Zašto ne treba jesti svinjetinu?

To ti sa Bogom rascisti jer On je Taj koji nas poziva da budemo SVETI JER JE I ON SVET dok se ta svetost postize,izmedju ostalog,i kroz poslusnost zapovestima za mesnu ishranu !
Bato, al nema ni jedna zapovest koja se odnosi na mesnu ishranu, o čemu pričaš? Samo jedan sanitarni propis bez sankcije.

A inače taj propis je deo Zakona koji je Gospod ispunio i stoga ne važi za hrišćane.

Bato, al nema ni jedna zapovest koja se odnosi na mesnu ishranu, o čemu pričaš? Samo jedan sanitarni propis bez sankcije.

A inače taj propis je deo Zakona koji je Gospod ispunio i stoga ne važi za hrišćane.
nisi u pravu, bog ne jede svinjetinu i on je svet zbog toga, holesterol mu u normalu :hahaha:
kakve sve gluposti da pročitaš od njega :D

nisi u pravu, bog ne jede svinjetinu i on je svet zbog toga, holesterol mu u normalu :hahaha:
kakve sve gluposti da pročitaš od njega :D
Mene više zanima i brine kako to da mora biti poslušan sanitanom propisu bez sankcije a ne mora biti poslušan verskom propisu iz tog istog Zakona, koji mu nalaže da secne kožuru ako misli da bude u savezu s Bogom, što je valjda mnogo važnije od 300gr pojedene prasetine, zbog čega neće otpasti od Boga?

Kaže, Zakon ispunio Isus svojom žrtvom, pa taj propis ne važi... Pa ako je ispunio, kako je moguće da jedan nebitan sanitarni propis tog Zakona ipak opstaje?

Mene više zanima i brine kako to da mora biti poslušan sanitanom propisu bez sankcije a ne mora biti poslušan verskom propisu iz tog istog Zakona, koji mu nalaže da secne kožuru ako misli da bude u savezu s Bogom, što je valjda mnogo važnije od 300gr pojedene prasetine?

Kaže, Zakon ispunio Isus svojom žrtvom, pa to ne važi... Pa ako je ispunio, kako je moguće da jedan nebitan sanitarni propis tog Zakona ipak opstaje?
pa to samo jeres kojoj pripada zna. oni tumače rečeno nisam došao da kvarim zakone i proroke već da ispunim da je izgleda džabe dolazio nije ispunio nego nastavio. samo što selektivno biraju iz tog zakona a dar proroštva posle hrista im dala elena vajt.
ma smešno i žalosno kako kasape njima navodno svetu knjigu.

Inače prejak mi je jedan detalj u tzv. Novom revidiranom prevodu Biblije koji su izdali neki crnogorski adventisti.
"Sve što se miče što je živo neka vam bude za hranu, kao što sam vam dao i sve zeleno bilje." (Postanje 9:3).
Ali onda ide pojašnjenje:
"Posle Potopa, trećeg velikog prokletstva na zemlji, i usled znatno izmenjenih uslova života, Bog je dopustio mesnu ishranu za ljude. Ali kao što izraz „sve bilje“ podrazumeva samo jestive biljke za čoveka, tako se „sve što se miče“ odnosi samo na čiste životinje, koja podela je bila poznata od početka."

Inače prejak mi je jedan detalj u tzv. Novom revidiranom prevodu Biblije koji su izdali neki crnogorski adventisti.
"Sve što se miče što je živo neka vam bude za hranu, kao što sam vam dao i sve zeleno bilje." (Postanje 9:3).
Ali onda ide pojašnjenje:
"Posle Potopa, trećeg velikog prokletstva na zemlji, i usled znatno izmenjenih uslova života, Bog je dopustio mesnu ishranu za ljude. Ali kao što izraz „sve bilje“ podrazumeva samo jestive biljke za čoveka, tako se „sve što se miče“ odnosi samo na čiste životinje, koja podela je bila poznata od početka."
Dela 11:7-9...

''A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.''

a oni i dalje pogane što je gospod očistio.

Dela 11:7-9...

''A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.''

a oni i dalje pogane što je gospod očistio.
Ali presmiješno mi je što oni, veliki biblisti, čitaju "SVE što se miče" da nije sve već tipa 70% životinja otpada. Pitanje je zašto je Bog zaboravio dodati riječ "sve ČISTO što se miče".

