Zasto nemaju izgovora?

Nigde nista ne generalizujem...
neko moze odbaciti Boga na razne nacine... Mislim na pojedince...
kao sto moze prihvatiti bilo ko Boga...

Svako ko veruje ima razlog kao i onaj ko ne veruje...

Ово није одговор на моје питање а које је у вези са темом какву си поставила. Кажеш да неко нема изговор за нешто? Ко и за шта?
Наводиш да су пар цитата из Библије доказ да постоји Бог. Зашто некоме ко верује у Бога треба доказ уопште?

Ово није одговор на моје питање а које је у вези са темом какву си поставила. Кажеш да неко нема изговор за нешто? Ко и за шта?
Наводиш да су пар цитата из Библије доказ да постоји Бог. Зашто некоме ко верује у Бога треба доказ уопште?
Mislim da je uvodni post jasan...
Dokazi da Bog postoji su svuda oko nas...
Sve sto je stvoreno svedoci o Bogu... kao mi sami i nasa savest...

A vera u Boga se zasniva na dokazima... da on postoji, da je Biblija Bozja rec... to je dokazano...

a sad moram ici...

Скоро свака вероисповест има разлике у тумачењима Божијих мерила. Није ли за муслимане елиминација неверника једно од позитивних мерила Бога?

Imas prilicno iskrivljeno glediste o muslimanima.
Postoji savjest,ako nisi znao, koja svakom covjeku govori sta je dobro a sta ne,nezavisno od religije.

Poslednja izmena:

Dokazi postojanja Boga su svuda oko nas. Samo slijepac moze da ih ne vidi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Космолошки доказ доказује да постоји "први узрок" или "први покретач" свих ствари које су узроковане или покренуте, а то је Бог.

* Телеолошки доказ (грч. τέλος тéлос - циљ, сврха) се заснива на томе да у природи постоји сврховитост. Сврховитост свемира нужно претпоставља интелигенцију која поставља сврхе, а то је Бог.

* Номолошки доказ (грч. νόμος нóмос - закон) наводи да је свет хармонијски уређена целина у којој све ствари стоје у међусобним односима, који су нормирани законима. Та законитост нужно претпоставља ум, који је Бог.

* Онтолошки доказ се темељи на томе да појам Бога као најсавршенијег бића нужно укључује и његово постојање (божија есенција нужно укључује и божију егзистенцију). Онтолошки доказ има више различитих формулација: Анселмову, Бонавентурину, Декартову, Лајбницову, итд.

* Идејни доказ је доказ из нужних и вечних истина. А вечне и нужне истине могу постојати само у неком мисаоном бићу које је вечно и нужно. А то биће је Бог.

* Морални доказ наводи да постојање објективне моралности зависи од постојања највишег законодавца, а то је Бог.

* Етнолошки доказ је доказ општег уверења људског рода, који наводи да су сви народи имали појам Бога.

Opet ti osuđuješ i proglašavaš druge slepcima.

* Космолошки доказ доказује да постоји "први узрок" или "први покретач" свих ствари које су узроковане или покренуте, а то је Бог.

Više dokaza ima teorija o Velikom prasku.

* Телеолошки доказ (грч. τέλος тéлос - циљ, сврха) се заснива на томе да у природи постоји сврховитост. Сврховитост свемира нужно претпоставља интелигенцију која поставља сврхе, а то је Бог.

* Номолошки доказ (грч. νόμος нóмос - закон) наводи да је свет хармонијски уређена целина у којој све ствари стоје у међусобним односима, који су нормирани законима. Та законитост нужно претпоставља ум, који је Бог.

Kakvu svrhu ima nedavna smrt od gladi 30.000 dece u Somaliji? Kako genocid u Ruandi, sa milion žrtava, svedoči o harmoniji? Kako udar asteroida koji je zbrisao dinosauruse svedoči o planu?

* Онтолошки доказ се темељи на томе да појам Бога као најсавршенијег бића нужно укључује и његово постојање (божија есенција нужно укључује и божију егзистенцију). Онтолошки доказ има више различитих формулација: Анселмову, Бонавентурину, Декартову, Лајбницову, итд.

* Идејни доказ је доказ из нужних и вечних истина. А вечне и нужне истине могу постојати само у неком мисаоном бићу које је вечно и нужно. А то биће је Бог.

* Морални доказ наводи да постојање објективне моралности зависи од постојања највишег законодавца, а то је Бог.

Ova tri "dokaza" svode se na Kantovu izjavu da pogled u zvezdano nebo nesumnjivo govori da postoji Bog.

