Zasto nemaju izgovora?

Rece bezumnik u srcu svome:

“Nema Boga!”

Nevaljali su, gadna su dela njihova,

Nikog nema da dobro cini.

Pogleda Jehova s neba na sinove covecje,

Da vidi ima li koji razuman

koji Boga trazi.

Svi su zastranili, svi se pokvarili,

nikog nema da dobro cini,

nema nijednog….

( Psalam 14:1 )

Dictionary of the Bible Dr James Hastings kaze: “Nije se dogodilo da jedan pisac starog zaveta dokazuje ili da prigovara postojanju Boga. To nije u skladu sa duhom drevnog sveta u globalu, da porice postojanje Boga ili da koristi neke argumente da to dokaze.

Verovanje je bilo nesto prirodno ljudskom umu i uobicajeno za sve ljude. To naravno ne znaci da su u to vreme svi bili bas predani Bogu… Daleko od toga Psalam 14:1 i 53:1 pominju BEZUMNIKA koji kaze u svom srcu da nema Boga ili prevod King James kaze “budala” za takvu osobu.

Kakava je osoba covek koji porice Boga?

On nije intelektualna neznalica vec vec hebrejska rec za bezumnika naval ukazuje na moralnu manjkavost ili nedostatak.
Taj nedostatak nije slabost neka vec moralna i religiozna neosetljivost i nedostatak osecanja i percepcije.

U nekim slucajevima neverovenje je namerno odbijanje nekoga da se suoci sa istinom kao sto kaze psalmista:

“Zli u nadmenosti svojoj ne trazi Boga.”

Sve su zamisli njegove: “Nema Boga”

( Psalam 10:4 )

Takva osoba koja odbija da otvorenog uma trazi bozje dokaze nikada nece doci do istine.

Sama dela stvaranja svedoce o postojanju Boga, svuda oko nas su dokazi kao i u nama … tako da ne postoji izgovor za negiranje ili neverovanje…

Mnogi odbacuju mogucnost postojanja Stvoritelja jer ne zele u to da veruju…Neki smatraju da bi se priznanavanje autoriteta jednog Stvoritelja sukobilo sa njihovom slobodom ili nacinom zivota koji vode.

Kod takve osobe postoji sebicna zelja da veruje u ono sto zeli.

Misli takve osobe su takve da stalno razmislja kako da uzdigne sebe i onda odbija da prizna Boga.

Znaci ponos i sebicnost mogu biti prepreka da neko prizna postojanje Boga.

Ponos deluje tako da zaslepljuje coveka u odnosu na istinu, a ponosna osoba je i sebicna, tako da je i to sprecava da spozna ili da zeli da spozna nekoga ko je iznad nje i kome ce morati nesto dati ili kome se mora podloziti...

Sigurno je da kada neko uzima pojam Boga, da pri tome podrazumeva nesto sto je inteligentno i dobro i puno ljubavi.... A oni koji ne zele svetlo, dobrotu i ljubav nece ni ici ka izvoru svetlosti dobrote i ljubavi... vec ce pokusati da ga negiraju ili ugase u svemu u cemu ga vide... Ali ko zeli istinu, ko zeli spoznati istinu, ko zeli ljubav, ko ceni dobrotu, neminovno ce krenuti u potragu za Bogom, ili kada dobije informacije vezane za njega , proverice ih, razmortice ih, izucice ih...

Potreban je otvoreni um i intelektualno postenje (“spremnost da se pazljivo proveri da je ono u sta veruje istina i da pokloni dovoljno paznje drugim dostupnim dokazima”) da bi se saznala istina,a takodje i ponizan stav srca, scrce ocisceno od oholosti i ponosa, srce koje je prijemcivo i dobro, srce koje zeli dobrotu i ljubav, koje je spremno da tu ljubav razvija i deli u vecnosti…

Isaija 45

5 Ja sam Jehova, i nema drugoga. Osim mene nema Boga.

Ja ću te ojačati, iako me ne poznaš, 6 da bi se od istoka do zapada znalo da nema drugoga osim mene. Ja sam Jehova, i nema drugoga.

7 Ja dajem svjetlost i stvaram tamu, donosim mir i stvaram nevolju — ja, Jehova, činim sve to.

8 Rosite, nebesa, odozgo! Oblaci nebeski, kišite pravednošću! Neka se zemlja otvori i neka rodi spasenjem, neka tada i pravda nikne! Ja, Jehova, stvaram to.”

Teško onome tko se prepire s Tvorcem svojim, kao što se krhotina posude zemljane prepire s drugim krhotinama! Zar će glina reći tvorcu svojemu: “Što radiš?” Zar će djelo tvoje reći: “On nema ruku”?
10 Teško onome ko govori ocu: “Kakvu to decu na svet donosiš?” i ženi njegovoj: “Što to rađaš?”

