Зашто се деца плаше Деда Мраза ?

То што их ти ниси учила да постоји не значи да други атеисти исто нису.

Уосталом, ено ти Совјетског Савеза па измери, мислим да је то далеко већи узорак.z:lol:

Кад ће форумаши схватити да форум није мерило за реалност ни да они као појединци такође нису?

И све то нема никакве везе с тим ко га је измислио и увео у праксу.
Ти си та која се позвала на атеизам и религиозност, а ја ти само одговорила и доказала да су Деда Мраза у праксу увели управо твоји атеисти. ;)

Ali su ga vernici prihvatili,i svesno decu lazu o njegovom postojanju!Ako ateista laze,taj se ne boji bozje kazne jer u boga ne vereju,a ako vernik svesno laze sopstveno dete,lepu mu poruku daje.:zblesav:

Otvorila sam slicnu temu na religiji gde pitah zasto vernici lazu decu o postojanju Deda Mraza?Zasto ne kazu da su sami kupili svojoj deci poklone?Zasto je poklon od tamo nekog Laponca vredniji od poklona samih roditelja?I kakve veze ima katolicki svetac ili vec sta je sa pravoslavnim vernicima?Nisam dobila nikakav odgovor sem da sam neznalica,bez ikakvog daljeg objasnjenja za tu tvrdnju.

...i ne umes da se igras :(
uciti decu da razvijaju mastu kroz igru je sveto isto koliko i religija.

Deci je potreban junak. I dokle god oni imali potrebu da taj njihov junak postoji, neka postoji. Ako dete veruje u Deda Mraza, uzalud će roditelji pričati da on ne postoji. Ako poklon detetu ne stigne na vreme, ono će reći da Deda Mraz ima dosta posla i da ne može svakom detetu u isto vreme da donese poklon – objašnjava Ljiljana Stamenković,psiholog.

Mit o Deda Mrazu vremenom se topi pred činjenicama. Važno je da do te istine deca dođu postepeno, tako što će sama dolaziti do odgovora na sopstveno pitanje uz neznatnu pomoć roditelja.

- Mit o Deda Mrazu traje do šeste godine. Sa polaskom u školu, kada se susreću sa matematikom, logikom, prestaje svet mašte. Decu treba pustiti da sama dođu do odgovora – kaže Marija Nikolić, pedagog.
http://www.mojedete.rs/36-Da-li-deca-treba-da-veruju-u-Deda-Mraza.html

Deci je potreban junak. I dokle god oni imali potrebu da taj njihov junak postoji, neka postoji. Ako dete veruje u Deda Mraza, uzalud će roditelji pričati da on ne postoji. Ako poklon detetu ne stigne na vreme, ono će reći da Deda Mraz ima dosta posla i da ne može svakom detetu u isto vreme da donese poklon – objašnjava Ljiljana Stamenković,psiholog.

Mit o Deda Mrazu vremenom se topi pred činjenicama. Važno je da do te istine deca dođu postepeno, tako što će sama dolaziti do odgovora na sopstveno pitanje uz neznatnu pomoć roditelja.

- Mit o Deda Mrazu traje do šeste godine. Sa polaskom u školu, kada se susreću sa matematikom, logikom, prestaje svet mašte. Decu treba pustiti da sama dođu do odgovora – kaže Marija Nikolić, pedagog.
http://www.mojedete.rs/36-Da-li-deca-treba-da-veruju-u-Deda-Mraza.html

Мит о Деда Мразу???? Не верујем шта читам!

До шесте године кажу? Мора да сам нешто пропустила јер сам генетски имуна на будалаштине тог типа.

postoje ljudi koji mastu izjednacavaju sa neispunjenim zeljama. to na neki nacin jeste tacno...
ali decija masta se zasniva na izmisljenim stvarima, likovima i delima. neki odrasli bi to nazvali laganjem.
deca bujnije maste su srecnija u zivotu, bez obzira sto kasnije "otkriju pravu istinu"

Каква права истина те спопала? Машта је машта, то нема везе са лажним брадама и пластичним ирвасима.

Ali su ga vernici prihvatili,i svesno decu lazu o njegovom postojanju!Ako ateista laze,taj se ne boji bozje kazne jer u boga ne vereju,a ako vernik svesno laze sopstveno dete,lepu mu poruku daje.:zblesav:

Прихватили су га и верници и атеисти.

Не разумем, хоћеш да докажеш да деда Мраз фигурира само у животима верника?

Ако је то поента, одмах одустани јер је нелогичност из авиона видљива.

Прихватили су га и верници и атеисти.

Не разумем, хоћеш да докажеш да деда Мраз фигурира само у животима верника?

Ако је то поента, одмах одустани јер је нелогичност из авиона видљива.

Pametnom dovoljno sam objasnila koja je poenta!

Pametnom dovoljno sam objasnila koja je poenta!

Неком кога си ти проценила као паметног. :)

Не засмејавај ме.

Дакле, поента је да је Деда Мраз совјетски изум управо смишљен да се не би поштовала православна, црквена учења. У тексту који сам навела то лепо и пише.
Даље, то што је широко прихваћен говори о много чему.
А прихваћен је међу многим људима, и верујућим и неверујућим.

