Zasto ne da muskarci budu vaspitaci?

Meklaud

Iskusan
Poruka
5.998
Modernim standardima zenama se pruza da obavljaju sva zanimanja, i ona koja su tradicionalno pripadala samo muskarcima. E sad zasto je, pogotovo u malim sredinama gotovo nedopustivo da muskarac bude vaspitac u vrticu? Jeste, to je tradicionalno zensko zanimanje, zene su majke, imaju majcinski instikt, ali i muskarci su roditelji i oni imaju valjda ocinski instikt, zasto odmah seksualizovati i takve stvari. Jeste ima zloupotreba dece, ali poslednjih dana u novinama citam sve neke zene silovale te osnovce, te srednjoskolce, te decu iz popravnog zavoda...Ima dakle i na jednoj i drugoj strani.Zasto bi se recimo ja kao muskarac osecao ''prljavo'',da mi bude neprijatno sto mi je prijateljica ostavila da joj pricuvam bebu na primer i da razmisljam koja ce perverzija pasti komsiji na pamet kad me vidi sa tudjim detetom u narucju.Da li je sve ovo mozda zbog predrasuda, naseg seljackog mentaliteta ili neceg treceg?

Modernim standardima zenama se pruza da obavljaju sva zanimanja, i ona koja su tradicionalno pripadala samo muskarcima. E sad zasto je, pogotovo u malim sredinama gotovo nedopustivo da muskarac bude vaspitac u vrticu? Jeste, to je tradicionalno zensko zanimanje, zene su majke, imaju majcinski instikt, ali i muskarci su roditelji i oni imaju valjda ocinski instikt, zasto odmah seksualizovati i takve stvari. Jeste ima zloupotreba dece, ali poslednjih dana u novinama citam sve neke zene silovale te osnovce, te srednjoskolce, te decu iz popravnog zavoda...Ima dakle i na jednoj i drugoj strani.Zasto bi se recimo ja kao muskarac osecao ''prljavo'',da mi bude neprijatno sto mi je prijateljica ostavila da joj pricuvam bebu na primer i da razmisljam koja ce perverzija pasti komsiji na pamet kad me vidi sa tudjim detetom u narucju.Da li je sve ovo mozda zbog predrasuda, naseg seljackog mentaliteta ili neceg treceg?

To je sve do osobe... Koji muskarac zeli da bude vaspitac- mora da se nametne i pokaze svoju naklonost i kompetentnost za ovaj posao...

Mada-posto sam i sama pedagog- i iz licnog iskustva- zenske osobe su za mene uvek bile bolje
tj. muskarcima nesto nedostaje kada je pedagoski rad u pitanju.... u odnosu na zene :(

Normalna osoba koja drži tuđu bebu u naručju neće razmišljati vrte li komšije kakve perverzne primisli o njemu i bebi, kao što normalna osoba koja izvodi psa u šetnju neće razmišljati hoće li ko pomisliti kako on u toplini svoga doma nateže psa otpozadi - no poremećena hoće.

Poslednja izmena:
Normalna osoba koja drži tuđu bebu u naručju neće razmišljati vrte li komšije kakve perverzne primisli o njemu i bebi, kao što normalna osoba koja izvodi psa u šetnju neće razmišljati hoće li ko pomisliti kako on u toplini svoga doma nateže psa otpozadi - no poremećena hoće.

Ima veze i sa mentalitetom.Znam da u selima nije ''preporucljivo'' da otac javno grli svog sina kao sta ce selo reci i za oca i za sina.Ne znam objasnjenje,tj. sta ce reci i za oca i za sina (verovatno da ga je razmazio,pretvorio u pekmez i devojcicu),ali cim ne znam verovatno sam taj stepenik seljackog primitivizma preskocio.
Meni je recimo bilo neobicno, dolaskom u Novi Sad, da ujutru muskarci, stariji, setaju pudlice obucene u neka pseca odela bela,roza, to mi je tako delovalo papucarski i ''nastrano'',ali vremenom mi je to postalo normalno,ok.
Ali opet ovo za vaspitaca i vrtic misli i da nema toliko veze s nasim mentalitetom, jer koliko znam i u Americi nije toliko pozeljno da muskarac bude vaspitac.

