Zašto neki ljudi vole da "čačkaju mečku"?

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.553
Izreka "čačkati mečku" u našem jeziku označava namerno provociranje/izazivanje sukoba čak i kada je očigledno da to može imati negativne posledice.

Šta za vas znači fraza "čačkati mečku"? Možete li navesti neki primer?
Da li mislite da ljudi to rade svesno ili nesvesno? Zašto?
Da li postoji razlika između hrabrosti i "čačkanja mečke"? Gde je granica?
Da li ste se vi nekada ponašali tako? Kako se to završilo?

Izreka "čačkati mečku" u našem jeziku označava namerno provociranje/izazivanje sukoba čak i kada je očigledno da to može imati negativne posledice.

Ta sam.
Zašto? Pojma nemam, nisam nikada razmišljala o povodu.
Volim ,,čačkati mečku,,!

Čak i na forumu. Izazov mi je uvijek neki strogi i nakostriješeni mod, pa i admin.
Znam da je ,,opasno,, ali ne mogu da odolim!

Ja cackam nepravdu a ne mecku e sada ako je taj neki mecena olicenje nepravde sa uzivanjem cu da ga cackam, nebitno cak i da je najnizi na drustvenoj ljestvici to je nebitno,nikada se ne cacka osoba ili pozicija ili neciji status,vec tudja zloba,samozivost i nepravda.Meni licno ne smeta covjek kakav god da je uredan,neuredan,glasan ili miran itd ako sustinski nije zlonamjeran a ako je zlonamjeran naravno da imam onda pik na tu osobu

Covjek moze biti i genije i neko ko ne zna na mapi da nadje svoju zemlju i ovakav i onakav sve je to za covjeka i da se bavi sportom i glumom i da radi razne stvari i da bude nedovrsen i nesavrsen ali nije za covjeka da bude mali i zlobni i pokvareni pacov i da smislja pakost a onda da se krije iza neke pozicije pa to je bijedno

Ja cackam nepravdu a ne mecku e sada ako je taj neki mecena olicenje nepravde sa uzivanjem cu da ga cackam, nebitno cak i da je najnizi na drustvenoj ljestvici to je nebitno,nikada se ne cacka osoba ili pozicija ili neciji status,vec tudja zloba,samozivost i nepravda
Ok, ali to je promišljeno i uopšteno čačkanje sa manjim posljedicama nego što bi bilo da konkretno čačkaš nekoga ,,jakog,, !!!
Čačkaju se i pozicija i status, naročito kada su nezasluženi.

Ok, ali to je promišljeno i uopšteno čačkanje sa manjim posljedicama nego što bi bilo da konkretno čačkaš nekoga ,,jakog,, !!!
Čačkaju se i pozicija i status, naročito kada su nezasluženi.
Mogu biti nezasluzeni ali taj neki ko je nezasluzeno tu moze biti korektniji i pravedniji prema drugima nego onaj sto je zasluzio nije to mjerilo iako svako normalan zeli one koji su najvise zasluzili znanjem ali to opet ne znaci da su ljudi dobri mogu i pored znanja biti zlobni jako

Ja nemam nikakav problem sa tim ako je neko iznad mene ko manje zasluzuje ako je u odnosu prema meni dobar covjek onda mu to daje legitimitet a ako je zloban prema meni dzaba mu da je najveci genije za mene je splacina i ne vrijedi 2 centa ono 0 klasicna

Dobrota daje legitmitet svakoj nesavrsenosti a Zloba uzima legitimitet svakoj savrsenosti

Dobar covjek moze nauciti posao neki ali zloban covjek ne moze postati dobar nema sanse

Vece I negativnije posledice ces imati ako trpis i tolerises razne ljudske splacine i njihovu zlobu,samo te posledice te nece stici odma vec sa godinama,zlo ako se ne boris protiv njega napadace te na svakom mogucem cosku.Splacine su aktivne nikada pasivne i sire se kao virus.Ako neko je splacina on je u svim vremenima i okolnstima 0 klasicna i dzaba mu sve pozicija i uloga u drustvu ne vrijedi nista i imas prirodno pravo i Bog i cijeli univerzum je na tvojoj strani ako se boris protiv Zlobe i splacina u drustvu ,cak i da cijeli svijet nije treba da shvatis da ce losa karma stici sve Zlobnike a jos gora karma one koji im cute i tolerisu ih zarad nekog laznog mira

