Zašto jedan deo četnika nije poslušao naredbu svog komandanta kralja Petra II da pređu u partizane?

Da, ali pokazi dokument za to ... meni vise deluje da su dobijali platu vise kao pomoc a ne SS. Oni izricito tvrde da nisu bili u sastavu SS, vec samo srpski gestapo Strahinje Janjica. Bilo kako bilo, dok su deca Dimitrija Ljotica bili i ostali patriote, deca Draze Mihajlovica su bila partizani sin i cerka. To mnogo govori da prvi covek otpora nije sacuvao svoju sopstvenu decu od komunizma. Neki ce reci komunisticka podvala. Nisam siguran.
Može biti da su bili pomoćne trupe SS, ali penziju su dobili, ako su preživeli.
Ovo o komunizmu je komplikovana priča. Prvo tradicionalan uticaj Rusije , a zatim i mladalački bunt su mnoge okrenuli komuni. Gordana, Dražina kćerka je opisala to vreme...
i rekla da je otac bio u pravu...

Može biti da su bili pomoćne trupe SS, ali penziju su dobili, ako su preživeli.
Ovo o komunizmu je komplikovana priča. Prvo tradicionalan uticaj Rusije , a zatim i mladalački bunt su mnoge okrenuli komuni. Gordana, Dražina kćerka je opisala to vreme...
i rekla da je otac bio u pravu...
Srbi su tradicionalno hriscani i stati na stranu bezboznika zbog tradicionalnog prijateljstva sa rusima ne pije vodu jer su i rusi bili pod komunistickom kapom pre nas. Ne mesaj sovjete i ruse. Stavise ruski zastitni korpus je delovao zajedno sa ljoticevcima i nedicevcima u srbiji... jednostavno cetnci nisu bili dorasli... nisu imali znanja kao sto su imali Ljotic i kompanije da predvide anglosaksonsku izdaju, mada to nije izdaja, otvoreno su instalirali Tita. S druge strane Ljoticevcima nije trebao Kragujevac, mada nisu oni streljali , streljali su nemci ali se nisu zrtvovali tada ... Kad kazes da su bile pomocne trupe SS, u Sloveniji je bas vodjena bitka diplomatska 1945 da ljoticevci nikad ne budu deo SS iako su nemci hteli da ih stave tamo. A nisu ni hteli da idu na Istocni front

Srbi su tradicionalno hriscani i stati na stranu bezboznika zbog tradicionalnog prijateljstva sa rusima ne pije vodu jer su i rusi bili pod komunistickom kapom pre nas. Ne mesaj sovjete i ruse. Stavise ruski zastitni korpus je delovao zajedno sa ljoticevcima i nedicevcima u srbiji... jednostavno cetnci nisu bili dorasli... nisu imali znanja kao sto su imali Ljotic i kompanije da predvide anglosaksonsku izdaju, mada to nije izdaja, otvoreno su instalirali Tita. S druge strane Ljoticevcima nije trebao Kragujevac, mada nisu oni streljali , streljali su nemci ali se nisu zrtvovali tada ... Kad kazes da su bile pomocne trupe SS, u Sloveniji je bas vodjena bitka diplomatska 1945 da ljoticevci nikad ne budu deo SS iako su nemci hteli da ih stave tamo. A nisu ni hteli da idu na Istocni front
Da, zato u tradicionalnim srpskim porodicama u Srbiji komuna nije uspela, ali je imala nešto pristalica kod mladih, kod nacionalnih manjina, kod ljudi sa ruba društva...
Seljaci nisu baš puno razlikovali Sovjetski savez i Rusiju, pa je recimo u Bosni komuna imala uspeha, čitajte B. Ćopića.
Naravno da četnici nisu bili dorasli situaciji, puno oficira je bilo u zarobljeništvu, a od seljaka ne možete očekivati da prozru engleske spletke...
Da, pred kraj su svi želeli na stranu pobednika, ništa novo.
Pa to smo videli kod Italijana, Bugara, i pokušaj Mađara da se pridruže pobednicima.

Da, zato u tradicionalnim srpskim porodicama u Srbiji komuna nije uspela, ali je imala nešto pristalica kod mladih, kod nacionalnih manjina, kod ljudi sa ruba društva...
Seljaci nisu baš puno razlikovali Sovjetski savez i Rusiju, pa je recimo u Bosni komuna imala uspeha, čitajte B. Ćopića.
Naravno da četnici nisu bili dorasli situaciji, puno oficira je bilo u zarobljeništvu, a od seljaka ne možete očekivati da prozru engleske spletke...
Da, pred kraj su svi želeli na stranu pobednika, ništa novo.
Pa to smo videli kod Italijana, Bugara, i pokušaj Mađara da se pridruže pobednicima.
Сељаци јесу то прозрели одма, али нијесу Дража и "официри". Они су гурали сељаке у погрешном правцу. Да сам у праву говори спонтани отпор југокомунистима од стране српског народа на готово свакоме његовом простору.

