Zašto naš zakon zabranjuje surogat materinstvo?

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Dakle, reč je o proceduri gde jajna ćelija jedne žene biva prvo veštački oplođena spermatoziodiom nekog muškarca, a onda ubačena u matericu druge žene (surogat majke), koja treba za 9 meseci da rodi tu bebu.
Ta surogat majka zatim bebu predaje vlasnicima, i za to dobija finansijsku naknadu.
Ovo je dozvoljeno u Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Americi i Kanadi.
U Poljskoj tarifa za ovaj posao je oko 20k dolara (toliko surogat majke naplaćuju svoje usluge).

Ne vidim u čemu je problem da ovo ne zaživi u Srbiji. Kukaju vlastodržci o stopi mortaliteta (100k umre a 70k se rodi svake godine u srbiji), a 2010. su postavili neki zakon koji zabranjuje surogat materinstvo.
Ovo bi bilo super za neplodne parove, ali zašto ne bi bilo i ZA SAMCE.

Koliko sam informisan, samica koja želi da se ostvari kao majka, u srbiji može da ode na veštačku oplodnju, tj. da iz donorske banke uzme (ili kupi?) spermatozoid i da rodi dete koje će podizati kao samohrana majka.

Mislim da bi bilo super kad bi nešto slično postojalo i za muške samce, odeš do banke jajnih ćelija, kupiš jedno jaje, onda platiš nekoj klinici da obave veštačku oplodnju, zatim obezbediš surogat majku i za 9m dobiješ gotov proizvod - bebu kojoj si ti biološki otac.

Kakva su vaša razmišljanja o ove dve teme - o legalizaciji surogat materistva (za parove) i o muškim samcima koji bi ovako da postanu očevi?

ma super je to,sve zajedno sa lezbejsko-pederskim brakovima i usvajanjem dece
vidis,imas drugaricu lezbejku,doniras joj spermu ona nadje zenu koja ce joj prodati matericu na 9 meseci i resen problem,ta tvoja drugarica se ostvari kao majka,a ti ako hoces da budes otac odradis slicno kao elton dzon kombinaciju,iznajmis neciju matericu kupis neciju jajnu celiju i puna kapa:klap:
naravno,u skladu sa razvojem kapitalizma i pratece mu nauke i tehnike ovo je verovatno samo prelazni period,buducnost su farme za reprodukciju a sto da ne i odgoj dece...
tradicionalna porodica se mora unistiti po svaku cenu kao glavna kocnica daljem razvoju tehnokratije i kapitalizma

to su dobra pitanja, ne znam kako je to u ovim zemljama regulisano....

ali mislim da što pre treba dete preuzeti.
mleko treba takođe preuzeti i to je to.

genetska majka bi za to trebala da se priprema kroz proces obuke, kurs za mame.
novorođenče bi se brzo priviklo na njen miris, glas, dodir, na kraju krajeva ona je ta koja mu je dala pola gena, dok je u surogatu samo parazitiralo...

ja sam za to i da ako neka plodna žena želi dete a ne želi ili ne sme da se traumira i prolazi kroz trudnoću i porođaj, da takođe ima pravo na surogat zamenu.
zašto da ne, ako ima da plati, ne vidim u čemu je problem. ona dobija bebu, surogat majka dobija pare i sve srećni i zadovoljni..... a i jedan novi život je ugledao svetlost dana.....
Naopako,nece da se traumira!Pa trudnoca i sam cin radjanja deteta je nesto naj najlepse na svetu!
A sad da odgovorim na pitanje.Protivnik sam takve legalizacije,jer dete nije roba,pa da se njime trguje!Ima mor dece koja cekaju na usvajanje,pa ko ne moze,ima resenje da usvoji jedno ili vise njih!Natalitet se surogatstvom ne bi povecao,tako da ti je taj argument na klimavim nogama.Drugo,zena koja nosi 9 mseci,jednostavno,ako je normalna,vezuje se za bice koje u njoj raste,i nebrojeno puta upravo u zemljama gde je to dozvoljeno,stvori psihicke problem kod surogat majki,bez obzira cije gene dete nosi!Pazi,bogati,samc,pa bi da se ostvari kao roditelj!!!!