Ljudi ne razumiju koncept Karme u najednostavnijem smislu

Zar stvarno neko misli ako je splacina da nece biti kaznjen,splacina za zivota moze da izbjegne pravdu da mu ide sve savrseno a ta osoba trulez najgori,ali ljudi ne shvataju da je Karmicka kazna gora nego kazna zatvora ili novcana kazna

Gora je jer mnogi ljudi koji cijeli zivot rade najgore stvari a nikada nisu platili ni novcanu kaznu a kamoli bili u zatvoru,njih Karma kazni tipa dijete mu se rodi sa cerebralnom paralizom a ne daj Boze to ikog da zadesi,ili mu ljudi oko njega pate se i desavaju im se cudne stvari uzasne,ili u narednom zivotu rodi se paralizovan ili bez udova,to su vam karmicki dugovi koji nisu placeni kada je trebalo.Zasto mislite zasto se svi ljudi ne radjaju jednako lijepi,pravi i zdravi pa u prvom
zivotu svi se radjaju skoro pa savrseni nema greske, nema zavisti,nema trulog voca,gorcine,zlobe svako novo postojanje i novi nosi dugove ili zasluge proslih postojanja.Svaki dug mora da se plati sto je dug duze neplacen posledice su gore.

Ne isplati se nikada biti splacina,samo sto to nijedna splacina ne razumije da su zemaljske kazne pjesma za ono kako Karma moze da im vrati

Ljudi ne razumiju koncept Karme u najednostavnijem smislu

Zar stvarno neko misli ako je splacina da nece biti kaznjen,splacina za zivota moze da izbjegne pravdu da mu ide sve savrseno a ta osoba trulez najgori,ali ljudi ne shvataju da je Karmicka kazna gora nego kazna zatvora ili novcana kazna

Gora je jer mnogi ljudi koji cijeli zivot rade najgore stvari a nikada nisu platili ni novcanu kaznu a kamoli bili u zatvoru,njih Karma kazni tipa dijete mu se rodi sa cerebralnom paralizom a ne daj Boze to ikog da zadesi,ili mu ljudi oko njega pate se i desavaju im se cudne stvari uzasne,ili u narednom zivotu rodi se paralizovan ili bez udova,to su vam karmicki dugovi koji nisu placeni kada je trebalo.Zasto mislite zasto se svi ljudi ne radjaju jednako lijepi,pravi i zdravi pa u prvom
zivotu svi se radjaju skoro pa savrseni nema greske, nema zavisti,nema trulog voca,gorcine,zlobe svako novo postojanje i novi nosi dugove ili zasluge proslih postojanja

Ne isplati se nikada biti splacina,samo sto to nijedna splacina ne razumije da su zemaljske kazne pjesma za ono kako Karma moze da im vrati
Nisam mislila na karmu nego na psihološki aspekt tolerisanja zla.

Karma je koncept podložan raspravi, u to veruješ ili ne, nije nešto dokazano i opipljivo. Ne znam ni koliko je tome mesto u ovoj temi u smislu diskusije.

A druge strane tolerisanje negativnosti fakat ima negativne posledice na mnogo načina.

Karma je koncept podložan raspravi, u to veruješ ili ne, nije nešto dokazano i opipljivo. Ne znam ni koliko je tome mesto u ovoj temi u smislu diskusije.

A druge strane tolerisanje negativnosti fakat ima negativne posledice na mnogo načina.
Nije podlozan raspravi, znas koliko u praksi imas ljude koji su radili sve i svasta nikada nista u zivotu platili pa im samo ljudi oko njih obolijevaju od najgorih bolesti ono raspadaju se itd.Mogu ljudi prevariti svakog sem Boga i Univerzum.Imas tih slucajeva more i to nebjasnjivo se ljudima desavaju neke kosmicke kazne a to su tako teske kazne i neobjasnjive da bi covjek svaki potpisao i decenije robije samo da ga to ne zadesi

Nije podlozan raspravi, znas koliko u praksi imas ljude koji su radili sve i svasta nikada nista u zivotu platili pa im samo ljudi oko njih obolijevaju od najgorih bolesti ono raspadaju se itd.Mogu ljudi prevariti svakog sem Boga i Univerzum.Imas tih slucajeva more i to nebjasnjivo se ljudima desavaju neke kosmicke kazne a to su tako teske kazne i neobjasnjive da bi covjek svaki potpisao i decenije robije samo da ga to ne zadesi
Kao što rekoh to je stvar verovanja i interpretacije i ne znam koliko treba diskusiju o tome u ovom smeru razvijati ovde.