За разлику од четника, југокомунисти нијесу давали народу избор "на коју ће страну". Моја три ђеда су одведени као заробљеници четници и присиљени да се боре за партизане да спасе главу.
Један је чак заробљен кад се Динарска дивизија пробијала кроз Лику, тражио да га оставе иза да се остали могу брже пробијати. Погинуо задњи дана рата у Истри, ни за гроб му се не зна (сусјед који је преживио је рекао фамилији како је било а гурали су их напријед да их што мање преживи).

Дакле, нијесу сељаци били толико глупи него "елита" такозване ројалистичке Југославије. Није Дража ниђе дао наређење нити краљ да се комунистима даје отпор, то је народ радио сам, спонтано и свуда, без ичији наредбе.

Како комуна у Србији није успјела ако су баш у Србији комунисти дигли своју револуцију, основали прве борбене бригаде, па чак и "републику" и то 1941.?

Да ли се револуције дижу тамо ђе нема никаквог начина за успјех? Чудно. :eek:

O četnicima se može samo govoriti kao o kolaboracionistima u borbi protiv partizana, oni nisu imali fašističku ideologiju. Ali sve u svemu jedan kontradiktoran pokret.
Контраверзан је Дража а не покрет. Најгори могући избор за команданта. Лош војник а још гори политичар који је коштао четнике изгубљеног рата.

Pa ima veze sa tim zašto su zapadni Saveznici otkačili Dražu i zašto je Petar morao danaredi četnicuma da pređu u partizane.
Ја сам питао о ком броју људи се ради, ако не тачној цифри онда оквирној, јер ја не знам ниједног команданта ЈВуО да је тада прешао у партизане, чак ни пре тога осим Ђурића, али за обичне војнике не знам.

То што су западни савезници пре свега Британци окренули тада своју политику према партизанима као испоставе СССР овде је и разлог тог његовог говора на радију, који је штетио и њему самом као и његовој војсци, рекао је војницима који су се једини борили за његов повратак на власт после рата да пређу код оних који су му забранили улазак у земљу.То наравно није наређење него изнуђен говор.
Скренуо сам ти пажњу и на маштања појединаца на википедији.

Poslednja izmena:
Ја сам питао о ком броју људи се ради, ако не тачној цифри онда оквирној, јер ја не знам ниједног команданта ЈВуО да је тада прешао у партизане, чак ни пре
Možda se prelazili komandanti četa. Ti podaci sigurno postoje u vojnom arhivu.
То наравно није наређење него изнуђен говор.
To je isto. Kralj Petar je postupio po direktivi Britanaca.
То што су западни савезници пре свега Британци окренули тада своју политику према партизанима као испоставе СССР овде је и разлог тог његовог говора на радију, који је штетио и њему самом као и његовој војсци,
Nisu Britanci prepustili Jugoslaviju Sovjetima nego su partizani vlast zaslužili svojom borbom. Vlast se osvaja a ne poklanja se.

Možda se prelazili komandanti četa. Ti podaci sigurno postoje u vojnom arhivu.
To je isto. Kralj Petar je postupio po direktivi Britanaca.
Nisu Britanci prepustili Jugoslaviju Sovjetima nego su partizani vlast zaslužili svojom borbom. Vlast se osvaja a ne poklanja se.
Не знам за те случајеве зато и питам.Можда и јесу пробали неки али су стрељани као они пилоти у Панчеву.То је и разлог што се један део југословенских заробљеника још из априлског рата није вратио у земљу.
Наравно да је поступио по њиховом наговору, што би сам тако нешто урадио чак и да су му војници носили Хитлерову слику.
Власт се можда осваја али без Совјетске интервенције југословенски комунисти никада не би дошли на власт овде, уосталом било је као и у другим државама где је прошао совјетски војник.Британци су предали Југославију комунистима а задржали за њих много битнију Грчку, где је такође било два покрета отпора али је Стаљин напустио грчке комунисте.

Власт се можда осваја али без Совјетске интервенције југословенски комунисти никада не би дошли на власт овде, уосталом било је као и у другим државама где је прошао совјетски војник.
Partizani su sami osvojili veći deo Srbije.
Можда и јесу пробали неки али су стрељани као они пилоти у Панчеву
Ti piloti verovatno nisu prešli na vreme.
Не знам за те случајеве зато и питам.
Postoje vojni arhivi pa pogledaj. Ko je lud da gine uzalud, umesto borbe sigurno su partizani primali one četnike koji su hteli da pređu u partizane.

