Zašto ne treba jesti svinjetinu?

A savest ti kaze sta konkretno : jedi svasta da bi bio jak u veri ili mozda da jedes zelje jer si u veri slab ?
...molim te pojasni kako je to konsumiranje zelja postao parametar na osnovu kojeg se vidi slaba vera ???
...i jos bitnije - kada je neko bio pohvaljen zbog jake vere nakon sto je pojeo necistu hranu ?
ne znas sta je savest?
Rimljanima 2
15 Oni pokazuju da je suština zakona zapisana u njihovom srcu, a o tome svedoči i njihova savest i u svojim mislima bivaju optuženi ili pak opravdani.

Eto zasto bi nekome savest dopzvoljavala da sve jede a nekome ne.
Svi imamo razlicitu savest
zato se kaze ne sudii onome ko sve jede ili koji ne jede itd...
jer ljudi na temelju svoje savesti sude drugima

super, micemo se pomalo..sta je uticalo na to uvjerenje da grupa vegetarijanaca ne zeli jesti meso...u ovom kontekstu mozemo reci sta je uticalo na to uvjerenje vegetarijanaca da ne zeli jesti cisto meso vise..nemam nista protiv da kazem takodje "da ne zele jesti vise meso cisto i necisto"..

ne znas sta je savest?
Rimljanima 2
15 Oni pokazuju da je suština zakona zapisana u njihovom srcu, a o tome svedoči i njihova savest i u svojim mislima bivaju optuženi ili pak opravdani.

Eto zasto bi nekome savest dopzvoljavala da sve jede a nekome ne.
Svi imamo razlicitu savest
zato se kaze ne sudii onome ko sve jede ili koji ne jede itd...
jer ljudi na temelju svoje savesti sude drugima
A kada je poskupela nafta u Venecueli,odakle ti taj podatak ? :kafa:

super, micemo se pomalo..sta je uticalo na to uvjerenje da grupa vegetarijanaca ne zeli jesti meso...u ovom kontekstu mozemo reci sta je uticalo na to uvjerenje vegetarijanaca da ne zeli jesti cisto meso vise..nemam nista protiv da kazem takodje "da ne zele jesti vise meso cisto i necisto"..
ja sam sve objasnila ne znam gde se ti mices :)

spoaznanje utice na savest razmisljanje uverenje stagod

sve sam i tebi objasnila
iz Rimljanima 14 vidimo da je izbor toga sta cemo jesti ili piti stvar savesti
jer Bog sve odobrava
Izvini a jel ti tako zamisljas analizu Biblijskih tekstova,narocito one koje koje traze dublje proucavanje ???
Dozvoli mi da ti skrenem paznju da smo trenutno stali kod 2 stiha - kad njega resimo idemo dalje ,citavo poglavlje je pred nama...red je da jednom za svagda resimo navodne dokaze koje dajete a za koje je vise nego jasno da su bez zapazenog konteksta stoga potpuno neprikladni za predmetnu temu...
...ili cemo mozda nakon analize zakljuciti da sam ja i jos neko poput mene bili u zabludi jer smo pogresili u tumacenju...

Jel idemo ???
Dakle fokusiraj se na 2 stiha i pitanja koja si dobila/koje ste dobili...!!!

Izvini a jel ti tako zamisljas analizu Biblijskih tekstova,narocito one koje koje traze dublje proucavanje ???
Dozvoli mi da ti skrenem paznju da smo trenutno stali kod 2 stiha - kad njega resimo idemo dalje ,citavo poglavlje je pred nama...red je da jednom za svagda resimo navodne dokaze koje dajete a za koje je vise nego jasno da su bez zapazenog konteksta stoga potpuno neprikladni za predmetnu temu...
...ili cemo mozda nakon analize zakljuciti da sam ja i jos neko poput mene bili u zabludi jer smo pogresili u tumacenju...