Pa ima i psiholoski veze jer mnoge splacine nisu svjesni te karme,inace da jesu ne bi se ponasali kao splacine,ne zato sto bi im se probudila neka svijest o dobru vec zato sto bi osjetili strah,jer splacine razumiju samo jezik straha ,a van materijalizma i pohlepe nista ne i vide ne shvataju kako priroda i univerzum funkcionisu i da takav olos postoji i medju zivotinjskim vrstama ali priroda se pobrine za svaku vrstu

Pa ima i psiholoski veze jer mnoge splacine nisu svjesni te karme,inace da jesu ne bi se ponasali kao splacine,ne zato sto bi im se probudila neka svijest o dobru vec zato sto bi osjetili strah,jer splacine razumiju samo jezik straha ,a van materijalizma i pohlepe nista ne i vide ne shvataju kako priroda i univerzum funkcionisu i da takav olos postoji i medju zivotinjskim vrstama ali priroda se pobrine za svaku vrstu
Ja sam se već dva puta izjasnila o tome, nema potrebe da me ubeđuješ, izvini.

Mazohizam i nisu ih tukli ko decu

Mene jesu ali sam uvijek znao kada je nesto pokvareno i lose a krije se iza nekakve kobjagi tradicje ili nekih pravila,zlo mora biti porazeno uvijek i napadnuto,zlu covjek dobar nikada ne treba da da prostora da to zlo dise

Kao npr kada ljudi gledaju da zarade na vjencanju itd,to je zlo i primitivizam,od toliko dana u zivotu covjek bas nadje na taj dan da bude trgovac i onda to kriju a red je neki,obicaj da se nesto da,uzas

Poslednja izmena:
Na šta bi život ličio da se ne čačka mečka?
Kako bi novinari došli do korisnih informacija, upozorili, objelodanili, naveli na razmišljanje i zaključak.
Kako bi policija, tužilaštvo istražili slučaj? (dobro, ovo je trenutno s...e).
Kako bi radnik ostvario svoja prava?
Kako bi žene jasno stavile do znanja da su svoje?
I tako dalje, i tako bliže ;)
Znači, čačkanje je korisno!

Zašto neki ljudi vole da "čačkaju mečku"?

Зато што живимо у друштву које награђује такво понашање.

Ако провокатор не добије батине, нахранио је свој его и потенцијално успоставио доминацију која ће му касније користити за штошта; ако добије батине, одједном има основа да се представља као жртва — оно што наша култура највише воли.

С обзиром да ствари тако стоје, неки људи одлуче да је вредно ризиковати.

Kako bi novinari došli do korisnih informacija, upozorili, objelodanili, naveli na razmišljanje i zaključak.

Ti politiku vidis u svemu :rotf:

Ajde malo neki drugi aspekt, ljubavne odnose recimo… :think:

Cackas li tu mecku :cool:

Зато што живимо у друштву које награђује такво понашање.

Ако провокатор не добије батине, нахранио је свој его и потенцијално успоставио доминацију која ће му касније користити за штошта; ако добије батине, одједном има основа да се представља као жртва — оно што наша култура највише воли.

С обзиром да ствари тако стоје, неки људи одлуче да је вредно ризиковати.

Mozes ti tog provokatora pametnije da dobijes sem batinama? :think:

Ne kaže naš narod zabadava "ne čačkaj mečku" a kad je čačneš obično za*ebeš tj zezneš stvar.
Ćačkati u ovom slučaju, znači tražiti nevolju bez razloga, koja se obično završi na štetu onog ko čačka.. :mrgreen:
Dakle, budi mir(na)an inače će mečka zaigrati i pred tvojim vratima..:eek::mrgreen: a onda.. :prpa:

Back