Partizani su sami osvojili veći deo Srbije.
Лепо си написао освојили, уз 400 000 црвеноармејаца.
Ti piloti verovatno nisu prešli na vreme.
Јел то довољан разлог за убиство!!И од када су комунисти мера за било шта?
Postoje vojni arhivi pa pogledaj. Ko je lud da gine uzalud, umesto borbe sigurno su partizani primali one četnike koji su hteli da pređu u partizane.
Постоје а док то не утврдимо тамо остаје само да констатујемо да тако нечег није било, бар у неком већем обиму.

Постоје а док то не утврдимо тамо остаје само да констатујемо да тако нечег није било, бар у неком већем обиму.
Opet ti kažem ko je lud da gine za džabe. Da su hteli masovno da pređu u partizane partizani bi ih primili ne bi ginuli uzalud.
Лепо си написао освојили, уз 400 000 црвеноармејаца.
Pa šta? Gde si izbrojao 400 000 armejaca kada piše da je u Beogradskoj operaciji učestvovalo ukupno 80 000 vojnika (partizani i sovjetski vojnici). Šta su radili ostalih recimo 350 000 crvenoarmejaca?

Сељаци јесу то прозрели одма, али нијесу Дража и "официри". Они су гурали сељаке у погрешном правцу. Да сам у праву говори спонтани отпор југокомунистима од стране српског народа на готово свакоме његовом простору.

За разлику од четника, југокомунисти нијесу давали народу избор "на коју ће страну". Моја три ђеда су одведени као заробљеници четници и присиљени да се боре за партизане да спасе главу.
Један је чак заробљен кад се Динарска дивизија пробијала кроз Лику, тражио да га оставе иза да се остали могу брже пробијати. Погинуо задњи дана рата у Истри, ни за гроб му се не зна (сусјед који је преживио је рекао фамилији како је било а гурали су их напријед да их што мање преживи).

Дакле, нијесу сељаци били толико глупи него "елита" такозване ројалистичке Југославије. Није Дража ниђе дао наређење нити краљ да се комунистима даје отпор, то је народ радио сам, спонтано и свуда, без ичији наредбе.
Da , ali ipak se komuna održala i u Lici i Kordunu, Baniji, Kozari, Grmeču. Kako to objasnjavaš ?
Posle uz pomoć Sovjeta i preuzeli vlast.
Plus vidimo i ovde da još uvek imaju neku potporu, čak i posle svega ?

Opet ti kažem ko je lud da gine za džabe. Da su hteli masovno da pređu u partizane partizani bi ih primili ne bi ginuli uzalud.
Како за џабе, па то су цео рат радили.Па видиш да нису хтели......
Pa šta? Gde si izbrojao 400 000 armejaca kada piše da je u Beogradskoj operaciji učestvovalo ukupno 80 000 vojnika (partizani i sovjetski vojnici). Šta su radili ostalih recimo 350 000 crvenoarmejaca?
Толико је било јединица 3. Украјинског фронта Црвене армије која је ушла у Југославију.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...za-razvoj-dogadaja-u-jugoslaviji-i-na-balkanu

Da , ali ipak se komuna održala i u Lici i Kordunu, Baniji, Kozari, Grmeču. Kako to objasnjavaš ?
Лако. Постоје разговори, депеше између разни четнички командананта и Драже. На примјер, Ђујић пише Дражи (поводом доласка пролетерски бригада на Тромеђу): "Лако би ми ова наша го_вна побили, али њима долазе велика појачања стално. Није то више локално питање!". Дража одговара: "Оћу, оћу!" (шаље гов_нара Жујовића и пар смушени Југословена). Проста математика, два лоша убише Милоша.

Шта мислиш да је Дража прешао у Босну 1942., чак и 1943. није било касно, шта мислиш какве би се пјесме пјевале? На примјер, Неретва, па ту су четници требали побити партизане до задњега. Све је то нагрнило у смрт. Дража обећао 50 батаљона из Србије, дошао он и још њих тројица.
Ма, Срби...

И још нешто. Рат се добијао и губио у Босни. Ето како су партизани побједили (имаш о томе детаљније шта пише Живко Топаловић Дражин догузник). Према Топаловићу: "Дражи су пред носом комунисти покупили сву његову српску војску." То су ти обе Крајине.

Мога ђеда су покупили са 18 година из 100 % четничког села.

Толико је било јединица 3. Украјинског фронта Црвене армије која је ушла у Југославију.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...za-razvoj-dogadaja-u-jugoslaviji-i-na-balkanu
Ma i milion da ih je bilo to ne menja činjenicu da su partizani vlast zaslužili u mnogim bitkama i da im pobedu u ratu nije dao niko "na tacni".
Како за џабе, па то су цео рат радили.Па видиш да нису хтели......
Već sam to objasnuo da to što pričaš nema logike.

И још нешто. Рат се добијао и губио у Босни. Ето како су партизани побједили (имаш о томе детаљније шта пише Живко Топаловић Дражин догузник). Према Топаловићу: "Дражи су пред носом комунисти покупили сву његову српску војску." То су ти обе Крајине.

