Zašto ljudi ne izlaze na izbore?

Problem je sto se ovde kod normalnih ljudi jos iz perioda nakon Titove smrti uvrezuje lose misljenje o stranci/strankama i izborima, koje se decenijama samo pojacavalo.
Sa druge strane, rezim svesno i plasira taj narativ "svi su isti", kako bi lakse opstajao na vlasti, a on se najvise prima kod potencijalnih nezadovoljnika, koji sedenjem kod kuce i jadikovkama nece uticati da se promeni ama bas nista ni na tom licnom planu. Onda nije ni cudo da imamo ovo sto imamo i sto smo tu gde jesmo.

Када су у питању апстиненције у дане избора постоје три групе апстинената;
- Они који су "оперисани" од политике. То не значи да их није брига шта се дешава у земљи, у њиховом окружењу, но не гледају то кроз политичку призму и политичку борбу. Јеноставно имају друге приоритете, друге области које су предмет занимања, ичиниће за своју земљу, свој народ, град, колико је до њих, на разне начине, но не признају мантру "све је политика", политичку борбу ће препустити онима који су заглибили у политици.
- Они који су тај дан спријечени из неког разлога, или им се десило нешто, нека трагедија, болест најмилијих да немају воље за било шта друго.
- Они који данима бистре политику, паламуде, детектују мане, гријехе, аномалије политичара, који мантрају о криминалу, неправди, бездушности политичара и које на дан избора мрзи да мрдну ду.петом и пређу пар стотина или мање метара до бирачког мјеста.

То су те три групе апстинената, све друго, глупаве мантре типа "немам за кога гласати" или "сви су они исти" или "сви су ме разочарали" су заправо само изговори људима из ове треће групе кроз које правдају властиту лењост

Poslednja izmena:
Није добро питање !

Право питање је зашто се попуни 50% парламента са посланицима , ако не гласа 50% гласача.

Требало би да буду упражњена места !

Ионако 20 њих дискутује остали по таборима дижу руке !

Retko glasam za nekoga iz ubeđenja, već to uglavnom zapravo bude glas protiv neke vlasti koja mi je dojadila.
I to je problem, sto se ovde najveci deo vremena glasalo protiv nekoga ili necega, a ne zato sto neka stranka ima dobar program ili neko ima dobre osobine da bude na celu drzave. 90ih protiv Milosevica, 2000ih protiv radikala, 2012. protiv zutih, od tada protiv crno-crvenih...
Nasoj generaciji bolja polovina zivota je protekla u tom stalnom manje ili vise opravdanom glasanju protiv.

Jer kroz istoriju se dokazalo da lideri država svi do jednog u Srbiji imaju mnogo tame. Mislim da koga god odaberem biće isto. A povrh toga, ne vidim nikog da govori stavove koje ja volim, da ima da bar govori, glasao bih možda, pa makar nek da neku motivaciju, ovako bez toga.. nema glasova od mene. Svi oni rade zajedno ..

Back