Zašto mladi odlaze iz Srbije?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.094
Prema jednoj racunici na netu stan od 80 kvadrata u Beogradu, po prosečnoj ceni kvadrata za Jul 2023,
pod uslovom da se ima posao i da se uspe da se stedi po 100 evra većina zaposlenih u nasoj zemlji moći će da ga kupi za 157 godina rada i štednje.
Da li je to razlog odlaska mladih iz zemlje ili ima i drugih razloga, politicka situacija, kriminal,pad morala, zakona, privatizacija drzave i slicno

Koji su razlozi zasto maldi odlaze iz zemlje?

Zato sto svi mi zelimo svoj komad hleba sa kavijarom, a u Srbiji toga ima za suvise mali broj ljudi.Ja sam otisao jer mi se bljuvalo od clanova Partije.Nista se u Srbiji nije izmenilo, jedino ima vise partija, vise korupcije, vise kriminala.Ako covek zeli da zivi normalno, vece su mu sanse na Zapadu, nego u Kini, i Rusiji, ili Emiratima

Prema jednoj racunici na netu stan od 80 kvadrata u Beogradu, po prosečnoj ceni kvadrata za Jul 2023,
pod uslovom da se ima posao i da se uspe da se stedi po 100 evra većina zaposlenih u nasoj zemlji moći će da ga kupi za 157 godina rada i štednje.
Da li je to razlog odlaska mladih iz zemlje ili ima i drugih razloga, politicka situacija, kriminal,pad morala, zakona, privatizacija drzave i slicno

Mladi su poceli da odlaze mnogo pre skoka cena kvdrata,stana.Od '90-ih uopste losi uslovi za zivot.

Siguran sam da postoji dosta razloga...
Što se mladih tiče rekao bih da je jedan od razloga loša perspektiva, primanja nisu naročita za većinu stanovništva, pored toga sada su cene stanovanja (za one koji nemaju nekretninu na sebi) toliko skočile da je jednostavnije preselitie se negde van za 3-4 puta veću platu i približnu cenu smeštaja.

Finansijsko pravilo dobrog upravljanja novcem je prosto - 50-30-20

Znači 50 procenata plate ide na neophodne stvari (računi, hrana, neophodna odeća, škola, kirija, i sl), 30 posto ide na neobavezne troškove (putovanja, automobili, igre, hobiji), a 20 procenata se ostavlja na stranu.

Znači ta računica da 100 evra štedi ne valja, pošto je prosečna plata u Srbiji veća od 500 evra, naročito u Beogradu.

Finansijsko pravilo dobrog upravljanja novcem je prosto - 50-30-20

Znači 50 procenata plate ide na neophodne stvari (računi, hrana, neophodna odeća, škola, kirija, i sl), 30 posto ide na neobavezne troškove (putovanja, automobili, igre, hobiji), a 20 procenata se ostavlja na stranu.

Znači ta računica da 100 evra štedi ne valja, pošto je prosečna plata u Srbiji veća od 500 evra, naročito u Beogradu.
Tih 500 Evra ne vrede toliko,koliko zvuce.Sve je preskupo kod nas za tolike plate.

Mladi su poceli da odlaze mnogo pre skoka cena kvdrata,stana.Od '90-ih uopste losi uslovi za zivot.
Mladi su počeli da odlaze još 60-tih, praktično čim su Nemačka, a onda i Francuska počele da primaju strane radnike.
Samo što su onda bili dosta strožiji uslovi, danas primaju i crnce iz savane.

P.S.
Pričao mi ćale da je 70-tih bilo više italijana i španaca u Nemačkoj nego jugovića.

Mladi su počeli da odlaze još 60-tih, praktično čim su Nemačka, a onda i Francuska počele da primaju strane radnike.
Samo što su onda bili dosta strožiji uslovi, danas primaju i crnce iz savane.
Imao sam 2 strica koji su otisli za inostranstvo '60-ih godina.Jedan se vratio da zivi ovde,kada je zaradio penziju.Drugi od kako je otisao za Australiju,nikada vise nije dolazio.samo smo poneka razgovarali telefonom,fiksnim.

Poslednja izmena:

Cena stanova u Beogradu je tema za sebe.

Sta god da sam planirao da radim u svom mestu bilo je jako tesko.
Sve fabrike su propale, u medjuvremenu su 2 privatizovane sa jako losim uslovima rada. Mala plata i nedostatak prava kao radnika.
Poljoprivreda je teza opcija, nema organizovanog otkupa, cena se ne zna do polovine berbe i uvek te zakinu negde.
Probao sam da odem iz mesta, radio u drugim gradovima i otisao iz Srbije pre 5 godina. Bio sam prijatno iznenadjen jer na poslu imam prava, plata je redovna, redovi u javnim ustanovama ne postoje. U posti radi najmanje 2 od 3 saltera i sve se zavrasava bez stresa i rasprave.
Posle 3 meseca normalnog zivota izgubio sam zelju da zivim u Srbiji.
Svakoga savetujem da ode ako ima priliku, ako mu se ne dopadne tudja zemlja moze da se vrati i zaradi nesto za to vreme. U Srbiji ionako nema posla za mlade.

Зато што могу,зато што је никад лакше,зато што је у тренду.
Вести се брже шире(интернет),свет је никад мањи.
Постали су свесни да је живот трен,да сами одлучују шта ће са њим.
Не видим у томе никакву опасност,мада се тако представља.
А и да се разумемо;нису отишли само "мозгови",отишли су и неки други..

Baš tih 157 godina... :mrgreen:

Razlozi, nemački svet je blizu.

Bedne plate za veliki broj ljudi i losa perspektiva.

Зато што могу,зато што је никад лакше,зато што је у тренду.
Вести се брже шире(интернет),свет је никад мањи.
Постали су свесни да је живот трен,да сами одлучују шта ће са њим.
Не видим у томе никакву опасност,мада се тако представља.
А и да се разумемо;нису отишли само "мозгови",отишли су и неки други..
Mozgovi imaja najmanje razloga da odlaze, za razliku od nesposobnih i onih bez veze ili makar vezice.

Cena stanova u Beogradu je tema za sebe.

Sta god da sam planirao da radim u svom mestu bilo je jako tesko.
Sve fabrike su propale, u medjuvremenu su 2 privatizovane sa jako losim uslovima rada. Mala plata i nedostatak prava kao radnika.
Poljoprivreda je teza opcija, nema organizovanog otkupa, cena se ne zna do polovine berbe i uvek te zakinu negde.
Probao sam da odem iz mesta, radio u drugim gradovima i otisao iz Srbije pre 5 godina. Bio sam prijatno iznenadjen jer na poslu imam prava, plata je redovna, redovi u javnim ustanovama ne postoje. U posti radi najmanje 2 od 3 saltera i sve se zavrasava bez stresa i rasprave.
Posle 3 meseca normalnog zivota izgubio sam zelju da zivim u Srbiji.
Svakoga savetujem da ode ako ima priliku, ako mu se ne dopadne tudja zemlja moze da se vrati i zaradi nesto za to vreme. U Srbiji ionako nema posla za mlade.
👍
Srbija je dobra samo za one vec obezbedjene. Ko treba nesto sam da stvori bez veza... :pop:
Najgora odluka u zivotu mi je bila da se vratim. Ne savetujem nikoga. Trava preko granice je zaista zelenija.

Back