gost 15307
Legenda
- Poruka
- 56.060
Tesko da bih tek rodjenoj sestri rodila, jer prosto to dete bih osecala kao svoje.
pa i ovako ih osjecam kao svoje
jer to i jesu
u tome, za mene, i jest poenta
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tesko da bih tek rodjenoj sestri rodila, jer prosto to dete bih osecala kao svoje.
pa i ovako ih osjecam kao svoje
jer to i jesu
u tome, za mene, i jest poenta
Jedno je biti tetka, a sasvim drugo majka.
Ali, kad bi bilo sta bi bilo....
Sta bi bilo kad bi bilo, to ne znamo dok se ne nadjemo u takvoj sizuaciji. U prvi mah, tvoj stav je prihvatlji i za svaku pohvalu,ali covek dok se ne nadje u takvoj situaciji moze samo predpostavljati sta bi uradio i sta bi zeleo uraditi. Ne znam da li imas svoje dece ili ne, ako imas, bez obzira na koji nacin su zacete, da li zaista mozes zamisliti situaciju da onog trena kada si ga rodila dajes dete sestri da bude njeno? Ja ne bih mogla iako sam troje rodila, sad da li je to sebicno ili ne, mada opet kazem, nisam se nasla takvoj situaciji pa ne znam. Meni niko nije trazio tako nesto niti se o tom razmisljalo.nemam ja tu nikakvu nedoumicu
rekla sam lijepo sta bi bilo u mom slucaju
da mi sutra sestra trazi to
i savrseno mi je to logicno
Sta bi bilo kad bi bilo, to ne znamo dok se ne nadjemo u takvoj sizuaciji. U prvi mah, tvoj stav je prihvatlji i za svaku pohvalu,ali covek dok se ne nadje u takvoj situaciji moze samo predpostavljati sta bi uradio i sta bi zeleo uraditi. Ne znam da li imas svoje dece ili ne, ako imas, bez obzira na koji nacin su zacete, da li zaista mozes zamisliti situaciju da onog trena kada si ga rodila dajes dete sestri da bude njeno? Ja ne bih mogla iako sam troje rodila, sad da li je to sebicno ili ne, mada opet kazem, nisam se nasla takvoj situaciji pa ne znam. Meni niko nije trazio tako nesto niti se o tom razmisljalo.
imam bebu od 6 mjeseci i upravo zato to kazem
Ok, samo ja i dalje imam sumnju da bi to ipak ucinila. U realu dusebriznici nikad nikome pomogli nisu,ili vrlo retko, dali neku humanitarnu pomoc, primili izbeglice koje uopste ne poznaju, retko koga nahranili nepoznatog itd itd.Cin radjanja nije cista reprodukcija, vec je i psiholoska veza izmedju "inkubatora" i bebe. Desavalo se cak i da silovana zena, na kraju stiti bebu koju je rodila od oca silovatelja. Ali sad, ne kazem da ne postoje ljudi koji bi uradili upravo to sto ti kazes da bi, samo zavisno iz kog ugla posmatrali taj cin on se moze definisati i pozitivno i negativno.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/51...akona-parovi-prinudjeni-da-idu-u-inostranstvo
u makedoniji postoji donatorska banka polnih ćelija i zakonska dozvola te naši ljudi idu iz ove talibanije kako bi začeli potomstvo
"donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok „pozajmljivanje“ spermatozoida košta oko 200 evra."
još ako makedonci regulišu i surogatstvo, rado bih tamo angažovao nositeljku.
s tim što mi žensko jaje deluje papreno.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/51...akona-parovi-prinudjeni-da-idu-u-inostranstvo
u makedoniji postoji donatorska banka polnih ćelija i zakonska dozvola te naši ljudi idu iz ove talibanije kako bi začeli potomstvo
"donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok „pozajmljivanje“ spermatozoida košta oko 200 evra."
još ako makedonci regulišu i surogatstvo, rado bih tamo angažovao nositeljku.
s tim što mi žensko jaje deluje papreno.
Aj za suragat materinstvo mogu i da razumem sto je ljudima ta opcija odbojna, ali sto si protiv vantelsne oplodnje? Nesto sam povezla da si na medicniskom fakultetu, mozda gresim, ali mi je ta iskljucivost bas zato jako cudna?
Iskreno ne kapiram čemu toliko muke, rizika, razočarenja. Samo da bi dobio biološki svoje dete. Na stranu medicinski razlozi, mada ja se nikad ne bih odlučila za alternative ukoliko ne bih mogla da ostanem trudna prirodnim putem. Ili usvajanje ili bih bila bez dece. Da sad imam neku vlast i da me pitaju da li bih zabranila? Ne, niti bih podržala tako nešto, ali ja lično nikad neću moći da shvatim ljude koji to rade.
Ne znam. Ja i dalje smatram da prenosenje gena nije vredno sve te muke i eventualnih posledica istih. Ali dobro posledice mozemo zanemariti, jer su procenat, a procenti su varljiva stvar.To je mnogo kompleksnije pitnje nego sto se na prvi pogled cini, narocito ako u tome nemas licnog iskustva vec posmatras onako sa strane. Iz te perspektive sve se cini jendostvano i logicno, prihvatis i ides dalje.
Kako se nose parovi sa problemom steriliteta zavisi od para do para, ali redovno je to ogroman udarac, jer se odjednom i zauvek menja tvoj zivot i povlaci mnoga pitanja koja ti do tog trenutka nisu padala na pamet. To da li je u redu da ostanes sa svojim partnerom ako vec ne mozes da imas decu ili su manje sanse da se to desi, ili je korektnije prema njemu da se razidjete, je jedno jos od najlakse resivih pitanja, a daleko od toga da se lako moze resiti.
Ono sto mnoge iznenadi, jer budu potpuno nespremni na takav osecaj, je da na neki nacin ne mozes da potvrdis neku sopstvenu vrednost koja je data svima, prosto bioloski, da si negde jako zakazao, koliko god to zvucalo glupo. Onda bol nakon saznanja da ima problema sa sterilitetom vrlo je slican onom kod gubitka bliske osobe, kao da oplakujes i zalis za tim nerodjenim detetom koje gotovo da dobija identitet. I neostvarena zelja za detetom pocne da boji svaki trenutak u zivotu. I sve to tako bude bez obzira sto si pre toga imao neki ambivalentan odnos prema roditeljstvu, i hoces i neces. Dakle, ne kad si onaj tip koji od detinjstva jedva ceka da se uda i da ima decu.
Zasto je to tako, koji mehanizmi prorade, urodjeni nagoini, nauceni modeli ponasanja, potreba za obogacenjem porodice i braka..., stvarno ne znam. Ali daleko od toga da je svejedno da li ces usvojiti dete ili dobiti svoje biolosko dok ima nekih sansi da medicina pomogne. I da mozes tek tako odustati bez borbe koja je ipak mnogima i pomogla.
Ima ljudi koji se pomire i ne zele da se bore, ali cini se oni ciji koncept zivota nije ni podrazumevao decu i koji imaju nesto cemu su potpuno posveceni, primera radi profesiju koja ih potpuno ispunjava. Ima onih koji iz religioznih razloga nisu za VTO, ali licno tom motivu mnogo ne verujem.