Dakle, reč je o proceduri gde jajna ćelija jedne žene biva prvo veštački oplođena spermatoziodiom nekog muškarca, a onda ubačena u matericu druge žene (surogat majke), koja treba za 9 meseci da rodi tu bebu.
Ta surogat majka zatim bebu predaje vlasnicima, i za to dobija finansijsku naknadu.
U Poljskoj tarifa za ovaj posao je oko 20k dolara (toliko surogat majke naplaćuju svoje usluge).

Ne vidim u čemu je problem da ovo ne zaživi u Srbiji. Kukaju vlastodržci o stopi mortaliteta (100k umre a 70k se rodi svake godine u srbiji), a 2010. su postavili neki zakon koji zabranjuje surogat materinstvo.

Koliko sam informisan, samica koja želi da se ostvari kao majka, u srbiji može da ode na veštačku oplodnju, tj. da iz donorske banke uzme (ili kupi?) spermatozoid i da rodi dete koje će podizati kao samohrana majka.

Mislim da bi bilo super kad bi nešto slično postojalo i za muške samce, odeš do banke jajnih ćelija, kupiš jedno jaje, onda platiš nekoj klinici da obave veštačku oplodnju, zatim obezbediš surogat majku i za 9m dobiješ gotov proizvod - bebu kojoj si ti biološki otac.

Kakva su vaša razmišljanja o ove dve teme - o legalizaciji surogat materistva (za parove) i o muškim samcima koji bi ovako da postanu očevi?

jeste brate, naručite od rode da vam donese, po mogućnosti na kućni prag, da ne morate izlaziti iz kuće...:roll:

jbt naopako je dati homoseksualnom paru da odgaja dijete a treba omogućiti samcu (m/ž) ovakvu mogićnost... katastrofa.

još malo ćemo djecu u pekati kupovati

j. da iz donorske banke uzme (ili kupi?) spermatozoid i da rodi dete koje će podizati kao samohrana majka.

што ме ово болдовано подсећа на супермаркет, трговину
а то ми се ни мало не свиђа кад су људи у питању
одеш, платиш и то је то:thumbdown:

трудноћа има и своје лепе стране

Naopako,nece da se traumira!Pa trudnoca i sam cin radjanja deteta je nesto naj najlepse na svetu!
A sad da odgovorim na pitanje.Protivnik sam takve legalizacije,jer dete nije roba,pa da se njime trguje!Ima mor dece koja cekaju na usvajanje,pa ko ne moze,ima resenje da usvoji jedno ili vise njih!Natalitet se surogatstvom ne bi povecao,tako da ti je taj argument na klimavim nogama.Drugo,zena koja nosi 9 mseci,jednostavno,ako je normalna,vezuje se za bice koje u njoj raste,i nebrojeno puta upravo u zemljama gde je to dozvoljeno,stvori psihicke problem kod surogat majki,bez obzira cije gene dete nosi!Pazi,bogati,samc,pa bi da se ostvari kao roditelj!!!!

Pretpostavljam da ovde nije rec o nekoj razmazenoj zeni koja nece da se "traumira" trudnocom i porodjajem, vec o zenam kojima na zalost njihovo lose zdravstveno stanje ne dozvoljava tako nesto.