* Етнолошки доказ је доказ општег уверења људског рода, који наводи да су сви народи имали појам Бога

Monoteizam je zapravo sveža pojava. Politeizam je mnogo stariji. Postoje i još drevnije religije lunarnog karaktera koje su smatrale da je bog žensko. Postoje i još drevniji stelarni kultovi koji uopšte nemaju pojam boga, boginje ili bogova, već obožavaju nešto sasvim drugo. Budisti i danas nemaju pojam boga.

Više dokaza ima teorija o Velikom prasku.
Ima,ima... :lol::lol:

Kakvu svrhu ima nedavna smrt od gladi 30.000 dece u Somaliji? Kako genocid u Ruandi, sa milion žrtava, svedoči o harmoniji? Kako udar asteroida koji je zbrisao dinosauruse svedoči o planu?
Taj asteroid je izmisljotina.
Elem,govori se harmoniji u prirodi koja savrseno skladno funkcionise po zakonima koje je Bog ustanovio.
Naravno,u poslednjim vremenima (ciji smo dio) doci ce do mnogih nesreca i u prirodi,i medju nebeskim tijelima i medju ljudima.

Ova tri "dokaza" svode se na Kantovu izjavu da pogled u zvezdano nebo nesumnjivo govori da postoji Bog.
Eto vidis,sad neka se ateisti raspravljaju sa Kantom. :lol:

Monoteizam je zapravo sveža pojava. Politeizam je mnogo stariji. Postoje i još drevnije religije lunarnog karaktera koje su smatrale da je bog žensko. Postoje i još drevniji stelarni kultovi koji uopšte nemaju pojam boga, boginje ili bogova, već obožavaju nešto sasvim drugo. Budisti i danas nemaju pojam boga.
Jedan od korisnika je rekao da su na sumerskim plocicama pronadjeni zapisi o monoteizmu.
Takodje,i u antickom Egiptu je jedno vrijeme bio zaveden monoteizam.

Ima.

Taj asteroid je izmisljotina.
Elem,govori se harmoniji u prirodi koja savrseno skladno funkcionise po zakonima koje je Bog ustanovio.
Naravno,u poslednjim vremenima (ciji smo dio) doci ce do mnogih nesreca i u prirodi,i medju nebeskim tijelima i medju ljudima.

Za taj asteroid postoji dokaz: krater. Takvih nesreća je bilo oduvek. Ima i sudara galaksija, supernova i tako dalje. Jesi li znao da je u svakom trenutku na svetu aktivno bar dvadeset vulkana?

Eto vidis,sad neka se ateisti raspravljaju sa Kantom.

A što ne bi? Kant sveta krava?

Jedan od korisnika je rekao da su na sumerskim plocicama pronadjeni zapisi o monoteizmu.
Takodje,i u antickom Egiptu je jedno vrijeme bio zaveden monoteizam.

Hrastovnik, skitsko-sumersko-srbski monoteizam. Jedino nije priložio dokaz.:mrgreen:

Monoteizam je uveo faraon Ehnaton, i trajao je do njegove smrti. Ne može jedan čovek da izbriše hiljade godina mudrosti.

Mislim da je uvodni post jasan...
Dokazi da Bog postoji su svuda oko nas...
Sve sto je stvoreno svedoci o Bogu... kao mi sami i nasa savest...

A vera u Boga se zasniva na dokazima... da on postoji, da je Biblija Bozja rec... to je dokazano...

a sad moram ici...

Procitala sam pola uvodnog posta i par postova sa zadnje stranice... Dovoljno da se zapitam isto sto i R. Žiskar.
Znas li ti sta znaci DOKAZ? Ako je nesto dokazano onda je NEUPITNO. A mi i dalje imamo puno pitanja. I bilo bi lijepo da nam objasnis i to argumentirano, svoje tvrdnje. Ko je i kad i na koji nacin dokazao da Bog postoji i da je Biblija Bozja rijec? Hvala.

Dokazi postojanja Boga su svuda oko nas. Samo slijepac moze da ih ne vidi.

...
Ја мислим да само тотално ретардирани идиот монголоидне провинцијенције са озбиљним поремећајем психомоторног система може да их види.
Допада ти се?

Procitala sam pola uvodnog posta i par postova sa zadnje stranice... Dovoljno da se zapitam isto sto i R. Žiskar.
Znas li ti sta znaci DOKAZ? Ako je nesto dokazano onda je NEUPITNO. A mi i dalje imamo puno pitanja. I bilo bi lijepo da nam objasnis i to argumentirano, svoje tvrdnje. Ko je i kad i na koji nacin dokazao da Bog postoji i da je Biblija Bozja rijec? Hvala.

Ja! :D
Meni se dokazuje Bozij epostojanje iz dana u dan, kako? Lepo!
Kad pocnes da verujes onda ces i da osetis!
Neko je lepo rekao za vetar, ti ga ne vidis, ali g aosecas! ;)

Back