11 Ovako kaže Jehova, Svetac Izraelov i Tvorac njegov: “Pitajte me što će biti sa sinovima mojim, za djelo ruku mojih zapovjedite mi!

12 Ja sam načinio zemlju i čovjeka stvorio na njoj. Svojim rukama ja sam razapeo nebesa i zapovijedam svoj vojsci njihovoj.”

18 Jer ovako kaže Jehova, Stvoritelj nebesa, onaj koji je pravi Bog, onaj koji je oblikovao i načinio zemlju, onaj koji ju je učvrstio i nije ju stvorio uzalud, koji ju je oblikovao tako da bude nastanjena: “Ja sam Jehova, i nema drugoga.

22 Obratite se k meni i spasite se, vi što živite po krajevima zemaljskim, jer ja sam Bog, i nema drugoga!

Због количине пријава, затворено док се не очисти тема.

Едит:
Тема на којој се свако другачије мишљење проглашава и пријављује као спам није тема за дискусију већ за блог или за затворену групу чије оснивање је свакако дозвољено.
У том смислу, ова тема ће бити отворена за дискусију, с тим да се другачије мишљење поштује.

Poslednja izmena:
Neimenovani budistički monah, od koga bi mnogi koji sebe nazivaju hrišćanskim vernicima mogli mnogo šta da nauče:

434340069_89540f88cc.jpg

Istinski vernik se trudi da poboljša sebe i svet oko sebe. U svemu vidi božiju iskru, manifetsaciju boga stvaraoca. Ne priča konstantno o zlu, kažnjavanju bezbožnika i armagedonu. I što je najvažnije, ne sudi o drugima.

Dalje, nismo definisali pojam "bezbožnika". Da li je "bezbožnik" svako ko ne veruje u hrišćanskog boga, ili nekog boga ili bogove uopšte? Da li biti "bezbožnik" automatski znači biti zao?

To da li je neki pojedinac dobar ili zao Prosudice Bog licno...

A ne ti... Ok imas pravo na svoje misljenje..

Po cemu ti znas da on nije zao? Ok mozda i nije... Ne poznajes njegovo srce...
Po cemu je on bolji u srcu od nekog hriscanskog vernika?
takodje bilo koja generalizacija ne ide...

Takodje nije poenta VERE biti bolji od nekoga pred Bogom, vec biti pravedan pred Bogom u odnosu na Bozja merila a ne u odnosu na neke ljude ili grupe ljudi...

Poslednja izmena:
To da li je neki pojedinac dobar ili zao Prosudice Bog licno...

A ne ti... Ok imas pravo na svoje misljenje..

Po cemu ti znas da on nije zao? Ok mozda i nije... Ne poznajes njegovo srce...
Po cemu je on bolji od nekog hriscanskog vernika?
takodje bilo koja generalizacija ne ide...

Takodje nije poenta VERE biti bolji od nekoga pred Bogom, vec biti pravedan pred Bogom u odnosu na Bozja merila a ne u odnosu na neke ljude ili grupe ljudi...

Nije ovde reč o tome sa slike konkretno. Već o jednom budističkom svešteniku koji ima čisto srce, koji je dobar kao i dobar hrišćanski vernik...koji ima čistu savest.
Da li će on po tvom mišljenju u Raj?

Neimenovani budistički monah, od koga bi mnogi koji sebe nazivaju hrišćanskim vernicima mogli mnogo šta da nauče:

434340069_89540f88cc.jpg

Istinski vernik se trudi da poboljša sebe i svet oko sebe. U svemu vidi božiju iskru, manifetsaciju boga stvaraoca. Ne priča konstantno o zlu, kažnjavanju bezbožnika i armagedonu. I što je najvažnije, ne sudi o drugima.

Dalje, nismo definisali pojam "bezbožnika". Da li je "bezbožnik" svako ko ne veruje u hrišćanskog boga, ili nekog boga ili bogove uopšte? Da li biti "bezbožnik" automatski znači biti zao?
To je prema nekim tvojim kriterijumima...
ja se vodim Bozjim...

