Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

hajde prvo da mi kažeš, zašto su ti, u kontekstu ovogo razgovora, ti pojmovi potrebni. čisto da ne rastegnemo priču...

Da se distanciram od bilo kakvog razmisljanja da ja govorim o necem sto u potpunosti znam, ili sam umislio da znam.

Pokusavam da logikom dodjem do objasnjenja, a u tom mi pomazu neka licna iskustva, pa i citanje postova na ovom forumu ...

ако сам ја Сигму разумео он је питао ако је Бог све знао и пре стварања било чега, зашто је онда стварао, те испало овако како је?
а то је врло заебано питање

''како јесте'', али не и ''како ће бити'' :)

Бог је ванвремен. за Њега не постоји јуче, данас, сутра. не постоји било је и биће. за Бога постоји једно вечито сад, па зато и оно што ће за нас бити- за Њега већ јесте. Бог не одлучује уместо нас, не постоји судбина или предодређење, али за Бога не постоји ни време, па оно што ћемо ми одлучити сутра за Њега је већ познато- тј. Он нас већ види како одлучујемо.

Ne slazem se. Ako se u toj vanvremenosti vec sve zna sta ce biti to ukida bilo kakav oblik slobodne volje.

Bozija promisao ne odredjuje nuzno buducnost pojedinca. Bogu je bitno da se ukupna desavanja odvijaju u odredjenom smeru.

Zadatak andjela je da usmeravaju desavanja tako da se Bozija promisao realizuje.

Pali andjeo, kao i drugi pali andjeli koji su mu se pridruzili, nije izgubio sposobnost usmeravanja dogadjaja...

има смисла то што кажеш. мислим да се слободна воља превише уздиже и цени. она јесте Божији дар, али није изнад Бога и Његовог коначног Промисла, јер Он некад отворено утиче и на одлуке и на догађаје- па се наша слобода тад своди на то да се томе противимо или прихватимо.

Ne slazem se. Ako se u toj vanvremenosti vec sve zna sta ce biti to ukida bilo kakav oblik slobodne volje.

то што Бог зна какав ћемо избор направити не утиче на нашу слободу. линеарно време не постоји за Бога, зато сви ваши покушаји да Га укалупите у категорије постојања створеног света- доводе вас до логичког апсурда.. мучите се без смисла и потребе :)

Samo sto ti sansu poistovecujes sa nepromenljivom cinjenicom.

каква ''непомењива чињеница'' постоји за човека за кога постоји само тренутак у коме је садашњост оштрица на којој се смењују будућност и прошлост. с тим што будућност за нас не постоји јер још није наступила, а такође не постоји ни прошлост, осим као сећања.

то су категорије у којима ми размишљамо, а не у којима постојимо.

има смисла то што кажеш. мислим да се слободна воља превише уздиже и цени. она јесте Божији дар, али није изнад Бога и Његовог коначног Промисла, јер Он некад отворено утиче и на одлуке и на догађаје- па се наша слобода тад своди на то да се томе противимо или прихватимо.

Ljudi su kreativna bica,...

Nije samo izbor izmedju da i ne.

то што Бог зна какав ћемо избор направити не утиче на нашу слободу. линеарно време не постоји за Бога, зато сви ваши покушаји да Га укалупите у категорије постојања створеног света- доводе вас до логичког апсурда.. мучите се без смисла и потребе :)

Ako se Bog opredeli da zna, onda ukida coveku ono sto mu je dao. Covek zivi u linearnom vremenu i jeste tim odredjen ...

Бог је ванвремен. за Њега не постоји јуче, данас, сутра. не постоји било је и биће. за Бога постоји једно вечито сад, па зато и оно што ће за нас бити- за Њега већ јесте.
Neverovatno, pa kako je onda stvarao svet za samo sest dana???? Znas, ono, "i bese jutro i bese noc, dan prvi, drugi, itd.