Ја се залажем и за то да се легализује продаја крви, органа, ткива и свега што усфали онима који имају паре...а што би радо за лову ''донирале'' оне племените душе које немају од чега да живе...:roll:

Такође се залажем да се онда легализује и трговина готовим производом!
Платиш лепо па купиш готов прозивод у виду детета од 2-5-10 или 20 година...да не мораш да пролазиш кроз трауму порођаја, мењања пелена, раста зуба, дечијих болести, домаћих задатака, пубертета...него ти лепо одмах испоруче жељени пакет на кућну адресу...наравно, за позамашну суму ако си богат...ако ниси - ко те ебе, ти не мораш да се оствариш као родитељ...:roll:

Такође бих волела да купим и један готов прозвод у виду двадесетогодишњег црнца који би ми носио пакете, поправљао по кући, ишао у набавку, цепао дрва и још штошта...:zper::mrgreen:

Такође, у контексту теме о самцима, предлажем да се законом регулише и дозволи куповина брачних партнера онима који нису успели да се остваре на том плану...;)
Затим, да се обезбеди могућност куповине родитеља, браће, сестара, тетака и стричева...

Једноставно - увек има племенитих људи који су на ивици егзистенције и који би били спремни све да ураде да би преживели или прехранили породицу...:( Зашто не искористити те богате друштвене ресурсе који стоје тако неискоришћени...:roll:

Poslednja izmena:
napraviti fakture, potpisati ugovor gde se surogat obavezuje da neće da puši, pije itd u trudnoći....
onda praviti preporuke nakon svakog obavljenog posla, pa će neke surogat majke biti dobro ocenjene čime će njihova cena da raste.
dakle, natalitet se tako povećava, em se otvoraju nova radna mesta.....

Жена сведена на функцију инкубатора...:roll:
Трудноћа као бизнис! :dash:

Ко није био трудан тај не зна како се развија емотивна веза између детета и мајке...па још и може да лупи овако нешто...:confused:

У чему је поента?
Бити ОТАЦ, или по сваку цену бити биолошки отац???

Узгред, колико знам, сурогат мајчинство није забрањено у Србији, мислим да се уопште и не спомиње у нашим законима...

Pretpostavljam da ovde nije rec o nekoj razmazenoj zeni koja nece da se "traumira" trudnocom i porodjajem, vec o zenam kojima na zalost njihovo lose zdravstveno stanje ne dozvoljava tako nesto.

Nisi pratila,postavljac teme upravo tvrdi da bi za one zene koje ne bi da se bakcu sa trudnocom i porodjajem,surogat mjke bile idealno resenje!Pa kad im zakmeci svaku noc,onda bi ga valjda za iste pare vratile onoj koja ga rodila!
A oni koji,na zalost ne mogu imati sopstveno dete,postoji zakonsko usvajanje napustenog deteta!Ali,neki bi da novcem plate zivi inkubator ne bi li dete nosilo njihove dragocene gene,koji su toliko idealni i savrseni,te i nekog savrsenog razloga ne mogu imati sopstvno dete!
Odvratno je trgovati tudjim telom i osecanjima,samo zato sto neko ima novac,pa njime bi sve da kupi,pa i ljudski zivot!

колико ли жена мора бити очајна да прими новац за трудноћу ? и да на крају да дете наручиоцима

п.с. вероватно ће бити и акција, промоција и сл, па ће ова привилегија наручиваа детета да га одређена особа роди бити доступна и ситомашнијима
сем тога имаћемо и привилегију да наручимо и одређену комбинацију гена или ГМО дете :zper::sad2:

surogat majka doista učestvuje u nečem plemenitom - omogućava pojavu novog živog bića plus pomaže ljudima da dobiju potomstvo.
to što radi za pare ne kalja njen ugled, jer isto i lekari i učitelji rade za pare i bilo koja druga plemenita profesija...

dalje, ona se time ne svodi na funkciju inkubatora, to joj je samo zanimanje, a ima čitav niz drugih aktivnosti.

možda ste protiv surogat materinstva zato što ga doživljavate kao nešto što umanjuje vaše postignuće na polju udaje i rađanja dece. ne želite da druge žene to dobiju na gotovo, ili da samci mogu takođe da se tu ostvare.... dakle, morališete ali iza tog paravana, krije se sebičnost....

Back