Zašto nisam KOSMOPOLITa?

• Začetnik teme Začetnik teme Omen
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moze pitanje?
Sta/Ko je kosmopolita po tebi Omen?
Nisam iz tvoja dva posta gde obrazlazes prvo zasto nisi a onda i zasto jesi kosmopolita razumela sta je to za tebe. Malo je tesko odgovarati na pitanja gde postavljac na pola diskusije odluci da promeni smer i da definise termine po sopstvenom nahodjenju.
Po meni : Kosmopolita je neko ko se oseca gradjaninom sveta, ko sve druge ljude na ovoj planeti smatra svojom bracom (jedino mi se ova definicija ucinila prikladnom sve ostalo bi otislo u patetiku, a i ovo malo pateticno zvuci).
Jesam kosmopolita jer prihvatam svakog na ovaj nacin, nije tu u pitanju ni znanje jezika i ne znam sta sve drugo sto si ti navela.
Prema ovoj logici onaj ko nije kosmopolita bi bio neko zatvoren u svoj mali svet, neko ko nije otvoren prema svetu i drugacijem, ne nuzno i ksenofob.

Omen:
Mala je draž takvo prepucavanje... argumentovati nešto svoje – suviše je lako.

Argumentovati nesto svoje sto je trenutno u trendu,
(a izgleda da je sve u trendu po tebi) jeste lako.
A sta ako argumentujes nesto sto nije u trendu ,
pa bilo ispred svog vremena ili samo OUT of trend.

Samo toliko imam da kazem ,
mislim da ce svi razumeti o kome govorim.

Jekyll_doesnt_Hyde:
Moze pitanje?
Sta/Ko je kosmopolita po tebi Omen?
Nisam iz tvoja dva posta gde obrazlazes prvo zasto nisi a onda i zasto jesi kosmopolita razumela sta je to za tebe. Malo je tesko odgovarati na pitanja gde postavljac na pola diskusije odluci da promeni smer i da definise termine po sopstvenom nahodjenju.
Po meni : Kosmopolita je neko ko se oseca gradjaninom sveta, ko sve druge ljude na ovoj planeti smatra svojom bracom (jedino mi se ova definicija ucinila prikladnom sve ostalo bi otislo u patetiku, a i ovo malo pateticno zvuci).
Jesam kosmopolita jer prihvatam svakog na ovaj nacin, nije tu u pitanju ni znanje jezika i ne znam sta sve drugo sto si ti navela.
Prema ovoj logici onaj ko nije kosmopolita bi bio neko zatvoren u svoj mali svet, neko ko nije otvoren prema svetu i drugacijem, ne nuzno i ksenofob.
E, TO! :D
Odabrala si da JESI i sad prvi put pokušala da argumentuješ. Ovde se i igramo "valjanog argumentovanja"... biramo da branimo ZA ili PROTIV (time sebi samo određujemo ulogu!) i onda se trudimo da pronađemo svaki mogući dokaz za odbranu!!! Kao dobar advokat! Nije važno da li je ili nije nedužan onaj koga brani. Nije važno ni šta advokat zna i misli o optuženom. :idea: On jednostavno daje sve od sebe da ga odbrani!!! On mora da ubedi druge.
U ovom trenutku nije ni bitno što tvoji argumenti nisu baš pravi, ni baš dobri... :arrow: Ali, ti daješ svoje tumačenje pojma KOSMOPOLITA i u toj deskripciji se gubiš... Ni jednom jedinom rečju nisi ni pokušala da nas ubediš da TI JESI kosmopolita.
Ja jesam prelazila iz jednog debatnog tima u drugi... ali sam to eksplicirala i uradila uz vaše znanje. Bilo je potrebno da dam primer kako se (bez obzira na lično/intimno ubeđenje) pokušava da odbrani neka teza. Naravno da je to bila dobronamerna provokacija. Naravno da sam tu istresla sijaset gluposti koje ni ne liče na argumente i uopšte ne "piju vodu". Bio je to samo poziv da se pljune na loš pokušaj. Ti si to osetila, ali moraš konkretno da oboriš svaku moju glupost! Ili... ništa ne vredi.

Tuzni_patak:
Omen:
Mala je draž takvo prepucavanje... argumentovati nešto svoje – suviše je lako.
Argumentovati nesto svoje sto je trenutno u trendu,
(a izgleda da je sve u trendu po tebi) jeste lako.
A sta ako argumentujes nesto sto nije u trendu ,
pa bilo ispred svog vremena ili samo OUT of trend.

Samo toliko imam da kazem ,
mislim da ce svi razumeti o kome govorim.
E, baš je tužno ako Tuzni_patak ovo nije razumeo!
I... baš mi je dobar omen što ni ja Tuznog_patka nisam uspela da razumem!

