Zašto neki vladari iz loze Nemanjića nisu proglašeni za svece?

Ок, ја сам мислио на цара Уроша .
Он је проглашен за свеца, мислим да краљ Урош није .
Нико ту није никоме покушао на леп начин да преузме престо који би ионско добио већ се због специфичних притисака Угсра са једне стране који су окупирали приморје Бугара и Византије створила моћна властела као у франачкој држави која је могла рушити владаре и мимо цркве видели смо на примеру Уроша 1 чије рушење није подржао ни архиеписком већ се повикао са њим у Хум где је Урош и умро.

Када би се то дешавало обично би син стао на страну властеле која би била подржана најчешће мађарском струјом некад и бугарском јер су то краљеви који су рушени не у старости већ у пуној моћи.
Идптавио сам те више пута није нико никоме копао очи ослепљивало се усијаним гвожђем то се физички није ни видело. Дечански очигледно није ослепљен ни први ни други пут јер према Дежевском споразуму Милутин није имао право наслеђа већ Драгутин тешко да је поред тога могао поставити слепог Дечанског који поразио Бугаре код Велбижда тако да Бугарска ското престсла да постоји до пада под Турке то не личи на слепог човека који поред места битке диже манастир на месту одакле је посматрсо битку.

Да се вратим на тему Урош први јесте канонизован као монах Симеон сазнао данас од кума монаха кога сам крстио.
Нешто добро и од мене да испадне.

Нико ту није никоме покушао на леп начин да преузме престо који би ионско добио већ се због специфичних притисака Угсра са једне стране који су окупирали приморје Бугара и Византије створила моћна властела као у франачкој држави која је могла рушити владаре и мимо цркве видели смо на примеру Уроша 1 чије рушење није подржао ни архиеписком већ се повикао са њим у Хум где је Урош и умро.

Када би се то дешавало обично би син стао на страну властеле која би била подржана најчешће мађарском струјом некад и бугарском јер су то краљеви који су рушени не у старости већ у пуној моћи.
Идптавио сам те више пута није нико никоме копао очи ослепљивало се усијаним гвожђем то се физички није ни видело. Дечански очигледно није ослепљен ни први ни други пут јер према Дежевском споразуму Милутин није имао право наслеђа већ Драгутин тешко да је поред тога могао поставити слепог Дечанског који поразио Бугаре код Велбижда тако да Бугарска ското престсла да постоји до пада под Турке то не личи на слепог човека који поред места битке диже манастир на месту одакле је посматрсо битку.

Да се вратим на тему Урош први јесте канонизован као монах Симеон сазнао данас од кума монаха кога сам крстио.
Нешто добро и од мене да испадне.
Dobro da sw isprravim u pitanju koje si izvrdao da ne odgovoris da ti sin pokusa da preuzme vodecu ulogu u tvom domacinstvu ti mu ne bi kopao oci nego bi mu oci usijanim hvozdjem spalio i tako sopstveno dete osakatio da bi zadrzao vodecu ulogu u domacinstvu ???? I za taj postupak od drustva , medija i crkve ocekivao odobravanje a od crkve cak i proglasenjenje za svetog coveka jer si sopstveno dete osakatio uzarenim gvozdjem ??? I da tako oslepis sopstvenog sina ne bi time dokazao da si svet nego da ti je draza vlast i uticaj u porodici ( drustvu) nego vera koja propoveda ljubav milost i pomaganje . A drustvo te ne bi slavilo nego bi se skandalizovalo tvojim cinom nazivajuci te cedomorcem psihopatom covekom koji ne zasluzuje slobodu strpali bi te u neki zatvor gde bi te odreda svi trtili ceo dan . A crkva te sigurno ne bi proglasila za svetog coveka

Poslednja izmena:
Замонашење би можда и било предуслов да се владари из лозе Немањића прогласе за свеце. То би штимало али се не уклапа цар Урош.
Uslov za proglasenje za svetog u to vreme ( ne samo kod nemanjica) je bilo bogato darivanje crkve i crkvenih velikodostojnikaka novcem imanjima i privilegijama

