Zasto moc kvari ljude?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Obicno se kaze da ljudima moc udari u glavu, postanu bahati, ovakvi onakvi.
Bilo kakva vrsta (nad)moci, intelektualna, fizicka, novcana, politicka, obicno iskvari ljude, a moje pitanje je zasto?

Ako nas ta moc iskvari, zar nismo i sami onda unutra "truli" na neki nacin?
Sta se to u coveku izgubi, ili bolje je pitanje zasto se izgubi, pa ga moc iskvari?

Bilo kakva vrsta (nad)moci, intelektualna, fizicka, novcana, politicka, obicno iskvari ljude, a moje pitanje je zasto?

Sta se to u coveku izgubi, ili bolje je pitanje zasto se izgubi, pa ga moc iskvari?

Jer se ljudi lako ponesu...

ne izgubi se, samo ispliva na površinu ono što je bilo potisnuto, ako je ego bio mali, postane veliki...ali teško je o tome iz nemoćne perspektive :mrgreen:

mali smo Lolo, mali, ljudi su kvarljiva roba, nisu postojani...retki su odoleli čarima moći...možda se to negde prevaziđe...ali prvo mora i onaj deo opijenosti da bude...nagađam naravno :lol:

Ja mislim da moc ne kvari ljude nego samo na povrsinu izvuce kakav je ko zaista.

ne udara moc u glavu vec slava.

Tačno. Da je, šta znam, sloba imao iole pameti, sad bi ladio jaj.a na nekom tropskom ostrvu. Al on je hteo da ga masa volE, ko što je i on voleo njih. :mrgreen:

Svima moć udari u glavu, ono što mi je zanimljivo, jeste kako niko ne zna kad je dosta. Koliko ti moći treba? Bio si lider, bio si obožavan, navatao si se para. Što ne kupi neku of-šor zemlju, i ne ode tamo da gajiš banane? Jok, ti bi da ti aminuju. To je bitnije.

Bitnije od moći.

robovi na moc gledaju kao na simbol. u stvari, robovi na sve gledaju kao na simbol. intelektualac, naprimer, nije neki specificni subjektivni dozivljavaj koji oni poznaju iz direktnog iskustva vec je to za njih SIMBOL, ej! sta znaci to? to znaci da je za njih intelektualac prvenstvo kako nego drugi IZGLEDA. naprimer, ako nosi naocare on je intelektualac, jelte. ili, ne znam, ako govori pazljivo on je intelektualac. ili ako ima visok IQ, ako je clan mense, itd itd itd. isto vazi i za moc. robovi ne znaju sta je moc, ali znaju koji se simboli vezuju za moc. znaju, naprimer, da su mocni ljudi obicno vladari zbog cega misle da su SVI VLADARI MOCNI. ali moc nije nesto sto se dobija vec nesto sto se daje.

Tačno. Da je, šta znam, sloba imao iole pameti, sad bi ladio jaj.a na nekom tropskom ostrvu. Al on je hteo da ga masa volE, ko što je i on voleo njih. :mrgreen:

Svima moć udari u glavu, ono što mi je zanimljivo, jeste kako niko ne zna kad je dosta. Koliko ti moći treba? Bio si lider, bio si obožavan, navatao si se para. Što ne kupi neku of-šor zemlju, i ne ode tamo da gajiš banane? Jok, ti bi da ti aminuju. To je bitnije.

Bitnije od moći.
Ne vjerujem da mu je bilo stalo da ga volimo . Njemu je bila bitna samo jedna osoba i bilo mu je bitno
da ona njega voli . A voljela ga je zato sto ima moc nad ljudima .

dakle, moc ne moze nikako da udari u glavu. u glavu udara slava -- slava je SIMBOL moci. a zna se ko se prima na simbole, da se ne ponavljam vise.

moć i slava ne moraju da idu u paketu recimo...pa tako imamo moć koja se iskazuje i u porodičnim odnosima...gde imamo one nadmoćnije intelektualno ili novčano ili bilo koji odnos koristi, gde imamo nadmoćnog i one koji su žrtve...pa tako i njihov ego veoma dobro zna šta je moć i ume da je zloupotrebi....udara itekako...a nisu uopšte slavni, sem u krugu recimo svoje porodice....hajd' više neslavni!

