Зашто комунисти својатају Гаврила Принципа?

ЧичаДража

Aktivan član
Poruka
1.113
Још од 1. српског устанка, Срби су стално наглашавали да желе да се осим Срба, од Турака ослободе сви тзв. Јужни Словени. Неки Срби су жељели уједињене словенских народа (ту се рачунају и Бугари), а неки (већина) стварање засебних држава, а после 2. балканског рата нестала је жеља за заједничком државом са Бугарима. Све те државе које су сањане, било са Словенцима, Хрватима или Бугарима, нису ни налик Брозовој Југославији, па тако ни Принципова жеља нема везе ни са комунизмом ни са структуром СФРЈ ни са режимом.

Примјер тог својатања Принципа, био је већ у Другом св. рату када је једна комунистичка бригада имала име Гаврило Принцип, вјероватно не знајући да се Принцип пријавио у четнике прије атентата (И један четнички корпус је носио Принципово име).
Још један примјер је југословенски филм "Сарајевски атентат", ђе су помјешане сцене Принциповог атентата на Фердинанда и борбе неког младог комунисте са Нијемцима у Београду током Другог св. рата. Наравно, младић изгледом подсјећа на Приципа. У филму је изнесено низ нетачних података, гдје Принцип, примјера ради, наводи да је његова жеља социјалистичка република (што је глупост).
Наравно, ту прећуткују низ података који им не одговара, као нпр. да су у атентату учествовали само Срби (и Мухамед М. је био Србин муслиман), да је будући четнички војвода Доброслав Јевђевић био у Младој Босни и да је скривао Грабежа након атентата на Романији итд.

Све што је у српском народу бунтовничко и безглаво комунисти су глорификовали. Није случајно што је за дан устанка у Србији био проглашен дан кад је без икакве идеје, потребе и без икаквог чак присуства Немаца као окупатора неки Шабан убио жандара који је тамо био присутан ради одржавања реда.
Није случајно што се глорификовао Принцип чији су пуцњи имали за циљ рушење а не грађење. Није случајно што смо кроз школство учили о Карађорђу и бунама, а нисмо учили о утемељењу државе и Милошевој мудрој политици и победама без капи проливене крви.

Nikoga komunisti ne "svojataju" , Gavrilo Princip je pre svega simbol borbe protiv ugnjetavanja , kolonijalizma i imperijalizma , njegov akt je direktan akt revolta i borbe protiv i mperijalizma, sto je na neki nacin i sama srz komunisticke ideologije (barem kod onih pravih iskrenih komunista)

Uostalom to je isto kao kada bi pitao zasto se jedna od najpoznatijih revolucionarnih levicarskih, komunistickih grupa u Juznoj Americi nosi ime po Tupak Amaru Drugom (Tupamarosi) , vodji ustanka Kecua Indijanaca protiv spanske kolonijalne vlasti u Peruu 1780. godine (da ne bude zabune , nije po slavnom pokojnom reperu koji je dobio ime po njemu, Tupaku Amaru Sakuru) kada u 18. veku jos nije bilo ni traga ni od komunista i komunizma a ni od Marksa ?

Братанац Гаврила Принципа, Слободан (коме је он и дао име), Принцип - Сељо, био је партизан и НХ.

Није тачно да су у Сарајевском атентату учествовали само Срби, иако они јесу чинили већину...

Гаврило Принцип није се изјашњавао као Југословен, већ као Србо-Хрват, иако је фактички био Србин и деловао по српској слободарској традицији.

Али, основна идеја која је њега, и друге младобосанце водила, било је ослобођење од страног завојевача и окупатора, под којим су били и Срби, и Хрвати, и они који су примили ислам, а осећали то као страну окупацију

Nikoga komunisti ne "svojataju" , Gavrilo Princip je pre svega simbol borbe protiv ugnjetavanja , kolonijalizma i imperijalizma , njegov akt je direktan akt revolta i borbe protiv i mperijalizma, sto je na neki nacin i sama srz komunisticke ideologije (barem kod onih pravih iskrenih komunista)

A шта су били Стаљин и Тито него диктатори и угњетачи, а Стаљин и империјалиста. И Мао Це Тунг. И Лењин. И Хитлер је био вођа социјалистичке партије,

Poslednja izmena:
Није тачно да су у Сарајевском атентату учествовали само Срби, иако они јесу чинили већину...

Ko није био Србин?