Jel idemo ???
Dakle fokusiraj se na 2 stiha i pitanja koja si dobila/koje ste dobili...!!!
smatram da nisi pocetnik da ti crtam
koja dva stiha
procitaj prvo cewlo9 poglavlje Rimljanima 14
da bi shvatio

smatram da nisi pocetnik da ti crtam
koja dva stiha
procitaj prvo cewlo9 poglavlje Rimljanima 14
da bi shvatio
Mozda jesam a mozda su to neki od ostalih koji nas prate...dakle trebamo "crtati"i to veoma pazljivo...
Dobila si pitanja na osnovu 2 stiha,jel moze konacno odgovora ????
A ako ne znas onda je red da nam to lepo priznas pa da privremeno iskljucimo dokaza kojeg si ponudila u prilog ljudske svastojedi i da utvrdimo o cemu se zaista radi u tom poglavlju( glavni princip analitickog istrazivanja Svetog Pisma jeste da se prvo utvrdi kontekst i znacaj teksta pa da se tek onda izvlace zakljucci a ne obrnuto ).

Ponavljam pitanje:

Molim te pojasni kako je to konsumiranje zelja postao parametar na osnovu kojeg se vidi slaba vera ???
...i jos bitnije - kada je neko bio pohvaljen zbog jake vere nakon sto je pojeo necistu hranu ?

I svakako korektno je odgovoris i spavach - u to sto te pitao u vezi istog stiha.

Dakle ???

P.S. ...imam neki osecaj da su te kolege po veri na ovom pdf-u ostavile na cedilu prateci od bezbedne distance kakao se mucis u nelagodnoj situaciji u kojoj si se sama uvalila... :D

Koliko se secam ja se nisam izjasnio kojoj V.Z-ci pripadam tako da... :kafa:
...cudi me sto me ne pratis u mom povremenom relaksiranom razgovoru kad se malo znam i nasaliti,kao sto je recimo bila i ova prilika ali posto vidim da treba pojasnicu:
U smislu kategorizacije mesa cisto/necisto ne postoi razlika zasnivana / vezana za uzrast zivotinje nego svinja je svinja,konj je konj,pas je pas i t.d.

Hmmm,ovo je jos jedan od problema te vrste - muslimani zapravo ne znaju zasto ne jedu svinjetinu i ono jos bitnije - njima nije necisto jesti zeca,konja,magarca,zabe i t.d. jer im njihova knjiga to jasno ne brani u smislu precizne kategorizacije svih zivotinja,bubine,ribe i t.d.
Dakle Bog nije zabranio samo svinju nego bukvalno sve zivotinje koje nisu prezivari i koje nemaju razdvojene papke i koje idu na shapama.
Od riba jestive su samo one koje imaju krljusti i perje,zabranjene su generalno insekti ,dakle stvorenja koja gamizu i idu na 4 ili vise nogu,dok ptice su imenovane koje su jestive a koje nisu...
E sad za muslimane je ovo nesto izmedju "atomske fizike" i naucne fantastike utoliko vise sto prema njihovom verskom konceptu - oni ne jedu svinjece ali to ne vazi ukoliko su recimo previse gladni jer su tada svastojedi !!!

Inace Bog Nebeski je stvorio i coveka pa ljudi ipak nisu ljudozderi , mi se ne ubijamo medjusobno da bi se prehranili tako da danas recimo koknemo komsiju,pa njegovu decu za rucak i da tako radimo sve dok nas ne kokne neki drugi iz komsiluku ( covecanstvo jeste primetilo kanibalstvo ali je to u izuzetno malom formatu ) !!!

Dakle trebamo jesti samo ono sto nam je Bog dao da jedemo i to je pre svega za nase dobro !!!

