Zašto kupiti stan, a ne kuću?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imas crveni hrast koji brzo raste,ja ga mislim posaditi pokraj vode za hlad

https://crvenihrast.rs/
Imao sam ga u vidu, naravno, nego i on mnogo sporije raste od platana. Za 10 godina platan naraste pod dobrim uslovima i do 12 metara i razgrana se za lepu hladovinu. Neću da ga pustim da se grana nisko, orezivanje će ići sve ispod 2-3 metara i tek gore da se grana u lepu bujnu krošnju. Veliki posao bila je sadnja jer sam morao da iskopam 5 rupe 1x1x1 metar, da šalujem daskama okvir u zemlji u koji sam nasuo beton da se korenje ne širi ka kući i temelju. A nisam hteo da dovodim bager da kopa jer bi napravio masakr od dvorišta...
Mada možda posadim crveni hrast tamo negde u nekom uglu pa neka raste...

Imao sam ga u vidu, naravno, nego i on mnogo sporije raste od platana. Za 10 godina platan naraste pod dobrim uslovima i do 12 metara i razgrana se za lepu hladovinu. Neću da ga pustim da se grana nisko, orezivanje će ići sve ispod 2-3 metara i tek gore da se grana u lepu bujnu krošnju. Veliki posao bila je sadnja jer sam morao da iskopam 5 rupe 1x1x1 metar, da šalujem daskama okvir u zemlji u koji sam nasuo beton da se korenje ne širi ka kući i temelju. A nisam hteo da dovodim bager da kopa jer bi napravio masakr od dvorišta...
Mada možda posadim crveni hrast tamo negde u nekom uglu pa neka raste...
To ti jeste rešenje.Pored ovih brzorastucih, posadi njega i neka živi..

Zvucna izolacija ti je bitna u stanu u kuci bas i ne.
Nije bitna ako si negde u šumi van svih puteva ili na kraju sela čadjava mehana
Ali u gradskom naselju, gde su ulice , automobili, komšije , galama i slicno je bitno
Naravno ne zvucna izolacija kao gluva soba ali da su dobri prozori i vrata i šta vec ide uz to
Bar ja tako mislim

Nije bitna ako si negde u šumi van svih puteva ili na kraju sela čadjava mehana
Ali u gradskom naselju, gde su ulice , automobili, komšije , galama i slicno je bitno
Naravno ne zvucna izolacija kao gluva soba ali da su dobri prozori i vrata i šta vec ide uz to
Bar ja tako mislim
Da u tom slucaju su dobri prozori bitni ali ne dijelis ni sa kim zid to mislim.

Malo off, meni je zanimljivo to što sam 20 godina ziveo u stanu a nisam znao sa kime delim zid. Sa jedne strane sam znao jer smo billi isti ulaz, stan do stana ali sa druge strane je bio drugi ulaz i nikad nisam saznao ko živi na manje od pola metra od mene. Malo fascinantno, a?

Ja живим у неком "фавела стану" где се кроз цеви радијатора чује кад неко пиша, кашље, прича на телефон. Мрзим из дна душе те радничке станчиће и социјални талог који махом ту обитава. Маштам да имам своју кућу, али опет, то је не могуће јер бих морао да доплатим сигурно неких 10-15 000 евра јер мој стан од 55 квадрата није толико скуп. Опет....и та кућа би вероватно захтевала нека улагање. Једино ако ти се посрећи да нађеш све "на готово". Друго, нећу кућу на селу већ у урбаној зони града или близком предграђу. Проблем је што ја живим у Ужицу где су све куће "окачене" по брдима и треба да се искилавиш до се попнеш горе. Није то нпр. Пожега или Чачак. Ужице је као што му само име каже.....УСЕК !....УЖИНА !!

Povremeno radim na građevini tako da nikada ne bih uzeo stan.
Ima tu previše mana - potencijalno problematičan komšiluk, veći kvarovi i slabiji kvalitet izrade nego kuće.
Kuće su po meni bolja/ekonomičnija opcija, pogotovu kada se malo bolje skockaju.

Obožavam ovu temu inače pošto često raspravljam sa okolinom. Ja ličnom sam veći ljubitelj stana. Odrasla sam u kući, pre godinu dana sam kupila stan. Kuća je po meni rupa bez dna, stalno se nešto kvari, puca, prokišnjava, krov leti od vetra, dvorište se kosi itd. itd.... pri tom u kući kad god želite nešto da menjate, to zahteva ozbiljnu investiciju. U stanu nije tako. Imaš svojih 40 kvadrata, može se desiti neki manji kvar koji se brzo reši. Stan niikako bez terase i sve je top. :D

Back