- - - - - - - - - -

и да, заборавио сам и Јездимира Дангића, такође младобосанац и будући четник.

A шта су били Стаљин и Тито него диктатори и угњетачи, а Стаљин и империјалиста.
Неупоредиви су Стаљин и Тито.

Стаљин је, на крају крајева, деловао као - руски цар... Никад већа Русија није била но под Стаљином... Од почетног става и положаја, он је временом много нљапредовао ка руском империјализму, остваривши снове свих руских царева... У духовном смислу, "од Савла постао Павле", а то показао и у световној пракси, посебно од тренутка кад је требало одбранити се од нацистичког напада...

Руси су били доминантна нација и у Стаљиновој Русији, што се за Србе у време титоизма и Титовој Југославији не би могло рећи.

Неупоредиви су Стаљин и Тито.

Стаљин је, на крају крајева, деловао као - руски цар... Никад већа Русија није била но под Стаљином... Од почетног става и положаја, он је временом много нљапредовао ка руском империјализму, остваривши снове свих руских царева... У духовном смислу, "од Савла постао Павле", а то показао и у световној пракси, посебно од тренутка кад је требало одбранити се од нацистичког напада...

Руси су били доминантна нација и у Стаљиновој Русији, што се за Србе у време титоизма и Титовој Југославији не би могло рећи.

Ја сам то одговорио на нечију константацију да се комунисти боре против империјализма и угњетача. А то су управо све комунистичке вође били. Стаљин је побио више Руса, него Хитлер све укупно људи.

Ја сам то одговорио на нечију константацију да се комунисти боре против империјализма и угњетача. А то су управо све комунистичке вође били. Стаљин је побио више Руса, него Хитлер све укупно људи.
Није побио више Руса, то је управо - антируска пропаганда.

Тачно се и прецизно зна колико је Хитлер убио људи, плус они који нису ушли на те спискове, тако да је сигурно убио више...

Некритички нападати Стаљина у ствари значи нападати - Русију...

Време је да то најзад схвате они који још увек нису.

Нисам поредио ко је више побио Руса, већ сам рекао да је Стаљин побио више Руса него Хитлер било кога (тј. Укупно). Нарљвно, овдје не рачунам све људе који су погинули у борбама са нацистима, него директне злочине у рату и миру.

П. С.

Гаврило Принцип је у својим погледима имао и јаку социјалну црту, што се, заправо у Краљевини прећуткивало, а у титоизму својатало, но, као и много тога, као "кићење туђим перјем".

Dok ima ovakvih ljudi na forumu vrijedi doci i procitati.Srdacan pozdrav gospođo NK.......:bye:

Ko није био Србин?

Ivo Kranjčević, osuđen na 10 godina tamnice. Austrijska štampa je odbijala da ga nazove pravim imenom jer nije smela da prizna da ima Hrvata među zaverenicima; pa su ga zato "prekrstili" iz Ivana u Milana na svim javnim izveštajima.

Bilo je i nekoliko zaverenika - muslimana, ali osim Mehmedbašića ne zna se da li su se smatrali Srbima.

Komunisti su inače svojatali Principa zbog jugoslovenske orijentacije Mlade Bosne i zbog njegovih društveno-ekonomskih ideja. Od svih lica Austro-Ugarske i njene okupacije, Princip je najviše mrzeo njen begovski feudalizam i ugnjetavanje seljaka. Kako je sam rekao na suđenju, "Ja sam sin seljaka i znam kako je na selu. Zato sam hteo da se osvetim, i nije mi žao".

Иво Крањчевић није био атентатор, а није се ни изјашњавао као Хрват. Али није ни битно, јер је "дружина" била српска, сад да ли има један ичи ниједан несрбин, то није важно. На крају крајева и у Другом св. рату као и у овом отаџбинском 90-тих, било је хиљаде муслимана у српској војсци, па то не значи да није била српска.
Као што сам рекао то југословенство нема везе са Брозовом Сфрј, и краљ Александар је био опредељен за Југославију јел то значи да је и он комуниста?

Иво Крањчевић није био атентатор, а није се ни изјашњавао као Хрват. Али није ни битно, јер је "дружина" била српска, сад да ли има један ичи ниједан несрбин, то није важно. На крају крајева и у Другом св. рату као и у овом отаџбинском 90-тих, било је хиљаде муслимана у српској војсци, па то не значи да није била српска.

Po njegovim memoarima, i zapisniku sa njegovog suđenja, bio je Hrvat.