Bilo ili ne bilo u trendu, raspoložena sam vrlo da jedno drugom razjasnimo ono što nas je dovelo u ovakvu nerazumnu poziciju. Ali, pojašnjavaću ono što sam mislila i rekla - samo ako kažeš šta misliš da ti je jasno (a, očito je da nije). Jesi li spreman?

Omen:
Ja sam tom prilikom krenula sa mnogo jednostavnijim, konkretnijim stvarima. Otprilike... Zato što nikad nisam naučila esperanto (olakshavajuća ili otežavajuća okolnost?), zato što su mi mrtvi latinski i nemački još po samom izlasku iz školske klupe izvetreli iz glave (na nemačkom bih, doduše, umela i sad da ukrstim "bar tri pametne" :-))... Zato shto se samo na engleskom (nekako) sporazumevam... Zato što mi "Hej Sloveni" po uslovnom refleksu izaziva drhtanje u grudima... Zato što nikada neću postati graditelj tog sveta (kome mislim da pripadam) niti moći da učinim išta tako značajno i veliko za dobrobit svih. Da... "po meni se ništa neće zvati..." Zato što sam u stvari jedan obačan selektivni (situacioni) altruista... Zato što sam u stanju samo bezuspešno da obrazlažem da jesam kosmopolita, a to bi - da zaista jesam - bilo očigledno...

Uh! ima dosta toga... Ne izgleda baš teško.
Mislim da ću ovog puta da promenim stranu... :roll:

Omen ovo su bili tvoji argumenti zasto nisi kosmopolita. :?
Ova diskusija je tekla (i tece) u nekom neobicnom tonu gde se strane menjaju, misljenje daje po Groucho Marx principu Those are my principles. If you don't like them I have others.
Mislila sam da nema dileme oko termina kosmopolita, zato sam ti i postavila ono pitanje ali ne dobih odgovor. 8) Inace, jesam argumetovala svoje misljenje.Rekla sam da sam deo veceg deo sveta. 8)
Cinjenica sto, kako ti rece, mi "srce zaigra" kad cujem npr. Boze pravde, Vostani Serbie i sl. ne znaci da ja nisam kosmopolita. :idea:
P.S. filozofirati ne znaci okretati tudje reci i izvrtati tudje izjave 8)

Tuzni_patak:
Suvise je lako argumentovati svoje.

Zar ?
Da, lako je. Suviše je lako.
Sa svojim mislima... življenom, preživljavanom, disanom, opipavanom, prožvakanom i obličenom istinom o bilo čemu... ČOVEK ne sme da ima nedoumica! I, nedopustivo je da oseti teškoću braneći je. Za nju ne moramo da "iskopavamo" argumente. Dok smo do nje dolazili, sami su se nizali o naše prste pokazivače.
Zar tebi nije lako da staneš dokazima iza onoga što si smislio pa rekao, što je tvoja misao, tvoj stav o čemu?

Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:
Ja sam tom prilikom krenula sa mnogo jednostavnijim, konkretnijim stvarima. Otprilike... Zato što nikad nisam naučila esperanto (olakshavajuća ili otežavajuća okolnost?), zato što su mi mrtvi latinski i nemački još po samom izlasku iz školske klupe izvetreli iz glave (na nemačkom bih, doduše, umela i sad da ukrstim "bar tri pametne" :-))... Zato shto se samo na engleskom (nekako) sporazumevam... Zato što mi "Hej Sloveni" po uslovnom refleksu izaziva drhtanje u grudima... Zato što nikada neću postati graditelj tog sveta (kome mislim da pripadam) niti moći da učinim išta tako značajno i veliko za dobrobit svih. Da... "po meni se ništa neće zvati..." Zato što sam u stvari jedan obačan selektivni (situacioni) altruista... Zato što sam u stanju samo bezuspešno da obrazlažem da jesam kosmopolita, a to bi - da zaista jesam - bilo očigledno...

Uh! ima dosta toga... Ne izgleda baš teško.
Mislim da ću ovog puta da promenim stranu... :roll:

