubistvom ako ne prihvatim njegovu religiju da bi rekao ok, eto taj sam, ali naravno da bi u sebi ostao vjeran onome sto sam ranije bio,a ako bi iskreno odlucio da promijenim religiju, onda nisam nikada iskreno ni pripadao toj ranijoj religiji, kasnije naciji.

Lako je ovo za razumeti. Tačno, problem je nastao ranije...

Ako se " preko noći" iz ustava izbaci klauzula da su Hrvati konstitutivni narod Srbije, zar ne bi netom osetio da odjednom živiš u "tuđoj državi"? Znači, prvo si zakonski izbrisan a potom je usledila i fizička likvidacija svega hrvatskog, sve do uništavanja grobova, jer zaboga, vređaju osećaje Srba...?

I kakvi bi bili Šokci da tako nešto krene i ovde, šta misliš?
Objasni mi logiku toga da manjina u drugoj državi može biti konstutivan narod?
Uostalom, taj narod je imao pravo izaći na glasanje, ali su ga odlučili bojkotirati..
To što više nisu u ustavu konstutivan narod, ne znači da nemaju sva prava kao i druge manjine.

Danas kad više nisu konstutivan narod, i dalje imaju sva jednaka prava kao i ostale manjine i Hrvati, isto kao što je vjerujem i slučaj sa Šokcima u Srbiji.
Uostalom, zašto bi ikada manjina u Srbiji bila konstutivan narod Srbije?
Toga nema nigdje, pa tako ni kod nas.

Ponoviti ću ti opet, bezobrazan si i politički si nepismen.
Pitam te, kako objašnjavaš činjenicu da Srbi u Hrvatskoj podržavaju HDZ? Iliti ustašku stranku kako vi to volite reći?

A za Zagora i Chica, zar je i Fiat sada srpski jer ga izdajete? Vidim već novi mit na vidiku, Zagor i Fiat su vjekovima Srbi :hahaha:
Vidim i dalje me ignorises?
Sta bi tek bilo da raspravljas samnom?
A i smajlja si vratio..... svaka podrska je dobrodosla makar bila i nacrtana.
Pa dobro.... kada ne znas bolje ili drugacije. ....

Ne objasnjavam Srbe u Hrvatskoj i HDZ jer nisam primitivac da se bavim tudjim problemima a za Zagora si u pravu. Mada je na ovim prostorima prpoznat kao Srpski na isti nacin kao sto je Alan Ford vidjen kao Hrvatski.

Nesto te vuce..... ne znam. Zaista ne znam na koji nacin se moze resiti problem kompleksa?
Verovatno postoji neka terapija. Proveri.

Kako se neko moze prislino " pokatoliciti", hajde objasni?
Многи су се Срби, само зато да би сачували живу главу и одбранили част и живот својих нарођенијих, присилно покатоличили и потурчили... Верујем да нико нормалан не да своју веру за вечеру ...

Тврдња о постојању улица Недића и Љотића у Београду, док се бавиш Србима ван Србије је већи спам сопствене теме од било које моје опаске.
У лажи су кратки аргументи а често и ноге.
Ti ili nisi čitao s razumijevanjem, ili ne znaš čitati.
Aj pozz

Netočno, ali u to sad ne bi ulazio pošto nije tema.
Složimo se da se ne slažemo..
Тачно, проучава сам то и написао етногенезу Јужних Словена, сагледану кроз призму лингвистике и примеријалне (не знам како се то назива нашим језиком, јер сам студирао у туђини) славистике...

Vidim i dalje me ignorises?
Sta bi tek bilo da raspravljas samnom?
A i smajlja si vratio..... svaka podrska je dobrodosla makar bila i nacrtana.
Pa dobro.... kada ne znas bolje ili drugacije. ....

Ne objasnjavam Srbe u Hrvatskoj i HDZ jer nisam primitivac da se bavim tudjim problemima a za Zagora si u pravu. Mada je na ovim prostorima prpoznat kao Srpski na isti nacin kao sto je Alan Ford vidjen kao Hrvatski.

Nesto te vuce..... ne znam. Zaista ne znam na koji nacin se moze resiti problem kompleksa?
Verovatno postoji neka terapija. Proveri.
Aha, znači ti jedino sudjeluješ na temama gdje su tema Srbi i Srbija?
Svi forumaši su onda primitivci jer se bave tuđim problemima (Rusija, USA, EU, Ukrajina, itd.)?

