Zasto roditelji to cine svojoj deci?

Ovakav problem ima dve strane... i ne opravdava se za slucaj to sto majka nije pricala sa detetom o seksu, postoje i drugi izvori saznanja... a i treba da se razume da je i roditeljima blam da pricaju o tome. :D

Ako je roditelja blam da priča o tome, treba da nađe način da ga prevaziđe za dobrobit svog deteta i tačka. Nisu to tamo neke nebitne stvari.

Mada, za ovo drugo imaš pravo.
Danas, kada su na raspolaganju daleko brojniji načini informisanja nego pre samo 10-15 godina (internet, goooomila ženskih i tinejdžerskih časopisa koji non-stop trube o tome + kontracepcija nije više baš tabu tema) ebg, gotovo da moraš biti nepismen da ne saznaš ništa o kontracepciji.

Ovakav problem ima dve strane... i ne opravdava se za slucaj to sto majka nije pricala sa detetom o seksu, postoje i drugi izvori saznanja... a i treba da se razume da je i roditeljima blam da pricaju o tome. :D

A za sta roditelj sluzi ako ne da se nadje detetu onda kada mu je najpotrebnije?
Pa zar razgovor o sexu i o ozbiljnim temama kao sto je narkomanija,abortusi nije nesto sto je potrebno za danasnju omladinu?
Mi roditelji moramo ponekad preci preko svog ponosa i pregristi svoj stid i sram i biti rame uz rame svojoj deci....Ko ce ako necemo mi?

...jooooj...
...ja se i sad plasim,sitna sam i sad sa 22god...:(
...kako je tebi bilo , volim uvek da pitam...da cujem necije iskustvo...
...ovo sto si opisala je uzasno!!!!
...kako ti je bilo prvi put? Jesi li se i ti namucila?

Elem na kraju mi i nije bilo strašno. :D
Razumem sad dosta roditeljskih briga.
Krvav je to posao,no opet, mora se naći ravnoteža između autoriteta i poverenja kod deteta.
I mora se stalno pričati sa detetom. Od prve godine. Više priče manje kazni.

- - - - - - - - - -

Pre neki dan sam prošao pored bake i njenog malog unučića. Dečačić (oko 2,5 godine) se pekmezio ne želeći da ide kući, već je tražio da idu u prodavnicu da kupe nešto. Na to mu je baka pokazala mene i rekla:
- Đorđe, ako ne budeš dobar ovaj čika će da te grdi. Vidiš kako je ovaj čika besan.

Ja sam se prenerazio. Stvarno sam postao besan, ali zbog toga što me žena napravi strašilom. Zaustih da kažem, ali... Rekoh, da ne plašim dete još više...
Zapravo me strašno nerviraju ljudi koji svoju decu plaše drugim ljudima.

Ajoj ovo sam par puta uradila. Prosto nije bilo drugog načina da me ćerkica posluša ,a budući da je stidljiva i dobra u prisustvu drugih ljudi...učinilo mi se boljim nego vika ili slično. Između 2-3godine deca su suviše temperamentna da bi uvek slušala roditelje , i stvarno moraš da se dovijaš.

Postoje stvari koje poodrasla deca čine sebi, a ne čine im ih roditelji. Mada je neuporedivo zgodnije unapred markirati roditelje kao krivce za sve, nego prihvatiti da prava i odgovornosti idu u paru. Oni koji su dovoljno odrasli da se seksaju, dovoljno su odrasli i da razmišljaju o posledicama svojih dela. I dok sam bila u poziciji deteta, i sada iz ugla roditelja podjednako ne razumem roditelje koji deci kupuju kondome i mame koje ujutru podsećaju ćerke da popiju pilulu. Ne zato što je to tabu, već zato što glava služi da se misli.
To ne znači da bih u bilo kom trenutku uskratila oslonac svojoj deci, ali ni da bih dvanaestogodišnjacima govorila kako da se zaštite, nego zašto da se ne seksaju iako su tehnički u mogućnosti.

...razgovaram sa ortakom koji ima jednu drugaricu od 16god i evo sta mi prica...

...ona ima decka vec godinu dana i spavala je s njim...
..naravno u tim godinama menstruacije su neredovne a njoj je kasnila bas tih dana i zabrinula se...
...medjutim ona NE SME DA ODE KOD GINEKOLOGA jer je njena mamica lekar i zna tog coveka...takodje njena mamica se nije nasla duznom ni rec da joj prozbori o sexu,zastiti i opasnostima...jer ona misli da je njena dobra cerkica , pristojna i odlicna ucenica josh nevina...

...dakle sta tom jadnom detetu preostaje...tj sta bi preostalo da je zaista bila trudna....

Da jedan dan preskoci fb i pronadje na guglu sve sto je zanima u vezi trudnoce a sto ne zna.

Back