Pošto vjerujem da će robivek odmah pitati da li to znači da možemo jesti ljude ne znači jer se u Sv. Pismu nikada ni ne stavlja ljudsko meso kao opcija ljudima za hranu (pominje se samo kao posljedica Božjeg gnjeva i kao kletva) a u narednim stihovima se jasno kaže da ljudi ne treba da ubijaju druge ljude jer su ljudi stvoreni po obličju Božjem a kamoli da ih jedu.

Jer je Haram

tim curry no GIF

Ali presmiješno mi je što oni, veliki biblisti, čitaju "SVE što se miče" da nije sve već tipa 70% životinja otpada. Pitanje je zašto je Bog zaboravio dodati riječ "sve ČISTO što se miče".

Pošto vjerujem da će robivek odmah pitati da li to znači da možemo jesti ljude ne znači jer se u Sv. Pismu nikada ni ne stavlja ljudsko meso kao opcija ljudima za hranu (pominje se samo kao posljedica Božjeg gnjeva i kao kletva) a u narednim stihovima se jasno kaže da ljudi ne treba da ubijaju druge ljude jer su ljudi stvoreni po obličju Božjem a kamoli da ih jedu.
ovako to vidim
mojsije im (jecrejima) doneo zakon o iahrani. da kažemo eto bio narodni nutricionista. pa kaže šta je zdravo šta je nezdravo, prevode nezdravo sa gadno. veći efekat ima ta reč. međutim isus kad je došao imao šta i da vidi. ljudi zapenili za subotu i za hranu. i šta radi, ne sudi al kaže evo očistih vam sve da se ne opterećujete i da smarate fariseje kakvog zeca smete da jedete, a oni su tek posebna priča. da nemate taj zakon na leđima. kasnije su apostoli to shvatili pa objašnjavaju tu opsednutost hranom, pa pavle kaže ko je slab u veri taj zelje jede. (nema snage da veruju u hrista) još je zaglavljen u sz.
u redu bi bilo da kaže, neću da jedem "nezdravo" pa već šta je po njemu nezdravo nek ne jede. monasi poste ceo život al ne kažu uništiće te bog što jedeš svinjetinu jer ne kršiš hristovo pročišćenje i savetuju budi umeren u svemu.
ali jok nigde ne piše da je isus jeo prasence i tu dolazi do kuršlusa solo skriptaša. pa nige ne piše ni da je vršio nuždu i šta ćemo da ne seremo i pišamo.
to nije zdravorazumski to je licemerstvo do bola ili su toliko glupi da im nema pomoći. i od njih prave nekakve fanatike koji i ne znaju u šta veruju.

ovako to vidim
mojsije im (jecrejima) doneo zakon o iahrani. da kažemo eto bio narodni nutricionista. pa kaže šta je zdravo šta je nezdravo, prevode nezdravo sa gadno. veći efekat ima ta reč. međutim isus kad je došao imao šta i da vidi. ljudi zapenili za subotu i za hranu. i šta radi, ne sudi al kaže evo očistih vam sve da se ne opterećujete i da smarate fariseje kakvog zeca smete da jedete, a oni su tek posebna priča. da nemate taj zakon na leđima. kasnije su apostoli to shvatili pa objašnjavaju tu opsednutost hranom, pa pavle kaže ko je slab u veri taj zelje jede. (nema snage da veruju u hrista) još je zaglavljen u sz.
u redu bi bilo da kaže, neću da jedem "nezdravo" pa već šta je po njemu nezdravo nek ne jede. monasi poste ceo život al ne kažu uništiće te bog što jedeš svinjetinu jer ne kršiš hristovo pročišćenje i savetuju budi umeren u svemu.
ali jok nigde ne piše da je isus jeo prasence i tu dolazi do kuršlusa solo skriptaša. pa nige ne piše ni da je vršio nuždu i šta ćemo da ne seremo i pišamo.
to nije zdravorazumski to je licemerstvo do bola ili su toliko glupi da im nema pomoći. i od njih prave nekakve fanatike koji i ne znaju u šta veruju.
Evo uzmi Petrovu viziju. Odradimo u stilu matematičke jednačine.

Prije vizije:
Životinje u viziji = nečiste
Paganski narodi = nečisti

U Petrovoj viziji:
Životinje u viziji = paganski narodi.

Poslije vizije:
Paganski narodi = čisti.
Pošto su paganski narodi = životinje u viziji onda nužno proizlazi da su i životinje u viziji = čiste.

Ali oni bi da se ta vizija odnosi isključivo i jedino na ljude pagane ali ne i na životinje što je besmisleno. Pa što je onda Bog slao viziju u vidu životinja? Što nije sv. ap. Petru samo direktno rekao "idi i propovijedaj paganima"? Ovako ispada da Bog idalje nečistim životinjima simbolizuje sada čiste pagane. Ili su i pagani i životinje čisti ili nisu ni jedni ni drugi.