Omen ovo su bili tvoji argumenti zasto nisi kosmopolita. :?
Ova diskusija je tekla (i tece) u nekom neobicnom tonu gde se strane menjaju, misljenje daje po Groucho Marx principu Those are my principles. If you don't like them I have others.
Mislila sam da nema dileme oko termina kosmopolita, zato sam ti i postavila ono pitanje ali ne dobih odgovor. 8) Inace, jesam argumetovala svoje misljenje.Rekla sam da sam deo veceg deo sveta. 8)
Cinjenica sto, kako ti rece, mi "srce zaigra" kad cujem npr. Boze pravde, Vostani Serbie i sl. ne znaci da ja nisam kosmopolita. :idea:
P.S. filozofirati ne znaci okretati tudje reci i izvrtati tudje izjave 8)
Ne... nećemo više da menjamo strane. Ja sam to uradila u trenutku kada smo se svi (tada prisutni) našli na istoj... radi otpočinjanja diskusije. Svi smo u tom trenutku improvizovali - da igra krene, da se oprobamo u branjenju nečega što intimno možda i osuđujemo, da oprobamo britkost svog uma u iznalaženju dooobrih razloga za poverenje u nešto, da se nadmećemo u valjanom argumentovanju bilo čega... jer ako uspemo da valjano zalegnemo za nešto, to znači da smo ga shvatili. Nije bila bitna tema diskusije...

Suprotstavljaš se mom drhtaju srca na "Hej Sloveni" kao argumentu za moj NEkosmopolitizam. OK... Ovo mi već određuje stranu. NISAM kosmopolita, nisam građanin sveta. Nije to običan drhtaj u grudima, kao na "May You stay forever young" ili "Those where the days my friens"... Dete Sveta cupka uz svaku dobru ariju, podjednako... Ono sluša muziku, opipava ritam... Drugo je to. I ja strepim od tišine. I meni je muzika prosto neophodna u životu. Nije ovo drthanje od muzike, od dooobre muzike. Ta pesma je za mene poseban znamen. Simbol nekušane ljubavi... za ovo ovde, za jedno posebno parče Sveta.

Ne, Omen ja ne menjam stranu. Od pocetka sam rekla da sam kosmopolita.
Moje misljenje je da je taj drhtaj u grudima koji ti osecas kad cujes Hej Sloveni (ili ja kad cujem Boze pravde ili Vostani Serbie) nije argument za nekosmopolitizam. :idea: To je argument za tvoju pripadnost sopstvenom narodu, sto ne iskljucuje pripadnost (i otvorenost ka) svetu. 8)

Po meni, srpski kosmopolita je pojedinac čija je druga zemlja "Čovečanstvo", a prva država - porodica "Srbija i Crna Gora", pa sledstveno tome, logično je da se mogu desiti dve negativne i jedna pozitivna situacija. Prva negativna je da je porodica trula i propala naspram zdravog Čovečanstva, a druga da je Čovečanstvo trulo i propalo, naspram prve države "Srbije i Crne Gore". Iz ovih negativnih situacija proizilazi da je ili bitnije Čovečanstvo ili bitnija Srbija i Crna Gora. Ja nisam ni za prvu ni za drugu negaciju.

Ja sam za zdravu prvu državu - porodicu "Srbiju i Crnu Goru" u zdravoj drugoj državi "Čovečanstvu"...

Jesam idealista, jesam utopista, verujem u to, a vreme neka me potvrdi ili negira.... :wink:

Gooday,

Ja sam već spomenula situacije koje po meni nisu dobre, a to je kad je nešto trulo bilo u svetu, bilo u naciji(da ne kažem Srbiji, mislim i na ostale države).

Znači treba definisati šta je to trulo u Čovečanstvu, a šta je trulo u Naciji?

Po meni i kod jednih i kod drugih trulo je sledeće:

1. postojanje ratova, treba ih zabraniti ili bolje prirodnim putem prevazići; Lepa reč gvozdena vrata otvara...
2. postojanje trulih porodica (gde caruje mržnja, nerazumevanje i seksualno iskorišćavanje, incest)
3. postojanje gladi
4. postojanje loših političara( otrcana rečenica..koji ne rade u interesu sveta i svake nacije pojedinačno)
5. postojanje nezaposlenosti, loših ekonomija(dakle bolja preraspodela novca, na taj način da i krupni kapitalisti više zarade, a da od toga i siromašni imaju koristi. Tačnije rečeno, priliv novca za sve, a to se može samo u ekonomiji koja povećava svoj BDP po glavi stanovnika...)

6....nastavite sami, ako mislite da ima još nešto nespomenuto....

Ono zdravo je suprotno od ovog trulog, to se podrazumeva. Ja sam naravno za ono zdravo... 8)

anakin:
citam i ne kapiram poentu....
u svakom slucaju se slazem sa Jekil da kosmopolitizam ne iskljucuje pripadnost svojoj naciji.
pitanje za Omen: kog tipa treba da budu argumenti za i protiv? daj ti neki primer...
Teško da bih u ovom trenutku mogla da kažem išta bitno drugačije od onoga što već jesam.
Ideja mi je bila da zaigramo...

