Zasto Kinezi napreduju?

Sa jedne strane odgovor treba naći u osobenosti kineske kulture iliti načinu njihovog funkcionisanja prema čemu su prilagodili vlastiti ekonomski sistem. Znači iako su preuzimali različite obrasce oni su te obrasce upodobljavali vlastitoj kulturi, tj. internalizovali ih prateći putanju vlastite istorije.
Drugi deo odgovora leži u univerzalnim obrascima koje je Kina primenila uspevši da državno planiranje i regulisano tržište te raznim zaštitnim i potsticajnim merama poveže sa privatnim sektorom stvorivši konkurentnu izvozno orjentisanu privredu. Oni su vlastite (državne) razvojne funkcije iskoristi na najbolji način u uslovima slobodne trgovine u svetu. Osnov njihovog uspeha leži u izvozu a trenutno smo svedoci postepene transformacije stvaranja vlastitog tržišta kao drugog neiscrpnog resursa razvoja . To je ujedno i šansa za druge da uzmu bar deo kolača.
Kina je jedna poučna priča i za nas.
 
Kinezi napreduju zato sto njihovi privatnici mogu imati najvise 5% profita. Ako se dokaze da ima 5.01 ide na stadion i ubija se. Zato kinezi idu i ispod 5% marze da slucajno ne naprave previd.

A u Srbiji tajkuni imaju monopole masovno i imaju profite trocifrene i ti hoces da se Srbija razvija pa ne moze. Sve pare koje Srbija napravi idu stranim banka, fransizama megamarketa, tajkunima i ostalim mesetarima.
Ko te je slagao?
 

Back
Top