Dobro da sw isprravim u pitanju koje si izvrdao da ne odgovoris da ti sin pokusa da preuzme vodecu ulogu u tvom domacinstvu ti mu ne bi kopao oci nego bi mu oci usijanim hvozdjem spalio i tako sopstveno dete osakatio da bi zadrzao vodecu ulogu u domacinstvu ???? I za taj postupak od drustva , medija i crkve ocekivao odobravanje a od crkve cak i proglasenjenje za svetog coveka jer si sopstveno dete osakatio uzarenim gvozdjem ??? I da tako oslepis sopstvenog sina ne bi time dokazao da si svet nego da ti je draza vlast i uticaj u porodici ( drustvu) nego vera koja propoveda ljubav milost i pomaganje . A drustvo te ne bi slavilo nego bi se skandalizovalo tvojim cinom nazivajuci te cedomorcem psihopatom covekom koji ne zasluzuje slobodu strpali bi te u neki zatvor gde bi te odreda svi trtili ceo dan . A crkva te sigurno ne bi proglasila za svetog coveka
Објаснио сам ти држава и нација није домаћинство. Изискује већу одговорност од личне и породичног окружења.
Да ми син доведе неке Кумане у кућу и протера ме и узме све да успротивио бих се свакако.

Ти си на много више места изврдао пред очигледним стварима.
Сама тема нема смисла своди се на дерби звезда партизан.

Ја нећу да прихватим ништа свиђа ми се како размишљан нападаћу всше размишљање јер ми се не свиђа како ви размишљате.
Мој једнс критика вреди више од ваших 20000 аргумената!

Христос воскресе ! Све најбоље!

Објаснио сам ти држава и нација није домаћинство. Изискује већу одговорност од личне и породичног окружења.
Да ми син доведе неке Кумане у кућу и протера ме и узме све да успротивио бих се свакако.

Ти си на много више места изврдао пред очигледним стварима.
Сама тема нема смисла своди се на дерби звезда партизан.

Ја нећу да прихватим ништа свиђа ми се како размишљан нападаћу всше размишљање јер ми се не свиђа како ви размишљате.
Мој једнс критика вреди више од ваших 20000 аргумената!

Христос воскресе ! Све најбоље!
Vasa kritika vredi ali samo u vasim ocima ? Kako ste to vaspitali dete kad postoji mogucnost da dovede neke strance i da vam otmu gazdinstvo ? I kakav ste vi to otac kad bi sina radije osakatili probijqjuci mu oci uzarenim gvozdjem nego se povukli i uzivali u unucicima ?
Ali dobro vasi porodicni odnosi su vasa privatna stvar . Kazete da je vodjenje drzave veca odgovornost naravno da jeste monarh je ikona jedne nacije i mora biti uzor za svoje podanike a kakav je to uuor ako sopstvenoj deci kopa oci ? Sta moj sin moze da ocekuje pod vlascu covrka kojeg bi danas nazvali psihopatom koji sopstvenom potomstvu kopa oci . Vi to mozete rqzumeti jer kako sami kazete bili bi spremni da u takvim okolnostima osakatite i sopstveno dete iz tog razloga mozete da poverujete da je neko koga bi zbog svoje vlasti vecina ljudi nazvala psihopatom svetac . Ali po bozijim nacelima takvi ljudi idu u pakao a ne u svece cak i kada imaju dovoljno novca da kupe crkvu da ih ova proglasi za svete

Uslov za proglasenje za svetog u to vreme ( ne samo kod nemanjica) je bilo bogato darivanje crkve i crkvenih velikodostojnikaka novcem imanjima i privilegijama
Па, то је мало грубо речено , и цар Душан и краљ Урош даривали су цркве и зидали, али нису свети.

Ocigledno nisu dovoljno bili siroke ruke ili su bili naivni i nisu darivali prave ljude u crkvi
Добро, то не можемо знати. Веома је могуће да је ступање у монашки ред било један од предуслова. Мислим да су сви који су проглашени за свеце пред крај живота били монаси неки период . Једино ми се ту не укалапа цар Урош. За њега нема података да се замонашио па макар и на један дан.