Zašto se mala deca plaše deda-mraza?
Hmmm... a zašto se plaše maminog strica ili tatine tetke koje vidjaju jednom ili dva puta godišnje? Zašto se iza mame kriju od one tete u pošti, ili neke malo dalje komšinice ili... bilo koga koga ne vidjaju često?
Nepoznata osoba, to je odgovor.
A deda mraz je, pri tom, debeli, bradati čika, obučen u vrišteće crveno odelo i napadno je ljubazan prema deci ( jer mu je to posao, ali šta dete zna o poslu uopšte? )

A zašto roditelji guraju klince deda mrazu u krilo i slikaju ih dok ovi plaču?
Hehehem, pa da "imaju uspomenu"... tj. da imaju šta da pokazuju rodjacima i kače na fejs.... Bože, pa svi imaju slike sa deda mrazom, kako sad da ja nemam.... :zroll:

ja sam redovno varirala izmedju nelagodnosti i placa kad bi me terali da se slikam sa deda mrazom. jer je sablasan, jer ima gadnu bradu za koju vidis da je vestak posebno kad je lastisem nakace oko glave :lol:, jer nikad nisam volela da imam bilo kakav fizicki kontakt sa nepoznatima, ko sto ni sad ne volim ljude koji su previse prisni ili mi ugrozavaju prostor...jednostavno sve u vezi deda mraza na dodelama paketica je bilo tako pogresno. ogromni debeli bradati deda u crvenom odelu,meni se prizor nikad nije dopadao :lol: sutra ako budem imala decu, prva ih necu gurati u necije krilo na silu :)

ja sam redovno varirala izmedju nelagodnosti i placa kad bi me terali da se slikam sa deda mrazom. jer je sablasan, jer ima gadnu bradu za koju vidis da je vestak posebno kad je lastisem nakace oko glave :lol:, jer nikad nisam volela da imam bilo kakav fizicki kontakt sa nepoznatima, ko sto ni sad ne volim ljude koji su previse prisni ili mi ugrozavaju prostor...jednostavno sve u vezi deda mraza na dodelama paketica je bilo tako pogresno. ogromni debeli bradati deda u crvenom odelu,meni se prizor nikad nije dopadao :lol: sutra ako budem imala decu, prva ih necu gurati u necije krilo na silu :)

Što će reći, detinjstvo ti nije bilo baš veselo.Mislim da naginješ gospodinu MONKU(bar lečka)

Pa nisi baš osoba puna vedrine i radost, što se vidi, groziš se dodira, blskosti i ljudskosti(gospodin Monk) i ako češ uživati da deci uropastiš jedinu bajku koja im je preostala u današnje doba, pa valjda ćeš osetiti bbar trunku sreće koja ti nedostje.Toliko.

Nista nase doba nije manje teze od svih prdhodnih doba.Masta i pricanje bajki je jedno,a lagati je sasvim drugo.A roditelj svesno laze sopstveno dete o postojanju D M
Licno,detetu bi trebao biti najdrazi roditeljski poklon a ne od stranca!Bizarno mi je to.

Pa nisi baš osoba puna vedrine i radost, što se vidi, groziš se dodira, blskosti i ljudskosti(gospodin Monk) i ako češ uživati da deci uropastiš jedinu bajku koja im je preostala u današnje doba, pa valjda ćeš osetiti bbar trunku sreće koja ti nedostje.Toliko.
e ne lupaj leba ti.ako ti volis da sedis nepoznatim ljudima u krilu ili da osetih (za)dah nepoznate osobe trljaj se sa deda mrazom koliko hoces. cinjenica je da se dosta dece ne oseca prijatno u prisustvu kostimirane nepoznate osobe i to nije nista novo. oni kojima je to ok, pa super das mu deda mraza i svi zadovoljni.
osim toga, ne upropastavam niciju bajku, lepo kazem da necu nekoga na silu gurati deda mrazu. koji deo nije jasan? ili treba po svaku cenu da insistiram da se slika sa ybn deda mrazom da bih sutra imala da se kurcim na fb kako smo isli na dodelu paketica :lol:
osim toga zavaravanje i mazanje dece i tretiranje istih ko da su glupsoni a sve u cilju podrzavanja novogodisnjih prodajnih kampanja nije nikakvo merilo srece i zadovoljstva.
ako je tebi to bila jedina bajka, vrhunac maste, srece i zadovoljstva, zapitaj se vise o svom zivotu nego o mom.
ja sam srecum, radost i izvor zadovoljstva nalazila uvek u toplini porodice, prijateljima, knjigama i prirodi a ne u x sarenih laza koje cak i nisu bile produkt moje maste, a koja je za taj uzrast bila vise nego bujna.
koji povrsan pogled na svet...jedina bajka hau jes nou. potceni decu ko da su maloumni.

e ne lupaj leba ti.ako ti volis da sedis nepoznatim ljudima u krilu ili da osetih (za)dah nepoznate osobe trljaj se sa deda mrazom koliko hoces. cinjenica je da se dosta dece ne oseca prijatno u prisustvu kostimirane nepoznate osobe i to nije nista novo. oni kojima je to ok, pa super das mu deda mraza i svi zadovoljni.
osim toga, ne upropastavam niciju bajku, lepo kazem da necu nekoga na silu gurati deda mrazu. koji deo nije jasan? ili treba po svaku cenu da insistiram da se slika sa ybn deda mrazom da bih sutra imala da se kurcim na fb kako smo isli na dodelu paketica :lol:
osim toga zavaravanje i mazanje dece i tretiranje istih ko da su glupsoni a sve u cilju podrzavanja novogodisnjih prodajnih kampanja nije nikakvo merilo srece i zadovoljstva.
ako je tebi to bila jedina bajka, vrhunac maste, srece i zadovoljstva, zapitaj se vise o svom zivotu nego o mom.
ja sam srecum, radost i izvor zadovoljstva nalazila uvek u toplini porodice, prijateljima, knjigama i prirodi a ne u x sarenih laza koje cak i nisu bile produkt moje maste, a koja je za taj uzrast bila vise nego bujna.
koji povrsan pogled na svet...jedina bajka hau jes nou. potceni decu ko da su maloumni.

Svaka ti zlatna i potpisujem se ispod svake tvoje napisane reci.

Back