ha! sto mu gromova, jelenskih mi rogova, svih mi dabrova s ontarija karamba karambita...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Omen:Mala je draž takvo prepucavanje... argumentovati nešto svoje – suviše je lako.
E, TO!Jekyll_doesnt_Hyde:Moze pitanje?
Sta/Ko je kosmopolita po tebi Omen?
Nisam iz tvoja dva posta gde obrazlazes prvo zasto nisi a onda i zasto jesi kosmopolita razumela sta je to za tebe. Malo je tesko odgovarati na pitanja gde postavljac na pola diskusije odluci da promeni smer i da definise termine po sopstvenom nahodjenju.
Po meni : Kosmopolita je neko ko se oseca gradjaninom sveta, ko sve druge ljude na ovoj planeti smatra svojom bracom (jedino mi se ova definicija ucinila prikladnom sve ostalo bi otislo u patetiku, a i ovo malo pateticno zvuci).
Jesam kosmopolita jer prihvatam svakog na ovaj nacin, nije tu u pitanju ni znanje jezika i ne znam sta sve drugo sto si ti navela.
Prema ovoj logici onaj ko nije kosmopolita bi bio neko zatvoren u svoj mali svet, neko ko nije otvoren prema svetu i drugacijem, ne nuzno i ksenofob.
On jednostavno daje sve od sebe da ga odbrani!!! On mora da ubedi druge.
Ali, ti daješ svoje tumačenje pojma KOSMOPOLITA i u toj deskripciji se gubiš... Ni jednom jedinom rečju nisi ni pokušala da nas ubediš da TI JESI kosmopolita.OK... možemo i da promenimo temu za diskusiju!Tuzni_patak:Inace postavljac je naveo da se sprd a i da mu je to
osnovna delatnost.
Postavljač je naveo...E, baš je tužno ako Tuzni_patak ovo nije razumeo!Tuzni_patak:Argumentovati nesto svoje sto je trenutno u trendu,Omen:Mala je draž takvo prepucavanje... argumentovati nešto svoje – suviše je lako.
(a izgleda da je sve u trendu po tebi) jeste lako.
A sta ako argumentujes nesto sto nije u trendu ,
pa bilo ispred svog vremena ili samo OUT of trend.
Samo toliko imam da kazem ,
mislim da ce svi razumeti o kome govorim.
Omen:Ja sam tom prilikom krenula sa mnogo jednostavnijim, konkretnijim stvarima. Otprilike... Zato što nikad nisam naučila esperanto (olakshavajuća ili otežavajuća okolnost?), zato što su mi mrtvi latinski i nemački još po samom izlasku iz školske klupe izvetreli iz glave (na nemačkom bih, doduše, umela i sad da ukrstim "bar tri pametne" :-))... Zato shto se samo na engleskom (nekako) sporazumevam... Zato što mi "Hej Sloveni" po uslovnom refleksu izaziva drhtanje u grudima... Zato što nikada neću postati graditelj tog sveta (kome mislim da pripadam) niti moći da učinim išta tako značajno i veliko za dobrobit svih. Da... "po meni se ništa neće zvati..." Zato što sam u stvari jedan obačan selektivni (situacioni) altruista... Zato što sam u stanju samo bezuspešno da obrazlažem da jesam kosmopolita, a to bi - da zaista jesam - bilo očigledno...
Uh! ima dosta toga... Ne izgleda baš teško.
Mislim da ću ovog puta da promenim stranu...![]()
Da, lako je. Suviše je lako.Tuzni_patak:Suvise je lako argumentovati svoje.
Zar ?
Ne... nećemo više da menjamo strane. Ja sam to uradila u trenutku kada smo se svi (tada prisutni) našli na istoj... radi otpočinjanja diskusije. Svi smo u tom trenutku improvizovali - da igra krene, da se oprobamo u branjenju nečega što intimno možda i osuđujemo, da oprobamo britkost svog uma u iznalaženju dooobrih razloga za poverenje u nešto, da se nadmećemo u valjanom argumentovanju bilo čega... jer ako uspemo da valjano zalegnemo za nešto, to znači da smo ga shvatili. Nije bila bitna tema diskusije...Jekyll_doesnt_Hyde:Omen:Ja sam tom prilikom krenula sa mnogo jednostavnijim, konkretnijim stvarima. Otprilike... Zato što nikad nisam naučila esperanto (olakshavajuća ili otežavajuća okolnost?), zato što su mi mrtvi latinski i nemački još po samom izlasku iz školske klupe izvetreli iz glave (na nemačkom bih, doduše, umela i sad da ukrstim "bar tri pametne" :-))... Zato shto se samo na engleskom (nekako) sporazumevam... Zato što mi "Hej Sloveni" po uslovnom refleksu izaziva drhtanje u grudima... Zato što nikada neću postati graditelj tog sveta (kome mislim da pripadam) niti moći da učinim išta tako značajno i veliko za dobrobit svih. Da... "po meni se ništa neće zvati..." Zato što sam u stvari jedan obačan selektivni (situacioni) altruista... Zato što sam u stanju samo bezuspešno da obrazlažem da jesam kosmopolita, a to bi - da zaista jesam - bilo očigledno...