Бог не одлучује уместо нас, не постоји судбина или предодређење, али за Бога не постоји ни време, ….
Pa zasto je, ondenak isterao Adama i Evu iz Edemskog vrta, kad oni sami nisu hteli da iz njega izljegaju? Cak i postavi onog cuvenog andjela sona usijani mac na kapiji vrta da se kojim slucajem njih dvoje ne vrnu nazad.

….па оно што ћемо ми одлучити сутра за Њега је већ познато- тј. Он нас већ види како одлучујемо.
Znaci, nema privatnosti, cak i kad sam sa sobom u mislima razgovaras??? Sve je pod kontrolom, tj. vidonazorom, sve ono sto ce se od ovog mementa desavati pa nadalje??? I za svakog pojedinca??? A, gde je sve ovo zapisano. Moze li da se to negde procita.

то што је Богу познат крај ''филма'' не значи да га је Он режирао.
Ne mora da znaci, al' moz' da bidne. A ko su, molicu lepo, scenarist i reziser?

Poslednja izmena:
Ako se Bog opredeli da zna, onda ukida coveku ono sto mu je dao. Covek zivi u linearnom vremenu i jeste tim odredjen ...

не може Бог да се определи да зна или не зна, Он просто зна јер за Њега нема сутра (ћу знати/видети шта ће се десити), него вечито сад (знам/видим).

човек живи у линеарном времену, али Бог не.

Slobodna volja, bez obzira na eventualnu ugradnju ili neugradnju, ne postoji u neurološkom smislu.
Naše odluke su rezultat borbe modula primitivnih delova mozga i više zavise, na primer, od toga da li smo siti ili umorni u trenutku donošenja odluka , nego od svih racionalizacija koje kasnije konstruišemo oko te odluke.

Eto, mnogi se pitaju kako to da danas uopšte postoje obrazovani ljudi koji su vernici, bez obzira na sve činjenice koje govore suprotno.
Obajšnjenje je da činjenice uopšte nisu važne. Strah od napuštanja koji u racionalnom obliku nikada ne izbije na površinu generiše komformizam prihvatanja stava grupe kojoj osećamo da pripadamo ili želimo da pripadamo.

не може Бог да се определи да зна или не зна, Он просто зна јер за Њега нема сутра (ћу знати/видети шта ће се десити), него вечито сад (знам/видим).

човек живи у линеарном времену, али Бог не.
Nisi mi odgoviro kako je znao da broji dane. Sta vise, nije ni znao da su Adam i Eva probali vocku "cudnovatu", vec je to zakljucio tek kada ih je video sa pokrivenim genitalijama. Znaci, nije znao unapred da ce nasi praroditelji probati zabranjeno voce.

Jos ima dva neodgovorena pitanja, al' da se ne ponavljam.

Nisi mi odgoviro kako je znao da broji dane. Sta vise, nije ni znao da su Adam i Eva probali vocku "cudnovatu", vec je to zakljucio tek kada ih je video sa pokrivenim genitalijama. Znaci, nije znao unapred da ce nasi praroditelji probati zabranjeno voce.

Jos ima dva neodgovorena pitanja, al' da se ne ponavljam.

наравно да је знао.
''У почетку створи Бог..'' почетак се односи на почетак времена. од тог ''почетка'' се броје дани, тј. тече време.

режисери смо сами.

не, нема приватности, јер све су нам власи избројане. али то што смо ''под видео-надзором'' не значи да су нам поступци унапред одређени.

Slobodna volja, bez obzira na eventualnu ugradnju ili neugradnju, ne postoji u neurološkom smislu.
Naše odluke su rezultat borbe modula primitivnih delova mozga i više zavise, na primer, od toga da li smo siti ili umorni u trenutku donošenja odluka , nego od svih racionalizacija koje kasnije konstruišemo oko te odluke.

