Srbija je potpisala ugovor o kupovini francuskih Rafala i odrekla se kupovine ruskih aviona koji su objektivno mnogo bolji od francuskih, možda čak i jeftiniji. Juče je predsednik govorio da se kroz istoriju Srbija naoružavala sa više strana (i time kupovala savezništvo i naklonost od istih) a zar nije bilo bolje od Francuza kupiti na primer nek minobacače čisto da im se zamažu oči ili nešto slično tome i sačekati da se rat u Ukrajini završi (ratovi traju od 4-6 godina) i onda kupiti ruske avione Mig-35 ili Mig-29 SMT?
Русија и Кина имају одличне авионе али при куповини овако озбиљних апарата, који су за малу земљу "куповина века", не иде увек све по некој стандарндој процедури и логици.
Постоји ту много фактора који утичу на набавку а геополитички односи по свету често знају да буду пресудни.
- МИГ 35 је нешто што би нама највише одговарало али од тог посла нема ништа, бар не у неко скорије време. Овај авион РФ тек ове године почиње да се уводи у мало озбиљнију производњу. Да ли би нама Руси продали овај авион, искрено, чисто сумњам јер нови фазотрон радар је веома добар и не би хтели да противничка страна загледа разна решења истог. Ми би НАТО-у дали да прегледа буквално 30 минута након слетања првог авиона.
Руси га немају ни приближно довољно за себе.
- СУ35, СУ57 - то заборави. Први је једноставно превелики за нас а о овом другом нема ни говора.
- Ј10С - одлична машина. Ово би, по мом мишљењу било друго најбоље решење од нових авиона али се плашим да од тога не би било ништа јер не би НАТО, још европски део, дозволио да кинески авиони дођу у само срце његове територије - логично сасвим.
- Еурофајтер - никако. Он има озбиљних техничких проблема, мада доста их је отклоњено, и јако јако је скуп.
- Грипен - ми немамо нити искуства нити политичких "блискости" са Швеђанима за набавку овог авиона.
- Мислим да би нама било најбоље решење или Ф16 полован или Мираж 2000 (овај авион су Французи задржавали неко време да не испоруче Украјинцима јер су мислили да ћемо то узети).