Evo uzmi Petrovu viziju. Odradimo u stilu matematičke jednačine.

Prije vizije:
Životinje u viziji = nečiste
Paganski narodi = nečisti

U Petrovoj viziji:
Životinje u viziji = paganski narodi.

Poslije vizije:
Paganski narodi = čisti.
Pošto su paganski narodi = životinje u viziji onda nužno proizlazi da su i životinje u viziji = čiste.

Ali oni bi da se ta vizija odnosi isključivo i jedino na ljude pagane ali ne i na životinje što je besmisleno. Pa što je onda Bog slao viziju u vidu životinja? Što nije sv. ap. Petru samo direktno rekao "idi i propovijedaj paganima"? Ovako ispada da Bog idalje nečistim životinjima simbolizuje sada čiste pagane. Ili su i pagani i životinje čisti ili nisu ni jedni ni drugi.
upravo jer nejevrejski narod je bolje razumeo jer nisu bili opterećeni sa 613 zakona mojsijevih.
ja razumem jevreje jer u to vreme neko ti okrene naopačke svet. nego ne razumem ove navodno hrišćane koji su se zaglavili što je bilo dve hiljade godina pre njihovog rođenja. toralni peomašaj, napraviše sprdnju od hrista, pozivaju se na svetog duha a dogma im ako ne veruješ u subotu kao naziv dana ne veruješ ni u boga. dokle to ide brašo. ovi drugi se pozivaju na jehovu, a jehove niđe u nz pa ga još prave sadistom tako što šalje anđela na golgotu dok on na nebu čačka nos.
ma užas šta je crkva sve dozvolila. meni uopšte nije čudno što dosta ljudi ima averziju prema hrišćanstvu.

Bato, al nema ni jedna zapovest koja se odnosi na mesnu ishranu, o čemu pričaš?
Evo ti Bozje zapovesti bato:

3 Mojs.11,1.2:
" I reče Gospod Mojsiju i Aronu govoreći im:
Kažite sinovima Izrailjevim i recite: ovo su životinje koje ćete jesti između svijeh životinja na zemlji:..."

Jel ti ovo lici na Bozju zapovest ili na neku pricu za malu decu ?

Samo jedan sanitarni propis bez sankcije.
Kakav bre sanitarni popis,sta je tebi,jel ti ovo tebi lici na bilo kakav sanitarni opis necega:

3 Mojs.11,3.4, 9-11, 20.21:
"...Što god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
Ali onijeh što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite,..."

... A između svega što je u vodi ovo jedite: što god ima pera i ljusku u vodi, po moru i po rijekama, jedite
A što nema pera i ljuske u moru i u rijekama između svega što se miče po vodi i živi u vodi, da vam je gadno.
Gadno da vam je; mesa da im ne jedete,..."

...Što god gamiže a ima krila i ide na četiri noge, da vam je gadno.
Ali između svega što gamiže a ima krila i ide na četiri noge jedite što ima stegna na nogama svojim, kojima skače po zemlji..."

Ne znam koje si ti strucne spreme bato ali smatram da je cak i elementarno obrazovanje sasvim dovoljno da u navedenim tekstovima primeti USLOVI VEZANI ZA ANATOMIJU zvotinja...!!!
...stavrno ne znam kako ti podje za rukom da ovde primetis bilo kakav sanitarni opis !??

Kako ga ispuni bato,jel vidis anatomski opis zivotnja - jel se taj opis promenio nakon Hristove zrtve...!? Ja mislim da se nije ali ako smatras drugacije daj nam konkretnih dokaza.

Uz put ponavljam da je upravo razlikovanje mesa kojeg se jede i koje se ne jede jeste preduslov za POSVECENJE a to je poziv koji ima kontinuitet i u vreme NZ-ta.
Evo dokaza:

3 Mojs.11,44.45:
"...Jer ja sam Gospod Bog vaš; zato se osvećujte i budite sveti, jer sam ja svet; i nemojte se skvrniti ničim što puže po zemlji.
Jer ja sam Gospod, koji sam vas izveo iz zemlje Misirske da vam budem Bog; budite dakle sveti, jer sam ja svet..."

I evo sta nam ponavlja apostol:

1 Petr.1,15.16:
"...Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet..."

Dakle apostol nas poziva da budemo SVETI u svemu zivljenju a kao sto sam vec naveo,ishrana je sastavni deo tog "zivotnog paketa" !

Poslednja izmena:

Back