Ne vjerujem da mu je bilo stalo da ga volimo . Njemu je bila bitna samo jedna osoba i bilo mu je bitno
da ona njega voli . A voljela ga je zato sto ima moc nad ljudima .

Ne radi se o tome. Ono o čemu pričam, jeste da je imao priliku da i sebe i sve svoje na vreme odvede na neku destinaciju na kojoj bi mu mogli pljunut pod prozor. I ni Haga, i ni spomenika.

Dal mu to nije palo na pamet zbogradi samog sebe, il zato što mu je žena tako mislila; to je skroz nebitno. Fakt je da je ostao. I dočekao šta je dočekao.

Mada se mogao izvuć ko leprikon.

- - - - - - - - - -

a nisu uopšte slavni, sem u krugu recimo svoje porodice

Mnogi su uskočmarni, i zadovoljni malim. Nek ih slave u kući, al nek ih slave.

Ne iskvari moc obavezno ljude.

Neko je godinama na mocnoj funkciji, pa se "bori" sa svim i svacim i ne dozvoljava da ga neko ili nesto "iskvari".

Medjutim, ima mnogo laskavaca i koristoljubaca koji pre ili kasnije "uvuku" i tog coveka na mocnoj funkciji da pogresi u necemu (najcesce u njihovoj proceni), prave mu se prijatelji, medjutim to nisu. Zato na kraju i taj na mocnoj funkciji ispadne kriv, zapravo odgovoran i za njihova dela, a to drugi ljudi vide kao da se "iskvario", jer je pak s druge strane dosta i zavisti u njima i samo su cekali na "mocnikov" pogresan korak.

edit: Naravno, imas bahatih i "iskvarenih" ljudi (koristoljubaca na mocnom mestu) i o njima cak i necu da pisem, nisu vredni ni pisanja.

Poslednja izmena:
Uvek imam dojam, kad se ljudi u ovoj zemlji - naglašavam, ovoj, jer nemam argumente za druge - dokopaju vlasti; kao da ih pri ulazu u kakvu lokalnu samoupravu, skupštinu ili šta god; dočekuje lice ovlašteno lice da lupa motkom u glavu. Nakon toga, a bez obzira kakvi su, eventualno, bili pre, oni gube svaki dodir s realnošću. Više nemaju pojma kolko košta paradajz na pijaci, ni kakva je situacija s gradskim prevozom, ni kolko treba sudstvu da sprovede u delo bilo koje rešenje donese. One koje uopšte donese.

Ne, kao da obole od amnezije, i sve o čemu više mogu da mrče, jeste kako da primenimo šveCke zakone na zemlju srbiju, i finsko školstvo na naše. Izglasavaju i donose kretenske zakone koji veze sa životom nemaju, naročito sa životom u ovoj zemlji. Kažu, to tako rade na Islandu, pa ćemo i mi. Saćemo koliko oma da napravimo JP Železnice Srbije da budu ko japanske, a ne sete se da se japanski mašinovođa onomad samoubio kad mu je voz kasnio. To nema veze, jer zakon koji se pokaže fukcionalan u jednoj, ima da bude takav i u ovoj zemlji.

Mada mi nismo ni Islanđani ni, pomozibože, Japanci.

E sad, ja to znam, i jasno mi je, i jasno je i vama. I možda je bilo jasno i onom mamlazu kojeg su birali za narodnog poslanika. Ali kako pređe prag skupštine, odjednom ko da su mu svi đedovi bili samuraju, a ne uskoci i hajduci. Odjednom je pun prose.ravanja. I svašta bi nešto, a ništa što je realno izvodljivo.

Ima dva odgovora: ili uvek dovodimo samo kretene na vlast, ili vlast od ljudi pravi kretene. Nema trećeg.

Toliko o moći na globalnom. Privatna (moć) je malo drukča priča.

Poslednja izmena:

Back