Ako neko deluje kao da je dobar, ne znaci da je dobar... iznutra u srcu...
Istinski vernik se trudi da poboljsa sebe i svet oko sebe kazes. tako je...
kazes u svemu vidi Bozju iskru to je ok ako je vidi tamo gde je ima...
Ali nemoguce je videti Bozju iskru u zlu...
Takodje preavi vernik je SVESTAN ISTINE I sveta u kojem zivi i ne zmuri nad zlom koje ga okruzuje... razotkriva ga...
Kao sto BOG razotkriva preko Biblieje nama zlo... tako i svesni ljudi ga vide tamo gde je...
Reci da nema zla u svetu punom zla je cista satanizam...
satanizam nije samo velicanje zla vec i prikrivanje zla i ne reagovanje na zlo...
Reci da je zlo dobro je takodje satanizam...
Takodje oni koji sluze Satani zataskavaju to tako sto ne pricaju o tome... kriju ga...
Dok se ISTINA NE KRIJE I DELI SA DRUGIMA...
A Bog istine nam razotkriva zlo preko Biblije...Za nasu zastitu...
Jer ko zeli da sledi Boga kloni se zla...
Mozda zato ona i smeta toliko zlima... zbog razotkrivanja...

Bog je dao moralna merila za dobro i zlo i imamo SAVERST da razlikuemo dobro i zlo...
i srecom ga razlikujemo...
Takodje imamo Bozji moralan zakon koji pomaze da bolje vidimo granice izmedju dobra i zla...
Meni ne treba Biblija da bi videla zlo koje se cini u svetu, nepravde, nasilje, nemoral... samo malo treba pogledati vesti i oko sebe...
Takodje treba imati moralan osecaj i svest... Jer ko voli dobro njemu zlo smeta...
Kao sto i zlima dobro smeta...

A sta je bezboznik tacno...
To je onaj koji ne zivi prema Bozjim merilima...

Poslednja izmena:
...

Скоро свака вероисповест има разлике у тумачењима Божијих мерила. Није ли за муслимане елиминација неверника једно од позитивних мерила Бога?

Nije ovde reč o tome sa slike konkretno. Već o jednom budističkom svešteniku koji ima čisto srce, koji je dobar kao i dobar hrišćanski vernik...koji ima čistu savest.
Da li će on po tvom mišljenju u Raj?
Znam da nije bukvalno on...
Ali kao sto rekoh ko to moze da odredi koliko je njegovo srce cisto? Osim Boga? Niko drugi...
Nije sve kao sto izgleda...

Bog moze da spasi koga hoce...
ne mogu imati misljenje o imaginarnoj osobi koja je budista... da li ce u raj...
Znam samo koji je siguran put..

Poslednja izmena:
Скоро свака вероисповест има разлике у тумачењима Божијих мерила. Није ли за муслимане елиминација неверника једно од позитивних мерила Бога?
Bozja merila su u Bibliji data...
Sve ostalo nije Bozje merilo...

takodje savest nam kaze da je ubiti nemoralno...

Poslednja izmena:
Bozja merila su u Bibliji data...
Sve ostalo nije Bozje merilo...

Значи, не причамо уопштено о верницима већ само о онима који су хришћани? Ако се позиваш на Божија мерила само хришћанских верника, онда си управо одстранила скоро 4 петине становништва планете. Тиме се умањује Божија моћ на један круг људи, небитно колики је.

Значи, не причамо уопштено о верницима већ само о онима који су хришћани? Ако се позиваш на Божија мерила само хришћанских верника, онда си управо одстранила скоро 4 петине становништва планете. Тиме се умањује Божија моћ на један круг људи, небитно колики је.
priccamo o vernicima uopsteno...

pricamo o veri uopsteno...
a jedan je BOG...

zasto ljudi odbacuju Boga, i zasto nemaju izgovora.. to je tema...

i dve linije dokaza... vec se previse ponavljam...

i da dodam... prvo ja nisam Bog da odbacujem ikoga...

A BOG je JEDAN i kao sto stoji zapisano u njegovoj reci u Delima apostolskim

10: 34 Nato je Petar progovorio i rekao: “Sad zaista shvaćam da Bog nije pristrasan,

35 nego u svakom narodu prihvata onoga tko ga se boji i čini što je pravedno.

Bog daje sansu svakom coveku za spasenje...

Poslednja izmena:
priccamo o vernicima uopsteno...

pricamo o veri uopsteno...
a jedan je BOG...

zasto ljudi odbacuju Boga, i zasto nemaju izgovora.. to je tema...

i dve linije dokaza... vec se previse ponavljam...

Да ли под "онима који одбацују Бога" мислиш на атеисте или на све оне који не верују у хришћанског Бога?
Ко каже да њима треба било какав изговор? Изговор за шта? За неверовање?

Да ли под "онима који одбацују Бога" мислиш на атеисте или на све оне који не верују у хришћанског Бога?
Ко каже да њима треба било какав изговор? Изговор за шта? За неверовање?
Nigde nista ne generalizujem...
neko moze odbaciti Boga na razne nacine... Mislim na pojedince...
kao sto moze prihvatiti bilo ko Boga...

Svako ko veruje ima razlog kao i onaj ko ne veruje...

Back