Мога ђеда су покупили са 18 година из 100 % четничког села.
Hm, nisam ništa našao na netu o mišljenju Topalovića. Postoji samo knjiga na prodaju Život pod Dražom. Valjda si mislio na tu knjigu.
Verovatno misliš da su komunci nasiljem i propagandom uspeli da se održe. Dakle, Draža ih je trebao čistiti beskompromisno.
Opet drugi kažu da Draža nije ima moć ni oruzje barem u početku, u Srbiji. Jedini koji su to mogli, bili su žandarmi, ali njima Nedić nije dao dovoljno municije i ostalih MTS zbog bojazni da će preći Draži. I tako nastaje prva proleterska.
Pitanje je kako bi Draža mogao nešto da uradi u Krajini. Ipak on nije vladao, svi su bili protiv njega.
A i ostali narodi, Muslimani i Hrvati su bili protiv njega, da i Makedonci i Crnogorci. Komuna im je obećala drzavitvornost , i to je bio njihov motiv za . U Sloveniji slično.
Pa i danas u Hrvatskoj postoji narativ o Draži koji je vrlo negativan, u CG se pokušava kopirati, BiH podeljena, ... pričaju se iste priče kao i u komunizmu.
Tu se upleo i V. Šešelj koji sa svojim tzv. Bulajićevim četnicima podržava taj stav. Sa ove tacke, izgleda da Vojvoda stvarno radi za Udbu od samih početaka...

Ma i milion da ih je bilo to ne menja činjenicu da su partizani vlast zaslužili u mnogim bitkama i da im pobedu u ratu nije dao niko "na tacni".

Hm, partizani jesu pobedili u ratu, nema dvojbe. Naravno uz pomoć Sovjeta,ili po njihovoj komandi. I gurali mlade , često i decu u prve borbene redove , neobucene, slabo naoružane. Pa slično su i sovjeti pobedili , i žrtve su bile neverovatne.
I na kraju izgubili u miru. Jer je takav sistem nemoguć.
I raspade se država, danas vladaju njihova deca koja vode dalje u propast, narod nestaje.
Izgleda da će oni stvarno naseliti Kineze ovde, kako su i govorili u ratu.
Ovo nije normalno.

"Prvi mačići se u vodu bacaju." Tako je svuda, i u ratu i u životu.
Jeste, ali je guranje maloletnih u rat zločin.
Najpre su im komesari napričali bajke, pa ih poslali na bunkere. Retko ko je ostao živ. Pričao mi deda davno.
Ljudi nisu mačići.

O četnicima se može samo govoriti kao o kolaboracionistima u borbi protiv partizana, oni nisu imali fašističku ideologiju. Ali sve u svemu jedan kontradiktoran pokret.
Из комунистичких извора да а имаш и немачке и четничке и усташке изворе.
Сад узмеш википедију онда добијеш такву слику мало прелисташ по документима добијеш другу слику.
Идеалних хероја у другом светском рату нема!
Немци долазе у сред грађанског рата у краљевини Југославији а тема грађанског рата још увек нерешена тема међу историчарима 20. века и још не постоји консензус радиће се још на томе и наравно док се не отворе документи Удбе.

Лако. Постоје разговори, депеше између разни четнички командананта и Драже. На примјер, Ђујић пише Дражи (поводом доласка пролетерски бригада на Тромеђу): "Лако би ми ова наша го_вна побили, али њима долазе велика појачања стално. Није то више локално питање!". Дража одговара: "Оћу, оћу!" (шаље гов_нара Жујовића и пар смушени Југословена). Проста математика, два лоша убише Милоша.

Шта мислиш да је Дража прешао у Босну 1942., чак и 1943. није било касно, шта мислиш какве би се пјесме пјевале? На примјер, Неретва, па ту су четници требали побити партизане до задњега. Све је то нагрнило у смрт. Дража обећао 50 батаљона из Србије, дошао он и још њих тројица.
Ма, Срби...
Па јел му послао елспедициони корпус на Динару са Петром Баћовићем, јел слао своје официре у Босну!
Требали су да ови нису имали пакт са Немцима тада.Био је и Захарије Остојић и црногорски четници.

У којим то биткама?Комуниста у Србији је и било врло мало још од 1941 па све до овог доласка Црвене армије крајем 1944.
Поента је да тај краљев проглас на радију нико није послушао из реалних разлога, поготово што су неки који су то урадили стрељани.

У којим то биткама?Комуниста у Србији је и било врло мало још од 1941 па све до овог доласка Црвене армије крајем 1944.
Gleda se cela Jugoslavija a ne samo Srbija. Neko se borio za slobodu dok se neko izležavao i šurovao sa Nemcima. Srbiju su partizani zajedno sa Sovjetima oslobodili.

Back