Ima mnogo zanimanja koja su iz muških prešla u dominantno ženska. Danas je retkost videti učitelja, lekara opšte prakse, farmaceuta pa čak i novinara muškarca. Žene su preuzele ta zanimanja. Muškarci su se popeli lestvicu više. :) Nisu učitelji,ali su profesori i docenti, nisu lekari opšte prakse,ali su neurohirurzi, nisu farmaceuti,ali su mikrobiolozi itd...

Što se tiče obrnutog procesa i tu postoji ekvivalent pa je nekada bilo nezamislivo da je pored medicinskih sestara muškarac medicinski tehničar, a danas je to sasvim normalno i veoma često

Za ucitelja ili vaspitaca se opredeljuju muskarci razlicite energije, razlicitog nerva od onog koji imaju umetnici, kompozitori, inzenjeri, matematicari, ljudi stvaraoci, ljudi od akcije.
Vaspitac je onaj koji ima zadatak da pazi na nesto, da to nesto cuva i podupire.
Covek koji ni ne sme nesto da menja na svoju ruku, shodno sebi.

Mislim da muskarci imaju prava da budu vaspitaci mada, istina, mali broj njih se bavi rim zanimanjem. Ali isla je relativno skoro neka reportaza o vaspitacu iz nekog vrtica, ne znam gde. Uopste ne mislim da su muskarci losi kao vaspitaci. Stavise, mala deca cesce bolje reaguju na muskarce nego na zene, ne znam zasto. Valjda zato sto se muskarci ne bacaju na njih da im tepaju i ne smaraju ih (klinci MRZE kada im se to radi).

Ali opet ovo za vaspitaca i vrtic misli i da nema toliko veze s nasim mentalitetom, jer koliko znam i u Americi nije toliko pozeljno da muskarac bude vaspitac.

Amerikanci su nenormalni kada je rec o tim stvarima. Oni zabranjuju/sankcionisu scene u knjigama u kojima se opisuje kako majka pere bebu jer, kao, opisivanje genitalija bebe i ne znam sta moze da se shvati kao pedofilija i seksualizacija dece.

muskarac moze da bude vaspitac ako oce, ima ih sacica na uciteljskom

a da postoje predrasude to da, a hebi ga kontam ja i majke do nekle sa predrasudama, gledamo i citamo svakakve bljuvotine pa se nametne pitanje "a sta ako...."
ne kazem da je u redu imati predrasude, ali me ne cude, nepoverenje je prirodna stvar

Mislim da muskarci imaju prava da budu vaspitaci mada, istina, mali broj njih se bavi rim zanimanjem. Ali isla je relativno skoro neka reportaza o vaspitacu iz nekog vrtica, ne znam gde. Uopste ne mislim da su muskarci losi kao vaspitaci. Stavise, mala deca cesce bolje reaguju na muskarce nego na zene, ne znam zasto. Valjda zato sto se muskarci ne bacaju na njih da im tepaju i ne smaraju ih (klinci MRZE kada im se to radi).

-mala deca su zeljna drustva muskaraca, jer ih vecinom paze zene. muskarci su za malu decu cista egzotika, pronalazak:))) muskarci reaguju znanjem a ne instinktima i strahovima kao zene, zato su deci PRIJATNIJI :)
-muskarci koji ni za sta specijalno nisu opredeljeni, koje ne nosi neki kreativni jaki imperativ, postaju vaspitaci i ucitelji. Pasivni tip ljudi.
-muskarci su i kao kuvari npr. puno bolji od zena u slucaju da se za to opredele, jer im nije imperativ, vise kao avantura u kuhinji, eksperiment

- - - - - - - - - -

za vaspitača ima neki fakultet, pa koji voli, nek završi i nek radi. skandalizuju se palančani i kad je muškarac medicinski tehničar, pa ništa. kome je do toga šta će palanka da kaže, on nek radi tradicionalno muževna zanimanja.

postoji vaspitacki kao i uciteljski fakultet

Zakonski nije zabranjeno tako da se tim može baviti bilo koji muškarac. Šta kome pada na pamet je druga stvar, a nešto nisam primetila da ljudi vole da misle na taj tip boleštine.

- - - - - - - - - -

U potpunosti se slažem.

