Ne slažem se sa tim da to tako nije bilo nekoliko stotina godina . Hrišćanstvo je započelo kao religija koja smatra seksualne odnose za nešto što prlja čoveka . To je verovatno preuzeto iz Starog Zaveta , gde se kaže da semena tečnost prlja muškarca ,a menstrualna krv ženu . Kasnije , razradu te ideje vidimo i u Otkrovenju
Otkrovenje 14:4
Jedno je vjerovati, a drugo je znati. Ti vjerujes, ja znam:
Evo kako je bilo:
Evo odbacenih Apostolskih pravila:
Правило 5:
Епископ, или презвитер, или ђакон
нека не изгони жену своју под изговором побожности. Ако је изагне, нека буде одлучен, а ако остане у томе упоран, нека се свргне."
Правило 40:
"Нека су тачно познате ствари епископове (ако таквих има) и тачно познате Господње; како би епископ имао власт при смрти оставити своје коме хоће и како хоће, и да се под изговором црквених ствари не оштете епископове,
који може бити да има жену и дијеце, или рођака или слугу. Јер је и пред Богом и пред људима право да ни црква не подлегне каквој штети, кад се не знају ствари епископове, нити епископ или његови рођаци да буду под изговором цркве подвргнути запљени иметка, или да падну у парнице они, који епископу припадају, те се подвргне злу гласу смрт његова."
Правило 51:
"Ако се који епископ, или презвитер, или ђакон, или други из свештеничког именика,
уздржавају од женидбе, и меса и вина, не ради вјежбања у добру, него ради гњушања заборављајући, да је све много добро и да је Бог створио човека мушко и женско, те зло говорећи осуђују створење, - такав или нека се поправи, или нека буде свргнут и искључен из цркве. Исто тако и свјетовњак."
Evo kad je zabranjeno episkopima da se zene:
Evo pravila 5-6 Vaseljenskog (Trulskog) sabora koji zabranjuje episkopima zenidbu i dio tog pravila jasno pokazuje da su se
SVE DO 692. godine episkopi mogli zeniti:
"Правило 12
Дознали смо и то, да у Африци, Ливији и у другим мјестима, неки између тамошњих богољубазних предстојника,
продужавају живјети заједно са својим женама, и послије обављеног над њима рукоположења, и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни. Пошто настојање наше главним начином мора бити обраћено на корист преданих у наше руке стада, установљујемо, да у напријед тога више никако не буду. И ово ми исказујемо, не да се укида или извраћа оно, што је апостолски установљено, него што се старамо о спасењу народа и о напредовању његову у добру, и да никаква љага на свештеничком чину не остане. Јер божанствени апостол каже: Све на славу Божију чините; не будите на саблазан ни јудејима, ни јелинима, ни цркви Божијој, као што и ја у свачему свима угађам, не тражећи своје користи, него многих, да се спасу. Угледајте се на мене, као и ја на Христа. (1. Кор. 10: 31–32. 11: 1) А за кога се дозна да тако што чини, нека буде свргнут."
Dakle, sve do samog kraja sedmog vijeka episkopi su se mogli zeniti. I ko god kaze da Pravoslavna Crkva nije nista mijenjala od pocetka, taj laze. Dokaz lazi je svima pred ocima. Dakle?