Omen:
... podeljeni u debatne timove, gde jedan brani/dokazuje, a drugi napada/obara navode diskusione teme, bez obzira da li se lično (intimno) slaže sa tim ili ne.
... Treba odabrati stranu... ZA ili PROTIV i zagristi za nju...
... da igra krene, da se oprobamo u branjenju nečega što intimno možda i osuđujemo, da oprobamo britkost svog uma u iznalaženju dooobrih razloga za poverenje u nešto, da se nadmećemo u valjanom argumentovanju bilo čega... jer ako uspemo da valjano zalegnemo za nešto, to znači da smo ga shvatili.
Kosmopolitizam je samo bio jedna od mogućih tema za diskusiju... (obrazložila sam u uvodnom postu).
U meni, ideja kosmopolitizma isključuje pripadnost bilo kojoj naciji... ali to nije važno.
Prva sam odabrala stranu i dala kakve-takve argumente, uglavnom one koji nisu valjani i lako ih je obarati. Mislila sam da će to biti stimulativnije nego napor da se na moje jake argumente odgovori isto tako jakim ili jačim za suprotnost onome iza čega sam stala. Možda u trenutku i nisam uspela da nađem bolje dokaze...

Omen:
kebda:
ja sam na strani JESAM KOSMOPOLITA :wink:
A, šta bi sa ovim!? :roll:
Argumentuj i ti kako god hoćeš, al'... da valja!
Ne, možeš i da pljuješ po mojim argumentima... Jednako će biti dobro :arrow: samo što ću ja onda morati da zalegnem za ono što napisah i da se potrudim da sperem... hm! svaku sumnju da to stoji!
Vredi? :wink:
ZIVI I PUSTIO DRUGE DA ZIVE + LJUDE DELI NA DOBRE I NA LOSE A NE KOJE SU VERE NACIONALNOSTI ILI POLITICKE PRIPADNOSTI. AKO SE SAM SMATRAM KOSMOPOLITOM ONDA TO I JESAM ALI AKO TI OBRAZLAZEM ONDA TE DOVODIM U SITUACIJU DA SE ZAPITAS JESI ILI NISI. :?

ms:
Gooday,

Ja sam već spomenula situacije koje po meni nisu dobre, a to je kad je nešto trulo bilo u svetu, bilo u naciji(da ne kažem Srbiji, mislim i na ostale države).

Znači treba definisati šta je to trulo u Čovečanstvu, a šta je trulo u Naciji?

Po meni i kod jednih i kod drugih trulo je sledeće:

1. postojanje ratova, treba ih zabraniti ili bolje prirodnim putem prevazići; Lepa reč gvozdena vrata otvara...
2. postojanje trulih porodica (gde caruje mržnja, nerazumevanje i seksualno iskorišćavanje, incest)
3. postojanje gladi
4. postojanje loših političara( otrcana rečenica..koji ne rade u interesu sveta i svake nacije pojedinačno)
5. postojanje nezaposlenosti, loših ekonomija(dakle bolja preraspodela novca, na taj način da i krupni kapitalisti više zarade, a da od toga i siromašni imaju koristi. Tačnije rečeno, priliv novca za sve, a to se može samo u ekonomiji koja povećava svoj BDP po glavi stanovnika...)

6....nastavite sami, ako mislite da ima još nešto nespomenuto....

Ono zdravo je suprotno od ovog trulog, to se podrazumeva. Ja sam naravno za ono zdravo... 8)

A znas li da zbog sebicnih stavova (i sujete)
upravo i postoje svi ti problemi .
Sad ispada da si za zdravo samo zato sto ti nisi gore.(ovo se ne vidi iz ovog teksta)

I super bi bilo kad bi bila CAR.
Sve bi radilo, sve bilo lepo,
SAMO DA SVI SLUSAJU TEBE(sto nije nemoguce)
I DA NIKO (sebican , nalik ili nenalik tebi)
NE URADI NISTA LOSHE.
A da probas da to drugi urade , a ti da od srca pomazes.
ALi tu niko nece reci Ms je to uradila, Ms je car,
da uradis a da ne trazis zauzvrat nista pa ni postovanje.

Ne vidi se na prvi pogled , ali iza tvojih reci kao da cuci ideolog/diktator.Ako gresim , mada sumnjam, izvini.
Zato je nekad bolje i jevtinije da pomognu ljudi kojima "nije toliko stalo" do necega.

Omen:
Kosmopolitizam je samo bio jedna od mogućih tema za diskusiju... (obrazložila sam u uvodnom postu).
U meni, ideja kosmopolitizma isključuje pripadnost bilo kojoj naciji... ali to nije važno...

eto vidis u cemu je problem....
ne mogu da zalegnem za kosmopolitizam a na stetu svoje nacije, niti za svoju naciju a na stetu celog sveta...
pa ni u igri...

Back