Као што сам рекао то југословенство нема везе са Брозовом Сфрј, и краљ Александар је био опредељен за Југославију јел то значи да је и он комуниста?

Za pitanje iz naslova nije ključno šta ima ili nema veze, nego šta su komunisti mislli - ili priželjkivali - da ima veze. Svako voli da se kiti tuđim perjem, pa se tako i KPJ kitio Gavrilom Principom, Svetozarem Markovićem a ponekad i Karađorđem, na osnovu izmišljenih ili površnih sličnosti.

Радош Љушић (који је стварно поуздан по том питању) наводи да је Мухамед био вјере муслиманске српске националности, а Крањчевић католик а по изјашњавању Југословен (Јужнославен).
У то доба, Хрвати и Муслимани су сматрали те младиће великосрпски оријентисани. То је јако важно. Након атентата од стране та два народа су организоване велике антисрпске демонстрације у Сарајеву гдје су порушене и поразбијане српске радње.

Među Mladobosancima je bilo različitih ideologija... od nacionalizma do anarhizma... neki preživjeli su kasnije postali komunisti, neki su bili četnici (Dangić, Jevđević)

- - - - - - - - - -

Нисам поредио ко је више побио Руса, већ сам рекао да је Стаљин побио више Руса него Хитлер било кога (тј. Укупно). Нарљвно, овдје не рачунам све људе који су погинули у борбама са нацистима, него директне злочине у рату и миру.

A odakle ti podaci?

А и Керовићев син је постао касније четнички војвода на Мајевици (Керовићи су скривали Принципа, док у филму лажу да га је нека комуњара скривала - тј. онај који прича причу овом младом комунисти о атентату, ако си гледао филм). Комунисти су му на Јовањдан 1945. натакли главу на колац у родном селу Тобут, баш гдје се скривао Принцип.

Не занм тачно наћи, али можеш и ти, највећи злочинац икада је Мао це Дунг (или Тунг јебемлига), други Стаљин а трећи Хитлер. Највећи дио побијених од Стаљина су Руси а од Хитлера разни народи али у мањој мјери (5м Јевреја...). Знам један примјер, од 1932-3 у области Волге умро је од глади 5 милиона Руса јер им је Стаљин узео СВЕ колективизацијом. Ово је међу историчарима утврђено као директан злочин Стаљина. Па кад су они окупирали Београд са партизанима 1944, они нису могли да вјерују да један обичан човјек може да има своју кућу и поред куће башту.

Не занм тачно наћи, али можеш и ти, највећи злочинац икада је Мао це Дунг (или Тунг јебемлига), други Стаљин а трећи Хитлер. Највећи дио побијених од Стаљина су Руси а од Хитлера разни народи али у мањој мјери (5м Јевреја...). Знам један примјер, од 1932-3 у области Волге умро је од глади 5 милиона Руса јер им је Стаљин узео СВЕ колективизацијом. Ово је међу историчарима утврђено као директан злочин Стаљина. Па кад су они окупирали Београд са партизанима 1944, они нису могли да вјерују да један обичан човјек може да има своју кућу и поред куће башту.

Hajde da pričamo ozbiljno...

А и Керовићев син је постао касније четнички војвода на Мајевици (Керовићи су скривали Принципа, док у филму лажу да га је нека комуњара скривала - тј. онај који прича причу овом младом комунисти о атентату, ако си гледао филм). Комунисти су му на Јовањдан 1945. натакли главу на колац у родном селу Тобут, баш гдје се скривао Принцип.

Ja mislim da vojvoda Radivoje Kerović nije sin tih Kerovića (ni Neđe ni onog drugog, kako se zvaše?)...

Poslednja izmena:
Митар и Неђо су осуђени, отац и син. А Радивоје је једном унук а другом онда братић/синовац ако није син. Знам да је било више Керовића браће, има и слика у Љушићевој књизи.
Ко је био од младобосанаца касније комуниста? Ја не знам ниједног.
Ово о Стаљину није ни битно, јер није то тема. Ал је поента да је злочинац барем у равни са Хитлером, ал је он побједио у рату, па је све пало на Хитлера.

Прочитао сам податак да у то вријеме великосрпска идеја и југословенска идеја су биле идентичне, сем што великосрпска идеја је подразумјевала самосталну Србију а југословенска Велику Србију у конфедерацији са Хрватском или још неком земљом на Балкану. Исту идеологију имала је и Јвуо.

Back