Добро, то не можемо знати. Веома је могуће да је ступање у монашки ред било један од предуслова. Мислим да су сви који су проглашени за свеце пред крај живота били монаси неки период . Једино ми се ту не укалапа цар Урош. За њега нема података да се замонашио па макар и на један дан.
A vecina ovih koji su se zamonasili su to ucinili pod moranje . Odnosno pod pritiskom svojih naslednika koji su ih zbacili sa vlasti . Prisiljavali su ih da se zamonase i tako se oslobode konkurencije u vlasti . Odnosno lisavali su ih tako mogucnosti da im jednog dana preotmu vlast i ponovo vrate krunu

A vecina ovih koji su se zamonasili su to ucinili pod moranje . Odnosno pod pritiskom svojih naslednika koji su ih zbacili sa vlasti . Prisiljavali su ih da se zamonase i tako se oslobode konkurencije u vlasti . Odnosno lisavali su ih tako mogucnosti da im jednog dana preotmu vlast i ponovo vrate krunu
Слажем се, могуће да је и то 'одрицање' од власти утицало на каснију канонизацију.
Ту би онда за Уроша могао имати логике сукоб с Вукашином.

Zamonasiti se tad i u xix veku uopste nije isto...Mi to zamisljamo kao nekakvo njihovo uzviseno delo u skladu sa cistim Isusovim recima... Medjutim radilo se o necem drugom. Mi se cesto pitamo zasto neki od njih nisu kanonizovani i u tome vidimo stroga pravila nase crkve umesto da znamo da su zivoti onih kanonizovanih cesto bili itekako antihriscanski...
I cesto su se zamonasili pod pritiskom naslednika-uzurpatora kako bi ih lisili mogucnosti za ponovno otimanje o vlast . Kasnije bi i samim naslednicima koji su oh redovno nasilno zbacivali sa trona odgovaralo da budu kanonizovani kad su mrtvi i kad vise ne postoji mogucnost da im otmu krunu . Jer je njohovom kanonizacijom vladar tada a eto i sada u 21 veku u ocima prostog sveta isticao kako potice iz svetorodne dinastije kako je i njegovo pravo da vlada sveto i u skladu sa bozijom voljom . Jer eto njegovi preci su visa bica bliza samom bogu i ko se drzne da digne ruku na njega i njegovu vladavinu drznuo se da digne ruku i na boziju volju. Tako su kanonizacijom svojih predaka ucvrscivali svoj polozaj

Jer je njohovom kanonizacijom vladar tada a eto i sada u 21 veku u ocima prostog sveta isticao kako potice iz svetorodne dinastije kako je i njegovo pravo da vlada sveto i u skladu sa bozijom voljom . Jer eto njegovi preci su visa bica bliza samom bogu i ko se drzne da digne ruku na njega i njegovu vladavinu drznuo se da digne ruku i na boziju volju. Tako su kanonizacijom svojih predaka ucvrscivali svoj polozaj
Мислим да је мало компликованије од тога и да то "по Божијој милости краљ" тога и тога, да се мисли да је Бог тако уредио да тај и тај постане краљ а не неко други. Нешто у смислу, данас би рекли, судбине.

Мислим да је мало компликованије од тога и да то "по Божијој милости краљ" тога и тога, да се мисли да је Бог тако уредио да тај и тај постане краљ а не неко други. Нешто у смислу, данас би рекли, судбине.
Pa to i ja govorim monarsi koji su bili OBICNI ljudi kao vi ili ja da bi lakse manipulisali i vladali naivnim poput statlera ili refketa su ljude zastrasivali samim bogom

Ocigledno nisu dovoljno bili siroke ruke ili su bili naivni i nisu darivali prave ljude u crkvi
To што си ти бесан нема никакве везе са тим што цар Душан није био свет. Не може владар сам себе прогласити за цара. Србија је била у расколу са остатком православног света. А то значи да су људи свештеници и сви били искључени из Цркве због самовоље једног владара. Цар Душан је архиепископију сам подигао на ранг патријаршије.
Не ради се то тако, не може то како се коме прохте да ради. Ни Свети Сава није сам себе прогласио за архиепископа већ је отишао да тражи аутокефалију Србију.

Back