Zato sto su zene emotivnije, strpljivije, pazljivije u tom smislu, sto ne znaci da muskarci nisu, ali generalno muskarci se brze razbesne dok je to kod zena malo drugacije, uvek ima izuzetaka ali je tako ma koliko se neko ne slozio sa tim. A i ta prica da je zenama dozvoljeno da rade sve, dozvoljeno je i muskarcima, ali to je samo privid ravnopravnosti jer zene nikad nece biti vecina u rudniku kao ni muskarci vecina u vrticu, koliko god ljudi pokusavali da iskonstruisu bilo sta priroda je odredila neke stvari, a protiv toga se vrlo tesko ide koliko god se to nekome svidelo ili ne.

Zato sto su zene emotivnije, strpljivije, pazljivije u tom smislu, sto ne znaci da muskarci nisu, ali generalno muskarci se brze razbesne dok je to kod zena malo drugacije, uvek ima izuzetaka ali je tako ma koliko se neko ne slozio sa tim. A i ta prica da je zenama dozvoljeno da rade sve, dozvoljeno je i muskarcima, ali to je samo privid ravnopravnosti jer zene nikad nece biti vecina u rudniku kao ni muskarci vecina u vrticu, koliko god ljudi pokusavali da iskonstruisu bilo sta priroda je odredila neke stvari, a protiv toga se vrlo tesko ide koliko god se to nekome svidelo ili ne.

Zene znaju bolje da se brinu.... sa muskarcima sam se uvek osecala ostavljeno, i prepusteno samoj sebi - u presudnim trenucima.

Da, smatram da su zene emotivno to bolje propratile sa mnom..... a u praxi to puno znaci :)

- - - - - - - - - -

"Kada muskarac izadje iz sobe - on ostavlja sve sto se desilo iza vrata- a zena to sve ponese u sebi ." ;)

Ovo je tacno.

Zene znaju bolje da se brinu.... sa muskarcima sam se uvek osecala ostavljeno, i prepusteno samoj sebi - u presudnim trenucima.

Da, smatram da su zene emotivno to bolje propratile sa mnom..... a u praxi to puno znaci :)

- - - - - - - - - -

"Kada muskarac izadje iz sobe - on ostavlja sve sto se desilo iza vrata- a zena to sve ponese u sebi ." ;)

Ovo je tacno.

To sto si se osecala ostavljeno i prepusteno to opet zavisi od coveka do coveka... Ne mislim brinu u smislu podrske i ostalog, vec u smislu da su zene emotivnije, imaju vise strpljenja za to. I ovo sto si citirala nije pravilo, mada ljudi navedu kao tacno ono sto oni misle, npr za mene nije tacno, ali to je opet od coveka do coveka.

To sto si se osecala ostavljeno i prepusteno to opet zavisi od coveka do coveka... Ne mislim brinu u smislu podrske i ostalog, vec u smislu da su zene emotivnije, imaju vise strpljenja za to. I ovo sto si citirala nije pravilo, mada ljudi navedu kao tacno ono sto oni misle, npr za mene nije tacno, ali to je opet od coveka do coveka.

Ja to pricam iz licnog iskustva. Imala sam jednak broj zena i muskaraca za profesore. Mada mi je takva struka da sam imala sve vreme individualne casove.... I uvek je tako bilo sa muskarcima, a uvek ovako drugacije sa zenama ^^
Ali to mogu tek sada da kazem nakon 16 godina skolovanja- a nisam birala nikad na osnovu tog pola profesora :mrgreen:

Ja to pricam iz licnog iskustva. Imala sam jednak broj zena i muskaraca za profesore. Mada mi je takva struka da sam imala sve vreme individualne casove.... I uvek je tako bilo sa muskarcima, a uvek ovako drugacije sa zenama ^^
Ali to mogu tek sada da kazem nakon 16 godina skolovanja- a nisam birala nikad na osnovu tog pola profesora :mrgreen:

Muskarci su vise takmicarski nastrojeni... I kao sto rekoh to je tvoje iskustvo koje nije pravilo, mada zene jesu emotivnije, umiljatije, ma koliko glumile neke kucke, bahate, kada im pogodis zicu sve brzo stane :)

Back