Eto, mnogi se pitaju kako to da danas uopšte postoje obrazovani ljudi koji su vernici, bez obzira na sve činjenice koje govore suprotno.
Obajšnjenje je da činjenice uopšte nisu važne. Strah od napuštanja koji u racionalnom obliku nikada ne izbije na površinu generiše komformizam prihvatanja stava grupe kojoj osećamo da pripadamo ili želimo da pripadamo.

ово не значи да не постоји слободна воља, него да наша воља није обавезно и разумна.

каква ''непомењива чињеница'' постоји за човека за кога постоји само тренутак у коме је садашњост оштрица на којој се смењују будућност и прошлост. с тим што будућност за нас не постоји јер још није наступила, а такође не постоји ни прошлост, осим као сећања.

то су категорије у којима ми размишљамо, а не у којима постојимо.

To sto sam napisao je komentar na misao koju je neko drugi rekao, ne ti. Moras videti bar dva do tri prethodna posta pa onda znati sta sam rekao.

Post se odnosi dakle na konkretnu misao, nacin razmisljanja.

"Samo sto ti..."

ово не значи да не постоји слободна воља, него да наша воља није обавезно и разумна.
E, baš to je da nije razumna.
Slobodna volja je kada svesno nešto odlučiš. I zbog toga si razumno biće i mož eventualno da odgovaraš na sudu.
E, ono što zapravo odlučuje su impulsi koji dolaze iz dubine mozga i na koje ne možeš da utičeš.

To sto neko nije video more ne znaci da more ne postoji.

Ja za sebe imam dovoljno cinjenica, a o njima necu da pricam, o nekim sam vise puta pokusao nesto reci ali je izgleda malo onih koji znaju neke cinjenice a verovatno iz slicnog razloga odustali da govore o njima, puno je onih koji su spremni da se ismevaju svemu sto ne razumeju.

To sto neko nije video more ne znaci da more ne postoji.
Jes. Ali to što niko nije video veliki porcelanski čajnik u orbiti oko Zemlje ne znači da u orbiti oko zemlje postoji veliki porcelanski čajnik. :D

Ja za sebe imam dovoljno cinjenica, a o njima necu da pricam, o nekim sam vise puta pokusao nesto reci ali je izgleda malo onih koji znaju neke cinjenice a verovatno iz slicnog razloga odustali da govore o njima, puno je onih koji su spremni da se ismevaju svemu sto ne razumeju.
Ožeš da kažeš da imaš slobodnu volju?
Ili da nemaš slobodnu volju?
A? :confused:

Jes. Ali to što niko nije video veliki porcelanski čajnik u orbiti oko Zemlje ne znači da u orbiti oko zemlje postoji veliki porcelanski čajnik. :D

Ožeš da kažeš da imaš slobodnu volju?
Ili da nemaš slobodnu volju?
A? :confused:

To za cajnik mi se svidja.

Nisi morao da ignorises drugi deo teksta koji sam napisao a koji daje odgovor u vezi cajnika.

O slobodnoj volji sam napisao sve sto sam mogao i ponovio u vise verzija, a bila je i tema sa tim naslovom, cak vise tema...

Pokusacu da pojednostavim.

Ko smatra da nema slobodnu volju, nek mu bude, ma mogu ja da shvatim i takve osobe, a bice i puno drugih koji to mogu shvatiti.

Svak onaj ko smatra da se sve zna unapred, da Bog sve zna i sto se desilo i sto se desava i sto ce se desiti, nek pokusa da, nadam se, prijatno iznenadi Boga i ne napise to sto bi inace napisao. Verujem da ce mnogi nastaviti da pisu, jer je to jace od njih. Meni i odgovara da nastave da pisu, al da posle nekog vremena izadjemo iz tog kruga kao sto i prilici linearnim bicima.

Ma Bogu mora da je mnogo dosadno, gleda predstavu koja se desava, a niceg novog, sve do poslednjeg kvanta, leptona i ko zna cega trci u krug i igra istu igru. Pa da trci u krug, jer za vanvremensko bice nema linearnosti.

Back