Зашто не поштујем туђа верска осећања?

Имам нека питања која ми делују повезано са овом темом и твојим проблемом, надам се да не одступају.

Зашто у школама у Војводини стоје слике СВЕТОГ Саве?
Пошто у Војводини има и припадних других религија, зар није логично да има и њихових светаца, полубогова, богова? Мени је сметало да уђем у учионицу и да ми изнад табле стоји неки светац. Иначе, немам ништа против Растка Немањића.

Такође је било организованих одлазака у цркву, и ја сам морао ићи, иначе бих добио неоправдани. Једна од глупљих ствари је била када смо ишли да гледамо како постављају златну куполу и попове како мађијају нешто, нисам сигуран из ког разлога.

Још једна бесмислица: професор географије је захтевао од нас да знамо химну напамет. Што мени нема смисла јер се у њој величају хришћански(православни) бог и српство. А предавао је ученицима који нису ни православци ни Срби.

Да ли је ово угрожавање ставова и (не)веровања?

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Himna je takva kakva jeste, a Himnu sv. Savi svako meze da odbije da uci pozivajuci se na Ustav i Zakon o crkvama i verskim zajednicama. Takodje, svaki obilazak verskog objekta se moze odbiti. Naravno, za to je potrebna podrska roditelja.

Kako ces biti dobar ako ne verujes u dobro?
Ako ne verujes da je zivo/ i vecno?Da je jace od zla?
Da li si ti procitala Bibliju?

Још једна бесмислица: професор географије је захтевао од нас да знамо химну напамет. Што мени нема смисла јер се у њој величају хришћански(православни) бог и српство. А предавао је ученицима који нису ни православци ни Срби.

Trebao si ga tuziti zbog nametanja vere.

Дигли су људи руке од Бога. Тачније и још горе, на Бога.
Они би тако горди и поносни на себе у својој пролазној неугледности да им се Бог врати.
То јест, да им се некако уклони у тај погани стил живота.
Скоро па су у свој сујети спремни и да му то нареде.
Волели би и тај украс у животу, као фикус. Ћутиш и украшаваш ми дом.
На то може да се сведе славска икона, али Бог не може.
Стопом се на овоме свету бити мора, али душом не сме.

Без душе си нико без душе си ништа, купујеш продајеш одузимаш и додајеш...
Ti si upravo ovim tekstom osporila sve druge bogove, otkud znas da je jedan bog.

Od kad je znati himnu svoje države napamet, nametanje vere?

Naravno da je nametanje, niko nije duzan da zna himnu, pogotovu onu koja se krsi sa ustavom.
Svetovnost države

Član 11

Republika Srbija je svetovna država.

Crkve i verske zajednice su odvojene od države.

Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Naravno da je nametanje, niko nije duzan da zna himnu, pogotovu onu koja se krsi sa ustavom.

Nije tražio da znaju oče naš nego himnu države Srbije.
Po tebi onda i znati pesmicu Jovana Zmaja je nametanje jer što bi dete jednog npr. rumuna učilo pesmicu jednog srbina.
O čemu ti to?
Državna himna krši ustav????????????

Имам нека питања која ми делују повезано са овом темом и твојим проблемом, надам се да не одступају.

Зашто у школама у Војводини стоје слике СВЕТОГ Саве?
Пошто у Војводини има и припадних других религија, зар није логично да има и њихових светаца, полубогова, богова? Мени је сметало да уђем у учионицу и да ми изнад табле стоји неки светац. Иначе, немам ништа против Растка Немањића.

Такође је било организованих одлазака у цркву, и ја сам морао ићи, иначе бих добио неоправдани. Једна од глупљих ствари је била када смо ишли да гледамо како постављају златну куполу и попове како мађијају нешто, нисам сигуран из ког разлога.

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Rastko Nemanjic nije bio samo utemeljivač srpske crkve, nego i prosvete, kulture i celokupne srpske ideje. Otuda se on praznuje kao školska slava i ima ga na slikama u školama. Svaka manjina se mora prilagoditi većini i poštovati državu u kojoj živi. To da se neko oseća ugrožen zbog odlaska u crkvu za vreme nastave su gluposti. I ja sam bila u školi i znam da se đaci uvek raduju kad ih negde vode za vreme nastave koje god da su vere ili gde god to bilo . Ako se nešto obilazi za vreme nastave normalno da je obavezno.
Sramota je neznati himnu svoje države kakva god ona bila. To je deo licne kulture.

Poslednja izmena:
Мама и тата су ме саветовали да ако већ не морам да верујем у оно у шта већина верује онда бар да поштујем туђа верска осећања. И тога сам се до скоро државо. Трудио сам се да поштујем та туђа верска осећања. Временом, сам схватио да се од мене превише тражи. Туђа верска осећања већ увелико имају превелико поштовање јер је 95% народа православно хришћанско. Чак сам и ја одлучио да будем верник. Четири године сам био верник. Четири године живота у страху од списка казни које ће да ме снађу уколико се не будем државо овога или онога из црквених књига. Шта све смем, а шта све не смем.

Када сам напустио православље пошто више нисам хтео да живим у тим репресијама и окренуо се себи, поставио сам питање шта је било са мојим правом на избор? Где је поштовање мене као појединца? Имам ли ја право на то или је све онако како ти ми кажемо?

Због тог терора већина над свима који мало другачије мисле решио сам да више не поштујем туђа верска осећања, већ да се аргументима из мог властитог искуства борим против ужасне религијске манипулације. Ето започео сам ову тему надам се да ће дискусија аргументима бити добра.

zato što ne poštuješ ni svoje/sebe.

ok je to sa argumentima, ali bez poštovanja argumenti nisu dovoljni.
ovde se ''argumentovano'' samo porodica postrojava.

Back