Po toj tvojoj nadasve inteligentnoj logici ispada da si ti najveći primitivac jer tvoje dvorište je Tajland.

Тачно, проучава сам то и написао етногенезу Јужних Словена, сагледану кроз призму лингвистике и примеријалне (не знам како се то назива нашим језиком, јер сам студирао у туђини) славистике...
Proučavao si a nisi dokučio da je hrvatski jezik stariji od srpskog?
Bravo za tebe, možda si ti samo neki tamo pravoslavni Hrvat.

Vidiš, bez obzira na činjenicu gore navedenog, nitko od Hrvata nikada neće reći da ste popravoslavljeni Hrvati.
Kako bi bilo da ti kažem da svi Srbi u RS koji pričaju ijekavicom zapravo Hrvati?
Nećemo se nasmijavati, nije tema za to :D

Aha, znači ti jedino sudjeluješ na temama gdje su tema Srbi i Srbija?
Svi forumaši su onda primitivci jer se bave tuđim problemima (Rusija, USA, EU, Ukrajina, itd.)?

Po toj tvojoj nadasve inteligentnoj logici ispada da si ti najveći primitivac jer tvoje dvorište je Tajland.
Da, samo na tim temama ucestvujem.
Za druge ne znam ali svakao ne vise na tudjim portalima u pokusaju lecenja svojih kompleksa kao sto ti cinis. Ali to je vec tvoj civilizacijski i kulturni problem bas kao sto mi "ne odgovaras" a ne skidas mi se sa grbace sa svojim nebulozama.

P.S.
Tajland je mesto gde zivim i gde cu provesti penziju i postujem tu drzavu, narod, obicaje i zakone ali to, ne znam da li mozes da shvatis, probacu jednostavnije da ti objasnim, nema nikakve veze sa tim ko sam i odakle sam.

I opet gubis koncentraciju. Zaboravio si smajlija

Saberi se.

Sve jasno, u prijevodu si samo onda ljubomoran :mrgreen:
Nego, kada se samo sijetim kako se tada lagodno živjelo.
Tuđmanove ustaše držali smo privezane za stup kao magarce, sijekao se hrast lužnjak, ispumpavala nafta u Đeletovcima.
Danas najnormalnije šećem po Zagrebu, na ulici srećem ljude znane i neznane, čak i poslovne partnere tamo imam.

Многи су се Срби, само зато да би сачували живу главу и одбранили част и живот својих нарођенијих, присилно покатоличили и потурчили... Верујем да нико нормалан не да своју веру за вечеру ...
Pa zar Srbi nisu ranije isto tako sa paganstva prelazili prvo na katolicizam, Stefan Nemanja krsten kao katolik, pa kasnije pod " svetim Savom" i vezama sa Vizantijom na pravoslavlje?
Uvijek je religija koja predstavlja politizaciju duhovnosti i oni koji su se predstavljali posrednicima izmedju Boga i ljudi, kleri bila samo politicki mehanizam kontrole, duhovne, nakon koje je dolazila ona vaznija materijalna kontrola, sto i jeste osnovna sustina religio zaglupljivanja.

Ja ti kazem da ni jedan pravoslavac u Hrvatskoj ako je bio iskreni pravoslavac, ako je ostao ziv nije iskreno promijenio religiju, cak i ako je to javno morao da prihvati, da bi spasio glavu.

Druga stvar je ako je neko shvatio da ce na taj nacin da ostvaruje privilegije, da ima koristi, materijalne, statusne itd.
Pa to onda nisu nikada ni bili istinski pravoslavci.

Da, samo na tim temama ucestvujem.
Za druge ne znam ali svakao ne vise na tudjim portalima u pokusaju lecenja svojih kompleksa kao sto ti cinis. Ali to je vec tvoj civilizacijski i kulturni problem bas kao sto mi "ne odgovaras" a ne skidas mi se sa grbace sa svojim nebulozama.

P.S.
Tajland je mesto gde zivim i gde cu provesti penziju i postujem tu drzavu, narod, obicaje i zakone ali to, ne znam da li mozes da shvatis, probacu jednostavnije da ti objasnim, nema nikakve veze sa tim ko sam i odakle sam.

I opet gubis koncentraciju. Zaboravio si smajlija

Saberi se.
Zašto lažeš? :hahaha:

1754645175979.png

Back