Uh! ima dosta toga... Ne izgleda baš teško.
Mislim da ću ovog puta da promenim stranu...![]()
Omen ovo su bili tvoji argumenti zasto nisi kosmopolita. :?
Ova diskusija je tekla (i tece) u nekom neobicnom tonu gde se strane menjaju, misljenje daje po Groucho Marx principu Those are my principles. If you don't like them I have others.
Mislila sam da nema dileme oko termina kosmopolita, zato sam ti i postavila ono pitanje ali ne dobih odgovor. 8) Inace, jesam argumetovala svoje misljenje.Rekla sam da sam deo veceg deo sveta. 8)
Cinjenica sto, kako ti rece, mi "srce zaigra" kad cujem npr. Boze pravde, Vostani Serbie i sl. ne znaci da ja nisam kosmopolita.![]()
P.S. filozofirati ne znaci okretati tudje reci i izvrtati tudje izjave 8)
To je argument za tvoju pripadnost sopstvenom narodu, sto ne iskljucuje pripadnost (i otvorenost ka) svetu. 8)
Ja se nimalo ne z. Jedna si od retkih čije se poimanje PAMETI i INTELIGENCIJE skoro podudarilo sa mojim. Mislila sam da razumeš ovu brain-puzzle. Mislila sam da voliš da se igraš.Jekyll_doesnt_Hyde:Sowwy,
mislim da sam dosta rekla na ovoj diskusiji a i mislim da se ti sa mnom malo z.![]()
Teško da bih u ovom trenutku mogla da kažem išta bitno drugačije od onoga što već jesam.anakin:citam i ne kapiram poentu....
u svakom slucaju se slazem sa Jekil da kosmopolitizam ne iskljucuje pripadnost svojoj naciji.
pitanje za Omen: kog tipa treba da budu argumenti za i protiv? daj ti neki primer...
Kosmopolitizam je samo bio jedna od mogućih tema za diskusiju... (obrazložila sam u uvodnom postu).Omen:... podeljeni u debatne timove, gde jedan brani/dokazuje, a drugi napada/obara navode diskusione teme, bez obzira da li se lično (intimno) slaže sa tim ili ne.
... Treba odabrati stranu... ZA ili PROTIV i zagristi za nju...
... da igra krene, da se oprobamo u branjenju nečega što intimno možda i osuđujemo, da oprobamo britkost svog uma u iznalaženju dooobrih razloga za poverenje u nešto, da se nadmećemo u valjanom argumentovanju bilo čega... jer ako uspemo da valjano zalegnemo za nešto, to znači da smo ga shvatili.
ZIVI I PUSTIO DRUGE DA ZIVE + LJUDE DELI NA DOBRE I NA LOSE A NE KOJE SU VERE NACIONALNOSTI ILI POLITICKE PRIPADNOSTI. AKO SE SAM SMATRAM KOSMOPOLITOM ONDA TO I JESAM ALI AKO TI OBRAZLAZEM ONDA TE DOVODIM U SITUACIJU DA SE ZAPITAS JESI ILI NISI. :?Omen:A, šta bi sa ovim!?kebda:ja sam na strani JESAM KOSMOPOLITA :wink:![]()
Argumentuj i ti kako god hoćeš, al'... da valja!
Ne, možeš i da pljuješ po mojim argumentima... Jednako će biti dobrosamo što ću ja onda morati da zalegnem za ono što napisah i da se potrudim da sperem... hm! svaku sumnju da to stoji!
Vredi? :wink:
ms:Gooday,
Ja sam već spomenula situacije koje po meni nisu dobre, a to je kad je nešto trulo bilo u svetu, bilo u naciji(da ne kažem Srbiji, mislim i na ostale države).
Znači treba definisati šta je to trulo u Čovečanstvu, a šta je trulo u Naciji?
Po meni i kod jednih i kod drugih trulo je sledeće:
1. postojanje ratova, treba ih zabraniti ili bolje prirodnim putem prevazići; Lepa reč gvozdena vrata otvara...
2. postojanje trulih porodica (gde caruje mržnja, nerazumevanje i seksualno iskorišćavanje, incest)
3. postojanje gladi
4. postojanje loših političara( otrcana rečenica..koji ne rade u interesu sveta i svake nacije pojedinačno)
5. postojanje nezaposlenosti, loših ekonomija(dakle bolja preraspodela novca, na taj način da i krupni kapitalisti više zarade, a da od toga i siromašni imaju koristi. Tačnije rečeno, priliv novca za sve, a to se može samo u ekonomiji koja povećava svoj BDP po glavi stanovnika...)
6....nastavite sami, ako mislite da ima još nešto nespomenuto....
Ono zdravo je suprotno od ovog trulog, to se podrazumeva. Ja sam naravno za ono zdravo... 8)
Omen:Kosmopolitizam je samo bio jedna od mogućih tema za diskusiju... (obrazložila sam u uvodnom postu).
U meni, ideja kosmopolitizma isključuje pripadnost bilo kojoj naciji... ali to nije važno...