Zašto peći sam svoj hleb?

Imam i ja taj pekac stoji mi u podrumu
Umesim , tepsija/posuda od gline , rerna
Takvi "domacica svojim rukama hlebovi" umeju da budu ukusni i retro i da daju smek porodicnog i sam planiram kada budem imao uslova da imam svoju malu pekaru sa letnjikovcem. Pa uvece zamesis i ujutru rano potpalis vatru i poredjas hlebcice, peciva i td. Po nekad, naravno.

Prilozi

• 5395.JPEG
    5395.JPEG
    165,6 KB · Pregleda: 3
Zdrava, uravnotežena ishrana igra ključnu ulogu kako starimo.Stariji ljudi posebno cene tradicionalnu hranu kao što je domaći hleb.Ne samo da je simbol doma i udobnosti, već ima i brojne zdravstvene prednosti.

Kao prvo, imate kontrolu nad sastojcima. Uobičajeni hlebni proizvodi iz supermarketa često sadrže aditive i dosta soli. Ovo nije neophodno kada se peče hleb. Ovde je izbor sastojaka u potpunosti u vašim rukama. Možete koristiti integralno brašno i na taj način konzumirati dodatno vlakno. Oni podstiču varenje i doprinose osećaju sitosti dugo vremena. S druge strane, pečenje hleba kod kuće je korisna i divna aktivnost. Iščekivanje gotovog pečenog hleba, miris koji se širi stanom i hrskavi rezultat: sve ovo dokazano doprinosi poboljšanju blagostanja.

Zdravstvene prednosti

Kontrola nad sastojcima: Kod domaćeg hleba tačno znate koji se sastojci koriste. Možete izbeći nepotrebnu so, veštačke konzervanse ili aditive i umesto toga dodati zdrave sastojke poput integralnog pšeničnog brašna ili ovsene kaše.

Alternativa od celog zrna: Kada pečete hleb, možete napraviti pravi hleb od celog zrna koji sadrži puno zdravih vlakana. Vlakna su posebno važna za varenje i mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi i prevenciji srčanih oboljenja.

Svežina: Domaći hleb ima prednost što je posebno svež. Ovo ne samo da poboljšava ukus već i nutritivni kvalitet u poređenju sa upakovanim hlebom koji je možda star nekoliko dana.

Bez skrivenog šećera: Mnogi hlebovi sadrže skriveni šećer, koji povećava šećer u krvi i može dovesti do povećanja telesne težine. Ako sami pečete hleb, možete u potpunosti da izbegnete šećer ili koristite prirodne zaslađivače kao što su med ili jabuke.

Smanjene alergije i problemi sa varenjem: Mnogi industrijski proizvedeni hlebovi sadrže aditive ili sastojke koji kod nekih ljudi mogu izazvati probavne probleme ili alergije. Pečenjem svog hleba možete osigurati da on ne sadrži takve sastojke.

Pogledajte prilog 1595116
Slika sa stranice retrocat.de
Nema nista zdravije,ali danasnje zene nemaju vremena za ti.Vecinom su zaposlene i onda je lakse i jeftinije kupiti veknu hleba.Iako smo svi svesni da taj kupovni hleb,uopste nije zdrav.

Nema nista zdravije,ali danasnje zene nemaju vremena za ti.Vecinom su zaposlene i onda je lakse i jeftinije kupiti veknu hleba.Iako smo svi svesni da taj kupovni hleb,uopste nije zdrav.
Meni je lakše na brzinu umesiti hleb nego otići do prodavnice koja je 100 m od zgrade. Dok se obujem, siđem, uđem, vratim se...

Meni je lakše na brzinu umesiti hleb nego otići do prodavnice koja je 100 m od zgrade. Dok se obujem, siđem, uđem, vratim se...
U redu je ako ne radis u firmi.Moja zena,meni povremeno ispece,male hlepcice,obicno kada je prva smena, kada je druga ili treca onda kupuje.Imamo pekaru,gde mese domace lepinje.I to volim.Sada kada ode u penziju.Kupovacemo brasno na dzak i vise peci domaci hleb.I ona vise voli tako nego kupljeni.

U redu je ako ne radis u firmi.Moja zena,meni povremeno ispece,male hlepcice,obicno kada je prva smena, kada je druga ili treca onda kupuje.Imamo pekaru,gde mese domace lepinje.I to volim.Sada kada ode u penziju.Kupovacemo brasno na dzak i vise peci domaci hleb.I ona vise voli tako nego kupljeni.
Radim. Ispečem posle posla i vikendom. Ne svaki dan naravno, nekad i kupimo ali taj najmanje jedemo, a meni smeta.
Svašta, pošalješ dete :mrgreen:

Pa jeste. :)

Back