Bog zabranjiva svinjetinu u Bibliji i Kuranu jer je necista zivotinja, moze prouzrokovati bolesti ako se konzumira.
Bog nam je dao svinju da bude pokretni kontenjer, da jede otpatke i smece, i tako se reciklira , ona moze da jede svasta, od metala, plastike, beton, *****, zemlju sve to svinja moze jesti.

to je nesto najgore sto moze covjek staviti usta od mesa zivotinjskog.

Bog zabranjiva svinjetinu u Bibliji i Kuranu jer je necista zivotinja, moze prouzrokovati bolesti ako se konzumira.
A jel mozes pojasniti u kom je smislu necista - jel se to radi o higijenskoj necistoci jer se mozda vise krece u bljatavim,prljavim sredinama ili sto se sama ne brine da nakon toga sredi svoju necistocu sa tela... ?
...ili postoji neki drugi razlog ?
Bog nam je dao svinju da bude pokretni kontenjer, da jede otpatke i smece, i tako se reciklira , ona moze da jede svasta, od metala, plastike, beton, *****, zemlju sve to svinja moze jesti.
U vezi ovog se potpuno slazem...
A sta je sa zecom,jel i on neki brzokretacujci kontenjer pa se toga radi ne sme jesti ( jer je takodje necista zivotinja) ili je on po tebi jestiv jer nije svinja...?
Ili da budem jos precizniji,dali u tvojoj svetoj knjizi postoje neke konkretne parametre koje prave kategorizaciju zivotinja na ciste i neciste pa ih nam navedi koje su ili takvo nesto uopste nema...?
to je nesto najgore sto moze covjek staviti usta od mesa zivotinjskog.
...pa sad neki ljudi jedu i zabe,i zmije,gustere,misheve,bubasvabe tako da...

Poslednja izmena:
ja sam sve objasnila ne znam gde se ti mices :)

spoaznanje utice na savest razmisljanje uverenje stagod
nisi ti nista objasnila vec izvrdavas da das odgovor..ti svoje biblijsko uvjerenje gradis na osnovu stihova i onda to utice na tvoju savjest i spoznaju....sta je uticalo na savjest i uvjerenje vegetarijanaca kojima se apostol pavle obraca? koje spoznanje, parametri su uticali na tu grupu da bi formirali svoje uvjerenje i jeli samo zelje?

nisi ti nista objasnila vec izvrdavas da das odgovor..ti svoje biblijsko uvjerenje gradis na osnovu stihova i onda to utice na tvoju savjest i spoznaju....sta je uticalo na savjest i uvjerenje vegetarijanaca kojima se apostol pavle obraca? koje spoznanje, parametri su uticali na tu grupu da bi formirali svoje uvjerenje i jeli samo zelje?
sami Biblijski stihovi su jasni i jos sam objasnila
ja ti nista ne mogu ako neces da razumes

Svinje ne treba jesti zato sto su vrlo inteligentne zivotinje , pametnije od pasa ( iako ih jedem zato sto su ukusne ali ja sam licimur ).
Svi ostali razlozi nemaju smisla.

crveno meso ne treba jesti jer sadrži šećerni molekul Neu5gc koji nije kompatibilan sa našim telom (mi proizvodimo srodan ali različit Neu5ac) a unosimo ga isključivo sa mesom drugih sisara...primećeno je da su ćelije tumora pune ovog Neu5gc...tako da meso sisara nije baš zdravo...
al ko još hoće da živi zdravo i dugo ako treba da se odrekne mesa?

sami Biblijski stihovi su jasni i jos sam objasnila
ja ti nista ne mogu ako neces da razumes
Aeternum,dobila si konkretno pitanje,sto mi ne odgovaras ,jasno i konkretno ?
Evo pitanja jos jednom:

Molim te pojasni kako je to konsumiranje zelja postao parametar na osnovu kojeg se vidi slaba vera ???

Aeternum,dobila si konkretno pitanje,sto mi ne odgovaras ,jasno i konkretno ?
Evo pitanja jos jednom:

Gde pise slaba vera, vera
kada ces da shvatis da je to stvar savesti

Back